Avatar foto Door Moderator Petra
Máxima 17 uur geleden 23 reacties

Hoe is het met keizerin Masako?

Dat keizerin Masako tobt met haar psychische gezondheid, is geen geheim. Wij zijn benieuwd hoe het nu met haar gaat, en zoeken het voor je uit.

Veel mensen zullen zich nog de beelden herinneren van toenmalig kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako, die samen met prinses Aiko, in de zomer van 2006 te gast zijn op Paleis het Loo. Het gezin is uitgenodigd door koningin Beatrix, om zes weken uit te rusten en te genieten van een vakantie. Het gezin verblijft op kasteel Het Oude Loo. Om de media tevreden te houden, wordt er een fotosessie gehouden in de stallen van Paleis het Loo. Beide kroonprinselijke gezinnen zijn daarbij aanwezig, samen met koningin Beatrix. Dat zorgt voor bijzondere foto’s.

Apeldoorn, 2006. Foto ©PPE/Nieboer

Psychische gezondheid Masako

In 2004 wordt door het Japanse hof bekend gemaakt, dat Masako aan een depressie lijdt. Dat is overigens geen wonder, gezien de grote druk die op haar wordt gelegd. In Japan is er op de troon alleen ruimte voor mannelijke troonopvolgers; de zo geheten Salische wet. Dat zorgt voor grote stress bij de echtgenote van de Japanse kroonprins. Daarbij duurt het ook nog eens zes jaar na het huwelijk, voor een zwangerschap kan worden aangekondigd. Helaas gaat de zwangerschap niet goed, en eindigt deze in een miskraam. In 2001 is er dan toch nieuwe hoop. ‘Helaas’ wordt er een dochter geboren. Het is overduidelijk dat Naruhito en Masako dol zijn op hun dochter Aiko. Ze kan alleen echter niet de zo felbegeerde troonopvolger zijn, want ze is een meisje…

Prinses Aiko van Japan
Foto ©PPE/Nieboer

Geen troonopvolger

Helaas voor Naruhito en Masako blijft Aiko enig kind. Er is dus geen troonopvolger na hem. Alleen Naruhito’s broer komt na hem nog in aanmerking als troonopvolger. De discussies in Japan laaien enorm op. Daarbij is het protocol aan het Japanse hof ontzettend streng, wat ongetwijfeld een rol speelt in de depressie van Masako. De medewerkers bepalen feitelijk alles. Aangezien Masako als diplomate werkt, voor zij in het huwelijk treed met Naruhito, kan het niet gemakkelijk geweest zijn voor haar. Ze heeft immers nagenoeg geen recht meer op een eigen mening.

Tóch een troonopvolger

Tot ieders grote verrassing, wordt er echter in 2006 aangekondigd dat prinses Kiko, de schoonzus van Naruhito zwanger is van haar derde kindje. Prins Akishino en prinses Kiko hebben eerder twee dochters gekregen. In 1991 prinses Mako en in 1994 prinses Kako. De vreugde in Japan is groot, als er in september 2006 dan eindelijk een nieuwe troonopvolger wordt geboren. Prins Hisahito’s komst zorgt er voor dat dit probleem eindelijk opgelost werd. De discussie is voor een tijdje voorbij. Al zal de toekomst leren hoe het uiteindelijk later bij hém zal gaan. Het is te hopen dat zijn toekomstige vrouw deze ellende bespaard zal worden.

Keizerin Masako

Als in 2019 Naruhito keizer wordt, wordt Masako vanzelfsprekend keizerin van Japan. Haar zwager Akishino wordt de nieuwe kroonprins, met prins Hisahito als tweede in lijn van troonopvolging. Keizerin Masako lijkt de protocollen aan het hof tegenwoordig goed te doorstaan. Al is het per dag bekijken wat ze aan kan. Masako is haar ‘aanpassingsstoornis’, zoals het Japanse hof het verwoordt, vermoedelijk niet volledig te boven. Toch lijkt het de laatste jaren beter met haar te gaan.

Empress Masako
Keizerin Masako tijdens de troonsbestijging in 2019. Foto ©PPE/Nieboer

Uitgaande staatsbezoeken

Blijdschap is er in Japan, als keizerin Masako in 2023 mee kan op haar eerste buitenlandse staatsbezoek. Sowieso zijn er veel meer inkomende staatsbezoeken dan uitgaande. Toch wordt in 2023 deze stap gewaagd, en Masako gaat mee! De keizer en keizerin brengen een staatsbezoek aan Indonesië. Masako ziet er stralend uit, en lijkt het allemaal prima aan te kunnen.

Masako tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Japan in 2014. Foto ©PPE/Nieboer

In 2024 volgt een staatsbezoek aan Groot-Brittannië, waarbij keizerin Masako eveneens mee gaat. Opvallend is hier echter, dat ze een mondmasker draagt. Is ze bang voor een virus? Nee, zo blijkt later. De keizerin is allergisch voor paarden. Ze wil de rit in de koets niet missen, en draagt daarom een mondkapje. Overigens arriveren Naruhito en Masako al wat eerder in Groot-Brittannië, om alvast even te acclimatiseren.

Staatsbezoek Japan Groot-Brittannië Camilla Masako mondkapje mondmasker
Foto ©PPE/Nieboer

Masako’s band met Nederland

Naruhito en Masako hebben een bijzondere band met de Nederlandse koninklijke familie. Het feit dat Beatrix hen uitnodigde voor een verblijf op Het Oude Loo, is op zichzelf al bijzonder. Ongetwijfeld heeft ook meegespeeld, dat de ouders van Masako van 2003 tot 2021 in Nederland woonden. De vader van Masako, Hisashi Owada, was diplomaat en rechter aan het Hooggerechtshof in Den Haag. Ook is hij ereprofessor van de Universiteit in Leiden.

Beatrix, Masako, Naruhito Het Loo
Met Beatrix op Het Oude Loo. Foto ©PPE/Nieboer

In 2013 zijn toenmalig kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako beiden aanwezig bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

Masako en Naruhito in 2013. Foto ©PPE

Als in 2014 koning Willem-Alexander en koningin Máxima op staatsbezoek naar Japan gaan, zijn Naruhito en Masako beiden veelvuldig aanwezig bij de geplande activiteiten. Tijdens de ontvangst kiest Masako voor een oranje mantelpakje, met een klein oranje hoedje. De Japanse royals kiezen graag voor kleinere hoeden.

Toenmalig kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako in 2014, tijdens het staatsbezoek van Nederland aan Japan. Foto ©PPE/Nieboer
Kroonprinses Masako staatsbezoek Nederland aan Japan 2014
Kroonprins Naruhito en kroonprinses Masako tijdens het staatsbanket in oktober 2014, ter gelegenheid van het staatsbezoek van Nederland aan Japan.
Foto ©PPE/Nieboer

Meer lezen? Dat kan hier!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
23 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Echte liefde moet soms heel wat doorstaan, ook in koninklijke kringen. De een moet een zoon baren, de ander mag haar vader niet uitnodigen op haar trouwdag, een derde heeft een kreng van een schoonmoeder. Soms is de prijs hoog.

Last edited 50 minuten geleden by Jens

Fijn dat je de kop/titel hebt aangepast, Petra. Was goed bedoeld en hoef je geen sorry voor te zeggen. Je bent geen verantwoording verschuldigd maar het is zo inderdaad wat minder sensatie (en zo was het ook niet door je bedoeld). Masako en Naruhito lijken een liefdevolle relatie te hebben. Dat is veel waard.

Waar ik op aan sla is dat het Japanse hof een depressie “aanpassingsstoornis” noemt. En daarmee suggereert dat het aan Masako ligt dat ze depressief is. Terwijl, zoals Petra aangeeft, depressie een ziekte is. Heel fijn Petra, dat je hier zo open over bent en daarmee een stukje bewustzijn en acceptatie creëert.
Even over de juwelen: wat een prachtige tiara en halsketting draagt Masako!

Na de trieste gezondheidsberichten vanuit het verleden is het heel fijn om te horen dat Keizerin Masako weer vaker naar buiten treedt bij verplichtingen en bezoeken, zodat we hopen dat het beter met haar mag gaan.
Wat een prachtige foto’s en video’s in dit blog!
Masako’s kleding getuigt van grote perfectie en precisie, en doet mij enigszins denken aan de stijl van Catherine, al combineert zij haar outfits met wat meer zwierige accenten.
Kenmerkend voor de Japanse dames, die kleinere hoeden, die het totaalplaatje een zekere compactheid geven.
De oranje jurk met jasje en de witte avondjapon uit 2014 vind ik Masako zó charmant staan!
Mooi om te zien wat een strakke beleefdheidsvormen en vele buigingen in de omgang met elkaar van toepassing zijn. Daar zijn wij Hollanders maar stijfjes bij 😉

Ontzettend interessant en tegelijkertijd triest om te lezen dat vrouwen in deze landen nog steeds ondergeschikt zijn aan de man. Vreselijk dat alleen een man opvolger kan/mag worden. Prima dat er tradities zijn, maar we leven in de 21e eeuw, niet meer in de middeleeuwen. Wat een enorme druk moet er op haar schouders hebben gerust met de “wens” voor een mannelijke opvolger te zorgen.

Huh? De druk is triester? Lijkt me toch dat je bedoelt dat de depressie erger is? Zij moet daar mee leven namelijk. En dat moet ze ook met de druk maar depressie is er altijd in je hoofd…

Hi Petra! Snap je nu helemaal. Helemaal met je eens dat het erg is dat het door de druk van buiten komt. Hopelijk heeft ze weer plezier in haar leven en gaat het goed met haar! Bedankt voor je toelichting en fijn weekend!

Ik vind het absoluut geen ongepaste vraag/stelling van Josine. Dit is geen geheim en zelfs door het Japanse hof gedeeld wat al heel bijzonder was.
Ze zijn op staatsbezoek (geweest) in Bhutan en als je ze dan ziet, is het toch wat je je afvraagt.
Overigens heeft de keizer tijdens een concert daar, zélf viool gespeeld. Heel bijzonder.
Het is toch een schande dat een vrouw in Japan geen keizerin mag worden, zoals een man dat wel kan. Tijd dat daar eens een eind aan komt😖

Roos, ze waren in Mongolië.

Ook bij MKM last van komkommertijd? Dan liever iets over de kleding ipv het geestelijk welzijn dat is idd ongepast

Beetje rare titel Josine ‘…en met haar depressie?’ Iets te veel Story, Weekend en Privé.
Erg persoonlijke vraag en gaat denk ik niemand wat aan. Gissen is eveneens ongepast. Ik hoop dat het heel erg goed gaat met de Japanse keizerin.

Ik vind de reacties op je titel van sommige mensen ook duiden op komkommertijd, komkommertijd onder de reageerders.

Het zou fijn zijn als mensen eens niet meteen van het meest slechte scenario uitgaan. Zomaar een oordeel vellen is ook ‘gissen’, net zo kwalijk.

Interessante blog. Wat ik mij wel afvraag: heeft Masako nooit gewoon weg kunnen lopen uit deze situatie? Ik snap dat er belangen meespeelde en je houd van iemand. Maar toch: het was een wereldwijze vrouw. Waarom is ze zelf ook in deze situatie gebleven als haar gezondheid er zo onder leed? Natuurlijk is de hofcultuur de oorzaak, maar ik had gedacht: ik ben weg😄🙈.

Ik hoop dat Masako later kan terugkijken en kan zeggen: het was het waard. Dat gun ik haar van harte. Heb haar altijd een intrigerend persoon gevonden, en gedacht: hoe bestaat het dat de keizerlijke familie niet is opgestaan en heeft gezegd tegen diegene die haar die leefregels oplegde: laat haar leven. Ik ken de waarheid niet inzake deze kwestie maar waarom is er niemand opgestaan die heeft gezegd: genoeg is genoeg.

Wat ik ook weleens begreep is dat ze niet zomaar haar ouders in Nederland mocht bezoeken. Maar dat door de uitnodiging van Beatrix destijds het Japanse hof niet ‘kon’ weigeren.

Helemaal mee eens! Denk ook komkommertijd…. Het is een modeblog en dan even checken hoe het met iemand gaat op basis van hoe en hoe vaak iemand in de media verschijnt…… ongepast

Last edited 12 uren geleden by Orange

Mee eens. Een depressie is te ernstig om dit zo te formuleren. Dat kan als het bijvoorbeeld gaat over het paard van Amalia of de hond van Máxima.

Ik vind het ook ongepast. Het blijft altijd gissen hoe het werkelijk met royals en andere publieke bekenden gaat, óók als ze altijd een vrolijke indruk maken.