Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 17 feb 0 reacties

Koninklijke kinderschoenen

In de blog van vandaag kijkt schoenenanalist Linda Deventer samen met ons naar koninklijke kinderschoenen. Wat wordt veel gedragen en waarom? 

Linda: "Wat pumps of hofschoenen zijn voor volwassen prinsessen en koninginnen, zijn ballerina’s voor koninklijke kinderen. Bijna op elke officiële gelegenheid waarbij we ook de kinderen van de royals zien, verschijnen de kleine prinsesjes op ballerina’s. Het maakt niet uit of het de Nederlandse royals betreft of die uit Engeland, Spanje of Scandinavië, ben je kind en van koninklijke bloede, dan draag je schijnbaar ballerina’s.

Was de ballerina altijd al zo populair? Nee, de ballerina kent wel een rijke historie en komt oorspronkelijk uit de danswereld. Als ‘normale’ schoen werd de ballerina pas populair toen Audrey Hepburn ze in de jaren vijftig veelvuldig droeg. Sindsdien is de ballerina niet meer uit de mode en het straatbeeld weg te denken. Doordat de schoen niet hoog op de voet sluit, geeft hij de voet eigenlijk weinig support en is de schoen ook niet altijd even makkelijk om op te lopen. Sinds er goed elastiek is ontwikkeld, is dit euvel verholpen en hiermee is het model ook meer geschikt geworden voor kindervoetjes.


Close-up van Amalia's ballerina's, gedragen op Koningsdag 2016. 


Ariane op ballerina's

Niet iedereen is gecharmeerd van deze klassieke schoenen bij de kleintjes. Sommigen vinden ze tuttig of hopeloos ouderwets. Toch is dit niet echt het geval wanneer we naar de historie kijken. Dragen de koninklijke kinderen tegenwoordig ballerina’s, vroeger waren dit meestal veterschoenen of Mary Jane schoentjes. Mary Janes zijn schoenen met een bandje over de wreef en blijven daarmee beter om de (kinder)voet zitten.


Charlotte met Mary Janes en schattige sokjes in dezelfde tint. 


Leonore op Mary Jane's zonder sokjes. (Hier smelt je toch van?)


Estelle op Mary Jane's met sokken

Vaak zie je bij de royals dat de allerkleinsten Mary Jane schoentjes dragen met een sokje erin en dat als de prinsesjes iets groter worden ze op ballerina’s overgaan bij formele gelegenheden en dan zonder sokken erin. De volwassen royals dragen soms ook ballerina’s, meestal bij gelegenheden dat hoge hakken écht niet praktisch zijn. Bij de jongste generatie royals zie je al een scheiding tussen formele gelegenheden en informelere momenten, want op de eerste middelbare schooldag van Amalia, zagen we dat ze net zoals de meeste tieners sneakers droeg. Een enkele keer hebben de kleine dames laarzen gedragen. In het buitenland dragen de kleine prinsesjes soms slippers of espadrilles. Ook wanneer de Nederlandse koninklijke familie aanwezig is bij de Olympische Spelen gaan ze sportiever gekleed en zien we Amalia, Alexia en Ariane op sportievere schoenen. Ik ben benieuwd hoe lang de dames nog bij formele gelegenheden op ballerina’s lopen en wanneer ze net als hun moeder op torenhoge hakken verschijnen."


De Spaanse prinsessen op ballerina's.


Leonor op espadrilles


Het hele Spaanse gezin op Menorquinas sandalen

Afbeeldingsresultaat voor eerste schooldag site:modekoninginmaxima.nl
Amalia draagt in haar vrije tijd hippe sneakers 

Afbeeldingsresultaat voor eerste schooldag site:modekoninginmaxima.nl
En Alexia droeg op haar eerste schooldag hippe gympies. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments