Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 27 nov 19 reacties

Koninklijk gezichtsbedrog: is Máxima’s jurk paars of blauw?

Is Máxima’s jurk paars of donkerblauw? Rood of oranje? Door omstandigheden kunnen de outfits van de koningin ons flink voor de gek houden.

Ik benoemde het al in de blog over de nieuwe staatsieportretten: kleuren zijn in de wereld van fotografie geen vast gegeven. Net als je denkt dat Máxima’s jurk oranje is, duikt er weer een kiekje op waar hij rood lijkt. Tijdens het bloggen probeer ik beelden te gebruiken die het dichtst bij de werkelijkheid liggen, maar er zijn zoveel factoren die meespelen, dat de werkelijke kleur voor mij soms ook een raadsel is.

Welke factoren er dan zijn? Allereerst lichtinval. Misschien ken je de theorie van lichtinval op muurkleuren al wel. Heb je een ruimte op het noorden, dan is de kans aanwezig dat er bijna geen zonlicht binnenkomt. Hierdoor is er sprake van een koele gloed, die witte muren een blauwe gloed geeft. Het gebruik van warme verfkleuren, zoals oranje of roze, is dan aangeraden. In de wereld van de modekleuren is zonlicht helaas geen vaststaand gegeven. Een jurk verplaatst zich van ruimte naar ruimte, waardoor er de ene keer wel sprake is van zonlicht en de andere keer niet. Dat kan zoveel invloed hebben, dat de jurk de ene keer donkerblauw (binnen) en de andere keer paars (buiten) lijkt.

PPE/Nieboer/Van Waal

Tegenlicht, flitslicht, de kwaliteit van de foto en fotoshop kunnen eveneens een draai geven aan de kleur van een outfit.

PPE/Nieboer
RVD/PPE
PPE

Zelfs de jurk der jurken is -een beetje- vatbaar voor de paringsdans van kleur en licht.

PPE

Twijfel je aan de juiste weergave van een outfit? Neem dan even een kijkje in Máxima’s digitale kledingkast. Daar worden alle gelegenheden weergegeven, waardoor je kan zien hoe een jurk/jas/broekpak er bij een eerdere gelegenheid eruit zag.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
19 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ongelooflijk, wat een verschil soms!

Wat kan licht veel doen! Erg leuk om de foto’s nu eens naast elkaar te zien.

Bij de inhuldigingsjurk zie ik weinig verschil. Bij de rest is het bizar, vooral bij de roze/fuchsia en de blauwe/paarse jurk.
En volledig offtopic: hoe kan Natan die rode/oranje jurk zo verkocht hebben? Het zal heus Máxima’s eigen wens zijn om kleding te kopen die strak over de romp zit, maar dit is gewoon deerniswekkend. En mocht Máxima meelezen: t kan ook in twee laagjes hè: eerst een korset voor het prettige strakke gevoel, en daaroverheen een jurk die dan glad naar beneden hangt.

Het enigst instituut dat hier een antwoord op heeft en kan geven heet: RVD. Waarom vraag je het hun niet Josine? Zij zullen / moeten toch weten wat Maxima draagt?

Wat interessant zou dus heel graag de 1ste jurk zelf willen zien;) en hoop op paars😉

Interessant blog, wat bij mij een vraag oproept.
Wanneer een fotograaf iemand op de gevoelige plaat vastlegt staat hij/zij vlak bij die persoon en ziet dus de werkelijke kleur van de kleding, maar ook of die overeenkomt met de afbeelding op de gemaakte foto.
Als het beeld dan toch bewerkt wordt voordat het resultaat getoond wordt begrijp ik niet dat de fotograaf dan niet de werkelijke kleur toepast, zodat raadseltjes van: is die jurk nu paars of blauw, fuchsia of zachtroze vermeden worden en het eindresultaat een realistisch beeld vormt….??!! Dat geeft voor de vakman/vrouw toch ook duidelijk meer voldoening lijkt mij, dan zo’n vervormde plaat?
Ben echt benieuwd en zou het fijn vinden wanneer iemand met kennis van zaken hierover dit uit wil leggen.

Nee, want foto technisch kan de ene kleur sprekender overcome.en dan de ander een goede fotograaf voelt altijd een kleurcorrectie uit.
Zelf mask ik nooit foto’s zonder goed uv filter waardoor kleuren veel helderder uitkomen.

Ook je ook voert kleur correcties uit dus wat jij ziet is niet hoe een ander het waarneemt.

Wat een verschil kan licht maken😳ik hoop echt dat de 1e jurk paars is, dat vind ik zoveel mooier als blauw. Ook bij de andere jurken …..wat een verschil, het knallende rood of het matte oranje,. Het felle roze is zoveel mooier als zijn matte tegenhanger. Ook gelijk een leuk verschil Maxima met gekapte haren of demongekaptemlosse variant😉

De ongekapte losse haren variant……

Ongelooflijk, wat een kleurverschil, dat iets lichter of donkerder kan lijken is logisch, maar dit…….. ?
Ik hoop dat de echte kleur blauw is, zo,n frisse kleur.
Maar paars staat Maxima ook heel goed

Nou weten we nog steeds niet wat de ‘echte’ kleur is 😉

Ja veel of weinig licht geeft al verschil maar het grootste verschil komt echt van hoe een fotograaf de foto in fotoshop bewerkt aangezien veel of weinig licht niet een jurk of blauw of paars maakt zoals het enorme verschil van de eerste foto bovenaan.

Nou daar snap ik weinig van 😳
Ik ben zo’n 11 jaar met portretfotografie bezig geweest, langste tijd nog met een analoge camera en heb zo’n verschil nooit gezien, maarja, ik deed dat de meeste tijd binnen met studiolampen dus dan had je de goeie kleur van je lampen.

Later met digitale camera’s bezig gegaan en daar zag ik dan mee hoe je de boel enorm kon veranderen met Photoshop. Eigenlijk niet leuk meer dat dat zo makkelijk gaat, heeft fotografie (en het plezier er in) een beetje kapot gemaakt omdat je een hoop met Photoshop kan aanpassen.
Maar, ook toen zelden zó’n kleurverschil gezien 🤔

Vraag me dan af of die foto waar de jurk blauw is onder schelle tl verlichting is gemaakt, in ieder geval iets wat een hele koude kleurtemperatuur geeft want je ziet dat haar gezicht daar ook meer blauwig en koud is en ze er daardoor niet erg gezond er uitziet 😄

Pfieuwww gelukkig ben ik dus niet de enige die het erg vreemd vind, anders ga je toch weer een beetje aan jezelf twijfelen over wat je zegt.

Ja ik geloof je graag over die muur, ik heb een tint heel licht roze op een stukje wand, bij avond zie je dat niet eens.
Een paar doorzichtige oorbellen die bij daglicht groenig zijn, bij avond lijken ze ineens geen kleur meer te hebben.

En inderdaad, de kleur van de zon die binnenkomt, verschillende tijdstippen van de dag, geeft ook nog weleens andere resultaten.

Wat ik nu het meest aannemelijk vind, buiten de mogelijkheid van de kleur lampen waar Máxima eventueel onder stond, dat de fotograaf de witbalans van zijn camera niet goed had staan, dan krijg je ook hele foute kleuren.

Wat kan het licht een verschil maken! Ik hoop dat de eerste jurk paars is, Máxima en blauw, ik kan het nog steeds niet mooi vinden. Lastig voor jou maar mooi om dit een keer op een rijtje te zien

Last edited 7 maanden geleden by AnnekeM