Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 22 jun 0 reacties

Máxima draagt jurk Prinsjesdag 2009 tijdens diplomatendiner

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen vanavond het Corps Diplomatique voor een galadiner in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Koning houdt tijdens het diner een korte toespraak. Dit jaar staat de avond in het teken van politiek en bestuur.

Het diner vindt jaarlijks plaats om de internationale relaties te onderhouden en te versterken en Nederlandse en buitenlandse vertegenwoordigers op thema’s te verbinden. Naast de circa honderdvijftig buitenlandse vertegenwoordigers in Nederland en Brussel zijn ook zo’n honderd vertegenwoordigers uit het Nederlands openbaar bestuur genodigd. Voorgaande diners hadden als thema’s kunst en cultuur, internationaal recht en internationaal bedrijfsleven. Naast het Koninklijk Paar zijn Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix en Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven* aanwezig.

Mode
Outfit: romantische japon van roze zijde chiffon. Voor het verven van de stof gebruikt de ontwerper het aftreksel van meekrapwortel. Rond de taille is de jurk vervolgens gedecoreerd met honderden Swarovski steentjes en handgeknipte bloemblaadjes.
Ontwerper: Jan Taminiau 
Eerder gedragen: Prinsjesdag 2009 en een staatsbezoek in 2012

Detail:

Máxima op Prinsjesdag 2009:

Máxima met de jurk in Oman, 2012:

Juwelen 
Tiara: Robijnen Mellerio 
Collier: Robijnen Mellerio
Oorbellen: oorstekers Mellerio

Het Robijnen Mellerio-diadeem behoort tot een parure (set). Een heel indrukwekkende parure, want koning Willem lll bestelde in 1888 bij de Franse juwelier Mellerio dits Meller een tiara, collier en armband waarin respectievelijk 385, 425 en 151 edelstenen verwerkt werden. In het boek ‘De juwelen van het Huis Oranje -Nassau’ van René Brus valt te lezen dat de parure eerst in het zilver werden gemaakt voor een pasbeurt. “Het collier was waarschijnlijk té imposant naar haar smaak of niet erg comfortabel, want één zijstuk werd bestemd voor een losse broche, terwijl het grote middenstuk veranderd werd tot een devant de corsage-broche. Tevens werd besloten oorhagers aan de parure toe te voegen. Op het moment dat Mellerio op 28 oktober 1888 de juwelen met de rekening van 160.000 guldens op paleis Het Loo afleverde, was een met parels, diamanten en robijnen bezette waaier uit Parijs meegenomen.”

Wil je meer lezen over de parure, bijvoorbeeld uit welke onderdelen de set bestaat? Klik dan hier voor een uitgebreide blog. 

Het is in ieder geval niet de eerste keer dat we Máxima met het diadeem zien. 

Mode prinses Beatrix
Outfit: deux-pieces van tule, kant en zijde 
Ontwerper: Sheila de Vries
Eerder gedragen: Ja, onder andere in 2012 

Met de outfit in 2012:

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments