In de serie Van Naald tot Draad kijken we samen met borduurdeskundige (brodeuse) Monique van Munster van borduuratelier Moniquenwerk naar Máxima’s kleding met broderie d’art. In deze blog staat een wel heel bekende japon centraal: de Koningsvaart-jurk van Jan Taminiau.

Bellen met Monique van Munster is keer op keer een feestje. Met veel enthousiasme weet de brodeuse van alles te vertellen over het werk dat schuilt achter Máxima’s couturekleding. In de komende weken neemt ze ons daarom mee in de wereld van de tamboereernaalden, pailletten, tule en heel veel meer. Het vertrekpunt van de serie is zoals gezegd de schitterende Koningsvaart-jurk van Jan Taminiau. Van halslijn tot zoom getuigt de creatie van vakmanschap, oog voor detail en ook niet onbelangrijk: liefde voor het vak.

Verbloemen
Dankzij de scherpe foto’s die Patrick van Katwijk heeft weten te maken tijdens het tweede draagmoment -het huwelijk van prins Carl Philip en prinses Sofía- is de japon tot in detail te bewonderen. Fijn, want wie inzoomt op de stof, ziet meer dan een eerste oogopslag wellicht doet vermoeden. Onder alle tierelantijnen wordt bijvoorbeeld een lange avondjapon van huidkleurige zijden crêpe zichtbaar. Voor een hoge dosis glamour heeft de ontwerper over deze neutrale basis een stroken robijnrood kant aangebracht, die zijn versierd met geborduurde guirlandes.

Wie vervolgens verder inzoomt op de guirlandes, ziet borduurwerk met takjes en driedimensionale bloemetjes. Volgens Monique van Munster is er sprake van appliqué borduurwerk van het Franse borduuratelier Maison Lesage. Monique: “De halslijn van de japon is gemaakt van tule, terwijl het lijfje is vervaardigd van zijden crêpe en kant. Op de overgang tussen het lijfje en de halslijn heeft Jan Taminiau heel tactisch appliqué borduurwerk aangebracht om de grens letterlijk te verbloemen. Appliqué betekent in dit geval dat de bloemetjes op een tule ondergrond zijn geborduurd, vervolgens stuk voor stuk zijn uitgeknipt en met veel geduld en vakmanschap op de overgang zijn aangebracht. Een soortgelijke toepassing van broderie d'art zie je ook op de rest van de japon. Bij het bestuderen van het borduurwerk valt mij verder ook op dat er eigenlijk sprake is van drie soorten borduurwerk. De takjes op de japon zijn waarschijnlijk geborduurd met een tamboereernaald, terwijl de twee soorten driedimensionale bloemetjes door middel van rijgwerk tot stand zijn gekomen. Bij de ene soort is gewerkt met pailletten en bij de andere bloemsoort niet.” 

Een goede beoordeling van de japon vraagt eigenlijk ook bewegend beeld. Jan Taminiau heeft de geborduurde bloemen namelijk op een kraaltje op de jurk gezet, waardoor ze bij elke beweging zachtjes meebewegen. Een mooi detail, dat perfect aansluit bij de precisie waarmee Taminiau doorgaans te werk gaat. Wat mij betreft behoort deze japon dan ook absoluut thuis in de top-10 van Máxima’s mooiste jurken, maar binnenkort gaat Monique ons laten zien dat er absoluut nog veel meer moois in Máxima’s kast te ontdekken valt.

Foto's: monarchypress.com 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van PK020

PK020

dinsdag 05 nov 2019 - 21:27

Zeker nog een "kandidaat" voor mijn WOW-lijst,
in combi natuurlijk met de Koningsvaart-outfit!
Wederom, Mr J. Taminiau!
Toen prachtig heur haar vol diamanten 'Sissy-sterren', hier in Zweden koningin maxima Maxima!

afbeelding van Petra_68

Petra_68

woensdag 29 aug 2018 - 13:54

Een van de mooiste, of misschien wel de allermooiste jurk die Máxima ooit gedragen heeft. Kunstig gemaakt door Jan Taminiau. Alle details kloppen, de kleur is prachtig en de jurk zit ook perfect. Echt een plaatje!

afbeelding van Karina

Karina

donderdag 15 feb 2018 - 11:44

Voor mij is dit de mooiste jurk die Maxima ooit gedragen heeft! Zo prachtig!

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 03 jan 2018 - 19:17

....

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 03 jan 2018 - 19:18

Werkelijk een van de mooiste jurken aller tijden. Wat super leuk om op al deze details in te zoomen. Wat een monnikenwerk en wat leuk dat je er hier meer aandacht voor gaat geven!

afbeelding van Mieke 47

Mieke 47

zaterdag 30 dec 2017 - 23:17

In één woord: PRACHTIG!

afbeelding van petra

petra

zaterdag 30 dec 2017 - 18:51

Mooi deze serie...het ontwerpen..het borduurwerk...leuk om daar een kijkje in te mogen nemen.Wat gaat er toch veel vooraf
voordat Máxima haar kleding aan heeft.Het moet natuurlijk ook perfect zijn.

afbeelding van Merel

Merel

vrijdag 29 dec 2017 - 17:50

Erg leuk om de details te kunnen bekijken en beter te begrijpen hoe de jurk is gemaakt. Altijd gedacht dat het allemaal borduursel was, maar het zijn dus stroken kant met banen en 'gestrooid' 3D borduursel. Dank Josine en Monique, deze serie belooft wat!

Wonderschoon. Ben nog altijd zo onder de indruk van deze jurk. De aller-geslaagdste JT voor Maxima: alles klopt: kleur, aansluitend model met sleepje, het sprookjesachtige 3D borduursel, de verlengende omgekeerde V-vorm van de geborduurde banen, het visnet-effect in het kant (een grafisch element tussen alle suikerzoete bloemetjes). Alle JT jurken zijn dromen (uit mijn hoofd mijn toppers: de 'Japanse' jurk, de oudroze met waaiende blaadjes, de gouden wyber, wit strapless met zilveren 'kerstslinger'; maar toch allemaal minder mooi dan deze 'op' Maxima. Nu ik er zo bij stil sta: ik wil een keer een avondje als een klein meisje in haar kast tussen haar ruisende JTs zitten om ze eens goed te bekijken en bevoelen...ongelofelijk toch, wat een collectie heeft ze... ).

Tijdens de koningsvaart met de donkerrode oorbellen en het rommelige haar met de diamanten sterren vond ik haar er het allermooist in.

afbeelding van Henny

Henny

vrijdag 29 dec 2017 - 17:17

Een beeldig tijdloos exemplaar.

afbeelding van Sanne

Sanne

vrijdag 29 dec 2017 - 12:03

Oh wat is dit toch een mooie jurk zeg! Echt een plaatje! De details zijn schitterend, top om ze zo te kunnen bestuderen :-)

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

vrijdag 29 dec 2017 - 11:54

Wat een lieve woorden, bedankt <3

afbeelding van jeannine

jeannine

vrijdag 29 dec 2017 - 10:19

heel mooi ja het staat haar goed de kleur is prachtig hopelijk zien we hem nog dikwijls terug

afbeelding van Maxi

Maxi

donderdag 28 dec 2017 - 15:02

Vind dit Maxima's mooiste jurk. De kleur is ook perfect voor haar, beter dan kobaltblauw. Leuk om te lezen hoe hij gemaakt is. Bravo, Josine!

afbeelding van Babs74

Babs74

vrijdag 29 dec 2017 - 12:51

Het is inderdaad een bijzonder mooie japon. Ook mijn favoriet!!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

donderdag 28 dec 2017 - 13:07

heel mooi gemaakt. jammer dat we in Nederland deze kunst niet (meer) machtig zijn...Dank voor de toelichting.
en t model staat haar ook heel goed en de kleur Hier met schitterende tiara; haar haar tijdens de vaart met die sterren opgestoken was ook een succesnummer.

afbeelding van MeRoyalty

MeRoyalty

donderdag 28 dec 2017 - 12:44

Mooi beschreven Josine! Wat een kunstwerk, schitterend!

Hopelijk draagt ze de jurk nog een keer!

afbeelding van Helena

Helena

donderdag 28 dec 2017 - 12:36

Mensenkinderen, wat een werk. Wat mij opvalt dat het borduurwerk nergens trekt. Het is zo n fragiele stof, Dat is een geduldig werkje!! Mooi om dit te lezen.

afbeelding van Helena

Helena

donderdag 28 dec 2017 - 12:36

Mensenkinderen, wat een werk. Wat mij opvalt dat het borduurwerk nergens trekt. Het is zo n fragiele stof, Dat is een geduldig werkje!! Mooi om dit te lezen.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

donderdag 28 dec 2017 - 11:59

Een ongelooflijk schitterende, echt koninklijke jurk (en die juwelen erbij !), en het begin van een even prachtige reeks !

afbeelding van jeanine68

jeanine68

donderdag 28 dec 2017 - 09:12

Wat een prachtig kunstwerk is deze jurk!! Wat leuk, Josine, dat je deze logs gaat schrijven! Ik vind het zooo mooi als er zulke prachtige stoffen onder de loep komen! Tjonge! Hoeveel uren arbeid zal hierin zitten! Ik zou weleens om het hoekje willen gluren van zo'n atelier...

afbeelding van zara

zara

donderdag 28 dec 2017 - 08:38

Ik kan me nog goed herinneren dat ik met open mond naar de beelden op tv zat te kijken. Het was een van de meest 'stunning', maar vooral mooist gemaakte jurken die ik ooit had gezien. Je doet me dan ook een groot plezier, Josine, om samen met Monique van Moniquenwerk in detail naar het prachtige borduurwerk te kijken. Soms 'sneuvelen' japonnen als je ze zo in detail onder een vergrootglas legt. Maar deze japon wordt alleen maar mooier, de details van het borduurwerk zijn zó gevarieerd en kunstig gemaakt!

afbeelding van Anne-Roos

Anne-Roos

woensdag 27 dec 2017 - 22:14

Wat kunstig! Heel leuk om te lezen!

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

woensdag 27 dec 2017 - 22:08

Omdat ze daar steeds haar omslagdoek droeg.

afbeelding van Doro

Doro

woensdag 27 dec 2017 - 22:03

O wat bijzonder mooi toch deze jurk! En interessant te lezen.
Wat ik niet begrijp is de clutch. Het lijkt wel een brillenkoker.
En mag ik vragen waarom je niet de fotos van de koningsvaart hebt gebruikt bij deze log?

afbeelding van Carmen

Carmen

woensdag 27 dec 2017 - 21:17

Sommige kledingstukken zijn niet zomaar kledingstukken, dat zijn kunstwerkjes.
Leuk dat we hier op deze manier wat meer informatie over krijgen. Ik ben al benieuwd welk kledingstuk de volgende keer belicht zal worden.

afbeelding van The World of Royals

The World of Royals

woensdag 27 dec 2017 - 21:14

Wat een ontzettend leuke serie! Leuk bedacht weer Josine, en Monique bedankt voor je uitleg! Ik kijk uit naar de volgende 'aflevering'!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?