Avatar foto Door Josine Droogendijk
Lezersvragen 11 mei 10 reacties

Lezersvragen over de Groene Draeck en de regenjas van de koning

In de mailbox van MKM komen leuke vragen binnen. Omdat het vaak dezelfde vragen zijn en het los beantwoorden veel tijd kost, geef ik in de serie ‘lezersvragen’ antwoord op de meest gestelde vragen van de dag. Met vandaag: de Groene Draeck en de regenjas van de koning.

Vraag 1: Sliepen de koning en koningin echt op de Groene Draeck?
Ja, voor zover ik weet wel. Op de eerste dag van het streekbezoek spotte ik het schip al, maar aan wie ik het ook vroeg: iedereen ontkende dat het koningspaar de nacht zou doorbrengen in de Groene Draeck. Toen ik met een paar collega’s naar een heel goedkoop pershotel met stapelbedden werd gebracht, viel het kwartje wel. De media moest ver weg van de haven zijn, zodat de koning en koningin in alle rust in de haven konden overnachten. Gelukkig kun je in een hostel vol studenten en zweetsokken over de radiotor in de gang ook lang en gezellig borrelen. De volgende morgen wapperde de koninklijke standaard op de Groene Draeck en wisten we genoeg. Toen het koningspaar de boot verliet, poseerden ze kort voor de media en kon het programma beginnen.

PPE

Vraag 2: Ik las dat de koning op de Groene Draeck had geslapen, maar kun je daar eigenlijk wel goed slapen? Hij ziet er zo klein uit.
De Groene Draeck ziet er misschien klein uit, maar je kunt er met er -als je een slaapbank uitklapt- met 9 mensen slapen. Hieronder zie je het bovenaanzicht uit de jaren ’50. Naast een grote hoekbank zijn er twee toiletten, een douche en een klein keukentje.

Vraag 3: waarom heet de Groene Draeck de Groene Draeck? Zo groen is hij niet…
Het koninklijk jacht van koningin Juliana en prins Bernhard kreeg de naam Piet Hein. Toen prinses Beatrix voor haar achttiende verjaardag een eigen jacht kreeg, koos ze voor een toepasselijke naam. Het vlaggenschip van de échte Piet Hein heette namelijk ‘De vliegende Groene Draeck’. In het houtsnijwerk van Beatrix’ Groene Draeck is de beeldtenis van het oorlogschip uit 1623 afgebeeld.

Vraag 4. Mijn oog viel op de regenjas van koning Willem-Alexander. Kunt u me vertellen waar het kledingstuk gekocht is.
De regenjas heeft een voering met blauw-witte ruit en is voorzien van groene accenten. Hoewel hij Brits overkomt, gaat het om een ontwerp van het Duitse label Wellington of Bilmore.

© PPE/Nieboer
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
10 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

De regenjas van de koning inclusief pasvorm oogt prachtig, de wijde “piepen” die er onderuit komen minder 😉
Het verhaal over de Groene Draek, dank! Erg leuk de plattegrond te kunnen bekijken, waar zou onze koningin in het vooronder heur (nodige en niet passende) haarfrutsel opgezet hebben? Was er een assistent bij? Of was het een frummel solo actie?

Leuke achtergrondinfo met indeling van de Groene Draek, ik heb zelf voor n bedrijf in luxe Yachtinterieurs(Feadship/v. Lent)gewerkt, kan me het voorstellen, voorin(boeg) zal gasten/personeelshut zijn, in t midden de eigenaarshut, extra slaapplaatsen kunnen dan waarschijnlijk op de hoekbank in de salon gecreeerd worden, denk genoeg ruimte voor n romantisch nachtje😉 aan boord

Last edited 1 jaar geleden by P J Hoogeveen

Dank voor deze antwoorden, Josine. Leuk zo’n kijkje achter de schermen.

Wat leuk het antwoord op vraag 3 (naam Groene Draeck), dat zijn nog eens leuke weetjes. Heb het mezelf al verschillende keren afgevraagd, maar nooit opgezocht. Dank Josine.

Leuke serie: lezersvragen.

Ik sluit gelijk aan: heel leuk!

Superleuk dat ze op de Groene Draek geslapen hebben. Maar ik vraag me dan meteen af: slaapt er een beveiliger pal naast hun bed? Zo vreselijk veel afstand kun je nou ook weer niet houden benedendeks… Of zitten die beveiligers de hele nacht op het dek terwijl koning en koningin beneden slapen?

Inderdaad ik vraag mij ook af hoe de beveiliging is geregeld daar in de haven.

Haha ja mijn fantasie slaat ook op hol.