Avatar foto Door Josine Droogendijk
Alexia 03 jan 20 reacties

Is prinses Alexia dit jaar echt aanwezig op Prinsjesdag?

Is prinses Alexia dit jaar echt aanwezig op Prinsjesdag? En is dit een must of een mogelijkheid? Voor een antwoord op deze vragen duiken we de fotoarchieven in.

Even vooropgesteld: als Alexia op 19 september om wat voor reden dan ook geen zin heeft, zal ze niet met ketenen in een koets worden vastgebonden. Een absolute must is haar aanwezigheid dus niet. Zelfs een staatshoofd kan verstek laten gaan, zoals Wilhelmina in 1908, 1909, 1911 en 1947 ook deed.

Maar stel dat prinses Alexia wel te porren is voor een Prinsjesdagdebuut, kunnen we haar dan ook verwachten op de derde dinsdag van september? Voor een antwoord op deze vraag dook ik de fotoarchieven in.

Gouden caravan
Natuurlijk kwam ik allereerst uit bij Prinsjesdag 1985. In dit jaar werd prins Willem-Alexander volwassen en begon hij ook aan zijn dienstplicht. Toch kon hij wel aanwezig zijn. In het militaire logboek omschreef de prins zijn reden van afmelding met veel gevoel voor humor. “Ik scheur altijd met mijn moeder in een gouden caravan door Den Haag.”

(c) Anefo/ Rob Croes

In 1986 werd prins Friso achttien, maar het is wel belangrijk om hierbij de datum scherp voor ogen te houden. Prinsjesdag vond namelijk plaats op 16 september en de prins werd pas volwassen op 25 september. Negen dagen te laat dus.
Prins Willem-Alexander was op zijn beurt ook afwezig. Een officiële reden heb ik hiervoor nog niet kunnen vinden, alleen de suggestie dat hij met het leger op pad was.

(c) Anefo/ Rob Croes

Vanaf 1987 is prins Willem-Alexander altijd aanwezig geweest op Prinsjesdag. Van Prins Constantijn kan dat ook gezegd worden en dat is opvallend. De nummer 3 in lijn van troonsopvolging werd namelijk pas op 11 oktober 1987 volwassen. Zou dat betekenen dat we Ariane binnenkort ook al te zien krijgen?!

De aanwezigheid van Friso was -zeker in het begin- minder voorspelbaar. In september 1987 was de prins al lang en breed volwassen en daarmee ook van harte welkom in de Ridderzaal. Vanwege een opleiding in Californië liet de prins echter verstek gaan.
In 1991 had de prins last van een hernia en in 1996 en 1997 moest hij ook verstek laten gaan. Van 1998 tot 2003 kreeg Nederland zijn nummer 2 wel te zien, maar toen de prins in 2004 met zijn Jawoord aan Mabel zijn lidmaatschap van het Koninklijk Huis opgaf, hoefde hij voortaan de derde dinsdag van september ook niet meer vrij te houden.

(c) PPE/Nieboer

Conclusie
Krijgen we Alexia te zien op 19 september? De geschiedenis heeft uitgewezen dat het kan, dat ze van harte welkom is. Prinses Ariane zou -als ze het voorbeeld van oom Constantijn volgt- volgend jaar ook al op het balkon kunnen verschijnen. Maar….. niets moet, (bijna) alles mag. Nog even afwachten dus.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
20 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Zomaar een kleine aanvulling op Prinsjesdag 1987: Prins Constantijn verscheen alleen op het balkon van Paleis Noordeinde en was verder niet aanwezig bij de rijtoer of in de Ridderzaal. Lange tijd was het onzeker geweest of Koningin Beatrix de troonrede kon voorlezen vanwege haar hersenvliesontsteking die zomer. Er werd gesugereerd dat Willem Alexander dan de troonrede zou voorlezen maar dat had alleen gekund als hij regent was geweest en dat was niet het geval. Bij afwezigheid van het staatshoofd leest de premier de troonrede voor, in 1987 zou Lubbers dat geweest zijn. Maar goed de koningin was op de valreep weer op de been (ik meen zelfs haar eerste publieke optreden na haar ziekte) en ze las zelf de troonrede voor. Waarom Prins Constantijn mede op het balkon verscheen? Misschien als steun voor zijn moeder en dat Prinsjesdag voor haar goed verlopen was? De Prins draagt overigens ook een gewoon kostuum en geen jaquet.

Ik zou het mooi vinden als ze erbij is, maar zo niet, ook goed. Ik gun ze ook hun vrijheid, vooral voor Amalia hoop ik dat die vrijheid weer gauw zal komen.

Last edited 1 jaar geleden by Oranjefan

Eerlijk gezegd hoeft Alexia voor mij er niet bij te zijn.
Het is zo voldoende, koning, koningin en kroonprinses , dit zijn volgens mij de personen die van belang zijn op deze dag..
Hoe leuk Alexia ook is , ik ben eerlijk gezegd bang dat alle aandacht naar haar zal uitgaan , en Amalia zal overschaduwen.
En dat zou ik sneu vinden voor Amalia .

Het zou super leuk zijn als Alexia besluit aanwezig te zijn op Prinsjesdag, maar als ze het niet doet, ook prima. Ik gun alle drie de prinsessen een leven in vrijheid en met eigen keuzes. Het is al erg genoeg dat Amalia dit vanwege de veiligheidssituatie niet kan. Wat een prijs voor iets waar je zelf niets in te kiezen hebt!

Een beetje off-topic, sorry. Maar ik 🤣🤣🤣 om WA: “ik scheur met mijn moeder in een gouden caravan door Den Haag!” Geweldig wat een humor!

Vind het een lastig onderwerp. Aan de ene kant gun ik de dochters een gezellige tiener tijd en genieten van vrienden en het uitgaansleven. Wonen op kamers en alles wat erbij hoort. Maar…..ze zijn in een bepaalde positie geboren en die brengt tot op zekere hoogte verplichtingen met zich mee.Ben het een beetje met iedereen eens. Ja we willen meer van het KH zien. In het buitenland doen ze aan meer verplichtingen mee. Maar ik denk dat dit voor ieder koningshuis een persoonlijke keuze is. Amalia heeft waarschijnlijk mede om deze reden afgezien van haar toelage, zodat ze nog niet bij zo heel veel verplichtingen hoeft aan te sluiten, en ondanks dat woont ze nu thuis. Ik ben gek op het koningshuis en alle pracht en praal die erbij hoort. Maar ben dolblij dat ik niet in hun schoenen sta.

Lente-Tine, mijn reactie was aan Oranjefan gericht, een eerder bericht stond hier vermeld, maar zij heeft haar reactie verwijderd en opnieuw (en anders geformuleerd) geplaatst🧐.

Last edited 1 jaar geleden by Catherine

Wat is er dan zo leuk aan?

Last edited 1 jaar geleden by Catherine

Dat hoeft niet persé naar alle leden van het huis te zijn.

Amalia heeft afgezien van haar toelage, omdat dat haar ruimte geeft om zich als persoon te ontwikkelen. Ik ben het zeer van harte eens met Willem Alexander dat dat nodig en wenselijk is voordat ze haar loodzware taak op zich neemt. Met de recente bedreigingen wordt maar eens te meer duidelijk hoe ongewoon haar leven is. Om die reden vind ik het lastig om nu al bij tieners over verplichtingen te spreken. Het erge is dat wij ze, in de 21e eeuw, in die kooi plaatsen en vinden dat dat ons recht is. Velen zullen dat oneens met me zijn, maar ik merk dat ik ze vrijheid gun en ruimte om zich te ontwikkelen.

Absoluut. Geen enkel probleem en erg leuk. Waar het mij om gaat is alle oordelen en hoe wij hier als volwassenen menen ‘recht’ te hebben op… Ik zou de meisjes gunnen dat ze niet te veel druk hoeven ervaren totdat ze stevig op hun eigen benen staan. Er is al zoveel leed bij volwassen royals die de druk niet aankunnen. Dat doen wij met onze nieuwsgierigheid en onze hoge verwachtingen. Ik zie ze gewoon graag gelukkig. Nou ja, het zijn maar gedachten, laten we het vooral over mode hebben.

Ella, ben het helemaal met je eens. Verder vind ik het nogal zot om in januari te speculeren over de eventuele aanwezigheid van Alexia bij een event in september!

Een leuke, laconiek gestelde vraag, Josine.
Ik zou het mooi vinden wanneer Alexia met Prinsjesdag ook op de rode loper verschijnt, maar heb toch het gevoel dat dit nog niet zal gebeuren, zolang ze nog voor haar studie in het buitenland is. Denkelijk vinden haar ouders dit nog een goed alibi om haar even wat langer in de schaduw te laten. Maar…. wie weet verrast ze ons!

Het zou mij verbazen als ze erbij is.
Ons koningshuis legt aandacht op troonopvolger en dat andere kids hun eigen weg, job volgen. Ik hoorde Alexia (koningsdag 2021?) niet zeggen dat ze Amalia wilt ‘helpen indien nodig’ dat Constantijn en Laurentien wel destijds hebben gezegd.

Maar ik zou t wel leuk vinden!

We zullen moeten afwachten wat er gaat gebeuren. Het lijkt mij goed dat ze haar plichten als prinses Van Oranje Nassau gaat vervullen maar wellicht denkt zij er zelf of haar ouders anders over.

Wait and see, zou ik zeggen, zou zo onderhand wel n’s tijd worden dat we ook Kroonprinses Amalia wat meer gaan zien, afgezien of t kan om veiligheidsredenen, maar haar buitenlandse leeftijdsgenoten doen toch al veel meer in t openbaar, ook alleen!

Ik hoop ten zéérste dat ze erbij is – voor haar …en voor ons allemaal !! Voor beide ‘partijen’ wordt het dan een bijzonder genoegen toch !!

Lijkt mij goed dat prinses Alexia er gewoon is. Als ze 18 jaar wordt, is ze lang genoeg in de luwte gehouden. We hebben recht op een KH dat beschikbaar én present om te dienen en te supporten. Met het tweede lustrum van het koningspaar in zicht en een tanend imago, is het nu alle hens aan denk!