Officieel draait Prinsjesdag om de troonrede, de begroting en politiek gewirwar, maar op ModekoninginMáxima hebben we daar maar weinig van gemerkt. Hier werd vooral genoten van Venetiaans damast, meters zwierige mousseline en niet te vergeten: Máxima's uitbundige hoed. De een vond het asymmetrische hoofddeksel de spreekwoordelijke kers op de taart, de ander moest denken aan een 'vliegende schotel' en ook de term 'grammofoonplaat' kwam voorbij. In deze blog lees je meer over het protocol rondom de schuine hoeden van Máxima en natuurlijk kun je ook weer stemmen op de traditionele Prinsjesdag-poll. 

Bij staatsbezoeken onderstrepen hoeden op overtuigende wijze Máxima's positie en statuur. Oneerbiedig gezegd zijn Máxima's relevés, dophoedjes en fedoras een statussymbool en naambordje in een. Bij streekbezoeken is dat niet anders, maar gelegenheden met veel publiek vragen wel om een hoed die ook rekening houdt met Máxima's zichtbaarheid. Het is natuurlijk niet zo fijn als de fans na uren wachten alleen een grote hoed voorbij zien komen, zonder een glimp op te kunnen vangen van het gezicht van de koningin. Bij openingen en jubilea zijn de omstandigheden weer anders en dient de hoed vooral een feestelijk accent te zijn. De ene hoed kan dus heel geschikt zijn voor een bepaalde gelegenheid en de andere hoed juist niet. Als koningin moet Máxima hier altijd rekening mee houden. 

Bij de voorbereidingen voor Prinsjesdag 2018 ging hier blijkbaar toch iets mis. Máxima's asymmetrische hoed was zó schuin dat ze bijna haar man niet kon zien in de Ridderzaal. Ook verborg de schijfhoed van sisal Máxima's gezicht voor vijftig procent tijdens de rijtoer, waardoor heel wat fans teleurgesteld naar huis vertrokken. Op social media werd al snel de vraag gesteld waarom de hoed eigenlijk zo scheef stond en waarom aan de rechterkant van Máxima's gezicht? 

Het antwoord op de eerste vraag heeft vast alles te maken met Máxima's uitgesproken smaak. Onze modekoningin houdt niet van half werk en verfoeit de stijlregel 'less is more'. De tweede vraag brengt ons terug naar de twintigste eeuw. Tot in de jaren zestig liepen vrouwen bij formele gelegenheden vaak rechts naast hun man. Asymmetrische hoeden werden hier op aangepast, zodat de man altijd het gezicht van zijn vrouw kon zien. En vice versa natuurlijk. Inmiddels is dit gebruik behoorlijk achterhaald, maar toch draagt koningin Máxima -hoewel ze zeer regelmatig links van de koning staat of zit- haar schuine hoeden altijd over rechts. Voor Prinsjesdag 2018 had ze beter een uitzondering kunnen maken, al zou dat ook weer niet zo handig zijn geweest tijdens de rijtoer. Handig is een schijfhoed dus zelden. 


Foto: PPE

Natuurlijk heb ik na afloop van Prinsjesdag even een kijkje genomen op de fantastische website RoyalHats. Ook hier waren de meningen over het succes van Máxima's hoed verdeeld. Zo omschreef iemand het hoofddeksel van onze koningin als een  'seizoenenbotsing'. Ik vond dat zo'n treffende omschrijving. Door de fazantenveer (herfst), zoete rozen (zomer) en de zachte pasteltint (lente) leek het inderdaad alsof de seizoenen met elkaar aan het strijden waren om aandacht. Ik vind dat niet per se iets negatiefs, want op de een of andere manier blijft de hoed mij juist door de clash van seizoenen boeien. Met een andere jurk en een iets strakker kapsel zou ik hem graag nog eens terugzien. 


Foto: PPE

~~advertentie~~


~~advertentie~~

Natuurlijk moest ik bij Máxima's hoed ook gelijk denken aan Catherine en Meghan. De Britse hoedenmode wordt gekenmerkt door schijfhoeden met romantische rozen, en beide stijliconen laten daar graag wat van zien. Uiteraard worden de hoeden aan het Britse hof keurig over rechts gedragen, zoals onderstaande foto ook wel bewijst. 


Foto: PPE

Als afsluiter van het hoedenthema een foto van Máxima met een andere schijfhoed. De koningin opende op deze foto een kunsttentoonstelling in Den Haag. Wat mij betreft een uitstekende gelegenheid voor een schuine hoed met veren en andere toeters en bellen. Ik weet niet of Máxima binnenkort nog wat cultureels in haar agenda heeft staan, want anders weet ik wel een geschikt 'recycle-moment' voor de Prinsjesdaghoed van 2018. 


Foto: PPE

---------------------------------------------------------------

En dan is het nu tijd om te stemmen op Máxima's mooiste look van Prinsjesdag. Ik heb ervoor gekozen om alleen de looks van Prinsjesdag 2013-2018 mee te nemen in het overzicht. 


Foto's: PPE

De poll:

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zaterdag 22 sep 2018 - 23:04

Ik ben geen fan van dit soort hoeden, maar Máxima kan het hebben! Helaas dit jaar geen top outfit, 2015 blijft mijn favoriet!

afbeelding van elise1

elise1

woensdag 19 sep 2018 - 18:33

Deze hoed is niet mijn ding, zachtjes uigedrukt. Een rare schijf en dan ook nog eens met rose bloemen. Als er iets is dat niet bij onze krachtige Maxima past dan is het zo'n zoet hoofddekseltje. Graag in de verkleedkist.
En o ja, ik vind de outfit van 2016 het mooiste: een echte hoed, uitgesproken kleuren, mooie stoffen, fijne belijning. Kortom: hier staat een Koningin.

afbeelding van Margot van de poelepetaten

Margot van de p...

woensdag 19 sep 2018 - 15:43

Nu ik de schijfhoeden eens vergelijk met het Engels koningshuis dan is die van Maxima toch echt wel te groot, hij komt bijna op haar schouder. Overigens vind ik die contrasten in de hoed net als TWOR wel erg grappig, je kunt er grijs roze, groen en bruin bij dragen en dan misschien ook iets meer recht op zetten zoals de Engelse royals dan wordt het gezicht minder beperkt.
Qua stemming ben ik maar bij mijn wat brave 2017 keuze gebleven. De meest recente jurk verdoezelt haar sterke punten, haar slanke armen, halslijn, slanke taille en benadrukt haar wat bredere heup/ benen partij. T.a.v. de halsafwerking dit staat volg. mij alleen iemand met een iets te lange hals die bovendien erg mager is (Audrey Hepburn).

afbeelding van jeanine68

jeanine68

woensdag 19 sep 2018 - 15:19

Ik twijfel altijd tussen 2015 en 2016.
Ben toch voor 2016 gegaan.
Ik vind korte mouwtjes voor prinsjesdag wat minder, hoewel ik de jurk verder geweldig vind.
2016: koningsblauw met goud, super mooie combinatie!!!

afbeelding van Carolina

Carolina

woensdag 19 sep 2018 - 14:33

Ik heb op 2017 gestemd. Gezicht goed zichtbaar, nette lange mouwen, niet al te veel bling bling hoewel de ketting op het randje is, keurig haar en een nette verschijning.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

woensdag 19 sep 2018 - 14:09

De hoed is ook niet van Philip Treacy, kreeg ik vanochtend bericht. Wie de ontwerper dan wel is? Oh wat wil ik dat graag weten! Ik denk echt van dezelfde ontwerper als de koraalrode hoed, waarvan de ontwerper dus ook nog steeds niet bekend is.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 24 sep 2018 - 13:06

Kate draagt tegenwoordig hoeden / haarbanden van Juliette Botterill Millinery.
is dat een optie?

afbeelding van Catharina Afra

Catharina Afra

woensdag 19 sep 2018 - 14:01

Alle jurken zijn schitterend maar het totaalplaatje van gisteren is fenomenaal!
Kapsel, hoed, make-up, jurk, helemaal van deze tijd, supervrouwelijk.
Ik hou hiervan!!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 19 sep 2018 - 13:27

Haar kapsel gisteren was fantastisch. Josine's verhaal over de hoeden en zicht op Maxima tijdens de rondtoer pleit eigenlijk voor een pilbox-achtig iets, of een haardecoratie. Meer staf rondom onze queen voor haar kleding om doorschijnen of erg kreuken te voorkomen en meer discipline voor doorpassen en kijken hoe dingen vallen en bewegen, is toch gewenst. Ook in combinatie met schoenen en tassen. Ik hield ook mijn hart vast met het in- en uitstappen van de koets en de trap op bij de Ridderzaal. Dat was een drama bij die onderrokken in 2015. Misschien dat ze daarom nu geen onderrok wilde. Ik vond het een lieve jurk met deze zachte tintjes, en af en toe kiest ze voor deze wat romantische stijl. Ook al vinden wij misschien dat deze stijl niet helemaal bij haar past als sterke vrouw.
Het lijstje overziend: tja veel variatie, een bijzonder rijtje! de perfecte zit er wat mij betreft nog niet bij, die van 2016 had het kunnen zijn met andere top. Ik kies dan toch voor de rode. Ondanks de schoenen en de te grote handschoenen. Maar rood staat haar goed, de jurk was verder basic, een overdagjurk met lange mouwen en t hoedje stond haar super. Mijn favoriete prinsjesdagoutfit blijft ie van 2006.

afbeelding van Claire

Claire

woensdag 19 sep 2018 - 18:59

Ik ben het helemaal eens met de outfit van 2006. Schitterend! Even later werd de tweede zwangerschap bekendgemaakt, Alexia.

afbeelding van gambetta

gambetta

woensdag 19 sep 2018 - 13:51

Welke was dat van 2006, Siobhan?

afbeelding van Magda

Magda

woensdag 19 sep 2018 - 21:37

Dat was een prachtige outfit. Perfect in ieder opzicht. Heel jammer wij die niet meer hebben teruggezien.

afbeelding van gambetta

gambetta

woensdag 19 sep 2018 - 21:23

Dank je; ja die creatie stond haar erg mooi.

afbeelding van Doro

Doro

woensdag 19 sep 2018 - 13:14

nu weet ik het, ze doet me denken aan Madeleine, het is een perfecte jurk voor haar en de hoed ook, want Madeleine ziet er vaak zoo uit. Niets voor onze koningin echter en zeker niets voor prinsjesdag

afbeelding van Jens

Jens

woensdag 19 sep 2018 - 12:56

Ik ben het met je eens Car. De bovenste foto vind ik een plaatje, veel mooier en passender bij Maxima dan de voorgaande jaren want speelt en frivool.

afbeelding van car

car

woensdag 19 sep 2018 - 11:58

Tochhhhhhh als hij zo in het rijtje wordt gezet van jurken.. vind ik het lekker frivool....en vind ik iets anders op haar hoofd dan de "koninginnehoed" best wel een verademing... plus dat ik fan ben van het haaar!!!!!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?