Avatar foto Door Josine Droogendijk
Beatrix 04 jul 1 reacties

Koninklijke schoenontwerpers komen soms voor grote uitdagingen te staan

Vorige week las je op MKM over Máxima's trouwschoenen, die werden bekleed door Leslie Haasewinkel. In deze blog gaan we verder met het verhaal. 

Op 02-02-2002 liep Máxima niet als enige op echte Palettes. Prinses Laurentien en prinses Marilène droegen ze eveneens, net als koningin Beatrix. Leslie: “Voor de koningin heb ik destijds twee paar pumps bekleed. Een met brede hak en een met smalle hak, zodat ze bij blaren of ander ongemak van schoeisel kon wisselen. Overdag kwam de smalle hak in beeld, maar ik weet niet of ze uiteindelijk het andere paar ook nog heeft gedragen. De stof heb ik trouwens bewaard in een map.”En inderdaad, zodra Leslie een grote opbergbak met mappen tevoorschijn haalt, blijkt ze een hele verzameling koninklijke stofjes te hebben. Het is even zoeken wat bij wat hoort, want er is veel en de bruidsmeisjes droegen op de Grote Dag eveneens rood/paarse schoenen van Leslie.


Foto: BSR

De versie met brede hak:

“Och ja, de bruidsmeisjes. Enkele weken voor de bruiloft kwam Máxima samen met haar zus Ines en Theresa Baronin von der Recke schoenen passen. Omdat ik slechts twee stoelen in mijn zaak had, moest Máxima blijven staan. Dat vond ze gelukkig niet erg, ze kletste heel wat af met haar gasten. Aan de ontmoeting heb ik goede herinneringen overgehouden, aan de bestelling zelf helaas niet. Bij aflevering kreeg ik namelijk van een hofdame te horen dat ook de binnenzool rood/paars moest zijn. Drama natuurlijk, want de geverfde buitenzijde was van satijn en de beige binnenzool van leer. Tegensputteren hielp echter niet. Drie dagen lang heb ik in mijn eigen keuken leerverf zitten mengen voor de kleur van de zool en het satijn overeenkwamen. Dat doe ik nooit meer.”


Foto: BSR

Waar Leslie geen slechte herinneringen aan heeft overgehouden, was het contact met prinses Christina. Een brede lach komt op haar gezicht als de prinses ter sprake komt. “Ja, Christina. Wat een lieve dame was dat. Daar had ik echt een goede band mee. We konden heel hard lachen samen. En we waren ook eerlijk naar elkaar. Zo bestelde ze voor het huwelijk van haar zoon fuchsia pumps. “Maar die heb ik allang een keer aan u verkocht”, zei ik toen. Christina begon te grinniken en heeft inderdaad op de trouwdag van Bernardo haar oude pumps gedragen.”


Foto: PPE

Om flaters te voorkomen, bewaarde Leslie onder de toonbank van haar winkeltje een stamboom uit een oude Royalty. Zo wist ze met wie ze van doen had, en wie met wie getrouwd was. Leslie: “Vrijwel alle Nederlandse prinsessen heb ik wel als klant gehad. Mabel en Laurentien hebben ook veel schoenen bij mij besteld, maar dan wel via Jolanda, Máxima’s kamenier.” Blijkbaar verliep de communicatie tussen de prinsessen en de hofhouding schriftelijk, want in een van Leslies mappen zit een handgeschreven brief van Laurentien, waarin ze haar schoenmaat vermeld en bedankt voor het “organiseren van de schoenen en het avondtasje”.

Geheim
De schoondochters van prinses Margriet kwamen wel zelf langs bij Palette Shoes. Leslie: “Aimee kwam kort voor haar verloving bij mij langs, samen met haar moeder. Ze namen alle tijd voor een gesprek, en betaalden ook gelijk met de pin. Prinses Marilène ken ik van alle prinsessen misschien wel het langst. Vaak kwam ze op haar bakfiets deze kant op. Haar bruidsschoenen heeft ze ook bij mij besteld en daar schuilt nog wel een leuk verhaal achter. In 2005 zouden ze namelijk geëxposeerd worden op de tentoonstelling ‘Bruiden van het Loo’. Wat bijna niemand weet, is dat de schoenen die erbij stonden, helemaal niet Marilènes echte trouwschoenen waren. Die was ze namelijk kwijtgeraakt. Kort voor de expositie belde ze me op om te vragen of ze nog een paar kon bijbestellen. Het model was helaas al uit de collectie, dus dat kon ik niet regelen. Na veel heen en weer gebel heb ik toen via via een paar, zij het een maat kleiner, kunnen regelen en bekleden.”


Foto: RVD

Benieuwd naar deel 1? Klik hier. 
Volgende week – deel 3

Dit artikel is eerder verschenen in Royalty

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
1 Commentaar
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ontzettend leuk om te lezen!