Koningin Rania van Jordanie is actief op social media en heeft deze week een bijzonder bericht op haar Facebookaccount laten plaatsen. Volgens de Jordaanse koningin zijn er namelijk "onjuiste berichten" verspreid over haar uitgavenpatroon. 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel even met mijn ogen moest knipperen toen ik het bericht van koningin Rania onder ogen kreeg. Normaal gesproken wordt er niet of nauwelijks gecommuniceerd over koninklijke mode en nu prijkt er op Rania's oficiële Facebookpagina opeens een persbericht over de kosten van haar kleding. En niet zomaar een persbericht, maar een reactie op een blog van de website Ufo No More. Huh? Hoe zit dat? Ja, laten we bij het begin beginnen.

De meeste volgers van ModekoninginMáxima zullen wel bekend zijn met UFO No More. De beheerders van deze pagina blinken uit in het opsporen van koninklijke kleding en brengen daarom elk jaar een gedetailleerd verslag uit over de kosten van de koninklijke kleding. Een hele uitdaging, maar eerlijk is eerlijk: het levert interessante uitkomsten op. Zo bleek hertogin Catherine in 2017 maar liefst 106 nieuwe (kleding)stukken  te hebben gekocht en prinses Mary zelfs 174. Voor de kosten van de nieuwe kleding en accessoires werden alle prijskaartjes bij elkaar opgeteld en aan de hand daarvan kon al snel worden geconcludeerd dat hertogin Catherine minimaal 129.000 euro had uitgegeven in één jaar tijd, terwijl koningin Letizia met een drukkere agenda naar schatting 'slechts' 51.000 euro had uitgegeven. 

Voor echte modeliefhebbers klinken de cijfers van Ufo No more wellicht als heel interessante en leuke informatie, maar koningin Rania denkt daar blijkbaar heel anders over. En dat valt ook wel te begrijpen. Uit de cijfers van Ufo No More werd namelijk pijnlijk duidelijk dat de garderobe van de Jordaanse koningin zeer prijzig is in vergelijking met die van haar collega's. Zo zou Rania in 2017 maar liefst 191 nieuwe (kleding)stukken hebben gedragen met een gemiddelde waarde van 1724 euro. En ja, 191 x 1724 is toch echt ruim drie ton.... 

Onjuist
In Jordanië zitten ze natuurlijk niet te wachten op een dure koningin en daarom werd er de afgelopen maanden ook volop gediscussieerd over Rania's kledingbudget en de invulling van haar rol. Blijkbaar vond Rania de discussie na verloop van tijd wel welletjes, want onlangs liet zij haar hofhouding contact opnemen met de beheerders van Ufo no More. In overleg is besloten dat er voortaan geen berichten meer over de kosten van Rania's kleding worden geplaatst en uit het persbericht van het Jordaanse hof blijkt ook wel waarom daar voor is gekozen. “De overgrote meerderheid van de kleding van koningin Rania wordt uitgeleend door modehuizen, aangeboden als cadeau of met korting gekocht. Dit is algemeen geaccepteerd onder modehuizen. Het is een manier om de ontwerpen onder de aandacht te brengen.” Kort samengevat: de optelsom klopt niet. (Dat Ufo No More heel duidelijk enkele kanttekeningen en gebruiksaanwijzingen heeft geplaatst bij de blog, wordt hierbij helaas over het hoofd gezien.)

Met de “ongebruikelijke” verklaring over de kosten van Rania's kleding hoopt het Jordaanse hof het “verkeerde” beeld over de koningin bij te stellen. “De focus op kleding en het uitgavepatroon van echtgenotes van wereldleiders en hen beschuldigen van verspilling is niet nieuw, en is in het verleden gebruikt als politiek instrument. Vandaag de dag zien we dit in Jordanië gebeuren om de koningin af te schilderen als iemand die veraf staat van de realiteit en de waarheid. ” Omdat de koningin vanwege alle berichten over haar uitgaven patroon werd bespot en beschimpt, is er gekozen voor een ongebruikelijke tegenreactie. Ik ben heel benieuwd of dit verhaal nog wordt vervolgd.....

Subtiel
Natuurlijk heb ik als modeblogger de hele discussie met veel interesse gevolgd. Ik snap Rania's reactie op alle kritische geluiden, maar vraag me tegelijkertijd af waarom zij niet heeft gekozen voor een iets subtielere aanpak. Zo zou ze simpelweg meer kleding kunnen dragen van betaalbare Jordaanse modemerken ipv internationale modehuizen, en een korte verklaring over haar uitgavenpatroon was mijns inziens ook al genoeg geweest. Wakkert ze met het persbericht niet juist een discussie aan? En waarom plaatst zij op haar Facebookpagina allerlei glamoureuze foto's terwijl ze graag wil overkomen als een bescheiden en betrokken koningin? Ik ben heel benieuwd hoe jullie hier over denken. 

En als laatste wil ik het natuurlijk ook nog even hebben over de aanpak van deze website, ModekoninginMáxima. Wij hebben er als beheerders voor gekozen om af en toe de prijzen van Máxma's kleding te benoemen. Een prijs zegt in de meeste gevallen namelijk iets over de kwaliteit en indien dit niet zo is, kan dit juist een interessante discussie aanwakkeren over betere en goedkopere alternatieven. Het optellen van alle bedragen heb ik echter nooit gedaan en zal ik ook niet doen. Het blijft een kwestie van raden en gissen als we het hebben over de kosten van Máxima's kleding. Betaalt ze de volle mep bij Natan? Hoeveel betaalt ze aan haar kapper? Is de kleding echt nieuw of wellicht geleend van een vriendin? Omdat ik de antwoorden op deze vragen niet heb, heb ik mij altijd verre gehouden van optelsommen en dat zal ik ook altijd blijven doen. Ik weet dat een roddelblad ooit mijn boek heeft gebruikt als 'bron' voor een artikel over Máxima's enorme kledingbudget, maar laat ik daar ook gelijk maar duidelijk over zijn: it wasn't me ;-) 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van elise1

elise1

dinsdag 08 jan 2019 - 12:06

Tja, wat zullen we er daar nu van zeggen.... Misschien dat niet iedere prinses of koningin zich weet te beheersen wanneer ze kleding koopt met belastinggeld.
Wat dat betreft heb ik dan wel waardering voor Letizia. Zij is de koningin, echtgenote van een staatshoofd en heeft een drukke agenda. Zij spendeert dus kennelijk minder dan sommige 'tweederangs' prinsessen die een veel minder belangrijke publieke functie hebben. Daarbij is Lezitia in mijn ogen ook nog eens een van de best geklede royals én draagt ze vooral kleding van Spaanse ontwerpers. Daarmee zet ze haar land op de kaart wat misschien weer extra inkomsten voor de Spaanse economie genereert. Zo kan het dus ook.

afbeelding van Carolina

Carolina

woensdag 09 jan 2019 - 16:27

Op een zeer sporadische uitzondering na ziet Letitzia er inderdaad altijd tot in de puntjes gekleed uit. Verbazingwekkend vaak hoe goed de kleding haar past. Ik vind het een genot om te zien, blijkbaar vindt ze het belangrijk genoeg, zodat ze er ook wat tijd aan besteed. En inderdaad, heel veel Spaanse ontwerpers, ook dat doet ze erg goed.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 05 jan 2019 - 22:32

Ben niet verbaasd over de hoge kledinguitgaven van de countess of Wessex (Sophie..van prins Edward). Draagt altijd kleding uit t allerhoogste segment.

afbeelding van Mijtje

Mijtje

vrijdag 04 jan 2019 - 18:40

Als ik bij de blog kijk zie ik Rania niet eens inzet lijstje staan? Zal het lijstje onder druk opgeschoond zijn?
Shocking vind ik vooral Meghan.... en dat voor kleding die veelal uitwisselbaar is qua model en/of kleur. Dan komt Maxima er met haar 7de plek toch n stuk beter van af!

afbeelding van Bea

Bea

zaterdag 05 jan 2019 - 10:12

Wel goed om even te lezen hoe de lijst is samengesteld alvorens conclusies te trekken. Bij Maxima is een groot deel van haar kleding niet meegerekend omdat de prijs niet bekend is, bij Meghan is de helft van het bedrag de prijs van haar huwelijkssieraden waarvan niet bekend is of het een geschenk van Prince Charles was.

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 04 jan 2019 - 18:54

Quote: “Blijkbaar vond Rania de discussie na verloop van tijd wel welletjes, want onlangs liet zij haar hofhouding contact opnemen met de beheerders van Ufo no More. In overleg is besloten dat er voortaan geen berichten meer over de kosten van Rania's kleding worden geplaatst”

afbeelding van Lina

Lina

vrijdag 04 jan 2019 - 17:39

Ik heb koningin Rania nooit gevolgd dus daar kan ik niets over zeggen.

Ik wil wel iets zeggen over de kleding van Kate. Het is bekend dat ze meestal kleding koopt in een niet te dure prijsklasse, jurkjes van 100 tot 300 pond, ze heeft zelfs verschillende keren jurkjes gedragen op officiële gelegenheden van Zara á 45 pond.
Dus ook al zou het aantal kledingstukken van 2017 (je bedoelt echt 217? Is geen typefoutje? Want in 2018 is ze van begin april tot bijna eind oktober niet officieel in het openbaar geweest) kloppen, het bedrag zal (voor koninklijke kringen) wel meevallen.

Josine, je schrijft ook, de (hogere) prijs zegt (in de meeste gevallen) wat over de kwaliteit. Daar kan ik het niet helemáál mee eens zijn, ik heb vaak genoeg op websites van dure merken gekeken, zag je een jurk van bijvoorbeeld 500 euro en dan was het materiaal synthetisch. Dat kan je geen goede kwaliteit noemen.

Ook wel eens in winkels met duurdere kleding gekeken, bijvoorbeeld laatst bij de Bijenkorf, jurken van bekende duurdere merken, zie je een jurk van bijvoorbeeld 300 euro van goedkoop nylon.
Ik ben de hele verdieping afgegaan met vele bekende dure merken, 8 of 9 van de 10 jurken en rokken was van goedkoop synthetisch materiaal waar je dan honderden euro’s voor betaald.

Ik was behoorlijk teleurgesteld omdat ik juist had besloten maar eens wat meer uit te geven voor 1 of 2 echt mooie kwaliteitsjurken, inplaats van “10” goedkopere maar uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik beter maar weer naar C&A kon gaan omdat daar jurken en rokken hangen van een mooie kwaliteit katoen of viscose voor een paar tientjes.
Túúrlijk hangen daar ook wel kledingstukken van mindere kwaliteit tussen maar de grootste klappers heb ik toch van C&A vandaan. Ook qua pasvorm hebben ze daar voor mij modellen die het beste bij mijn figuur passen.
En héél af en toe, vind ik ook weleens perfecte dingen bij Hennes en Mauritz.

In ieder geval, heel vaak betaal je niet voor de goeie kwaliteit bij duurdere merken maar voor de naam.

afbeelding van Christal

Christal

vrijdag 04 jan 2019 - 16:57

Eerlijk gezegd ga ik er altijd al van uit dat royals (net als society) veel kleding dragen die hen door modehuizen en/of -ontwerpers worden aangeboden. Te leen of anderszins en mogelijk zonder grote financiële transacties.
Daar lijkt mij niets mis mee, beiden zullen er baat bij hebben.
Rania's reactie ervaar ik dan ook als een soort bevestiging. Hèhè, eindelijk iemand die de sluier oplicht, zonder daar verder moeilijk over te doen. Ik juich het toe! Vooral vanuit de wetenschap dat wát ook gezegd of gedragen wordt, er zal altijd kritiek zijn.

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?