Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 16 mei 27 reacties

Máxima liet last minute haar jurk voor de kroning vermaken

Lange tijd heerste er onduidelijkheid over het kledingvoorschrift van de kroning van koning Charles. Moesten dames nu in het wit en lang ten tonele verschijnen of toch niet? Máxima’s witte jurk moest door alle commotie onverwachts worden ingekort.

Op de Instagrampagina van Jan Taminiau is momenteel een filmpje te zien over de making off. Die begon met het uitwerken van een patroon en het strijken van stukjes wit koord.

Vervolgens werden de koordjes in bloemmotief op tule gezet.

Na het afronden van het borduurwerk werd de kunstige halslijn aan de rest van de jurk bevestigd. Op onderstaande schermafbeelding wordt de mouw aan het lijfje bevestigd.

Close-up:

Het totaalplaatje:

Was de jurk daarmee af? Nee. Kort voor de kroning kreeg de koningin te horen dat ze verwacht werd in een dagjapon. Op het laatste moment moest de schaar dus in de stof worden gezet. Zonde, want daarmee kwam er ook een einde aan een eeuwenoude traditie. Bij een kroning droegen koninklijke dames voorheen immers een lange, witte jurk, als (verwijzing naar de vroegere) hofjurk.

BSR
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
27 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik vind het een prachtige jurk. Deze lengte vind ik ook heel mooi. Gave hoed ook.

Ja, die jurk, die hoed, die handschoenen, alles in ’t wit, en… die schoenen erbij : chic, uitermate chic !!

Prachtige jurk, met allebei de lengtes!

Echt een geweldige jurk die lang heel mooi is, maar de lengte die het uiteindelijk geworden is geeft de jurk net wat meer pit.

Ze zag er toen inderdaad super uit en die hoed (en jurk) is 1 van mijn favorieten

Zonde, maar ik denk dat ik de kortere versie mooier vind. En wat een vakwerk.

Groot fan van Jan Taminiau, maar deze jurk vind ik geen topper. Dit komt door de combinatie van de kleur en stofkeuze: de stof is erg dun. Ik ben blij dat de jurk is ingekort (wat de reden ook is). De lange variant vind ik helemaal op (sorry) een nachtjapon lijken. De koningin heeft de jurk gelukkig mooi afgestyled: haar, sieraden, handschoenen, hoed, tas, hakken, make-up: allemaal om door een ringetje te halen en hierdoor vind ik het toch een erg mooi totaalplaatje, maar dat komt zeer zeker niet door de jurk.

Last edited 1 jaar geleden by LindaVanDeventer

Eens, ik vind de top al wat bobbelig op de pop.

Heel mooi deze jurk, hoop hem snel weer eens terug te zien! Vind hem kort ook leuker, zeker in deze kleur en stof, in lang wordt het zo snel een ‘bruidsjapon’.

Last edited 1 jaar geleden by Tony

Zou de titel van deze blog echt kloppen? Bij zo’n groot evenement verandert men toch niet 5 minuten van tevoren de dresscode?
De langere versie vind ik veel mooier dan de kortere, jammer dat hier de schaar in gezet is.

Leuke achtergrondinfo, dank je wel Josine, vind de korte versie dan toch t leukst en mooist!

Het is zo’n prachtige jurk, Jan Taminiau is echt een kunstenaar! Korter vind ik ‘m diep in mijn hart leuker, dus dat komt goed uit dan 🙂

Wat een vakmanschap. Ook lang zou hij ongetwijfeld mooi hebben gestaan, maar ik vond deze ingekorte versie ook zeer geslaagd.

Ik ook! Erg mooi, de kortere lengte.

Allereerst: Van harte gefeliciteerd, onze modekoningin is jarig en mag 52 kaarsjes uitblazen. Het gedeelte van de jurk met de koordjes is zo kunstig, wauw. Lang of kort, allebei prachtig.

Helemaal mee eens Oranjefan: majesteit gefeliciteerd.

Prachtige jurk en zo mooi gemaakt. Blij met Jan Taminiau.

Zowel lang als kort is het een prachtige japon. Het zal wel even slikken zijn geweest om hier de schaar in te zetten. Hopelijk zien we de jurk nog een aantal keren terug.

Wat jammer, de lange versie lijkt mij ook heel mooi. Ik denk dat er meer koninginnen nu een lange witte jurk thuis hebben.

Jammer hoor!
Ik vind de lange japon mooier.
Leuk om te zien hoe het kantwerk vervaardigd werd voor de jurk.

Vervelend deze switch last minute
De eerdere “koninklijke” dames waren meestal familie .. en ook nu verscheen de familie in wit en vandaar ook mijn eerdere opmerking ivm de witte kleur van de mooie jurk van maxima.
Verder is het de eerste keer dat de koningen / koninginnen die eerder in functie zijn getreden dan charles aanwezig zijn bij de kroning van een britse royal gezien dit vlg het protocol niet kan. Wrschl is charles pragmatischer en bespaart hij door deze wijziging zichzelf heel wat reizen, banketten enz.

Denk het niet josine. De witte kledij bij bv de kroning van elisabeth was uitsluitend voorbehouden voor de ” britse” koninklijke familie en de “britse” aristocratie. En alhoewel er voor de kroning van charles geen kleurbeperking was en de buitenlandse koningen en koninginnen voor het eerst aanwezig waren hebben alle royals – op maxima na – deze regel stilzwijgend verdergezet. Er waren wel pasteltinten dat wel maar zelfs marie chantal van griekenland , letizia van spanje en mathilde van belgie die familiale banden hebben ( griekenland en saksen coburg) met de britse royals droegen geen witte kledij.

Last edited 1 jaar geleden by maribrune

Charlene had wit aan, ook al wordt het her er der anders genoemd, off-white, crème, het blijft in feite wit.

Och wat zonde, alhoewel het nu ook een mooie en bijzondere jurk is.
Wat vreemd dat er zo’n lange voorbereidingstijd is geweest en dat pas zo kort voor de kroning ineens een ander kledingvoorschrift wordt gegeven.
Dat zal in heel wat koninklijke huizen een hoop gedoe hebben gegeven en misschien wel een vloekje hier en daar.

Ai, dat zal voor de makers misschien wel even slikken zijn geweest om de schaar erin te zetten.