Avatar foto Door Josine Droogendijk
Koninginnenmode 03 jul 0 reacties

Miny blogt: Vakantiepret Zomerpret

Geen heden zonder verleden, dus daarom blikt onze gastblogger Miny Vroegindewey de komende tijd met ons terug op (koninklijke) mode uit vervlogen tijden. Met vandaag aandacht voor zwemkleding. 

Miny: "Nog even en dan breekt de zomervakantie weer aan. Dan is het tijd om lekker te spelen, te zwemmen en er op uit te gaan in binnen- of buitenland. Uiteraard zijn het strand en het zwembad de favoriete vakantieplekken bij uitstek, zeker wanneer de zon uitbundig schijnt en het buiten warm is. Maar wat trek je aan om langs de kant van het water goed voor de dag te komen? Het antwoord laat zich vast wel raden: Een leuke zwembroek, badpak, bikini, en leuke slippers voor erbij. En dit al tientallen jaren. Veel is er veranderd in de strand- en badkleding, maar onveranderd zijn gebleven: vakantiepret, zomerpret , het strand, de zee en de stralende zon. Benieuwd hoe men in vroegere tijden het water inging? Bekijk dan de afbeeldingen en foto’s van de badmode door de jaren, en neem een voorproefje op de vakantiepret en zomerpret. 

Badpak uit 1918. Collectie: Centraal Museum Utrecht.

Drie vrouwen in badpak, 1973. Bron: Nationaal Archief. 

Herenbadpak uit 1932. Collectie: Centraal Museum Utrecht.

Vrouw in zwemkleding, 1920. Bron: Rijksmuseum. 

Strand in Schevingen, rond het jaar 1900. 

Hawaïshirt
Als er een kledingstuk is wat het ultieme vakantiegevoel weergeeft, dan is het wel het vrolijk gekleurde hawaïshirt. De ene keer zijn deze shirts wel in de mode, en de andere keer minder, maar ze zijn toch nooit helemaal verdwenen. En hawaïshirts zijn zo leuk en zo vrolijk! Leuk om te weten is dat het hawaiishirt, ook wel alohashirt genoemd, echt oorspronkelijk van Hawaï komt. Het shirt ontstond daar uit het door missionarissen geïntroduceerde werkshirt (palaka). In het begin was het shirt eenkleurig, maar later werden patronen toegevoegd. Al in de jaren twintig van de vorige eeuw werden hawaïshirts populair bij Amerikaanse toeristen, en ook door de Hawaïanen zelf gedragen. Het hawaïshirt is zeker een ‘klassieker’ te noemen, en zal altijd wel ‘op blijven duiken’ in het modebeeld.

Een hele fijne en zonnige vakantie gewenst voor iedereen."

Over de auteur: Onze nieuwe gastblogger Miny Vroegindewey wandelt graag digitaal door het heden en verleden. Met veel plezier blogt ze op haar eigen weblog 'De Digitale Wandelaar' over de natuur, geschiedenis en (klassieke) kunst. Hiervoor duikt ze graag in de grote digitale schatkist, op zoek naar bijzondere 'kunstschatten', zo ook voor ModekoninginMáxima. Haar hobby's zijn: lezen, bloggen en wandelen in de natuur.

Bronnen:
Wikipedia Commons
Wikimedia
Search.opencultuurdata.nl

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments