Avatar foto Door Josine Droogendijk
Herdragen kleding 10 aug 0 reacties

Hoe zuinig is Máxima?

Door de jaren heen is er heel wat geschreven over de kleding van koningin Máxima. Mooie boeken, informatieve artikelen en kleurrijke analyses maken mij altijd blij, maar helaas wordt er ook de nodige onzin gepubliceerd. Zo zou Maxima nóóit een bad hair day hebben, héél vaak oorbellen dragen van V&D (wanneer dan?) en werkelijk dól zijn op de kleding van Viktor & Rolf. Hoogste tijd om aan de hand van feiten eens nuchter te kijken naar Máxima's kleedgedrag. En laten we dan gelijk maar beginnen met een heel Nederlands onderwerp: hoe zuinig is Máxima eigenlijk? Is ze dé Recycle Queen? 

Om antwoord te krijgen op deze vraag, heb ik allereerst alle outfits van augustus 2013 tot augustus 2018 op een rij gezet. In vijf jaar tijd schotelde Máxima ons 744 verschillende looks voor. Een enorm aantal, maar uiteraard (en gelukkig) hebben we het hier niet over 744 nieuwe of verschillende outfits. Net als elke andere Nederlander draagt Máxima haar kleding gewoon vaker. Voor de trouwe bezoekers van deze website is dat inmiddels een vanzelfsprekendheid, maar toch blijft bij een deel van de bevolking het idee heersen dat men aan het hof jurken en mantelpakjes na één keer dragen al afdankt. Om precies te zijn droeg Máxima bij 61,2 procent van de bezoeken eerder gedragen kleding. De snelle rekenaar weet dan vast ook al precies hoeveel nieuwe outfits we de afgelopen vijf jaar hebben gezien: 289.

Hoe vaak draagt Máxima haar mantelpakjes en jurken doorgaans?
Een interessante vraag, want bij Máxima weet je het maar nooit. Bepaalde ensembles krijgen we negen of tien keer te zien, maar er zijn ook outfits bij die na een glansrijke of twijfelachtige première helemaal uit beeld zijn verdwenen. Bij gênante missers, gewaden voor buitenlandse bezoeken, broekpakken voor de Olympische Spelen (Elke keer levert TeamNL weer een nieuw pak) en geleende kleding voor fotoshoots is de reden niet zo moeilijk te raden, maar er zijn ook outfits bij die absoluut nog een draagmoment verdienen en toch in de kast blijven hangen. Denk aan Máxima's prachtige deux-pièces van de abdicatie (links), de donkerblauwe strikjurk van Jan Taminiau (midden) en het witte ensemble voor het bezoek aan de Verenigde Staten (rechts). Soms vraag ik me af of Máxima de outfits simpelweg vergeten is of dat er een andere reden achter schuilt. Misschien zou ze  de serie 'eenmaal gedragen kleding' op deze website gewoon eens moeten bekijken? 😉 


Foto's: PPE

Heeft Máxima ook een favoriete outfit? 
Ongetwijfeld. Maar ik geloof dat het aantal draagmoment niet altijd wat zegt over Máxima's smaak of  voorkeur. De zwarte mantel die Máxima droeg tijdens de bijzetting van Prins Claus in 2002 staat bijvoorbeeld bovenaan qua draagmomenten. Heel bijzonder is het kledingstuk qua stof of ontwerp niet, maar door de praktische voordelen (zwart, sober, tijdloos) kwam hij de afgelopen jaren toch maar liefst 11 keer in beeld bij herdenkingen. Met dit in mijn achterhoofd concludeer ik dat het bij recyclen niet alleen gaat om voorkeuren, maar ook (en misschien wel: vooral) om praktische voordelen. 


Foto: PPE

Op naar de volgende vraag: Is Máxima in vergelijking met haar collega's zuinig?
Deze vraag is niet met een ja of nee te beantwoorden. Uit onderzoek van de website UFO No More is gebleken dat het uitgavenpatroon van koningin Rania er heel anders uitziet dan die van kroonprinses Mette-Marit. In 2017 droeg de Jordaanse koningin maar liefst 191 nieuwe kledingstukken met een gemiddelde waarde van 1724 euro, terwijl de Noorse kroonprinses 83 kledingstukken kocht met een gemiddelde waarde van 304 euro. De kledingbudgetten van koninginnen en prinsessen lopen dus enorm uiteen. Uiteraard weten we geen exacte prijzen van Máxima's Natan-kleding, waardoor een betrouwbare schatting erg lastig wordt. Wel weten we dat Máxima in 2017 werd gezien met 80 nieuwe kledingstukken (63 outfits) én dat het Belgische modehuis qua prijs tot de middenklasse behoort. Denk aan 2000 euro voor een mantel en 1000 euro voor een jurk. Met deze getallen zou Máxima qua uitgaven meer kwijt zijn dan prinses Mette-Marit, maar minder dan koningin Rania (267.000 euro per jaar), hertogin Catherine (129.000 euro per jaar) en prinses Mary (91.800 euro per jaar). 

Is Máxima qua 'recyclen' een uitzondering aan het Nederlandse hof?
De forumregels van deze website verbieden overmatig hoofdlettergebruik, maar voor deze keer maak ik toch een uitzondering: NEE. Al eeuwenlang wordt koninklijke kleding meerdere malen gedragen en vervolgens vermaakt, doorgegeven of zorgvuldig bewaard. Koningin Wilhelmina droeg haar avondjurken zelfs weleens binnenstebuiten om als nieuw voor de dag te komen. Máxima doet dus niets nieuws. 

Maar waarom wordt Máxima dan toch vaak omschreven als dé Recycle Queen? 
Máxima heeft qua recyclen enkele slimme keuzes gemaakt. Zo heeft zij haar onvergetelijke inhuldigingsjurk van Jan Taminiau opnieuw gedragen tijdens het staatsbezoek aan Denemarken (zie hieronder). Natuurlijk kwam dit volop in het nieuws. Op de vraag waarom ze de jurk droeg tijdens het staatsbezoek, antwoordde Máxima dat een mooie jurk het verdient om nogmaals gedragen te worden. Een prachtig antwoord, waarmee ze haar imago als Recycle Queen weer een enorme boost heeft gegeven. Daarnaast draagt Máxima met regelmaat kleding uit 2001/2002 en verrast ze af en toe met vintage kleding.Twee zaken die ook weer bijdragen aan haar positieve imago van een zuinige koningin. 

Last but not least is Máxima ook nog een publiekslieveling, waardoor tijdschriften en kranten bij berichtgeving veelal kiezen voor een zeer positieve insteek. De term Recycle Queen sluit perfect aan bij deze insteek. Máxima heeft dus de omstandigheden mee, loopt qua uitgaven niet voorop en maakt soms slimme keuzes wat betreft recyclen. De titel Recycle Queen geef ik echter aan mijn  buurvrouw, die al haar afval keurig scheidt, tweedehands kleding koopt en geen auto rijdt 😉 


Foto's: PPE

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments