Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 24 okt 0 reacties

Koning en Koningin brengen streekbezoek aan het Eemland

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen dinsdag 24 oktober 2017 een streekbezoek aan het Eemland in de provincie Utrecht. Tijdens het bezoek staat het stroomgebied van de rivier de Eem centraal, een gebied waarin dorpen en steden van verschillende grootte en karakter omgaan met veranderingen in de streek.

In het Eemland groeit het inwoneraantal, breidt de stad Amersfoort uit naar het platteland en staan landbouw en bedrijvigheid voor economische en maatschappelijke uitdagingen. De Eem stroomafwaarts volgend van Amersfoort tot aan het Eemmeer, bezoeken de Koning en Koningin plaatsen in de gemeenten Amersfoort, Soest, Eemnes en Bunschoten.

Amersfoort
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima starten hun bezoek waar de rivier de Eem begint: bij de Koppelpoort in het oude centrum van Amersfoort. Een wandeling langs de oevers brengt hen naar het moderne Eemplein. Het daaraan gelegen Eemhuis is in 2014 gebouwd en biedt onderdak aan vier instellingen die voor de streek van cultureel belang zijn: het Archief Eemland, de Bibliotheek Eemland, Kunsthal KAdE en kunstcentrum Scholen in de Kunst. Na een optreden van het Amersfoorts Jeugd Orkest en leerlingen van Scholen in de Kunst spreken de Koning en Koningin met oude en nieuwe inwoners van Amersfoort over de invloed van het snel groeiende inwoneraantal op de identiteit van de stad. Centraal in het gesprek staat hoe de groter wordende stad voorzieningen voor alle inwoners kan bieden, samenhang kan creëren en toch zijn eigenheid kan behouden.

Soest
In Soest bezoekt het Koninklijk Paar vervolgens boerderij Het Gagelgat, een monumentale locatie van Stichting De Paardenkamp. De Paardenkamp is een nationaal rusthuis voor oudere paarden en pony’s. Naast kennisoverdracht heeft de stichting een rol in het behoud van landschap en natuur. De Koning en Koningin spreken met betrokkenen bij de ontwikkeling en het behoud van dit landelijk gebied dicht bij groeistad Amersfoort. Daarnaast ontmoeten zij op Het Gagelgat vertegenwoordigers en cliënten van zorginstellingen Amerpoort en Sherpa uit Baarn. Deze instellingen spelen in de regio een belangrijke rol in de begeleiding en opvang van mensen met een beperking. Ook op Het Gagelgat werken wekelijks cliënten van Amerpoort mee. Cliënten van beide organisaties tonen ter plekke kunstzinnige vaardigheden.

Eemnes
In gemaal Eemnes spreekt het Koninklijk Paar vervolgens met boeren uit de Eempolder over het agrarisch bedrijf en de uitdagingen rond natuurbeheer en duurzaamheid. Het voormalig stoomgemaal dateert uit 1880 en nam de rol over van de watermolen waarmee vanaf 1791 de Eemnesser polder werd drooggelegd. Het functioneert nu als elektrisch gemaal. De Koning en de Koningin steken daarna per veerpont de Eem over naar Eemdijk in de gemeente Bunschoten.

Bunschoten
n Zorg- en Wooncentrum De Haven in Spakenburg ontmoeten de Koning en Koningin medewerkers en vrijwilligers van in het centrum bijeengebrachte organisaties en faciliteiten. Jeugd- en Welzijnsorganisatie De Boei ondersteunt de zorgdienstverlening met verschillende projecten, zoals een buurtbus die de wijk intrekt voor behoud en vernieuwing van sociale contacten, met name onder ouderen. Na de buurtbus bezoeken de Koning en Koningin jongerenwerk, een vraagbaak voor ouderen en de brasserie waar jongeren met een lichtverstandelijke beperking in de bediening werken. Het streekbezoek wordt afgesloten met een wandeling door de museumhaven van Spakenburg naar Scheepstimmerwerf Nieuwboer. Deze nog werkende werf is een rijksmonument en gespecialiseerd in oude ambachten uit de botterbouw. De werf speelt een belangrijke rol in het behoud van de botter, het unieke varend erfgoed van de voormalige Zuiderzeehaven.

Outfit: Koningin Máxima draagt een nieuwe (jacquard) japon met ingeweven dessin en een bijbehorende zijden mantel van modehuis Natan.

 

De stof komt wellicht niet bekend voor, maar wanneer we het dessin naast de mantel plaatsen die Máxima droeg tijdens het staatsbezoek van Frankrijk, ziet een dessin dat in grote lijnen overeenkomst. Geen nieuw fenomeen, want Máxima koopt wel vaker verschillende outfits van 1 of 2 soortgelijke stoffen. En waarom ook niet? Het resultaat is twee heel verschillende looks. 

Aan de halslijn en  het onderpand van de jurk zijn gesneden garens aangebracht; een accent uit de nieuwe couture collectie van het Belgische label. 

Pluspunten: 
Er zijn van die looks waar je in een oogwenk verliefd op wordt. Máxima's outfit van vandaag is hier een goed voorbeeld van. De stof (jacquard met ingeweven bloemdessin), de gesneden garens, de kleur, de nieuwe schoenen, de vilten relevé: helemaal top! 

Minpunten: 
Liefde maakt blind, niet waar? Toch zou ik graag een wollen mantel met een iets slankere snit willen zien in plaats van deze oversized zijden mantel. Ik denk dat Máxima's japon dan nog iets meer tot zijn recht zou komen, maar over het totaalplaatje ben ik dit keer erg tevreden. 

Accessoires:
Máxima's vilten relevé (hoed met opslaande rand aan de voorzijde en neerwaartse rand aan de achterzijde) komt uit het atelier van Fabienne Delvigne. 

Nieuwe tas:

Máxima's oorstekers komen van juwelier Steltman en zagen we al eerder in 2001. Echte klassiekers dus. 

Qua schoenen deed Máxima een wissel. Aan het begin van het bezoek droeg ze nieuwe pumps van Gianvito Rossi en aan het slot bekende hofschoenen van LK Bennett. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments