Avatar foto Door Moderator Petra
Denemarken 03 jul 22 reacties

Ivalo en Minik verrassen opnieuw tijdens dag 4 – Mary in kleurrijke klederdracht in Groenland

Ivalo en Minik, zoals de Groenlandse pers prinses Josephine en prins Vincent noemt, verrastten gisteren opnieuw de Groenlanders met hun aanwezigheid. Wat leuk!

Foto’s ©Kongehuset

Maar, waarom wordt de tweeling in Groenland Ivalo en Minik genoemd? Prinses Josephine heet voluit Josephine Sophia Ivalo Mathilda. Haar derde naam, Ivalo, is een Groenlandse naam. Dit ter ere van het feit dat Groenland onderdeel is van het koninkrijk Denemarken. Ook prins Vincent kreeg een Groenlandse naam in zijn doopnaam. Hij heet voluit Vincent Frederik Minik Alexander. Voor de Groenlanders is het dan ook niet prins Vincent en prinses Josephine, maar – trots als ze zijn op de Groenlandse naam van het tweetal -, noemen zij ze prins Minik en prinses Ivalo. Dit was overigens ook al zo tijdens het eerdere bezoek van het toenmalige kroonprinselijk gezin aan Groenland, in augustus 2014.

Terugblik kostuums 2014

Foto ©PPE/Nieboer

We zien hier de 7-jarige prinses Isabella in een Oost-Groenlands pak. Prinses Josephine (Ivalo) en Prins Vincent( Minik) droegen allebei een Noord-Groenlands kostuum. Vincent valt daarbij op door zijn ijsbeerbroek. Prins Christian ging gekleed in een witte anorak, zwarte broek en zwart met witte kamiks (laarzen).

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

2024

Terug naar gisteren. Om kwart voor 10 kwam het koninklijk paar met de Dannebrog aan in Sisimut. Sisimut is de tweede grootste plaats van Groenland, met bijna 5.500 inwoners. In Sisimut werd het museum bezocht, in gezelschap van prins Vincent en prinses Josephine. Aansluitend werd door koning Frederik en prins Vincent een bedrijf bezocht dat op een duurzame en lokale manier hondenvoer produceert en was aanwezig bij een presentatie. Koningin Mary bezocht een gehandicaptencentrum.

Foto ©Kongehuset

Aansluitend was het koninklijk paar aanwezig bij een receptie in het Kulturhuset Tseralik, waarna een rondleiding volgde door Sisimut. Ook het KTI Tech College Greenland in Sisimut werd bezocht. Dit college werkt samen met de Technische Universiteit van Denemarken aan de exploitatie van het Centrum voor Arctische Technologie. Om half 4 nam het koninklijk paar deel aan een koffiebijeenkomst in de sporthal, waar verenigingen uit de stad zich presenteerden. Tot slot hield het koninklijk paar om 17.45 uur een receptie op het koninklijk schip de Dannebrog.

Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

Mode Mary

Koningin Mary ging tijdens een deel van het bezoek gekleed in het Groenlandse nationale kostuum, ook wel de kallaalisuut genoemd. Wat mooi, deze kleurrijke klederdracht! Ook de cremekleurige kamiks (laarzen) zijn schitterend.

Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

Later zagen we koningin Mary in een mouwloze mantel (lang gilet) van Arma, over een dunne donsjas van Uniqlo. Onder de mantels draagt ze een witte coltrui op een donkere broek.

Mode Josephine

Prinses Josephine leende een nette geruite mantel van haar moeder. Ook prinses Isabella heeft deze mantel al eerder gedragen. De donkerblauwe geruite mantel van Massimo Dutti werd door Josephine gedragen over de donsjas van Uniqlo, die haar moeder Mary later op de dag droeg. Onder haar mantels droeg Josephine een grijze broek en bijpassende coltrui.

Foto ©Kongehuset
Foto ©Kongehuset

Vandaag, op dag 5 vinden er geen bezoeken plaats, op deze dag reist het gezelschap verder naar Nuuk, waar ze donderdag zullen aankomen.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
22 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Leuke gezinsfoto!
Gaaf Mary in traditionele outfit!
Die vrolijke kleuren staan haar goed, moet ze vaker doen!
De 2e outfit is netjes, maar sprankelt niet

De kallaalisuut heeft leuke kleurtjes en patronen, mooi dat ze dat daar dragen, ook Mary. De andere outfit vind ik erg leuk zo met die gequilte jas en daarover een net gilet, comfortabel, gekleed en casual tegelijk.

Wat is het nationale kostuum mooi en het staat Mary ook goed. Haar andere outfit is prima, niet meer dan dat.

Heel leuk om het koningspaar in de Groenlandse klederdracht te zien.
Jammer dat de tweeling het ook niet droeg, zoals in jonger jaren op de foto’s getoond is.
Schattig, met die kleintjes!
Coltrui/donkere broek, donsjas en gilet vormt een lekker warme en mooie outfit voor Mary.
Het valt mij op dat ze steeds voor tinten kiest die in eenzelfde kleurpatroon vallen, zoals bruin, groen, donkerrood, zwart, camel enz.
Zou hier een bepaalde gedachte achter zitten of zoek ik het nu te ver?😉
De tweeling ziet er ook heel netjes gekleed uit.

Wat zijn dit toch leuke kinderen, ze kijken zo zelfverzekerd in de camera voor die leeftijd, opvallend maar mooi dat ze er bij dit bezoek bij zijn! En Mary ziet er in vrijwel alles goed uit maar zo’n klederdracht zou ik achterwegen laten, vind ik altijd iets overdreven als je zelf niet uit die streek komt maar da’s persoonlijk.

Mooie foto’s uit Groenland, vooral ook die van toen de kinderen nog klein waren. Mary staat gewoon alles. Mooi hoor die kleurrijke klederdracht, maar ook casual weer fijne keuzes.

Wat een mooie kleding. En wat leuk dat Josephine en Vincent Groenlandse namen hebben. Christiaan en Isabella hebben dat niet? Gilet en warme jas zou ik zelf niet zo snel kiezen maar het misstaat Mary niet.

Wat een ontzettend mooie klederdracht heeft Groenland. Zo mooi kleurrijk voor de dames. De mannen zien er dan maar “eenvoudig” uit. De laarzen zien er ongemakkelijk uit, maar zullen heerlijk warm zijn. De combinatie donsjas/gilet vind ik qua kleur niet zo mooi. Ontzettend leuk dat de kinderen er zo betrokken worden.

Prachtig die klederdracht en zo kleurrijk. Ook leuk dat de tweeling erbij is. Dat ze de betaalbare kleding van uniqlo dragen doet mij deugd. Ik ben een fan van dit Japanse merk vooral de basic kleding (t-shirts) zijn ideaal.

Prachtig: Mary in traditionele kleding. Jammer dat de tweeling die ook niet aanhad; dat had de bevolking vast erg kunnen waarderen, zeker gezien hun Groenlandse namen. Maar misschien komt dat nog wel.
Gewone kleding is prima, sportief en warm en lekker shoppen in mams kledingkast: heerlijk toch?
Josine vraagje: weet jij waarom koning Frederik zijn onderscheidingen en medailles droeg aan het begin van het bezoek en later niet meer?

Fantastische klederdracht of hoe je dit mag noemen. Ik hou ervan

Inderdaad, echt fantastisch en zó kleurrijk! Ik heb alleen geen idee hoe het nou precies in elkaar steekt door al die kleurige banen. Hoe hoog zijn die laarzen bijvoorbeeld? Alleen het witte deel of ook nog tot een stuk daarboven?

Last edited 19 dagen geleden by Soetkin

Hoi Soetkin,
Vond net een site waar e.e.a. wordt uitgelegd: https://www.modemuze.nl/blog/kleurrijk-de-sneeuw-kerst-op-groenland

Dank je wel! Je bent me net voor, ik had die site ook gevonden en wilde hem net plaatsen!

👍 Interessante info, blijkt dat het kostuum nog maar van vrij recente datum is.

Ja, inderdaad. Je zou verwachten dat het al veel ouder is!

Jammer eigenlijk dat we dat hier niet hebben.

We hebben natuurlijk wel klederdracht maar die is totaal niet praktisch en wordt ook amper meer gedragen. De Zeeuwse dracht bijvoorbeeld kost veel tijd om het aan te trekken en het zit vast met spelden. Die Groenlandse dracht ziet er veel praktischer uit. Hoewel die kraag van kralen mij wel erg zwaar lijkt.

Last edited 19 dagen geleden by Soetkin

Ik was vorige maand in Oostenrijk en zag een paar begrafenissen. Iedereen in klederdracht, het heeft iets moois en geeft ook verbondenheid. Je zag het ook in de kledingwinkels hoeveel.daar hing aan traditionele kleding

Ja, het is jammer dat dat hier al bijna helemaal verdwenen is. Soms wordt er wel veel moeite gedaan om een grote groep mensen in dracht te krijgen, zoals pasgeleden in Arnemuiden: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/16633952/arnemuiden-komt-samen-in-dracht-om-stadsrechten-te-vieren-kippenvel-was-het-eerlijk-waar

He ja, die ruitjas is inmiddels een heel bekend kledingstuk. Geinig dat ze hem nu alledrie gedragen hebben.