Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander brengt op maandag 11 en dinsdag 12 juni 2018 op uitnodiging van president Raimonds Vējonis een staatsbezoek aan de Republiek Letland. De koning wordt hierbij vergezeld door minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Het staatsbezoek aan Letland wordt gevolgd door het staatsbezoek aan de Republiek Estland (12 en 13 juni ) en het staatsbezoek aan de Republiek Litouwen (13, 15 juni).

De bezoeken staan in het teken van de lang gedeelde historische en de nauwe bilaterale banden van Nederland met Letland, Estland en Litouwen. De historische relatie met de drie landen gaat terug tot de veertiende eeuw, met de meest intensieve handelsrelaties in de Gouden Eeuw. De huidige relatie kenmerkt zich door een sterk partnerschap voor vrede, veiligheid en welvaart, met name in de Europese Unie en de NAVO. Parallel aan de staatsbezoeken vinden afzonderlijke economische programma’s plaats om het bestaande potentieel voor economische samenwerking te vergroten. In Letland ligt de focus op de thema’s transport en logistiek (o.a smart mobility). De staatsbezoeken vinden plaats in het jaar waarin Letland en Estland honderd jaar onafhankelijkheid vieren en Litouwen honderd jaar herwonnen onafhankelijkheid. Tijdens de drie staatsbezoeken wordt stilgestaan bij de viering van deze onafhankelijkheid en het belang ervan voor de drie landen.

Maandag 11 juni
Het staatsbezoek aan Letland begon gistermorgen met een welkomstceremonie op het presidentieel paleis in Riga.

Na een gesprek met president Raimonds Vējonis was het tijd voor een kranslegging en een ontmoeting met minister-president Māris Kučinskis en de voorzitter van het parlement, mevrouw Ināra Mūrniece.

Ter gelegenheid van het herdenkingsjaar bood Koning Willem-Alexander president Vējonis in de Nationale Bibliotheek het boek ‘Rijks, Masters of the Golden Age’ aan. Het door ontwerper Marcel Wanders vormgegeven boek toont diverse meesterwerken uit de Gouden Eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum. De boekoverhandiging is in 2018 een vast programma onderdeel bij officiële bezoeken aan Letland. Alle ontvangen boeken worden aan het einde van het jaar tentoongesteld en vervolgens uitgeleend door de bibliotheek. Na de boekdonatie bezochten de koning en de president de tijdelijke expositie ‘In the Shadow of Rembrandt’, met etsen van Nederlandse tijdgenoten van Rembrandt uit de eigen collectie van de bibliotheek.

Aan het einde van de middag was de koning vervolgens aanwezig bij de sluiting van het seminar ‘Get Connected!’ op het hoofdkantoor van de Haven van Riga. Nederlandse en Letse overheden, kennisinstellingen en bedrijven, waaronder de Haven van Rotterdam en netwerkorganisatie Connekt, delen hun kennis over innovaties op het gebied van transport en logistiek en presenteren nieuwe duurzame concepten.

De dag werd afgesloten met een staatsdiner op het presidentieel paleis.

Overige informatie

Klik hier voor een korte verklaring van Koning Willem-Alexander na het gesprek met President Vējonis van Letland, Riga. 

Klik hier voor de toespraak van Koning Willem-Alexander bij het staatsbanket ter gelegenheid van het staatsbezoek aan Letland

Kleding

Overdag droeg de koning zijn uniform: een donkerblauw pak met pinstripe en een blauwe das van Salvatore Ferragamo. De das met het logo van het Italiaanse modehuis gaat inmiddels alweer enkele jaren mee. Onderstaande foto is genomen in april 2017. 

Afbeeldingsresultaat voor ferragamo site:modekoninginmaxima.nl

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Suus

Suus

donderdag 14 jun 2018 - 12:04

Vind ik ook! Groot respect voor hem. Een koning om trots op te zijn.

afbeelding van Helena

Helena

donderdag 14 jun 2018 - 10:59

Daar ben ik mee eens Snijders dat hij het geweldig doet, niets op aan te merken, En ik wist niet dat hij tot vrijdag bleef. Hij beheerst zijn vak.

afbeelding van Snijders

Snijders

woensdag 13 jun 2018 - 19:09

Ik vind dat de koning het erg goed doet terwijl hij de aanwezigheid van Maxima moet missen.Professioneel, hartelijk. Zie filmpjes blauw bloed. Echt de complimenten voor hem

afbeelding van Helena

Helena

woensdag 13 jun 2018 - 10:42

Van mij mag de koning vandaag weer naar huis naar zijn vrouw en kinderen.
Hij heeft het prima gedaan en kan met een gerust hart vertrekken.
Sterkte gewenst majesteit.

afbeelding van Snijders

Snijders

woensdag 13 jun 2018 - 13:18

Het staatsbezoek duurt nog tot en met vrijdag. Hij gaat aan eind van de dag naar Litouwen. Morgen rustdag en vrijdag nog activiteiten in Litouwen.

afbeelding van Paula

Paula

woensdag 13 jun 2018 - 06:37

De koning ziet er uit om door een ringetje te halen in zijn nette outfit. Wat lijkt Ariane toch op Willem-Alexander. Wat knap dat hij er toch maar weer staat en dan zo dóór moet met drie staatsbezoeken op rij.

afbeelding van Maribrune

Maribrune

dinsdag 12 jun 2018 - 23:17

Heel mooie pak. Donkerblauw staat de koning erg goed. Hij heeft een zeer waardige uitstraling ...

afbeelding van Suus

Suus

dinsdag 12 jun 2018 - 20:36

Hij zit er prachtig uit, vooral bij het staatsdiner: hij draagt het met allure.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

dinsdag 12 jun 2018 - 20:56

Helemaal mee eens!

afbeelding van Margriet76

Margriet76

dinsdag 12 jun 2018 - 17:02

Wat een topper van een koning hebben wij toch. Bij zijn emotionele toespraak voorafgaand aan het staatsbezoek, kreeg ik ook een brok in mijn keel. Bijzonder toch hoe je met de Koning betrokken bent. Ook met het overlijden van zijn broer lieten zijn emoties mij niet onberoerd. Hij is zo puur.

afbeelding van Sjanine

Sjanine

dinsdag 12 jun 2018 - 14:29

Ik vind de iets donkere pakken altijd mooier staan bij onze koning. Staat slanker op een of andere manier. Bij staatdiner bijv. staat daar echt de koning en idd zijn houding helpt ook! En respect zo' n volle week buitenlands bezoek zonder echtgenote, zo kort na de begrafenis van je schoonzus.
Ja stropdassen zijn bijna allemaal van Italiaanse ontwerpers. Zou de koning een uitgebreide keuze hebben in de Hollandse branche? Ik ben daar niet zo bekend mee. En ik gun de Italianen ook de eer wat betreft de herenkostuums. Mijn man had ook een prachtig Italiaans trouwpak. Deze zijn echt wel te onderscheiden van de rest.

afbeelding van Carmen

Carmen

dinsdag 12 jun 2018 - 14:39

Helemaal mee eens hoor, Italiaanse maatpakken zijn fenomenaal! Van mij mag hij ze blijven dragen! Vraag me alleen af waarom dat dan niemand stoort blijkbaar.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

dinsdag 12 jun 2018 - 14:22

Wat stoer dat hij daar weer zo enthousiast staat, ondanks het verdriet in zijn familie. Ik kan me zo voorstellen dat hij nu veel liever thuis zou zijn bij zijn familie. Ondanks alles straalt hij weer veel energie en betrokkenheid uit. En zijn pakken worden steeds beter. Leuk met die bijzondere manchetknopen. Kortom fijn dat je aandacht aan dit bezoek besteedt Josine.

afbeelding van Carmen

Carmen

dinsdag 12 jun 2018 - 14:03

Hij ziet er netjes uit. Hij zal met zijn hoofd bij Maxima zitten, en daar heb ik heel veel begrip voor.
Ik vind de stropdassen van de koning meestal erg mooi, maar ik vraag me wel af waarom er zo vaak over gevallen wordt dat Maxima te weinig Nederlands design draagt en bij de koning valt er niemand over.

afbeelding van orchidee

orchidee

dinsdag 12 jun 2018 - 13:50

De houding van de koning vind ik altijd zo mooi. Rechte rug, schouders naar achteren. Inderdaad, daar staat een man met status.
Het is wel erg jammer dat Maxima er niet bij is. Ze heeft het volste recht om er niet te zijn, maar het is een duidelijk gemis. Zij maakt het plaatje zoveel "zonniger".

afbeelding van Merel123

Merel123

dinsdag 12 jun 2018 - 15:03

Inderdaad, rechte rug, schouders naar achteren. En hij heeft zijn lengte natuurlijk mee.
Alleen weet hij nooit wat hij met zijn handen moet. Ik vind het er altijd zo raar uitzien als probeert zijn hand in de zak van zijn colbert te frommelen.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 12 jun 2018 - 13:31

Het jaaroverzicht is niet toegankelijk omdat er foto's in stonden van een fotograaf waar ik niet meer mee samenwerk. Het bijwerken kost behoorlijk wat tijd, dus post tot die tijd alle overige nieuwtjes maar gewoon onder de actuele blogs. Zodra ik weer wat meer tijd heb, gooi ik de blog weer online met nieuwe foto's.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

dinsdag 12 jun 2018 - 13:44

Top! Bedankt!

afbeelding van jeanine68

jeanine68

dinsdag 12 jun 2018 - 12:24

Statige koning! Heb er altijd respect voor dat deze mensen zich altijd zo makkelijk kunnen bewegen bij dat deftige gedoe. Ze praten net zo makkelijk met elkaar of ze elkaar dagelijks spreken.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

dinsdag 12 jun 2018 - 11:22

Goede outfits van de koning.
Over de stropdas: heeft hij op de eerste dag niet altijd een oranje das Josine?
Ik denk vandaag naar Estland? En vandaag zo te zien geen pochet?

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

dinsdag 12 jun 2018 - 13:07

Wel vaak volgens mij, wat betreft die oranje das. Maar dan zou hij nu 3 dagen een oranje das moeten dragen. Het zijn 3 staatsbezoeken, die net iets langer dan een dag duren. Of mogelijk heeft hij gekozen voor een minder felle kleur, maar dat vraag ik me af of dat wel zo is.

Inderdaad is hij al naar Estland vertrokken.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

dinsdag 12 jun 2018 - 13:08

Ik zet net dat hij vandaag inderdaad een oranje das draagt, dus in Estland komt hij denk ik aan met oranje das. Idd geen pochet.

afbeelding van Merel123

Merel123

dinsdag 12 jun 2018 - 11:12

Zoals altijd, om door een ringetje te halen.
Waren vroeger zijn pakken een beetje hobbezakkerig, tegenwoordig altijd mooi op maat.
Voor een man is het moeilijk om een eigen draai aan de kleding te geven tijdens officiële gelegenheden. Leuk hoe de koning dat met zijn dassen doet.
Zo grappig, als ik langs een winkel van Salvatore Ferragamo loop (in grote buitenlandse steden zie je die volop) moet ik aan onze koning denken.

Ik heb ook wel eens gelezen dat de koning veel bijzondere manchetknopen heeft.
Josine, weet jij daar misschien iets meer over te vertellen?

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 12 jun 2018 - 11:34

Hij spaart inderdaad manchetknopen en heeft heel bijzondere exemplaren. Ik noteer het onderwerp voor een speciaal blogje!

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

dinsdag 12 jun 2018 - 20:56

Lijkt me interessant! Ik kijk er naar uit!

afbeelding van Merel123

Merel123

dinsdag 12 jun 2018 - 12:01

Leuk, dank je.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

dinsdag 12 jun 2018 - 10:45

Blauw Bloed schenkt volop aandacht aan het staatsbezoek. Hieronder 4 video's:

Begin Staatsbezoek: https://blauwbloed.eo.nl/artikel/2018/06/video-koning-begint-staatsbezoe...
Koning geeft verjaardagskado aan Letland: https://blauwbloed.eo.nl/artikel/2018/06/video-koning-heeft-verjaardagsc...
Ontmoeting Nederlandse studenten in het publiek: https://blauwbloed.eo.nl/artikel/2018/06/video-koning-ontmoet-nederlands...
Video toespraak Staatsbanket: https://blauwbloed.eo.nl/artikel/2018/06/video-letland-heeft-speciaal-pl...

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

dinsdag 12 jun 2018 - 10:41

Mooie foto's! Ik vind het knap dat hij zo waardig door kan gaan, en er ook een spontane lach is voor het publiek. Terwijl hij zich ondertussen zo dubbel zal voelen. Ook heel goed dat Maxima de tijd neemt voor haar verdriet. In Nederland hebben we tenslotte ook wat langer de tijd tot de begrafenis. Dit overvalt allemaal zo, lijkt me, als het zo snel gaat.

afbeelding van Henny

Henny

dinsdag 12 jun 2018 - 10:14

Altijd mooi een blauw pak. Staat hem erg goed.
Wat zal hij Maxima missen tijdens dit staatsbezoek.

afbeelding van Snijders

Snijders

dinsdag 12 jun 2018 - 10:40

De koning ziet er zoals gewoonlijk keurig uit. Hij straalt ook betrouwbaarheid en waardigheid uit.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?