In het tweede deel van de serie Naald en Draad kijken we naar Máxima’s japon van Prinsjesdag 2015.

Prinsjesdag is normaal gesproken een dag vol pracht en praal. In 2015 is dat niet anders. Op de derde dinsdag van september draagt Máxima een adembenemende japon van Jan Taminiau. Het ontwerp van zijden organza is met de hand beschilderd en rijkelijk gedecoreerd met broderie d’art. 

Monique van Munster van borduuratelier Moniquenwerk Broderie d’Art licht het borduurwerk op de japon graag toe: “Kralen kun je op twee verschillende manieren verwerken. Op de traditionele manier met naald en draad, óf op z’n Frans met een minuscuul haaknaaldje (lunévillenaald). Hierbij worden voorgeregen kralen vanaf een klosje garen met een kettingsteek bevestigd aan de stof. De techniek wordt veel gebruikt binnen de Haute Couture en staat bekend als broderie d’art.”

 

Wie kijkt naar Máxima’s jurk ziet naast de nodige borduurtechnieken en kraalsoorten ook rotsblokken, fazanten, kraanvogels en bloemen. Via een persbericht laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten dat het tafereel op de japon is geïnspireerd op de Japanse Zaal in Paleis Huis ten Bosch. In het boek ‘Het Brokaten Paradijs’ beschrijft Nicole Ex de zijden wandbespanningen tot in detail. “De acht panelen die het Japanse behangsel in Huis ten Bosch telt, worden bevolkt door een rijke schakering van tot in detail uitgewerkte planten en dieren. Al deze honderden textielfiguren, de appliqués, zijn opgeplakt en met steekjes vastgezet op een ecrukleurige zijden ondergrond, het fond. De pioenrozen en chrysanten, de pauwen en hanen komen van hun ondergrond los omdat ze met een katoenpluis zijn opgevuld of zijn opgebouw uit verschillende laagjes papier, die vaak dakpansgewijs over elkaar heen zijn gelegd. Op de gladde ondergrond ligt zo een glooiend heuvellandschap van beesten, planten en bloemen, die gemaakt zijn van prachtig fluweel, satijn en brokaat.”

Wie de acht panelen in de Japanse Zaal aandachtig in zich opneemt, ziet een mix van Oosterse tradities en Dutch Design. Tijdens restauratiewerkzaamheden in de jaren negentig komt men namelijk Hollandse speelkaarten tegen en papier met Japanse tekens. Ook de compositie van de acht panelen verraadt invloeden uit eigen land. Nicole Ex: “In de Oosterse traditie wordt de ruimte van het vlak gezocht, elementen worden erover uitgestrooid, de leegte gelaten. Van symmetrie is nooit sprake. De planten en dieren op de vier grote panelen zijn daarentegen in een U-vorm gerangschikt, waardoor de voorstelling een duidelijk rechts en links en een onder en boven heeft gekregen.”

Links een close-up van het behang, rechts een close-up van Máxima's japon. 

De Hollandse vormentaal komt overduidelijk terug in de japon van Máxima. Langs de zoom van de rok heeft Jan Taminiau de rotspartijen en vogels weergegeven, terwijl het pand middenvoor is versierd met kersenbloesem, camelia’s en pioenrozen (de Koningin der bloemen). Stuk voor stuk zijn de bloemen en dieren met de hand op de organza geschilderd, waarna ze zijn versierd met broderie d’art en cannetille borduur. Monique van Munster: "Cannetille is een spiraalvormig, gedraaide draad van goud of zilver die op maat geknipt wordt en daarna op de stof wordt genaaid. Door de huidige technische mogelijkheden is het materiaal in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar. In mijn atelier in Tilburg verkoop ik antieke cannetille uit een klooster met een diameter van 1 mm. Prachtig materiaal om mee te werken!"


Een close-up van de antieke cannetille van Monique

Een close up van de broderie d'art en schilderingen op Máxima's japon:

Last but not least nog een close-up van het kapsel. Te mooi!

 

Meer weten over Máxima's kleding? Koop dan mijn boek 'De magie van Mäxima - 5 jaar modekoningin.' Nu in de winkel of hier te bestellen

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van The Royal Watcher

The Royal Watcher

vrijdag 16 mrt 2018 - 20:11

I just love this gown, and the similar gown Queen Maxima wore in China! I wand her to wear this style all the time! It really suits her!

afbeelding van karpathos

karpathos

donderdag 15 mrt 2018 - 12:32

Wat een goede uitleg is hier gegeven over het borduurwerk. Het is om van te smullen.

afbeelding van Iris

Iris

donderdag 15 mrt 2018 - 11:20

Die tuinhandschoenen, niet te geloven, hoe kon ze zoiets doen, voor mij verpest het het hele plaatje. De jurk op zich is natuurlijk prachtig maar niet geschikt voor de gelegenheid met name door de korte mouwen.

afbeelding van Nienke Jasmijn

Nienke Jasmijn

donderdag 15 mrt 2018 - 10:18

Beeldige, kunstige jurk. Zacht en vloeiend, daar houd ik wel van. Máxima heeft die zachte kant ook en deze wordt daarom goed benut door dit kunstwerk van jan T. Echter vind ik het jammer dat ze deze handschoenen draagt: lange, over de ellebogen,satijnen handschoenen hadden mij veel passender geleken.

afbeelding van Maribrune

Maribrune

donderdag 15 mrt 2018 - 06:19

Wat een mooie borduursels!!!!
Mouwtjes zijn overbodig.. Beter een gewone boothals. Met parels in de oren..... deze frele kleuren vragen om een "tere" oorbel. De handschoenen en clutch zijn te hard van kleur. Bij deze tere jurk zie ik het liefst stoffen handschoenen in een lichte kleur met dito xclutch. Geen eyecatchers want dat is de jurk terecht al met de uiterst mooie borduursels.

afbeelding van Lina

Lina

donderdag 15 mrt 2018 - 00:46

Ik vind de jurk prachtig, hij staat haar ook erg mooi vind ik, maar net als sommige anderen vind ik de blote armen not done voor prinsjesdag en de leren handschoenen passen er absoluut niet bij.
Maxima is een modekoningin die de helft van de tijd de plank volkomen misslaat en grote flaters begaat.

afbeelding van elise1

elise1

vrijdag 16 mrt 2018 - 14:44

Haha, precies. Daarom is ze ook geen modekoningin vind ik.......

afbeelding van 29novmode

29novmode

woensdag 14 mrt 2018 - 22:10

Heel mooi het borduursel op de jurk. Al valt het van verder weg gezien niet zo op. Ik vindt de jurk niet geschikt voor Prinsjesdag. Te bloot en te dunne stof. De leren handschoenen vindt ik er afschuwelijk bij staan. Maxima's haar is mooi gedaan.

afbeelding van Ton Angers

Ton Angers

woensdag 14 mrt 2018 - 21:08

Een prachtige japon, gemaakt in Nederland door een Ned. couturier en evenwel bedoeld voor Prinsjesdag maar ook voor een zomeravond gala. Het kapsel is perfect erbij en ik snap niet alle kritiek, maar alles is persoonlijk neem ik aan. Hoewel ik ook geen kreukelige stof zie op de foto's .

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 14 mrt 2018 - 19:58

Een van mijn favoriete jurken. Wateren beauty en wat een werk, echt geweldig mooi dus ik hoop dat ze herdraagt tijdsein het bezoek van het Jordaans koningspaar.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 14 mrt 2018 - 18:07

Het is kunstig gemaakt ...ik denk dat in t echt de jurk indrukwekkender is.
Bij mij niet favoriet voor prinsjesdag, te katoenerig. Ook niet een een staatsbezoek dan hoort er meer glans bij. Meer voor een zomeravond-event

afbeelding van Johannetta

Johannetta

woensdag 14 mrt 2018 - 18:05

prachtig

afbeelding van Els

Els

woensdag 14 mrt 2018 - 17:57

Prachtige jurk. Voor de gelegenheid destijds een beetje kouwelijk, maar mag zeker nog eens herdragen worden bij zomerse gelegenheid.

afbeelding van zara

zara

woensdag 14 mrt 2018 - 16:25

Wat leuk dat je nieuwe boek nu in de winkels ligt, Josine! Goeie titel ook: de magie van Máxima. Deze roze japon is daar natuurlijk meteen een goed voorbeeld van. De bovenkant van de jurk is nog heel eenvoudig, maar hoe verder naar beneden, hoe fantastischer het wordt: het borduurwerk op gaas over zijden stof is werkelijk adembenemend mooi! En dat het dan ook nog weer op behang van een paleis is geïnspireerd, hoeveel symboliek kan een mens in één jurk stoppen! (Enige minpuntje zijn wat mij betreft de lelijke leren handschoenen.)

afbeelding van elise1

elise1

woensdag 14 mrt 2018 - 16:06

Heel mooi en origineel , deze jurk. En de oorbellen vind ik er juist prachtig bij. Maar zoals Merel zegt, misschien niet helemaal geschikt voor prinsjesdag. Misschien beter voor een staatsbezoek? En dan graag zonder die overbodige bloem in het haar.

afbeelding van Babs74

Babs74

woensdag 14 mrt 2018 - 15:54

Misschien niet gekleed genoeg voor Prinsjesdag, maar een prachtige japon die ik graag nog een keer terug wil zien. Ik deel de mening van Hendrikje en Stijl dan ook niet. Dat hoeft ook niet natuurlijk...

En Josine, gefeliciteerd met jouw boek! Komt er nog een blog waarin je aandacht besteed aan de lancering van het boek of is dit in stilte gegaan?

afbeelding van Elles

Elles

woensdag 14 mrt 2018 - 14:32

Mooie jurk,prachtig handwerk,kleur te flets voor Maxima,handschoenen qua kleur en materiaal niet bijpassend,jammer,geldt ook voor de clutch.

afbeelding van Royal Ellen

Royal Ellen

woensdag 14 mrt 2018 - 13:09

Ik vind dit echt een prachtige avond japon, met ook een prachtig achtergrondverhaal. Zulke inspiratie. De kapmouwtjes komen alleen wel wat erg krap over, en persoonlijk vond ik hem alleen iets minder geschikt voor Prinsjesdag. Liever echt als avondjurk :)

En het kapsel! Echt een 10 !

afbeelding van Helena

Helena

woensdag 14 mrt 2018 - 12:59

Dat is een prachtig werk. Hoe lang hebben ze daaraan gewerkt?
Ik heb het stuk van je gelezen in de Telegraaf
Goed hoor. Vooral het idee om een van haar prachtige jurken te veilen en de opbrengst te besteden aan een goed doel vind ik een heel prima idee. Net als pr Diana deed.

afbeelding van Merel

Merel

woensdag 14 mrt 2018 - 12:45

Ik vind het geweldig dat panelen in Huis ten Bosch ter inspiratie hebben gediend voor een kledingstuk voor Maxima. De tint van de basisstof is misschien niet de mooiste neutrale tint die Maxima kan dragen, maar ik vind het zeker geen misser. Het borduurwerk is prachtig, en mooi om het in close up te zien, en ook de plaatsing op de jurk vind ik heel geslaagd (niet op de bovenkant van het lijfje, maar gestrooid rond taille en zoom met luchtige verbindingen). Ik vind de dunne doorzichtige (tule, organza?) bovenlaag met eronder een dunne glanzende laag ook heel sprookjesachtig werken in deze jurk, daardoor komt het borduurwerk echt tot leven. De oorbellen met de 'strengen kraaltjes' vind ik juist wel mooi passen bij de jurk. Wat ik niet mooi vind zijn de bloemen in het haar (volstrekt overbodig, beetje te voorspelbaar ook) en de (tuin)handschoenen (hier zouden zijden langere handschoenen in de tint van de jurk mooi bij staan). En ik vind het echt een ongeschikte jurk voor prinsjesdag, dit is een avondjurk (te bloot en te weinig "serieus" voor een overdag-in-het-lang jurk voor zo'n gelegenheid). Ik stel me voor prinsjesdag een zijden jasje voor met dit historisch geïnspireerd borduurwerk op een effen wijde mousseline lange rok.

Gefeliciteerd met je boek Josine!

afbeelding van Claire

Claire

woensdag 14 mrt 2018 - 12:10

Ik vind de jurk prachtig! Ik zou het leuk vinden als daar op Prinsjesdag meer aandacht voor zou zijn. Nu zie je telkens maar een glimp van zoiets moois.

afbeelding van HendrikaB

HendrikaB

woensdag 14 mrt 2018 - 11:43

ik vind de kleur niets voor Maxima, de stof te kreukelig, de mouwtjes voor deze gelegenheid te kort, en een sleep voor deze gelegenheid en de stof overbodig en niet mooi..

afbeelding van Stijl

Stijl

woensdag 14 mrt 2018 - 12:13

Zo, dat is duidelijke taal!
Helaas heb je gelijk.
Een mooi gemaakte stof wil nog niet zeggen dat het kledingstuk dat er van gemaakt wordt ook mooi is.
En, op zijn Maxima’s: slecht gecombineerd:
Op de foto hebben zowel handschoenen als tasje een afwijkende kleur die er totaal niet bij past, evenals de , bij zo’n tere jurk, veel te zware oorbellen.
Nou ja, zo kan-die wel weer...

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?