Avatar foto Door Josine Droogendijk
Denemarken 02 jan 62 reacties

Mary in duurzaam fluweel bij eerste gala van 2024

In Denemarken luiden ze het jaar steevast in met pracht en praal. Voor de eerste nieuwjaarsontvangst, die gisteravond plaatsvond, haalde Mary duurzaam fluweel tevoorschijn.

De prinses wist dat het persvak goed gevuld zou zijn. Het was voor het eerst dat de Deense royals op de loper zouden verschijnen na de historische toespraak van koningin Margrethe, waarin ze haar aftreden aankondigde. Vormde dat voor de prinses een goede aanleiding om een nieuwe jurk te laten maken? Nee, zeker niet. Haar avondjurk van rood fluweel debuteerde in 2007, als positiejurk notabene. Nadat de creatie in 2011 onder handen werd genomen door de coupeuse, kon hij vervolgens ook dienst doen als gewone avondjurk.

PPE/Nieboer

De jurk in actie, 2007 – 2020:

Koningin Margrethe ging gekleed in een roze-oranje japon, die gezelschap kreeg van een riante hoeveelheid bont.

PPE/Nieboer

De japon van Birgitte Thaulow kwam de afgelopen jaren meermaals in beeld, bijvoorbeeld tijdens het gouden regeringsjubileum van de koningin (september 2022).

Keld Navntoft, Kongehuset ©
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
62 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Prachtig, het doet me denken aan Maxima’s fluwelen japon van Costarellos, zelfde kleur ook. Ik vind de japon na de aanpassing nog mooier, een lagere halslijn vind ik niet zo passen bij het winterse gevoel dat fluweel mij geeft. Margrethe is echt op en top koningin in deze look, haar kapsel zit ook mooi.

Prachtige jurk, fantastische kleur.

De japon van Mary is prachtig en staat haar beeldig. Goed dat zij deze niet in de kast laat verpieteren en vele malen draagt. Waarom zou dat niet kunnen. Als Royal dient zij bovendien het voorbeeld te geven om kleding, en zeker dure, vaker te dragen. Het mag met de aanschaf van nieuwe kleding best wat minder, geldt ook voor het NLse koningshuis. Bovendien lijkt mij dat de japon in deze tijd van het jaar lekker warm is.
En het bont van Margaretha vind ik prachtig. De stukken heeft zij al vele decennia in haar kast, dan ook maar dragen. Zij heeft ook maling wat een ander vindt. Bovendien hebben de Denen vlgs mij minder kritiek op alles en zeker niet op hun huidige koningin. In NL staat men altijd bol van kritiek op alles en iedereen. Anders is wel weer een of ander actiegroep die er iets van vindt. Het Deense vorstenhuis is een verademing. Zij stellen zich ook niet zo geforceerd op, dat doet men hier wel,

Zo met je eens Ekeim.
Wij Nederlanders kunnen nog wat leren van de Denen; dat eeuwige bekritiseren en “vinger wijzen” en het “niet boven het maaiveld” uit mogen steken van Nederlanders is wat dit land verdeeld. Zo jammer.

Ik lees de discussie over bont. Ik ervaar de toon als vervelend, soms agressief. Zelfs over een genuanceerde andere mening van Josine. En een afspraak met de beheerder hier openbaar maken is niet netjes.
Kan dat niet anders? Lees goed wat iemand schrijft voor dat je reageert én denk even na voordat je jouw bericht instuurt . Het gaat maar om de kleding van royal hoor 😉.

Het blijft een schitterende jurk en de bijzondere keten past perfect bij het bordeauxrode fluweel en de halslijn van de jurk. Toch zou ik volgend jaar wel eens verrast willen worden met een nieuwe creatie.

Heel mooi dat fluweel maar ook heel saai weer dezelfde jurk. En lijkt eigenlijk meer op een middeleeuwse slotvrouw dan een verse nieuwe koningin.

Ik hoop dat ze wat minder in de plooi blijft in haar nieuwe rol ( en ook meer kleur gaat dragen net als de huidige queen) en variatie gaat tonen.

Last edited 5 maanden geleden by siobhan

Nu ik uw reactie lees, begrijp ik wat mij stoort aan deze japon, dankuwel! Hij is prachtig maar doet mij inderdaad ook middeleeuws aan. Mogelijk houdt zij de jurk heel eenvoudig vanwege alle decoraties die moeten worden gedragen, maar ik vind hem redelijk saai.

De japon van Mary , blijf ik prachtig vinden.
De bontjas van Margrethe, zó mooi. Ik ben dan ook dol op echt bont.
Prinses Beatrix heeft een prachtige cape van zilvervos ☺️ Zo jammer dat ze die niet meer draagt.
Ik zou het denk ik wél doen. Je kunt het toch niet iedereen naar de zin maken.
Gelukkig maar dat de winters niet meer zo koud zijn. 😉

Wat een topper deze fluwelen japon van Mary. Ik vind het nieuwe model nog mooier dan het origineel en met de prachtige tiara is het echt een plaatje. Ook Margarethe ziet er weer geweldig uit. Wijs besluit van Margarethe om te stoppen en van het leven te genieten.

De dames zijn allebei prachtig gekleed, ik zou inderdaad zo maar denken dat koningin Margarethe soort van opgelucht is. Ik vind het heel goed dat ze deze stap genomen heeft.

Ik hou van bont, het is door de eeuwen verbonden met koningshuizen. Jammer dat Beatrix en Maxima zo weinig bont dragen. Gelukkig prinses Margriet nog wel, meestal in Amerika tijdens het Peter Stuyvesant bal. Zo droeg ze een paar jaar geleden nog een bontstola van witte vossenbont, compleet met voorpoten. Elisabeth 2, Margrethe, Sonja, Silvia en Mary zijn bont gewoon blijven dragen. Blijkbaar kan dat in die landen. De vele bontjassen van de Oranjes liggen weg te rotten in de kast. Als je ze er toch hebt hangen, zou ik ze dragen. Maar zoals bijna alles in de huidige maatschappij, wordt alles onder een microscoop gelegd. Jou mening als feit of waarheid doordrukken, desnoods met een vorm van geweld. Als alternatief kunnen de dames dan nog imitatiebont dragen. Net zo mooi en daarmee voorkom je een hoop ellende. Dit doet me denken aan een uitzending van lang geleden van Sonja Barend. Vleesetende anti bont dames in de uitzending maar met leren laarzen….. Sonja zei: “jij moet voortaan je leren laarzen uitdoen als je hier komt praten over je anti bont campagne…..sodemieter op “. Er is natuurlijk niet voor niets een vakprijs vernoemd naar haar: de Sonja Barend Award.

Hoi Jerry,
Gelukkig ben ik niet de enige die van bont houd hier.
Was jaren geleden in de herfst in Kopenhagen.
Bont werd daar overal verkocht en er was geen sprake van dat dat niet kon.
Ik begrijp dat er mensen zijn die het niks vinden, dat mag, maar respecteer dan ook dat er mensen zijn die het wel willen dragen.
Mooie anekdote van Sonja Barend, kan mij die uitzending nog goed herinneren en heb dat argument ook gebruikt bij tegenstanders van bont (zelfs eens een tegenstander gehad met een leren jas aan🫣).
Wel zou ik willen dat de bonthandel/-fok meer oog voor dierenwelzijn zou krijgen.

Het gaat niet om wel/niet lederen laarzen dragen mensen, het gaat om de zeer gruwelijke en gewelddadige fokprogramma’s en bonthandel zoals u Roos “gelukkig “ nog in uw laatste zin noemt.
Mens/dier onterend noemen we deze wijdverbreide fok- en bonthandel, en dan heb ik het niet over bijvoorbeeld de Inuits in Groenland en Canada die in harmonie leven met de natuur, een vorm van sjamanisme wellicht?

Nee dan heb ik het over de hedendaagse moderne bontdragende medemens die niet meer in de koude oertijd leeft of in het cv-loze Denemarken van 900 jaar geleden, maar puur uit eigen uiterlijk belang cq egoïsme dieren laat lijden om er “goed” uit te zien, want er lekker warm bij lopen kan ook op divrtse andere manieren. het

Of ik andermans mening respecteer? Jazeker! Of ik mijn bontdragende medemens respecteer mede verantwoordelijk voor de gruweldaden aan bepaalde diersoorten? Neen! 🤚🏼

Ik ben het meestal niet met je eens PK020 maar deze keer helemaal wel! Ik vind het zeer schokkend dat er nog steeds mensen zijn die bont goedkeuren of het zelfs dragen. En dan heb ik het ook over mensen die nep bont dragen want daarmee maak je nog steeds het statement dat bont dragen oke is. Bont is gruwelijk en ofwel decadent ofwel ordinair.

Ik ben het hier helemaal mee eens. Bont dragen is niet goed te praten. Deze industrie (het woord alleen al – dieren worden slechts gezien als product) moet stoppen.
En wanneer is bont een bijproduct van de vleesindustrie? En is de vleesindustrie dan zo humaan? Ik dacht het niet!

Hoi Josine,
Had dit wel verwacht, valt het jou ook op dat men reageert op mijn post en niet op de oorspronkelijke post van Jerry die van bont houdt of Celeste die daar ook over schrijft?!
Je hebt aan mij gevraagd om niet meer op Difan te reageren en dat doe ik dus ook niet, zou wel zo netjes zijn als Difan dat ook niet meer zou doen op mijn posts.
PK020 heeft zelf aangegeven op 30 november niet meer aan dezelfde keukentafel te willen zitten als ik, maar gaat natuurlijk meteen weer los. Dat kennen we van hem.
Hun meningen laten mij dan ook koud, helemaal koud, nee Siberisch koud, want ik heb een lekkere warme ……..😉😂

Ps: Difan reageert op mijn post en niet op de uwe Roos 🤓

PK020 heeft kortgeleden met een 😉 knipoog + een overeenkomende mening die u zo treffend schreef weer eens geageerd en idd van keukentafel gewisseld. Ik dacht hiermee een positieve bijdrage te willen leveren, nieuw jaar nieuwe kansen en er is al zoveel ellende overal in de wereld. 🕊️

PK020 was gisteren blij met uw laatste zin betreffende “het aanpakken” van de fokprogramma’s en de bonthandel, daar refereer ik ook naar m.i. een positieve actie. 👍🏼

🔈Mijn alarmerende reactie is geschreven nav Jerry’s post en uw eigen pro bont houding, niets meer en niets minder. 🤷🏼‍♂️
En toevallig is het bericht onder uw reactie terecht gekomen, voordeel hiervan is dat er een overzichtelijk lijntje aan reacties ontstaat, wederom niets meer en niets minder. 🤷🏼‍♂️

Dit had ik zeker ook gedeeld vanaf de andere keukentafel 📢 want er moet werkelijk gestopt worden met de verschrikkelijke onnodige bontindustrie, en ik zet me daar waar ik ook ben voor in. 👉🏼 ‘…. maar gaat meteen weer los, dat kennen we van hem.’

🤫 Wat je verder met Josine afspreekt houd dit aub discreet onder jullie, ik ervaar het als niet netjes om deze ‘afspraken’ over uw contacten met andere lezers èn plein public te delen.

Josine, het gros van de dieren die worden gefokt voor de bontindustrie hebben niets te doen met de vleesindustrie, denk daarbij aan vossen, wasberen, nertsen etc. Het valt niet goed te praten, het is zeer zeer gruwelijk. Zal een ieder hier de links besparen, maar het levend villen van dieren doet mij kotsen. Hoe zou je het vinden als jou geliefde labrador het zelfde lot zou ondergaan? Vergeet niet dat in veel Aziatische landen een hond ook voor de vleesconsumptie wordt gebruikt en totaal niet in tel is.

Catherine, daarom schrijf ik ook dat er zaken moeten veranderen in de fok en bontindustrie!

Het is misschien een tikkeltje minder erg maar ook daar ben ik tegen, ik eet namelijk helemaal geen dieren.

We hebben toch meer gemeen Difan 😉 alhoewel ik af en toe wel 🐟 eet 🌱 🌏

Altijd fijn een medestander tegen dierenleed te ontmoeten. 😊

Inderdaad Josine!
En laat mijn lekkere warme ……jas daar nu net van gemaakt zijn en al veertig jaar geleden gekocht.
En nog een weetje: in België staat soms wel eens “waterkonijn” op het menu. Drie maal raden wat dat is 😉🐀

😂 Ja ik heb het ook maar niet geprobeerd.
Weet je dat je tegenwoordig ook bont kunt laten vermaken tot spreien, kussens enz. Zo blijft een dierbare herinnering nog dicht bij je. Maar ik snap dat je de jas gewoon zo wilt houden, zou ik ook doen.
Dank je voor je reacties; 💋 van mij.

🙏🏼

Helemaal mee eens

PK, ook helemaal mee eens. En voor een ieder de gaat kwijlen van bont en de ogen ‘willens en wetens’ sluit uit eigen belang of überhaupt altijd weg kijkt, speciaal dit nummer van Urbanus.
https://youtu.be/w5ftrrWg970?si=p0_t4IjEM15YDeS5.

🎶 Geweldig Catherine, idd Urbanus met een uiterst ludiek nummer.
🎶 In 1981 maakten Kinderen voor Kinderen indruk met hun protestsong ‘Een tweedehands jas’ 🦭
https://youtu.be/0hKYQVA_ZaE?feature=shared

Wat ziet koningin Margrethe er stralend en fit uit, misschien dat haar beslissing rust geeft en ze uitziet naar een nieuwe fase in haar leven.

Wat is fluweel toch een koninklijke stof, En deze donkerrode kleur maakt het zooo chique, ik ben fan van Mary, en kijk uit naar alles rond de kroning, heerlijk!!!

Gewoon een prachtige jurk! Die het zeker waard is om vaker te herdragen. En waarom niet tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie? Of het nu een Deense traditie is of niet, maar Margrethe droeg zelf jarenlang dezelfde jurk bij deze gelegenheid. Ik vind het zeker bij zo’n mooie jurk helemaal prima.
Hij staat Mary fantastisch! Benieuwd naar haar mode als koningin. Zal zeker stijlvol als altijd zijn. Zij is een van mijn favoriete prinsessen.
Margrethe lijkt me gewoon een leuk mens, die lekker zichzelf is. Ik gun haar nog een aantal rustige jaren in de luwte. En die bontjas, ja die zou nieuw echt niet meer kunnen, maar hij is al jaren oud blijkbaar, dus waarom niet.

Prinses Mary beeldschoon in deze prachtige donkerrode fluwelen japon!
En als zij graag een traditie in stand zou willen houden om voor deze gelegenheid steeds dezelfde outfit te kiezen….waarom niet?
Daar wennen we dan vanzelf aan.🙂
Maar laten we dat gewoon rustig even afwachten, want het staat voor mij nog te bezien of dit werkelijk gaat gebeuren.
Koningin Margrethe heeft een mooie japon aan die haar prima staat!
En die bontjas, tsja….het past gewoon bij haar om zoiets te dragen.
Als-ie nieuw is zou ik zeggen: een ongemakkelijke keuze, maar wanneer hij tóch al jaren in de kast hing houd ik het er maar op dat dit hoort bij deze dame en ze voor lekker warm gegaan is!😉

Prinses Mary ziet er heel mooi uit. En zij oogt heel gelukkig. Mary is mijn lieveling royal. Ik vind Mary de allermooiste van allemaal en ook de meeste elegantie en klasse bezitten. Dat Mary in 2024 koningin gaat worden is voor mij een feestje:) Ik ben benieuwd naar haar garderobe als koningin. Die gaat vast een upgrade krijgen.

Viel mij ook op dat ze er heel gelukkig uitzag op video’s van deze avond.Ik vind haar écht een ‘queen in waiting’.in positieve zin.Nog even wachten tot ze het echt is. Ze kan het gewoon met een koninklijke uitstraling.

Hoe fijn moet het ook voor ze zijn om op deze manier koning en koningin te worden, en niet diep in rouw. En dat Margrethe er getuige van mag zijn en ze haar nog om raad kunnen vragen.

Beide dames zien er schitterend uit! Dat rode fluweel staat Mary heel goed en Margrethe is voor haar doen nog redelijk bescheiden in deze prachtige japon. Is toch prima om deze geweldige kleding te herdragen?! En ach dat bont, dat past gewoon bij de uitbundige Margrethe, een gewoonte die in haar tijd heel normaal was en die ongetwijfeld zal uitsterven samen met haar uiteindelijk waarvan ik hoop dat het wel nog even duurt😜

Mooi verwoord Tony, en helemaal eens met de gedachte dat bont in Margrethe’s tijd nog als heel normaal werd ervaren en nu vanzelf uit zal doven.

Ach ja dat is ook zo, met uw laatste zin kan ik goed leven 😊
Margrethe is een interessante en flamboyante persoonlijkheid en is zeker één van de royals die ik zou uitnodigen tijdens een diner 🍽️

🤭 Zo nu heb ik alvast 1 van mijn royale tafelgasten verklapt, de rest van het lijstje houd ik nog even voor me. MKM komt wellicht in 2024 met een blog over ‘de koninklijke dis’ 🧂🍷🕯️

Mag ik vragen, PK020, wanneer dit genoemde diner bij jou gaat plaatsvinden?😃
Wil je niet vergeten Josine uit te nodigen om voor ons verslag te doen, want het lijkt mij reuze interessant!
Zeer benieuwd naar de gastenlijst….😏

Is het werkelijk waar een van oorsprong Deense traditie? Ik kan me mooiere en interessantere Deense tradities voorstellen dan het jarenlange rondlopen in ouwe kledij op dezelfde dag van het jaar, verkleedkist open en voila! 🙌🏼

De ‘riante hoeveelheid bont’ ( bij deze omschrijving ervaar ik een positieve connotatie ) mag na de troonswisseling wat mij betreft achter slot en grendel, ik ervaar het dragen ervan vanuit Margrethe’s positie al veel te lang als onbetamelijk.

Prima dat deze jurk vermaakt is, de boothals staat haar prachtig en is een absolute verbetering.
Het donkerrode fluweel maakt het meteen een meer winterse jurk en dat past natuurlijk bij dit jaargetijde.
Ik ben het Wiekie2004 eens dat het geen uniform voor een bepaalde dag moet gaan worden, gewoon een mooie galajurk voor de winter.

Ik vind t toe te juichen om een mooi kledingstuk ( en dat is deze jurk) vaak te dragen. Maar ik vind t een beetje een vreemde traditie om dat dan ook bij dezelfde gelegenheid te doen. Het is toch geen uniform ofzo. Ik zie de lol dus niet zo.

🇸🇪 De Zweedse collega’s dragen tijdens hun jaarlijkse ceremoniële ‘Prinsjesdag’ gebruikelijk de kleuren wit en zwart, daar kan ik veel meer mee uit de voeten dan het dragen van erg/oude jurken. Indien dit een traditie is waar heeft deze dan haar oorsprong? 🖤🤍

Hoi Josine,
Als ze dat maar uit hun hoofd laten, hebben wij niets meer te kijken en Petra en jij niets meer te schrijven😉😂

Saaiiiiiiiii ( dat zeggen mijn leerlingen bij alles wat ze niet aanstaat)😉

😄

Creëer dan echt een uniform, oude kleedjes kunnen na een paar keer herdragen te zijn tijdens dezelfde ceremonie een beetje lachwekkend bedacht overkomen, op mij althans.

Mooi duurzame traditie om hetzelfde te dragen !! Erg mooie jurk ook zeker de boothalsversie !!!

Duurzaam behelst meer dan rondlopen in oude jurken, bovendien is het gebruik van ‘het begrip ‘duurzaam’ niet van alle tijden tenzij u een oude antieke kast uit het jaar “tig” ook als duurzaam betiteld.
Ik moet denken aan de uitdrukking ‘verkeerde zuinigheid’ , laat dan ajb een uniform ontwerpen.

Duurzaam is idd een recent woord. Maar dit betekent niet dat ” duurzaamheid” voorheen niet bestond. Een jurk die 25 jaar gedragen kan worden, wrschl op maat gemaakt noem ik duurzaam en tijdloos. Voor de fast fashion tijd was zo goed als alle mode duurzaam en dus van alle tijden. Ik heb zelf ook nog een jurkje gedragen gemaakt uit stof van een mooie mantel van mijn grootmoeder. Ik was er weg van…
En wat de oude kasten betreft ,ja die zijn ook duurzaam. Ik leef tussen het “eeuwelingen” meubilair … veel zweedse kasten zullen in een eeuw tijd al lang gesneuveld zijn ….

Door de eenvoud vind ik dit een prachtige japon die Mary fantastisch staat. Mooi met deze juwelen er bij. Is het een tiara of meer een diadeem?
Het zou een mooie traditie kunnen worden om deze japon bij de nieuwjaars ontvangst te blijven dragen.
Margrethe ook prachtig in deze kleurrijke japon, zoals we van haar gewend zijn

ik kan hem niet aanpassen🫣Tradities zijn er ook om doorbroken te worden, dat heeft Koningin Margrethe zelf heel mooi laten zien