Avatar foto Door Josine Droogendijk
Koninginnenmode 26 mei 0 reacties

Meghan Markle: eenvoud siert

“Vrouwen die mode en stijl hebben begrepen, weten dat het gaat om méér dan kleding. Het gaat om het hebben van de juiste stukken.” Aan het woord is Meghan Markle, de Hertogin van Sussex. Binnen mum van tijd groeide ze uit tot een stijlicoon zónder poespas en mét een duidelijke visie.

Voor de meeste nieuwkomers is het leven aan het hof best wel even wennen. In een wereld vol pracht en praal moet er opeens zorgvuldig worden nagedacht over woorden, daden en uiterlijkheden. Elk foutje kan immers zomaar op de voorpagina belanden. Voor Meghan Markle is dat in november 2017 niet anders, maar als voormalige actrice heeft ze al wel de nodige podiumervaring op zak. Dat komt tijdens de vuurdoop in de tuinen van Kensington Palace goed van pas, maar haar transformatie van Hollywood-actrice tot hertogin is echt niet zonder slag of stoot gegaan. Op haar persoonlijke blog The Tig laat Meghan Markle in de jaren voor haar verloving al regelmatig iets doorschemeren van haar zoektocht naar een eigen stijl en identiteit. Zo schrijft ze in 2014: “Mijn jaren als twintiger waren pittig – een constante strijd met mezelf, mijn gewicht, mijn stijl en mijn verlangen om net zo cool/hip/slim of ‘wat dan ook’ te zijn als iedereen.” Gelukkig eindigt de blog niet met deze woorden. Mede dankzij de serie Suits komt Meghan door de jaren heen meer te weten over haar sterke en minder sterke kanten, ook wat uiterlijk betreft. Het levert haar rust op, zo schrijft ze, want met slimme kledingkeuzes kan ze nu het beste in zichzelf naar boven halen. “Naarmate ik ouder word, hou ik meer van langere jurken. Mijn benen komen tot mijn oren en ik ben niet heel erg lang, dus als ik een korte rok draag, moet ik hier wel bewust over nadenken.” (Bron: Elle)


Foto: BSR


Foto: BSR
 


Foto: BSR
 

Kleding als kunst
Bij het bewust nadenken over kleding hoort volgens Meghan Markle niet per se een bomvolle kledingkast. Op The Tig vat ze haar visie hierover kort, maar krachtig samen. “Vrouwen die mode en stijl hebben begrepen, hebben altijd geweten dat het niet gaat om méér kleding. Het gaat om het hebben van de juiste stukken. Draag kleding die eruit ziet alsof je weet wat je aan het doen bent.” De uitwerking van Meghans visie wordt al snel zichtbaar als we een kijkje nemen in haar vroegere garderobe. De scheiding tussen werkkleding en privékleding is opvallend strikt. Dat beaamt Meghan zelf ook in een interview: “Voor mijn werk draag ik kunst, in het echte leven draag ik kleding. (…) Tijdens mijn werk word ik zo opgedoft, dat het fijn is om een boyfriend-jeans en een sweater te dragen in mijn vrije tijd.”

De kracht van kleur
De verschillende stijlen in Meghans garderobe worden in haar acteerperiode nog weleens door elkaar gemixt en dat heeft een reden. Door de jaren heen heeft Meghan namelijk gemerkt dat kleuren voor een groot deel haar uitstraling bepalen. Meghan: “Twee etniciteiten hebbend, zoals ik door de filmindustrie werd bekeken, betekende dat ik voor werkelijk elke rol kon auditeren. Ik veranderde van een Latina als ik in het rood gekleed ging, tot een Afrikaanse Amerikaanse als ik mosterdgeel droeg.” Na haar huwelijk met de prins kan de hertogin qua kleuren dragen wat ze wil, maar haar voorkeur gaat vaak uit naar zwart en/of wit. Ook qua accessoires en belijningen is het soberheid troef. Of om het wat positiever samen te vatten: eenvoud siert. Meghan: "Ik heb geen voorkeur voor heel extravagante dingen en draag het liefst gewoon mooi gemaakte stukken en wat klassieke juwelen. Laat het werk voor zichzelf spreken. Daar hou ik van.”


Foto: PPE/Nieboer


Foto: PPE/Nieboer


Foto: PPE/Nieboer


Foto: PPE/Nieboer

Maar, wereldverbeteraar als ze is -of in ieder geval wil zijn-, schuilt er ook nog een andere gedachte achter het minimalisme. Meghan: “Met roem komen kansen, maar ook verantwoordelijkheden. Om te pleiten en te delen. Minder te focussen op het glazen muiltje en meer te duwen tegen het glazen plafond. En als ik geluk heb, om te inspireren.” Staat genoteerd. 


Foto: PPE/Nieboer


Foto: PPE/Nieboer


Foto: PPE/Nieboer


Foto: PPE/Nieboer

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments