Avatar foto Door Josine Droogendijk
Lezersvragen 11 nov 40 reacties

Lezersvraag: gebruikt Máxima botox?

Máxima’s gezicht zag er op de nieuwe staatsieportretten anders uit en daarom kwam het B-woord weer bovendrijven. In de reacties, mijn mailbox en zelfs via whatsapp stroomden de vragen binnen over Máxima en mogelijk botoxgebruik. Daarom sluiten we deze enerverende modeweek af met een uitgebreide blog over het effect van botox, fotografie en make-up.

RVD/Patrick van Katwijk/Schoemaker

Laten we beginnen bij het begin: de staatsieportretten. Om het geheel te voorzien van statuur en grandeur werd er door de majesteiten van alles uit de kast gehaald. Onderscheidingen, een rokkostuum, een chique couturejurk, een likje gel (jaja!) en een paar miljoen aan diamanten. Eén belangrijk aspect, dat tot het spreekwoordelijke meubilair van Máxima’s voorkomen behoort, ontbrak echter. Een brede lach.

RVD/Corbijn

Dat maakt het gelijk interessant, want hoewel Máxima oneerbiedig gezegd de meest ervaren actrice van ons land is, heeft ze haar blije gezichtsuitdrukking stukken beter onder de knie dan haar serieuze. Kijk de beelden van de inhuldiging of een Nationale Dodenherdenking maar eens terug. De koningin doet op dergelijke momenten zó hard haar best om serieus te kijken, dat het net lijkt alsof ze op het punt staat om in lachen uit te barsten.

Lang verhaal kort: op een portretfoto waar ze mag lachen, komt Máxima meer herkenbaar en authentieker over.

Gebruikt ze botox?
Zoom ik in op de foto’s van ongeveer 10 MB, dan kan ik iedere wimper tot in detail bestuderen. Naast wat uitgeschoten oogschaduw en kraaienpootjes, zie ik verder niets opvallends. Geen overdreven fotoshop en ook geen botoxprikjes. Wil ik daarmee zeggen dat Máxima puur natuur is? Nee, dat niet. Omdat ze vroeger nog wel eens werd gespot met klotsende oksels en tegenwoordig niet meer, vermoed ik dat Máxima haar klieren heeft laten blokkeren met botox. Dit is echter nooit bevestigd vanuit het hof en zou ook op een andere manier kunnen zijn opgelost.

19-11-2013 © PPE/Nieboer

Haar gebit heeft de koningin sowieso onder handen laten nemen. Rond 2017 werd ze bijvoorbeeld gespot met een transparante beugel. Een andere, verbeterde beet kan grote gevolgen hebben voor iemands gezicht.

Zet ik de staatsieportretten van deze week naast andere foto’s die genomen zijn in september 2023, dan denk ik ook niet: tjonge, daar is een botoxarts flink aan het werk geweest.

PPE

Waarom Máxima’s gezicht er dan zo anders uitziet op de portretten? Ik denk dat het een combinatie van verschillende aspecten is. Naast de ongewone gezichtsuitdrukking, wil ik allereerst wijzen op het effect van make-up. Vanwege mijn tv-werk word ik regelmatig onder handen genomen door een visagist en ik kan je vertellen: na een half uur kwasten ben ik een ander mens. Jonger, fitter, frisser. Laat ik het zo zeggen: de visagistes hebben bij mij veel eer van hun werk. Door kleuren tactisch in te zetten, kun je ogen liften, lippen voller maken en een huid strakker trekken.

Neem bijvoorbeeld Máxima’s ogen. Van zichzelf heeft de koningin oogleden die een beetje hangen. Door de huid rondom het oog mee te nemen in de smokey eye én een wimpertje te plakken, worden je oogleden pijnloos ‘gelift’.

Boven zie je Máxima’s oude make-up, onder de nieuwe aanpak.

Nog een voorbeeld: links zie je een naturelle Máxima, rechts een gepoederde Máxima. Beide foto’s zijn gemaakt tijdens hetzelfde VN-bezoek aan Tanzania. Het lijken twee verschillende vrouwen, toch?

PPE

Fotografie
Het derde aspect dat ook invloed heeft gehad, is de kracht van fotografie/belichting. Wie daar nog geen ervaring mee heeft, moet morgenochtend maar eens twee foto’s maken. Een met het licht mee, een met het licht tegen. Ik kan je vertellen: op de ene foto ben je beslist knapper dan op de andere. Qua kleur kan fotografie eveneens wat bijdragen óf verpesten. Dat blijkt ook wel uit onderstaande collage. Máxima draagt hier één en dezelfde jurk, maar zie je het verschil qua kleur?

PPE

Last but not least oogde Máxima’s gezicht op de analoge foto ook anders omdat hij letterlijk in spiegelbeeld genomen is. Om het verschil te laten zien, heb ik de rechter foto teruggespiegeld. Wat een verschil, hè?

Goed, tijd voor een conclusie. Ik denk dat Máxima’s opmerkelijke gezichtsuitdrukking te wijten valt aan het effect van fotografie, het effect van make-up én een onwennige gezichtsuitdrukking. Andere foto’s uit diezelfde tijd bewijzen -mijns inziens overduidelijk- dat er geen arsenaal aan botoxspuiten aan te pas is gekomen. Als de koningin uberhaupt iets heeft laten doen, dan is dat heel subtiel gedaan.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
40 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik wil hier toch graag even mijn mening geven over Maxima’s vermeende B-gebruik. Ik denk dat ze in de laatste maanden wel degelijk iets heeft laten doen, en dat dat een beetje verkeerd is gegaan…in mijn ogen. Ik vind namelijk dat Maxima’s bovengebit, en dan met name het tandvlees, ineens zo duidelijk zichtbaar is, dat heb ik nooit eerder bij haar gezien en is in mijn ogen te wijten aan teveel fillers in haar wangen, waardoor de bovenlip te veel omhoog trekt als ze lacht….heel zonde…

Last edited 4 maanden geleden by Christa

Welkom 🤗 terug Christa, wat betreft je opmerking over Dr B 💉 en M’s lach vermoed ik hetzelfde. Technisch heb je het duidelijk uitgelegd, 👍🏼komt begrijpelijk op mij over.

Dank je wel PK020! Gelukkig ben ik dus niet de enige die het is opgevallen! 🙂

Dank weer Josine, voor je opgeruimde relativerende verhaal, met een vleugje humor, nu over een issue wat met regelmaat voorbij komt. Lijkt me niet leuk voor wie dan ook wanneer de botox- vraag vaker voorbijkomt in bladen etc dan je werkinhoud. Dus goed om eens mee af te rekenen

Als ze af en toe iets laat doen is dat helemaal niet erg, als het maar natuurlijk blijft ogen, het niet al te ingrijpende dingen zijn. Ze staat constant in de spotlights, daarom wel begrijpelijk.

De (terug)🪞 fotobewerking van Josine vind ik geweldig 🙌🏼

Of ze wel of niet Botox wil gebruiken moet ze echt helemaal zelf weten. En wat mij betreft hoeven wij dat helemaal nie5 te weten
Wel heb ik het idee dat ze ooit iets aan haar oogleden heeft laten doen want die lijken nu minder te hangen en niet alleen door de make up. Kan veel hoofdpijn en een norse blik voorkomen. Maar ze is sowieso een mooi vrouw, met of zonder make up!

Ik moet zeggen dat ik het licht op de foto’s van het staatsieportret heel hard vind. En die lichte achtergrond helpt ook niet om Máxima het best tot haar recht te laten komen… Op de zwart wit foto is dat gelukkig iets minder, maar wel top dat je de foto gespiegeld hebt Josine.

Oh heden, ‘doet ze het, of doet ze het niet’? Ik denk wel dat ze haar wangetjes zo af en toe even laat opvullen, dat geeft snel een liftend resultaat, maar ja misschien ook niet.… Nou het gezicht van Maxima en alles er omheen wordt héél grondig gedetermineerd🧐, pffff… hopelijk heeft ze een hele ‘dikke huid’ en krijgt ze er geen klotsende oksels van, sorry Josine, maar dat dat vind ik me toch een onsmakelijke term(🙀)……..

😀 “Grappig” en herkenbaar hierro: liever wat mij betreft subtiel botoxje 💉 en daar ( en/of mogelijk andere – m.i. zeer subtiele ingrepen 🪚) dan uitingen als ‘klotsende oksels’, wat betreft het laatste ervaar ik dit dat ook als onsmakelijke taal.

Het zal mij werkelijk worst zijn of ze botox, fillers of wat dan ook gebruikt.
Ten eerste gaat het mij niet aan, dat is haar beslissing.
Ten tweede: zolang ze niet met een “duckface” of andere rare platgestreken of opgevulde delen rondloopt zal je mij niet horen.
Ik houd er zelf niet van, vind het zonde om zo jezelf te willen veranderen en vaak getuigen van onzekerheid.
Ik heb ooit een kort gesprek gehad met socialite Jocelyn Wildenstein en dat was behoorlijk vervreemdend om haar “zeer verbouwde gezicht” van dichtbij te zien. Overigens wel een heel aardige vrouw.
Wat ik zie is de hand van een heel goede fotograaf met zijn eigen kijk op de mens voor de lens en “de kracht van make-up” zoals Nikkie de Jager (Nikkietutorials) altijd zegt.

💄….. een m.i. TE “leeg” overkomende blik, wat zou Nikkie T daarin adviseren ?Ik denk het te weten cq gehoord te hebben , en jij Roos?

Ik ga niet op de plaats van Nikkie zitten PK020, dus ook niet speculeren wat zij zou adviseren.
Maar wat er bedoeld wordt met “the power of makeup” is hoe je werkelijk met behulp van makeup “trucjes” je gezicht echt kunt veranderen (vandaar dat Nikkie ook is begonnen met een gezicht zonder makeup en daarvan maar de helft op te maken). Het verschil daartussen is spectaculair. Je kunt werkelijk een andere vrouw naar boven toveren.
Zo ook met deze foto’s van Maxima. Er wordt onderschat wat makeup kan doen en dat dan ook nog eens in combi met een fotograaf, de belichting en zijn visie.

Vergeet ook niet dat het een compleet andere stijl fotograaf is geweest dit keer.
Dan maakt mijn inziens ook een wereld van verschil. (Voor de belichting maar ook de compositie en de gezichtsuitdrukkingen)

Toen ik eerder de middelste foto met bril en zonder make up zag herkend eik haar eerst niet. Wat doet make up dan veel zeg!

Over die serieuze troonrede-blik zei Arjan Lubach volgens mij dat ze kijkt alsof ze in de auto naast een beginnend bestuurder zit. Mooi getypeerd: het is inderdaad een wat bezorgde blik. Kleine frons.

Of het botox is, fotoshop of beperkte face- of halslift, er is in ieder geval iets veranderd aan haar ogen, voorhoofd en halslijn. Als je zo vaak in de schijnwerpers staat en elke onflatteuze foto wordt besproken, geef ik haar groot gelijk om iets te laten verfraaien. Voor de D-day-herdenking jaren terug had ze nmm ook iets aan haar oogleden laten veranderen. Ze wordt in ieder geval mooi ouder.

Mensen toch, er bestaat ook nog zoiets als photoshop hoor. Hier is voor de staatsieportretten ruim gebruik van gemaakt.

Ik geloof ook niet dat ze Botox gebruikt, waar ik wel van ben overtuigd na het zien van de nieuwe staatsieportretten en helemaal na het zien van de twee ogen hieronder is dat zij een ooglidcorrectie heeft laten doen. Als je de twee foto-ogen hieronder bekijkt zie je het bovenooglid “ hangen “ op het oog. Bij het nieuwe staatsieportret is dit zeker niet het geval. Daar zie je zelfs nog netjes de lichte oogschaduw van het ooglid helemaal om het oog op het ooglid lopen, terwijl op de foto’s hieronder een stukje ooglid ontbreekt door overhanging. En come on Josine, uiteraard lijken dit totaal twee verschillende mensen op de ene foto komt ze net opgezet na een paar uur vliegen met waarschijnlijk een slaapje on-opgemaakt en met bril het vliegtuig uitstappen en de andere is na een nachtje lekker slapen, baderen en met make-up ect genomen. Uiteraard is dit een verschil van dag en nacht. Ik schreef op het blog van de staatsieportretten waar twee bijna ( op het kapsel na) identieke foto’s staan van Máxima dat ik dáár twee verschillende mensen zie. Lijken wel tweeling zussen en toch zit er maar een halfjaartje tussen. Het is, fotografie, licht en een hulpje van de plastic chirurgie m.i.

Josine, een vraagje. Plaatste je tot voor kort op zondag geen blog en nu wel. Of vergis ik me, en kwam ik zelf hier op zondag niet langs?

Het was een spontane vraag, hoop niet dat je het veroordelend opnam. Het viel me op. Dat was alles.

Er zijn nog meerdere methoden dan Botox alleen. Zelfs Annemarie van het SSD plan gebruikt diverse methoden .
Laatst nog 1 uitvoerig beschreven, in haar Gezondheidsblad 🙃
Weet de namen niet meer, omdat het me niet interesseert.
Dat Maxima van sommige methoden gebruik maakt geloof ik zeker.
Alleen al aan haar gebit is veel veranderd. En volgens mij ook zaken die niets met haar beet te maken hadden.
Het zij zo, het belet niet dat zij sinds een jaar of 3 er nogal ouder uitziet.
Ook bij haar staat dat proces niet stil.

Al lange tijd ben ik van mening dat Máxima Botox gebruikt. Dat de laatste foto’s geretoucheerd zijn is duidelijk waarneembaar. Vind deze serie een stuk minder dan die van fotograaf Erwin Olaf. Veel leden van vorstenhuizen gebruiken Botox , Letizia, Rania van Jordanië, prinses Victoria, haar moeder Sylvia, alle griekse prinsessen en last but not least Charlene van Monaco. het zijn er ongetwijfeld nog veel meer.etc. Mathilde van België maakt geen gebruik van Botox vlgs mij,. Dus voor mij is geen enkele twijfel dat ook Máxima een Botox gebruiker is. Wellicht subtiel.

Ik ben ook niet overtuigd … ik denk aan het staatsbezoek aan zweden, het solo werkbezoek aan amerika, en nog een eerder bezoek in nederland … telkens was haar gezicht naar mijn mening vervormd en dit ter hoogte van de wangen… het zag er zo onnatuurlijk uit dat mi alleen botox/aanverwanten de verklaring kan zijn ….

Groot gelijk als ze , heel subtiel, gebruik zou maken van botox. Je zal maar bij iedere stap buiten je paleisdeur onder een vergrootglas gelegd worden. Ik zie gelukkig rimpels op t voorhoofd, bij de ogen ed. Zo blijft t natuurlijk. T mooiste voorbeeld van de kracht van make-up is wel de foto’s van de VN-missie. Het is toch echt heltzelfde hoofd.
Overigens wangen hoger, lager, boller kan allemaal met make-up. Op het www zijn geweldige voorbeelden te vinden over de kracht van visagie

Naast de drie aspecten die Josine noemt, zijn er ook nog de aanpassingen van de fotograaf zelf mogelijk. Retouche bij analoge foto’s of aanpassen op de computer. Mijn man was fotograaf en kon wonderen verrichten haha

Wat een ontzettend leuke en interessante blog weer. Inderdaad groot verschil, welke kant komt het licht, hoe sta je en wat is dat de uitkomst. Tja….botox…….mooie uitvinding waar ik mezelf niet aan zal wagen…….maar zolang je er niet in doorslaat prima om een paar kleine dingetjes te verdoezelen.

Licht van de zijkant is het ergst, dan wordt elk rimpeltje en elke oneffenheid geaccentueerd.
Ik zorg er tegenwoordig dan ook altijd voor dat als ik zelf op de foto ga het licht recht van voren komt 😄

Nog een vraagje Josine. Dat van die klotsende oksels heb ik nooit meegekregen. En wat is het verband met de foto daaronder ?

de link met de klotsende oksels en dit jurkje begrijp ik ook niet, maar is wel een fantastisch leuk jurkje….😍

Oh ik heb zitten genieten op de vroege zondagochtend. Eerst het blok over de privévertrekken en nu ook dit uitgebreide blog. Heerlijk om de beelden van de inhuldiging terug te zien. De prinsessen zo klein en wat is WA veranderd in die jaren. Dankjewel Josine. Je hebt op alle punten gelijk. Maar ik denk toch dat Maxima heel subtiel wat fillers en botox gebruikt. Waarschijnlijk al wat jonger mee begonnen. Het is min of meer “gewoon” geworden. Ik zie het overal om mij heen. Dat zijn dan niet de dames met de opgespoten lippen etc. maar de dames waarvan je steeds denkt wat ziet ze er goed uitgeslapen uit;) Wat mij betreft mag het. Ik begin er (nog) niet aan. Voor wie het zich afvraagt 😉

Dank je wel voor dit uitzoekwerk! Leuk om te lezen en wat een verschil die beide foto’s van de roze jurk.

Een goed doordachte en onderbouwde reactie op de vragen die je gesteld zijn hoor!
Mijns inziens geen speld tussen te krijgen.
En gevoelsmatig geloof ik dat je volkomen gelijk hebt!
Goede zondag en lekker bijkomen van alles wat je deze week voor ons hebt gedaan!
Het was weer top! Dank.

Een heel goed artikel Josine, chapeau 😃