Nu we masssaal thuis zitten vanwege het Coronavirus, lijkt het me een goed idee om het aantal berichten en de sfeer op deze website nog wat meer op te schroeven. Daarom blik ik de komende drie weken dagelijks terug op de topstukken uit Máxima's garderobe. Met vandaag: Máxima's koningsblauwe inhuldigingsjurk van Taminiau. 

In de chique residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs is het op 23 januari 2013 een drukte van belang. Het stadspaleis was eerder gebruikt als filmset voor Les Intouchables, maar dit keer draait het in de residentie om Mode. Mode met een hoofdletter. De Nederlandse ontwerper Jan Taminiau zal namelijk aan selecte groep genodigden zijn nieuwe couturecollectie tonen.
Voor modeliefhebbers is het er goed vertoeven. De jurken met opstaande schouders, duizenden pailletten en ingenieus borduurwerk zijn betoverend en Jan neemt de genodigden op modieuze wijze mee naar zijn verleden. De collectie heeft namelijk de titel ‘Image Tranquille’ gekregen en is geïnspireerd op nostalgische herinneringen van de ontwerper. Als kleine jongens snuffelde Jan graag op de zolder van zijn oma. Hier deed hij inspiratie op, die is gebruikt voor de collectie Haute Couture Spring Summer 2013. De stoffige boeken en antieke standbeelden zijn vertaald in romantische en gemarmerde jurken, die rijkelijk zijn versierd met kralen en pailletten.

24 januari 2013
De dag na de show rinkelt de telefoon van Taminiau. Aan de lijn iemand van het paleis, die hem uitnodigt voor een afspraak. Op dat moment weet slechts een select groepje insiders iets van Beatrix’ concrete plannen om af te treden, maar bij het maken van de afspraak wordt hier niet over gerept. Taminiau denkt in eerste instantie dat hij ‘gewoon’ een avondtoilet mag maken. De ontwerper gaat vast brainstormen en maakt enkele voorstellen. Zo denkt hij aan een lange cape en ook de kleur blauw uit zijn nieuwste collectie wil hij aan Máxima voorstellen.
Enkele dagen na het telefoontje komt om 19.00 uur de aankondiging van de abdicatie. De ontwerper moet gelijk aan de geplande afspraak denken. Het zal toch niet…? Wel dus. Tijdens de ontmoeting anderhalve week later wordt dé vraag gesteld.

Voor Jan Taminiau breekt er een hectische periode aan, die hij zelf omschrijft als “een Twilight Zone.” In het diepste geheim gaat de ontwerper samen met zijn team aan de slag. Tot in de kleinste details wordt er nagedacht over de belijning, het borduurwerk en natuurlijk de bandenconstructie die de cape op zijn plek moet houden. In samenspraak met koningin Máxima komt het uiteindelijke ontwerp tot stand. Taminiau: “Ik vond het spannend een iets mannelijker silhouet te kiezen, met opstaande schouders, om het hoekige van de jacquets van de mannen om haar heen zo terug te laten komen.”

Met de transparante mouwen en het borduurwerk op het lijfje wil de ontwerper daarentegen juist de kwetsbaarheid van het lichaam laten zien. De tegenstelling past bij de stijl van de ontwerper: romantisch met een rauw randje. Voor het borduurwerk wordt de jurk naar Maison Lesage gebracht: een van de beste borduurateliers ter wereld. Zeventig man werkt hier twee weken lang aan de inhuldigingsjurk en de robe voor de Koningsvaart. Ook in het atelier in Baambrugge is het spitsuur, terwijl in Nederland al weken voor de inhuldiging dé vraag wordt gesteld. Welke jurk draagt Máxima en wie mag hem ontwerpen? Edouard Vermeulen laat doorschemeren dat hij de japon niet mag maken, waardoor steeds meer ogen zijn gericht op Taminiau. Hij is immers de naam achter Máxima’s befaamde postzakjasje en chique avondjurken. Terwijl het onderwerp steeds vaker aan bod komt, zwijgt Jan. Discretie is een onderdeel van zijn service en Máxima hecht daar veel waarde aan.

17 april 2013
Op 17 april, dertien dagen voor de inhuldiging, wordt een interview met prins Willem-Alexander en prinses Máxima uitgezonden. Tijdens het gesprek stelt presentator Rick Nieman voorzichtig dé vraag aan Máxima. “Gaat u ons vertellen wat u aan gaat doen?” Lachend laat Máxima weten dat ze dat niet gaat doen. Ook als wordt doorgevraagd, zwijgt ze in alle talen. Alleen haar koningsblauwe jasje zou een knipoog naar 30 april kunnen zijn, maar dat weten alleen de insiders.

30 april 2013
Twee weken later is het eindelijk zover. Na maanden speculeren krijgt Nederland de inhuldigingsjurk van Máxima te zien. Een gejuich barst los als het koningspaar het paleis verlaat. Ook op Twitter buitelen de superlatieven over elkaar heen. “Driewerf hoera voor Jan Taminiau! Wat een allure!” twittert modekenner May-Britt Mobach. “De perfecte jurk: statig, vorstelijk en tóch bescheiden” valt modejournaliste Milou van Rossum haar bij. Eens in de zoveel tijd lijkt het wel alsof alle Nederlanders het met elkaar eens zijn en ook Máxima’s jurk zorgt voor een dergelijke verbroedering. Wat is Nederland trots! Op de nieuwe koning, de nieuwe koningin én het talent van Jan Taminiau.

Uiteraard besteedt niet alleen de nationale pers aandacht aan de inhuldigingsjurk van Máxima. Internationaal wordt het ontwerp van Taminiau geloofd en zelfs de Chinese kranten vinden het een vermelding waard. Met name de kleur blijkt in de smaak te vallen. In De Wereld Draait Door vertelt de ontwerper over de keuze voor koningsblauw. Taminiau: “In algemene zin zit je tijdens het maakproces met elkaar aan tafel. Wie ben je? Wat kun je zijn? Wat moet je zijn? En dan gaan we met verhoudingen en proporties bezig. Je bent uiteindelijke bezig met het vertellen van een verhaal. Daar ook, en het was vrij logisch. Er was rood en wit, en daar had je blauw.”

De keuze voor blauw heeft dus alles te maken met symboliek, maar uniek is het zeker niet. Koningin Juliana droeg in 1948 namelijk al een blauwe inhuldigingsjurk als verwijzing naar de nationale driekleur. Flagdressing, zoals dat internationaal ook wel wordt genoemd, is in koninklijke kringen erg in trek. In Canada dragen de royals bijvoorbeeld met regelmaat rood, terwijl oranje kleding van tijd tot tijd wordt gedragen als ode aan Nederland. In tegenstelling tot Juliana koos Máxima tijdens de inhuldiging echter niet voor saffierblauw, maar voor het intense koningsblauw. Jan Taminiau:  “Het is een kleur blauw die ontstaat door het mengen van kleuren. Door twee lagen. Je hebt de zijden crêpe die eronder zit -die heeft een bepaalde intensiteit-, waaroverheen een chiffonnen overlaag gaat die hem weer iets tempert, maar ook weer een andere felheid naar boven laat komen. Door die gelaagdheid krijg je uiteindelijk die vibratie en ook die diepte, waardoor het niet een vlakke, maar een levendige kleur blijft.”

Ook achter het borduurwerk op het lijfje schuilt een verhaal. In hun persbericht, die kort voor het moment suprême werd verstuurd, verwijst de Rijksvoorlichtingsdienst naar porselein. Jan Taminiau bevestigt dit en laat weten dat het borduurwerk is geïnspireerd op een bekend Nederlands exportproduct: Delfts Blauw. Juist door de combinatie tussen het fragile lijfje en de cape met het mannelijke silhouet, wordt Máxima’s inhuldigingsjapon uiteindelijk geen zoetsappige sprookjesjurk, maar een statige robe voor een plechtig moment.

Voor Jan Taminiau breekt er na 30 april 2013 een bizarre periode aan. Meerdere dames bestellen een couturejapon en de ontwerper is zo druk dat hij zelfs geen tijd heeft voor een nieuwe collectie. De onvergetelijke inhuldigingsjurk is uitgegroeid tot een perfect visitekaartje, want nog steeds wordt er over de inhuldigingsjurk gesproken als het gaat over Taminiau. Ook Máxima’s status als stijlicoon krijgt op de dag van de inhuldiging een extra dimensie. Eén ding is op 30 april al wel zeker: De toon is gezet voor een koninklijk vervolg.

Benieuwd welke outfits eerder aan bod kwamen? 
Máxima's zachtroze rozenjurk van Valentino 
- Máxima's zachtroze avondjurk van Taminiau
-Máxima's felrode jumpsuit van Valentino

Op de planning voor morgen: 
- Máxima's groene volantjurk

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van AnjaxMario1991

AnjaxMario1991

maandag 23 mrt 2020 - 13:32

Wat een prachtige jurk is dit en dat zal altijd wel zo blijven. We zagen deze mooie jurk terug tijdens het staatsbezoek aan Denemarken en ik hoop deze nog vele keren te zien.

afbeelding van Ella

Ella

donderdag 19 mrt 2020 - 20:38

De allermooiste jurk die ik ooit heb gezien. Wat was dit adembenemend! Ik kan ook geen genoeg krijgen van dit saffieren diadeem. Taminiau is een zeer groot kunstenaar. En kan iemand van zijn kaliber zich een nog mooier boegbeeld wensen? Gouden combinatie deze twee.

afbeelding van Hennie64

Hennie64

donderdag 19 mrt 2020 - 17:27

Wát moet je hier nu nog op zeggen ? alles klopt, alles zit perfect, alles in balans, prachtig ook samen in balans, super koninklijke houding kortom dit is nu perfectie ten top!! Ik weet zeker dat Jan T. Maxima ook heeft aangekleed, ook het lint, riempje, mantel op de schouders alles zit werkelijk perfect!

afbeelding van Jens

Jens

donderdag 19 mrt 2020 - 16:43

Dank voor het leuke verhaal bij de foto's Josine. Dat maakt het exquise plaatje extra compleet.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 19 mrt 2020 - 17:35

Wat een pracht ontwerp is dit toch. Taminiau is echt een top ontwerper. Over ieder detail is nagedacht!
Super mooi blog en wat leuk dat je zoveel insiders informatie hebt weten te achterhalen. Hoop dat straks het staatsbezoek in Duitsland gewoon door kan gaan en we dan weer een mooie creatie van Taminiau te zien krijgen.

afbeelding van Lina

Lina

donderdag 19 mrt 2020 - 14:30

Haar mooiste outfit ever, jurk en cape samen. Voor mijn gevoel kan dit nooit (zelden) meer overtroffen worden

afbeelding van Prinsesrita

Prinsesrita

donderdag 19 mrt 2020 - 13:39

Weet jij Josine waarom de mantel van Alexander zo gedragen werd ?naar aanleiding. vraagstelling van Doro

afbeelding van Johanfrederik

Johanfrederik

donderdag 19 mrt 2020 - 17:00

...tijdens de inhuldiging van Koningin Beatrix waren er in de mantel twee brede banden genaaid om de armen
door te steken en te voorkomen, dat de zware mantel van de zijden japon zou glijden, Bij de Koning lijkt her erop, dat de
mantel aan de schouders van zijn jas is bevestigd om hetzelfde effekt te verkrijgen.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 19 mrt 2020 - 17:36

Ik weet niet meer waar ik het gelezen heb, maar ook bij de koning was er een draagconstructie gemaakt aan de mantel.

afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

donderdag 19 mrt 2020 - 18:32

Klopt. Ik zal er binnenkort eens over bloggen.

afbeelding van XX

XX

donderdag 19 mrt 2020 - 15:59

Volgens mij omdat de mantel zo zwaar is dat de koning, als deze niet gedragen zou worden voorheen, niet normaal zou kunnen lopen; een koning die zijn volle gewicht in de strijd zou moeten gooien om vooruit te komen, zou het een wel apart wandelingetje gemaakt hebben ;-)

afbeelding van antje 52

antje 52

donderdag 19 mrt 2020 - 13:30

Wat een prachtige japon! Ik herinner me dat ik, alleen thuis, keihard Wow!!! riep en enige tijd met open mond heb zitten staren naar dit schitterende beeld. .de cape, de japen en niet te vergeten de juwelen. Zo mooooi!. Wat betreft het herdragen van de jurk in Denemarken : ik heb ergens gelezen dat dat speciaal verzoek van koningin Margarethe was.

afbeelding van Meike

Meike

donderdag 19 mrt 2020 - 11:20

Het plaatje is prachtig, maar ik vind het niet perfect. Wel bijna perfect. Ik snap eerlijk gezegd niet als er blijkbaar zo over deze jurk gebrainstormd en nagedacht is, waarom er dan zo’n zichtbaar buikje is. Nee nee, ik vind niet dat Máxima een buik heeft, helemaal niet zelfs, maar in deze jurk lijkt dat zo en ik vind het daar niet mooi zitten,door dat het kant daar omhoog gaat en in combinatie van het riempje, wordt het geaccentueerd

afbeelding van Carolina

Carolina

donderdag 19 mrt 2020 - 18:52

Mee eens, het is een prachtige japon en hij staat enorm mooi, maar dat buikje begrijp ik ook niet. Wat ik ook jammer vind, maar daar ben ik vast de enige in, is dat het om de inhuldiging van Willem-Alexander ging, Maxima is slechts gemalin. Zoals Doro ergens opmerkt: niemand keek meer naar WA. Of dat nu zo fijn is?

afbeelding van Jacqueline vdT

Jacqueline vdT

donderdag 19 mrt 2020 - 10:22

Ik zou de rood-wit-blauwe cape-jurk van Jan Taminiau nog wel eens willen zien eigenlijk

afbeelding van jeanine68

jeanine68

donderdag 19 mrt 2020 - 08:35

Wat was dat een schitterende jurk!
Prachtige kleur.
Alles was perfect aan de jurk. Vakwerk!
De hele look, juwelen, haar, kleding, 1 sprookje!!

afbeelding van oranjefan

oranjefan

woensdag 18 mrt 2020 - 22:50

Eén woord: Prachtig!

afbeelding van Doro

Doro

woensdag 18 mrt 2020 - 21:28

Subliem! Echt subliem!

Zo jammer dat de mantel van Alexander zo vreemd hangt, hij hangt wat aan zijn rug ipv op zijn schouders.

Maar wat maakt t uit. Niemand keek naar hem met zo’n vrouw en deze jurk naast hem

afbeelding van Birchwood

Birchwood

woensdag 18 mrt 2020 - 19:52

Een meer dan prachtige jurk op een hele mooie dag! Máxima en Jan Taminiau hebben er samen een perfect plaatje van gemaakt. Alles klopt, van top tot teen.
Ook zelden zo’n mooie intens kobaltblauwe kleur gezien. Absoluut petje af voor Jan Taminiau.

afbeelding van Maria04

Maria04

woensdag 18 mrt 2020 - 19:25

Het is eens en voor altijd de mooiste jurk die ze gedragen heeft,. Voor een van de mooiste momenten in hun beider leven.

afbeelding van Magda

Magda

woensdag 18 mrt 2020 - 19:13

Een top creatie gedragen door een prachtige koningin.
De kleur én het ontwerp was magnefiek. En zeker nog mooier gemaakt met het prachtige diadeem.
Kortom, een plaatje.
Dat Maxima de japon nogmaals heeft gedragen bij het staatsbezoek aan Denemarken, vind ik heel mooi.
Zo konden wij de japon , zonder cape, nog beter bewonderen.
Zoiets moois moet je niet in de kast laten hangen.

afbeelding van Kaat Mossel

Kaat Mossel

woensdag 18 mrt 2020 - 19:01

Wat een korte tijd tussen het eerste telefoontje en de datum van de kroning en dan zo'n heel traject door van brainstormen, ontwerpen, maken, borduren, etc. etc. Dat moet heel erg intensief geweest zijn en dan ook nog voor 2 van die prachtige, arbeidsintensieve jurken.

afbeelding van Eyecatcher

Eyecatcher

woensdag 18 mrt 2020 - 16:33

Nou, wat een knal was dat zeg, die jurk. Daar is niemand ooit over heen gekomen. Helaas, helaas heeft ze hem toen naar een feest in Denemarken geloof ik gedragen. Wat jammer!
Dit was een specifiek kledingstuk voor een specifieke dag, daar had het bij moeten blijven.

afbeelding van Lina

Lina

donderdag 19 mrt 2020 - 14:32

Ja, en ook vond ik dat de magie er niet meer echt was zonder cape.

afbeelding van Molly

Molly

woensdag 18 mrt 2020 - 16:20

Mooi om het verhaal achter de beroemde inhuldigingsjurk te lezen.

afbeelding van Trixedo

Trixedo

woensdag 18 mrt 2020 - 16:15

Dit is niet meer 'gewoontjes' koninklijk - dit is echt.... keizerlijk !! Op dezelfde duizelingwekkende hoogte dus als (indertijd) Farah Diba ! Een ongeëvenaarde luxe !!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 18 mrt 2020 - 15:51

Geen mooiere vrouw als die dag
in die outfit!
meer dan perfect

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?