In de periode januari tot juli 2015 droeg koningin Máxima vijf verschillende diademen. Ik ben blij dat ze bij elke gelegenheid voor een andere juweel koos én dat ze alle keren haar lokken had opgestoken. In de log van vandaag mogen jullie stemmen op het mooiste diadeem. En in de reacties mag je ook altijd laten weten welk diadeem jullie komend seizoen willen zien. Natuurlijk is mijn grootste wens het Stuartdiadeem, dat nooit door Beatrix nooit in het openbaar is gedragen, maar ook de Griekse bandeau zou ik wel eens bij Máxima willen zien. 


Foto's met dank aan: Printscreens, Gouverneur Generaal Canada, Royalphoto.nl

Klik hieronder voor close ups van de diademen. 

1. Het grote saffieren inhuldigingsdiadeem
2. Diamanten bandeau
3. Pauwenstaartdiadeem
4. Robijnen diadeem van Mellerio
5. Groot pareldiadeem

 


Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Ria

Ria

dinsdag 04 aug 2015 - 21:30

Ria:

Ik vind ons koningspaar en de kindjes een fijn gezin. als je foto's van hun ziet aan het strand, hartstikke leuk.
Als je Alexia ziet, en foto's van Maxima in dezelfde leeftijd, 2 druppels water.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 04 aug 2015 - 20:22

In feite is er geen enkele officiele naam voor een Nederlandse tiara, want namens het hof wordt er geen officiele beschrijving van de juwelen vrijgegeven. De benaming Stuart-diadeem is wat mij betreft dan ook prima, omdat het diadeem gemaakt is voor de bijzondere diamant. In feite zou het diadeem ook zonder Stuart gedragen kunnen worden, maar ik kan me niet herinneren dat ik Juliana met de vereenvoudigde versies heb gezien.

De uitgebreide versie van het diadeem vind ik ook te pompeus, maar de vereenvoudigde versies lijken me meer dan mooi :)

afbeelding van hendrikje

hendrikje

dinsdag 04 aug 2015 - 20:22

En mensen, er is geen Stuartdiadeem! Wel een Stuartdiamant (verschilt maar een paar lettertjes). Die diamant van uitzonderlijke grootte en met een bijzonder blauwgroen zweem blijkt uit documenten in het archief van het British Museum na de kroning van de Nederlandse Stadhouder Willem III en zijn echtgenote Mary tot Koning en Koningin van Engeland in ongeslepen vorm aan de koningin aangeboden te zijn. Hoewel haar werd geadviseerd van de steen twee stenen te laten slijpen, verkoos Mary de steen intact te laten.

Koningin Emma gaf ongeveer driehonderd jaar later aan de Duitse juwelier Schürmann opdracht om uit een groot aantal met voornamelijk roosgeslepen diamanten bezette ornamenten een imposante tiara te vervaardigen met als blikvanger de grote, druppelvormige roosgeslepen blauwgroene diamant. Tot dan werd die diamant nooit gebruikt voor een tiara.
Wat we op het fotootje zien in de link bovenaan is koningin Emma met het een of andere diadeem op haar hoofd en een nogal pompeus collier met als pendant de Stuartdiamant om haar hals.
De hoge tiara met de stuartdiamant was een idee van koningin Emma voor haar dochter Wilhelmina. Al op haar achttiende zou Wilhelmina als koningin ingehuldigd worden. Koningin Emma was er alles aangelegen duidelijk te maken dat het piepjonge tengere meisje, dat ook nog eens klein van stuk was, weldegelijk de toekomstige koningin was. Het werkte, samen met hoog opgestoken haar, haar smalle gezicht en haar slanke hals.
Koningin Juliana droeg de indrukwekkende taira veel. Naar mijn smaak stond hij haar niet. Om te beginnen droeg ze hem te ver naar achteren, verder paste hij niet bij haar kapsel, ronde gezicht en wat korte hals. Waarschijnlijk een van de redenen waarom Beatrix deze tiara nooit heeft gedragen. Beatrix was ook wat bescheidener in het dragen van juwelen. De diamant zien we af en toe als pendant aan een broche en natuurlijk aan het diamantencollier gedragen bij de strokenjurk van Valentino. Een combinatie die naar mijn smaak veel te grof en veel te groot is.
De tiara was echt een stuk voor de bühne, bedoeld om bij een zeer speciale gelegenheid te imponeren. Daarom vind ik dat hij maar beter in de kluis gelaten kan worden. Gezien de bijzondere historie van de tiara zou Máxima als koningingemalin hem niet moeten dragen. Laat ze dat maar overlaten aan Amalia. Die zou hem kunnen dragen bij haar inhuldiging als koningin/staatshoofd.

afbeelding van hendrikje

hendrikje

dinsdag 04 aug 2015 - 15:52

Eigenlijk zouden we het prachtig moeten vinden dat de tiara met cameeën van Josephine de Beauharnais bij huwelijken van leden van het Zweedse koningshuis veelvuldig gedragen wordt. Het laat zien dat ze zich bewust zijn waar hun wortels liggen: in het negentiende-eeuwse Frankrijk.

Toen de beoogde opvolger van koning Karl XIII Johan - die zijn kinderen had overleefd - geheel onverwacht stierf, ging men bij Napoleon te rade. Zijn adviseur beval Jean Baptiste Bernadotte aan, ooit Minister van Oorlog en een succesvol maarschalk in het leger van Napoleon. Vooral vanwege zijn capabele en humane beleid maar zeker ook om zijn rijkdom want Zweden was in die tijd praktisch bankroet.
In 1818 werd hij koning Karl XIV Johan van Zweden en koning Karel II van Noorwegen, zijn zoon Oscar werd kroonprins.
Hoewel hij het Zweeds (en Noors) nooit machtig werd, was hij vanwege zijn charisma, kennis en inzet toch populair. Hij stak bijvoorbeeld veel eigen geld in de verbetering van de Zweedse infrastructuur.

Hoe komt een diadeem van Josephine de Beauharnais nu in Zweden? Toen Napoleon zichzelf in het bijzijn van de Paus tot keizer van Frankrijk kroonde, kroonde hij vervolgens de zes jaar oudere Josephine met dit diadeem tot keizerin.
Wie in Amsterdam de tentoonstelling ‘(tsaar)Alexander, Napoleon, Josephine’ heeft bezocht, kon daar tot 19 juli een replica van dit diadeem zien. Het is niet echt ‘spuuglelijk’ en vooral een tijdsbeeld. De typisch Franse stijlperiode empire was geïnspireerd op de Egyptische en Romeinse cultuur. Zeker de Romeinen waren meesters in het snijden van camee.
Josephines zoon Eugène trouwde met Augusta van Beieren. Ze kregen zeven kinderen, een zoon trouwde met een dochter van tsaar Nicolaas, dochter Josefina met Oscar en zo kwam het diadeem in Zweden terecht. Via Eugène’s dochter is nog een ander diadeem van Josephine de Beauharnais in Scandinavië terecht gekomen: het diamanten diadeem dat gedragen werd door koningin Sonja van Noorwegen bij het huwelijk van de broer van kroonprinses Victoria.
Nog een ander weetje: Josephine is ook een van de voorouders van de Noorse en Belgische koning, van de groothertog van Luxemburg en van de Deense koningin.

afbeelding van Els

Els

dinsdag 04 aug 2015 - 16:30

Mooie toelichting, maar ook aan onze diademen en tiaras hebben vaak een historische achtergrond.
Dat maakt geen verschil of je iets mooi of lelijk vindt.
Ikzelf vind de cameeën tiara heel lelijk en vind die van ons koningshuis veel mooier. Maar dat komt omdat ik erg vab diamanten houd op juwelen. Kwestie van smaken verschillen.

afbeelding van Fina

Fina

zaterdag 01 aug 2015 - 21:28

Ik ga voor nummer 4 de Robijnen diadeem van Mellerio: Het is een sierlijke model met de mooie kleur wijnrood.

afbeelding van Magda

Magda

zaterdag 01 aug 2015 - 20:13

Josine, ik wil even reageren op de wedstrijd om een hoed te winnen. Een erg leuk initiatief, maar ik heb wel een paar op merkingen.
Ten eerste vind ik het heel jammer dat de te winnen turban geel is. Hoewel ik het een erg vrolijke en zomerse kleur vind, is geel een kleur die veel mensen niet staat. Dat geldt ook voor mezelf. Ik heb wel een "hoedenhoofd", maar geel staat mij absoluut niet.
Ten tweede is geel een kleur die erg lastig is te combineren.
Ik vind het een geweldig plan om een wedstrijd te organiseren, maar het was wellicht beter geweest een kleur te nemen die voor iedereen past. Misschien heb je er geen invloed op gehad, maar ik vind dit toch ontzettend jammer. Ik doe nu in ieder geval niet mee.

afbeelding van jeannine

jeannine

zaterdag 01 aug 2015 - 21:41

Magda, doe toch maar mee je hebt talent als je hem wint doe je hem Maxima cadeau die draagt hem vast wel en heb jij de kans op een afternoen thee met Maxima en een gesprek je moet je kans nemen als die zich aandient veel succes

afbeelding van Magda

Magda

zaterdag 01 aug 2015 - 21:49

Haha, goed idee. Nou ik vind de turban echt leuk, maar die kleur , he.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

maandag 03 aug 2015 - 17:36

De kleur is iets anders dan op de foto en in het echt heel mooi. Minder geel, meer goud :)

afbeelding van Sanne

Sanne

dinsdag 04 aug 2015 - 09:09

Oh, dat klinkt mooi! Wat een ontzettend leuke actie trouwens Josine, de hoed die je kunt winnen! :) Mijn overgrootmoeder was hoedenmodiste, vind het zó knap als je zulke mooie hoeden kunt maken. Hoedenmodiste klinkt ook zo heerlijk sprookjesachtig! :)

afbeelding van Sarah Kay

Sarah Kay

maandag 03 aug 2015 - 17:55

Leuk idee, de hoedenwedstrijd!
Heerlijk wanneer mensen zo'n plezier in hun werk (in dit geval hoeden ontwerpen en maken) hebben!

afbeelding van Mary

Mary

zaterdag 01 aug 2015 - 21:20

Dan maken ze vast iemand anders wel blij!

afbeelding van zara

zara

zaterdag 01 aug 2015 - 16:34

Ik vind dat je helemaal gelijk hebt, AR1991. Hoe een diadeem overkomt, staat of valt met het kapsel. Dat kun je vooral goed zien bij het Pauwendiadeem. Inderdaad, in Polen pasten kapsel en diadeem perfect bij elkaar. Maar als het wordt gedragen zoals op bovenstaande foto kloppen de verhoudingen niet goed, en lijkt het diadeem een beetje te klein. Het grote inhuldigings-diadeem kun je bijna geen diadeem meer noemen, het is zo enorm dat het meer op een kroon lijkt. Die enorme blauwe saffieren en diamanten in het strenge ontwerp staan heel indrukwekkend.

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

zaterdag 01 aug 2015 - 14:54

Ik zou ook nooit prinses willen zijn. Je kunt nooit een keer een slechte dag hebben of een bad hair day, zonder dat het breed uitgemeten wordt in de media. Ook zou ik mijn privacy ontzettend missen en alle negatieve berichten zou ik me veel te veel aantrekken. Moet er niet aan denken!

afbeelding van Merel123

Merel123

zaterdag 01 aug 2015 - 19:45

Hahaha.......bad haar day ;-))

afbeelding van Maxi

Maxi

zaterdag 01 aug 2015 - 01:21

Hulde voor alle noeste arbeid, Josine. Ik word wel knorrig van de lange afwezigheid van de Oranjes. Al die vakanties ergeren me. Freeloaders zouden ze in Engeland zeggen;-)

afbeelding van Paula

Paula

zaterdag 01 aug 2015 - 14:40

Ik zou niet graag in hun schoenen staan. Het is een zware baan hoor. Ten eerste al die verantwoordelijkheid. Dan dat je ontzettend op moet letten wat je doet en zegt. Volle programma's en drie kinderen en ook nog een eigen baan. Dan mogen ze veel hulp hebben, je moet wel steeds omschakelen en er voor de volle 100% zijn. Ik geef het je te doen. Wat mij betreft mogen ze lekker lang vakantie vieren!

afbeelding van Doro

Doro

zondag 02 aug 2015 - 21:13

Al die verantwoordelijkheid??? Welke dan? De regering is verantwoordelijk! Niet de koning!
Nee het is flink vol dat programma maaaaar: alleen maar leuke dingen hoor! Geen Albert Heijn bezoekjes, strijken, koken, belasting invullen, auto tanken, onkruid wieden etc is er allemaal niet bij! Kunnen thuis gewoon lekker aanschuiven, aandacht voor elkaar en voor het gezin en hun vrienden. geen pre-vakantie stress alles in te pakken en ook geen 10 ladingen was nadien. Een heel gerieflijk bestaan en een interessante baan bovendien. Super leuk voor hen, en wij genieten lekker mee! Ik zeg win-win!

afbeelding van LindaVanDeventer

LindaVanDeventer

zondag 02 aug 2015 - 21:35

Ik vind dit altijd een zinloze discussie: als je je werk leuk vindt, zal het niet snel als werk aanvoelen en dan krijgen ze inderdaad een enorm salaris. Als je dit werk niet leuk vindt, zal het als een enorme last voelen (volgens mij is het van genoeg royals bekend dat ze depressief werden van het koninklijk bestaan, dus dit beroep/ambt is echt niet zonder risico's). De kern is: je kan er niet echt voor kiezen om kroonprins of kroonprinses te worden en later dus koning of koningin. Hierdoor is het dus ergens altijd een last, die natuurlijk veel privileges met zich meebrengt. Maar als de schoen je niet past zal het een hele worsteling zijn om er je weg mee te vinden. Ik ga er dus niet over oordelen en het alternatief van een president is echt niet goedkoper (als je ziet wat bijvoorbeeld een Franse president kost). Tot slot vind ik ons koningshuis erg actief. De Engelse klagen erg over hoe weinig Charles, William en Kate actief zijn. Hoe leuk ik William en Kate ook vind, Ik kan inderdaad niet zeggen dat ze erg veel doen voor hun 'loon', maar goed dat is natuurlijk een mening en per persoon verschillend wat hij of zij van zijn koningshuis verwacht. Anyway, Máxima en Wim Lex : enjoy your holiday!!!

afbeelding van Paula

Paula

maandag 03 aug 2015 - 12:32

Linda, ik sluit me volledig bij je aan. Mooi gezegd.

afbeelding van Doro

Doro

zondag 02 aug 2015 - 20:53

Al die verantwoordelijkheid??? Welke dan? De regering is verantwoordelijk! Niet de koning!
Nee het is flink vol dat programma maaaaar: alleen maar leuke dingen hoor! Geen Albert Heijn bezoekjes, strijken, koken, belasting invullen, auto tanken, onkruid wieden etc is er allemaal niet bij! Kunnen thuis gewoon lekker aanschuiven, aandacht voor elkaar en voor het gezin en hun vrienden. geen pre-vakantie stress alles in te pakken en ook geen 10 ladingen was nadien. Een heel gerieflijk bestaan en een interessante baan bovendien. Super leuk voor hen, en wij genieten lekker mee! Ik zeg win-win!

afbeelding van Carolina

Carolina

zondag 02 aug 2015 - 14:19

Verantwoordelijkheid? Voor wat? Ze dragen geen enkele verantwoordelijkheid anders dan iedereen volgens mij.

afbeelding van Janna

Janna

zondag 02 aug 2015 - 15:03

@Paula - Zware baan? Dat valt echt wel mee denk ik. Ze verdienen respectievelijk 823.000 en 326.000 euros per jaar, daar mogen ze wel wat voor doen! Ik denk echt niet dat ze zouden willen ruilen met een echte zware baan, zoals tandarts of verpleegster. Veel van hun "verplichtingen" zijn heel plezierig en er blijft veel vrije tijd over voor een aantal vakanties per jaar. Het enige nare lijkt mij altijd maar te moeten lachen en zwaaien naar het volk.

afbeelding van Paula

Paula

zondag 02 aug 2015 - 21:20

@Janna: vergeet niet dat Willem-Alexander er niet echt voor gekozen heeft. Maxima wel. Moet je eens kijken hoe snel hij oud wordt, kijk eens naar wat foto's van een paar jaar terug. Alles wat hij doet of zegt wordt breed uitgemeten en onder een vergrootglas gelegd. Geen privacy in het openbaar. En ik kan me niet voorstellen dat, als je zo'n post bekleedt, het je geen bal interesseert of je je werk goed doet of niet. Dus: zware verantwoordelijkheid. Maxima heeft wel voor dit leven gekozen. Voor haar is het iets anders. Maar ook zij heeft geen privacy meer buiten hun huis/vakantiehuis en ondanks dat ze dit leven fijn lijkt te vinden (ben ik zeer blij mee) zal zij er ook niet licht over denken. Ook zij vertegenwoordigt Nederland in het buitenland.

Je kunt wel veel verdienen, maar als je er veel voor moet opofferen, dan is dat toch wel terecht. Vandaar dat ik hen een hele fijne vakantie wens.

afbeelding van Janna

Janna

maandag 03 aug 2015 - 12:11

@Paula: maar hij is niet zo dom om niet te weten aan welke kant zijn boterham beboterd is. Hij had gewoon "nee dank u" kunnen zeggen.

afbeelding van Paula

Paula

maandag 03 aug 2015 - 12:31

@Janna: ik denk dat je Willem-Alexander ten onrechte verdenkt van gaan voor het geld. Daar lijkt mij werkelijk geen sprake van. Hij doet zijn taak (uitstekend!) maar dat zal denk ik nog wel een persoonlijke strijd gekost hebben. Wat is inkomen als je zo'n publiek persoon bent. Met zoveel publieke taken en verantwoordelijkheden. Ik begrijp niet goed dat over zijn taak zo licht gedacht wordt.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

zaterdag 01 aug 2015 - 02:29

1. Ze hebben een mega programma achter de rug. Vakantie is verdiend
2. Er wordt niets geopend omdat heel Nederland op vakantie is. Ook geen jubilea gevierd. Geen staatsbezoeken want de andere royals vieren ook vakantie Dus er is ook geen werk.
3. Heerlijk al deze rubrieken die Josine vult met terugblikken waar met een regulier oranje schema niet aan kan worden toegekomen ! Ik ga nog even genieten van al die mooie Tiara's!!

afbeelding van orchidee

orchidee

zaterdag 01 aug 2015 - 09:24

Dat ben ik helemaal met je eens. Trouwens, hoe vaak zien we ze niet in een weekend of 's-avonds voor (leuke??) werkzaamheden. Dan zitten wij lekker thuis op de bank. Dat is trouwens voor alle royals zo.

afbeelding van jeanine68

jeanine68

vrijdag 31 jul 2015 - 15:11

Ik heb op nr 1 gestemd!
Deze vind ik zooo mooi!
Zeker de mooie diepe kleur blauw!
Hoewel ik het wel heel moeilijk vond! Wat nr 4 (!) vind ik ook schitterend!
En ook nr 5 vind ik erg mooi.

afbeelding van orchidee

orchidee

vrijdag 31 jul 2015 - 12:25

Het heeft niets met dit onderwerp te doen, maar kijk eens op http://princessesblog76.blogspot.ca/ Gewoon door scrollen naar beneden.
Op deze site staat een prachtige foto van Letizia met haar grootvader, die maandag overleden is. Ze staat er heel naturel en zacht op. Zo zie ik haar graag, niets hard, zakelijk, onzeker of welke negatieve benaming we ook voor haar bedenken. Gewoon prachtig en ze straalt in mijn ogen heel veel liefde uit.

afbeelding van jeannine

jeannine

vrijdag 31 jul 2015 - 17:52

dank je wel orchidee heel mooi deze blog

afbeelding van jeannine

jeannine

vrijdag 31 jul 2015 - 08:27

Maxima pakt graag uit met tiara's maar ze staan haar ook echt goed, ook al zijn ze niet mooi, ze heeft er het hoofd voor ook voor hoeden. Misschien ook de lichaamslengte of wat is er volgens jullie belangrijk om mooi met hoofddeksels te zijn? Duidelijke gezichtslijnen grote opvallende ogen brede lippen ?

afbeelding van marinde

marinde

zaterdag 01 aug 2015 - 21:58

Welke cloche bedoel je, Kareltje?

afbeelding van jeannine

jeannine

vrijdag 31 jul 2015 - 21:20

dank je Kareltje voor deze toelichting ik ga er op letten

afbeelding van Merel123

Merel123

vrijdag 31 jul 2015 - 07:54

Ik denk dat Maxima daar niet echt een gelegenheid voor afwacht.
Ze pakt wel vaker uit wanneer je het niet verwacht, denk bijvoorbeeld aan het huwelijk van haar broer.

afbeelding van Carmen

Carmen

vrijdag 31 jul 2015 - 09:11

Ja, dat klopt wel inderdaad. Wellicht zien we haar in februari in Lech de berg af suizen met de Stuart tiara op :D

afbeelding van Mary

Mary

vrijdag 31 jul 2015 - 17:41

Haha wie weet...

afbeelding van Marga

Marga

vrijdag 31 jul 2015 - 12:25

Haha,....!!

afbeelding van Carmen

Carmen

donderdag 30 jul 2015 - 17:48

Zo gek op diademen en tiara's ben ik eigenlijk helemaal niet valt me de laatste jaren wel eens op. De vorm vind ik vaak afbreuk doen aan de vorm van iemands gezicht. Máxima kan heel veel hebben, maar echt iets toevoegen vind ik het lang niet altijd.
Ik heb gestemd op nummer 5, dat diadeem staat haar het mooist als ik naar het rijtje kijk.
Zelf vind ik het lauwerkrans diadeem ook wel mooi. Niet te veel poespas en dat heeft Máxima in mijn ogen ook helemaal niet nodig, dus ze mag het van mij een keer dragen.
De Stuart tiara willen we denk ik allemaal wel eens tevoorschijn zien komen, maar welke gelegenheid zou daar geschikt voor zijn? De inhuldiging was misschien het moment geweest, maar ze wilde WA ook niet overschaduwen. Wellicht draagt ze hem nooit en laat de eer aan Amalia.

afbeelding van Merel123

Merel123

donderdag 30 jul 2015 - 19:43

Maxima pakt graag uit als het om juwelen gaat.
Ik denk dat we haar er wel mee gaan zien.

afbeelding van elise1

elise1

vrijdag 31 jul 2015 - 18:25

Ik denk het ook. Bij een heel belangrijk staatsbezoek of zo. Bijvoorbeeld aan Engeland. Of wanneer ze 25 jaar is getrouwd, net zoals Juliana.

afbeelding van Carmen

Carmen

donderdag 30 jul 2015 - 20:47

Wat zou jij een geschikte gelegenheid vinden dan Merel? Want om het bij een willekeurig staatsbanket te dragen lijkt me vreemd. Anderzijds had ik ook niet verwacht bij een willekeurige gelegenheid de inhuldigingsjapon terug te zien en dat heeft ze ook gedaan. Had voor mij overigens niet gehoeven, maar dat is een ander verhaal.

afbeelding van Iris

Iris

donderdag 30 jul 2015 - 16:59

Eerlijk gezegd heb ik bij geen enkele van de 5 een wow gevoel. Ik vind een diadeem al heel gauw to much, wat er op neer zou komen dat ik voor nummer 2 zou gaan maar die vind ik eigenlijk ook niet mooi. Ik ben meer voor een prachtig neksieraad, of zoiets als Diana ooit droeg: http://i58.tinypic.com/15n280m.jpg
Wat ik dan wel weer een prachtig diadeem vind (en misschien vinden jullie dat allemaal niet te rijmen, en dat kan ik me voorstellen) is dit diadeem uit Zweden:
http://i57.tinypic.com/2hhkdc5.jpg
Maar dan ook alleen voor bijzondere gelegenheden zoals een huwelijk (Victoria droeg het op haar huwelijk).

afbeelding van Els

Els

vrijdag 31 jul 2015 - 12:47

Ik deel je smaak helaas niet, als ik iets lelijk vind is het de Cameeën parure uit Zweden. Het goud is van rare gelige-roodachtige kleur en de medaillons (cameeën) van ivoor passen helemaal niet in een diadeem van goud. Het speciale is alleen dat het diadeem zowel bij de huwelijksvoltrekking van moeder Silvia en dochter Victoria is gebruikt, en waarschijnlijk zal Estelle het ook mogen gebruiken bij haar huwelijk. Maar dat is nog zooooo ver weg.. ;-)

afbeelding van Paula

Paula

vrijdag 31 jul 2015 - 16:25

Eens met jou Els. Ik vind het net een nep-hoofdjuweel. Te iel en de kleuren vind ik ook niet mooi.

afbeelding van marinde

marinde

donderdag 30 jul 2015 - 16:29

Ik heb, na enig aarzelen, gekozen voor diadeem 1. Reden: de mooie combi tussen diadeem en haardracht. Ik heb al eerder geschreven dat ik geen fan ben van een middenscheiding bij Máxima. Bij de pauwenstaartdiadeem vind ik dat ronduit lelijk staan. Bij het pareldiadeem valt het mee. Het ziet er wat zachter uit dan bij de pauwenstaart.

afbeelding van AR1991

AR1991

donderdag 30 jul 2015 - 16:45

De juwelencollectie van het Nederlandse Koninklijk Huis kenmerkt zich door enerzijds de omvang, anderzijds door de aanpasbaarheid van de sieraden. Het eerste blijkt door het feit dat de Koningin bij vijf verschillende gelegenheden ook vijf verschillende diademen heeft gedragen. Het tweede blijkt onder andere door de verschillende versies die er van verschillende diademen bestaan: bijvoorbeeld de aangepaste versie van het saffieren diadeem tijdens de inhuldiging, het feit dat de smaragden parure ook kan worden gedragen met parels, en dat het diamanten diadeem van Koningin Emma (ook wel het harpendiadeem genoemd) kan worden gedragen met verschillende edelstenen, waaronder robijnen (door Prinses Laurentien gedaan).

De diademen die de Koningin dit jaar gedragen heeft, zijn allemaal van zeer hoge kwaliteit. Toch blijkt dat de haardracht erg belangrijk is in hoe het diadeem gepresenteerd wordt.
- In het geval van de saffieren parure (nr. 1) vind ik het kapsel perfect. Het diadeem is goed zichtbaar, en de achterkant van het haar geeft genoeg 'tegenwicht' aan het grote diadeem. In het geval van het staatsbezoek aan Denemarken zijn de bovenste diamenten weer op het diadeem geplaatst, in tegenstelling tot de inhuldiging (http://netaporter.comwww.modekoninginmaxima.nl/sites/default/files/2013/...)
- De diamanten bandeau (nr. 2)werd bij het verjaardagsfeest van Koningin Margrethe in een vrij los (doch opgestoken) kapsel gedragen. Persoonlijk vind ik de bandeau dan minder goed tot zijn recht komen. Bij een kapsel dat iets strakker opgestoken is is het diadeem beter zichtbaar, bijvoorbeeld toen (toen nog Prinses) Máxima het diadeem droeg bij het huwelijk van Prinses Victoria met Daniël Westling (https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/9f/90/37/9f90373a9fcc231e3c147...)
- Het Pauwenstaartdiadeem (nr. 3) vind ik persoonlijk prachtig, maar niet op de manier waarop het gedragen werd tijdens het staatsbanket in Canada. Door de middenscheiding vormt het diadeem wat mij betreft geen geheel met het gehele kapsel, iets wat wel het geval was tijdens het staatsbanket in Polen (http://www.modekoninginmaxima.nl/sites/default/files/max2.jpg en http://www.royalglitter.com/wp-content/uploads/2014/09/PPE14062450-1-M%C...) of toen Máxima het diadeem droeg in 2009 (http://netaporter.comwww.modekoninginmaxima.nl/sites/default/files/image...). Zelfs met half opgestoken haar (http://www.fanvanmaxima.nl/wp-content/uploads/2012/01/staatsbanket1.jpg) vind ik het diadeem persoonlijk beter tot zijn recht komen.
- Het Mellerio-diadeem (nr. 4) is een uniek exemplaar. Gemaakt door het beroemde Parijse juweliershuis in de negentiende eeuw, is dit nog steeds één van de mooiste en indrukwekkendste delen van de juwelencollectie van de Oranjes. Ook hier is weer het belang van een goede haardracht te zien: door het iets losser opgestoken haar vormen het kapsel en het juweel één geheel (https://36.media.tumblr.com/c7b612952c053c9cfc49d2d58af95d4a/tumblr_npw9...). Ook bij andere kapsels die gecombineerd werden met dit diadeem, vond ik de Mellerio goed tot zijn recht komen (http://2.bp.blogspot.com/-hAWa5N1JRFs/UXgZHbrpNJI/AAAAAAAAWK8/rstGZMyWL6...). Ook vind ik het geweldig dat dit diadeem nog steeds gedragen word. Het is vanwege vele aspecten een museumstuk (mede door zijn waarde, de gehele parure is ongeveer 2 miljoen euro waard heb ik eens gelezen) en dan vind ik het van veel durf getuigen dit juweel nog steeds te dragen.
- Tenslotte het Württemberg Pareldiadeem (nr. 5): wederom een prachtig juweel. Ik ben echter geen fan van dit diadeem in combinatie met een middenscheiding. Ik denk dat het diadeem hier ietwat te groot voor is. Ik vond het beter tot zijn recht komen bij het staatsbezoek aan Japan (http://1.bp.blogspot.com/-X14IPQDZmo4/VFFlcuOwCXI/AAAAAAAAEOI/8QChb6uXmq...(1897)%2Bby%2BSchurman%2Bfor%2BQueen%2BWilhelmina%2Bhere%2BQueen%2BMaxima%2B2.jpg), hoewel het toen een tikje scheef zat.

Al met al heb ik gekozen voor het saffieren diadeem, aangezien het in balans was met de haardracht. Daarnaast straalt dit diadeem door de omvang van de edelstenen als geen ander.

Er zijn verschillende juwelen uit de Koninklijke collectie die ik Máxima graag zou zien dragen. Het Stuart-diadeem staat hoog op mijn lijstje, net als de Bandeau a la Greque. Daarnaast heeft Máxima nooit het korenaardiadeem gedragen. 'For the sake of it' zou ik dit ook graag eens willen zien. Daarnaast zijn er nog zo veel andere juwelen naast diademen die al jaren niet meer gezien zijn (bijvoorbeeld het collier behorende bij de Huisdiamanten Parure (Stuart), of de enorme devant de corsage behorende bij de Mellerioparure. Ik zou het leuk vinden als de Koningin (of andere vrouwelijke leden van het Koninklijk Huis [Catharina-Amalia over enkele jaren?]) zo nu en dan iets uit de kluis vist, zodat deze stukken het daglicht weer eens zien. Máxima staat er om bekend dat ze dit al enkele keren gedaan heeft (Pauwenstaartdiadeem, Saffieren strikbroche etc.).

Pagina's

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?