Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 31 okt 0 reacties

Koningin Máxima bezoekt Nigeria voor toegang tot financiële diensten – dag 2

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van maandagavond 30 oktober tot en met donderdag 2 november de Federale Republiek Nigeria in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Nigeria heeft sinds 2012 een Nationale Strategie voor Inclusieve Financiering voor betaalbare en goede toegang tot financiële diensten. Met als doel bij te dragen aan de economische ontwikkeling van de bevolking.

Koningin Máxima was in 2012 in haar VN functie aanwezig bij de lancering van deze nationale strategie. Het huidige bezoek richt zich met name op de mogelijkheden om het proces van verbetering van toegang tot financiële diensten te versnellen. Zowel de centrale als de decentrale overheden hebben hierin een belangrijke regierol. Daarnaast bieden uitbreiding van het aantal bankagentschappen en digitalisering van financiële diensten goede mogelijkheden om meer mensen aan te laten sluiten op formele financiële diensten. Volgens cijfers van de Nigeriaanse financiële ontwikkelingsorganisatie EFInA (Enhancing Financial Innovation & Access) zijn er regionaal grote verschillen. Gemiddeld heeft 48,6% van de volwassenen in het land toegang tot financiële diensten. In het meer afgelegen noordwesten is dit echter slechts 24%, terwijl in het zuiden 78% van de bevolking toegang heeft tot een bank- of spaarrekening, leningen, verzekeringen en pensioenen.

Koningin Máxima begint haar reis op dinsdagochtend met een veldbezoek in de omgeving van de stad Lagos. Daar wordt zij geïnformeerd over de wijze waarop mensen in armoedesituaties een ziektekostenverzekering kunnen afsluiten via hun mobiele telefoon. Patiënten vullen online een vragenformulier in dat inzicht geeft in hun financiële omstandigheden. Op basis van deze persoonlijke gegevens kan direct een door de decentrale overheid gesubsidieerde verzekering toegekend worden via hun telefoon. Het pilotproject is tot stand gekomen op verzoek van de deelstaat Lagos in samenwerking met de non-profitorganisatie PharmAccess. Koningin

Máxima bezoekt ook een project waar ondernemers digitaal een lening kunnen aanvragen. Het aanvraagproces voor bepaling van de kredietwaardigheid gebeurt digitaal. Zo ook de toekenning en eventuele afkeuring van de lening. Na het veldbezoek heeft Koningin Máxima een ontmoeting met Gouverneur Akinwunmi Ambode van de deelstaat Lagos. Aansluitend neemt zij deel aan een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers uit de private sector over het belang van goede toegang tot financiële diensten.

Outfit: Koningin Máxima draagt op de tweede dag van haar verblijf in Nigeria een kanariegele jurk met blousende top, ceintuur en zandkleurige strook aan de zoom. Modehuis Natan tekende voor het ontwerp. 

Máxima heeft de japon drie keer eerder publiekelijk gedragen. 

Máxima's grijze creolen komen van het Nederlandse sieradenmerk LOTT.gioielli. De sieraden zijn gemaakt van glaskralen, die om een basiselement zijn geregen. Op onderstaande foto is de zwarte uitvoering van het ontwerp te zien. 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments