Avatar foto Door Moderator Petra
Koninginnenmode 25 jun 42 reacties

Wit – witter – witst – staatsbezoek Japan aan Groot-Brittannië

Momenteel zijn de keizer en keizerin van Japan op bezoek in Europa. Ze brengen een staatsbezoek aan Groot-Brittannië.

Keizer Naruhito en keizerin Masako werden vanochtend door koning Charles, koningin Camilla en prins William ontvangen. Na de welkomstceremonie ging het gezelschap naar Buckingham Palace voor de lunch. De keizer reed met koning Charles in de koets naar Buckingham Palace, en koningin Camilla reed samen met de Japanse keizerin in een koets.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

De keizerin droeg een wit mondkapje. Dit heeft niets meer te maken met corona, maar met de paardenallergie van de keizerin. Het koninklijke gezelschap is overigens ook niet erg groot. Prinses Catherine ontbreekt vanwege haar ziekte. Prinses Anne ontbreekt ook, zij ligt met licht hoofdletsel en een hersenschudding in het ziekenhuis, na een trap van een paard.

Mode Camilla

Koningin Camilla droeg een lange witte robe manteau. Camilla draagt vaak lange mantels, die heel goed staan bij haar figuur. Ze maakt haar look compleet met een grote witte hoed met zwarte accenten.

Foto ©PPE/Nieboer

Een gele vergelijkbare variant van deze hoed van Philip Treacy, Camilla’s favoriete hoedenontwerper.

Voor een beter beeld van de outfits van de dames, zie deze video:

Mode Masako

Keizerin Masako draagt een witte lange kanten mantel op een bijpassende rok of jurk. Om haar witte hoed zit een band van hetzelfde kant, die aan de achterzijde van de hoed bij elkaar is gebonden met een strik. De keizerin kleedde zich overigens nog drie keer om die dag. De eerste twee keren droeg ze een wit mantelpakje, waarvan een keer met zwarte accenten.

Foto ©PPE/Nieboer

Staatsbanket

Tijdens het staatsbanket gingen beide dames, de koningin en de keizerin, gekleed in een lichte japon. In Engeland draagt de koningin vaak een witte galajapon. Dat wil zeggen: Queen Elizabeth droeg al heel wat jaren witte galajaponnen. En ook Camilla heeft zich inmiddels een aantal keren in een witte galajapon gekleed. Ook in Japan draagt de keizerin vaak een wit tint. De keizerin van Japan is naar verluidt min of meer verplicht om wit te dragen. Dit is de kleur van de zuiverheid, wat een belangrijk symbool is in Japan (dank voor jullie aanvullingen, Agnes en Jacqueline!).

Foto ©BSR
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
42 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Is het Engelse protocol nu zo star dat als je weet dat je gast allergisch is voor paarden dat je dan niet haar in een open auto kan laten rijden? Keizer en koning in koets en de dames in een auto er achteraan. Dát lijkt me pas écht gastvrij en voorkomend. En verder zien de dames ieder volgens hun eigen stijl prima uit.

Last edited 20 dagen geleden by Krielie

Er is ook een ” niet onbelangrijke paardencultuur”in japan ook aan het hof… het “never complain, never explain” principe zal ook wel gekend zijn aan het hof en aldus wordt niemand voor het hoofd gestoten … mss was de allergie niet gekend in vk .

Dat moge zo zijn maar ik kan me echt niet voorstellen dat bij een degelijke voorbereiding allergieën, in welke vorm dan ook, niet benoemd zouden zijn. Het verbaast me that’s all.

Wit is de synthese van alle kleuren, en symbool van het toppunt, van de volmaaktheid – niet te verwonderen dus dat beide vorstinnen, de allerhoogste Dames van hun respectieve konink-/keizerrijk, uitgerekend WIT dragen !! Zo was het immers ook bij The Late Queen Elizabeth ! Wit straalt inderdaad uiterste luxe uit !

Ik respecteer de achterliggende gedachte, maar dat wil niet zeggen dat ik het mooi vind. Hoed Camilla is overigens wel erg mooi.

Ze zien er prima uit hoor, daar niet van. Maar mij een beetje teveel wit. En witte avondjurken bij oudere dames vind ik ook niet zo mooi. Dat gold wat mij betreft ook voor Queen Elisabeth. Waarschijnlijk trap ik nu mensen op het hart om kritiek op de Queen te hebben, so be it.

Ik deel je mening ook wat betreft ‘oudere dames’ dus je hebt in ieder geval 1 medestander 🙋🏼‍♂️

Wat ziet Masako er goed uit in deze galajapon!! Wat mooi dat ze erbij is want volgens mij gaat ze niet zo vaak mee op buitenlandse reizen. Camilla ziet er als altijd geweldig uit, Elisabeth droeg inderdaad ook vaak wit tijdens staatsbanketten. Mooi hoe Camilla zich ontwikkelt heeft tot perfect koningin!

Het is mij een beetje te veel wit allemaal. Zowel overdag als in de avond en dan bij beide dames. Op zichzelf zien alle kledingstukken (voor zover ik ze kan zien) er wel prachtig uit.

Camilla en Masako mooi op elkaar afgestemd. Beide zijn geen modekoningin/keizerin, meestal gekleed in tijdloze, degelijke outfits, maar altijd met klasse. Masako heeft een fijne, serene uitstraling, maar ik hoop dat ze modetechnisch eens wat meer kan/mag verrassen, al was het maar eens een ander model hoed.

De blauwe outfit bij t verlaten vliegtuig aankomst was wel even (hoewel nog erg braaf) wat anders dan wit.

Mooie symboliek dat wit. Staat ook fris.

Ik vind de hoedjes van Masako iets liefs hebben. Ik heb geen/nauwelijks verstand van mode, dat geef ik toe.
Ik vraag me wel af wat voor nut een mondkapje in de buitenlucht heeft…. (Zonder dat er nou zoveel mensen in de buurt zijn).

Dat staat in de tekst: Masako heeft een allergie voor paarden, vandaar een mondkapje op in de koets.

O, pardon, ik moet beter lezen.

Zo jammer al dat wit, het is mooi, maar teveel slaat dood. En het wordt zo saai.
Maar goed; Maxima komt nog in actie deze week, dus daar maar naar uitkijken😉
Wel fijn dat keizerin Masako erbij kan zijn; wat een opoffering heeft zij gedaan door met haar man te trouwen.
In zo’n keurslijf moeten zitten als aan het Japanse hof heerst is niet gezond.

Ik begrijp niet waarom de Japanse koninklijke familie zich zo vreselijk onflatteus en oubollig kleedt. Dit is zeker geen afspiegeling van de, in mijn ogen, heel elegante en gesofisticeerde Japanse mode, en dan bedoel ik zowel de traditionele als de hedendaagse. Is dit deel van een hofcultuur?

Camilla ziet er weer prachtig uit. Eigenlijk altijd.
Beide dames samen in wit. Erg mooi.

Heb je mij weer met mijn altijd “waarom” hoor. In de Libelle lees ik dat de witte kleding van de keizerin min of meer verplicht is, omdat wit een belangrijk symbool is van zuiverheid, en dat hoog wordt gewaardeerd in de Japanse traditie. Dit was van oudsher overigens ook de reden voor witte trouwjurken. Koningin Camilla schijnt vaak witte kleding te dragen maar doet hier uit diplomatieke reden mee met deze kleurenvoorkeur. De dames zien er werkelijk prachtig uit. De hoed van Camilla van overdag vind ik echt een topper! De ‘psychische problemen’ van Keizerin Masako liggen meer in dezelfde lijn als Prins Claus, maar daarvoor verwijs ik maar weer naar de Libelle… 🙂 waar dit mooi uitgelegd wordt.

En de ” tenno” zoals de keizer ook wordt genoemd had een “goddelijke afstamming /status”. Na de 2 de wo werd deze status – gezien de wreedheden van het regime – losgekoppeld….

Verder hou ik wel van de :”aziatische symboliek ” als beeldtaal.

De hele keizerlijke familie wat dames betreft draagt veelal pastel / lichte tinten, wit is idd voorbehouden aan de keizerin 🇯🇵

De witte galajurken, tja, ze staan mooi maar het doet mij toch te veel aan een trouwjurk denken.

Prachtig!! Als je dit ziet dan wil je alleen nog maar wit dragen. Wat is dat toch chique.
Mooi ook het mondkapje met hetzelfde dessin.
Camilla kleed zich zo goed, de robe en de hoed beeldschoon(nog mooier effen vind ik maar zie de zwarte details nu als een groet naar de outfit van Catherine)

Wijlen Queen Elisabeth II droeg dacht ik haar laatste jaren tijdens Staatbanketdiners alleen maar wit. Wellicht zet Queen Camilla deze traditie voort. Wat staat het het toch mooi als mensen zich op hun mooist kleden, prachtig hoor!

Hele mooie galajurken zowel masako als camilla !!
Camilla schittert mi wel in een qua snit hele eenvoudige jurk met dan nog lange mouwen !!! Ziet er wel bewerkte stof uit met onderaan een “ruffle”. Enig kleuraccent zijn de grote robijnen in haar tiara…. Werkelijk een zeer klassevolle verschijning !!

Zeker!👌

Prachtig toch, de beide dames : in het wit in de koets, in het wit op het staatsbanket !

Helemaal weg van de schitterende hoed van Camilla!
Zij heeft echt een ” hoedenhoofd”, en vooral de grote exemplaren zoals deze staan haar majestueus!
Dit soort mantels kleden haar altijd zo keurig af.
Ook de galajapon heel mooi.
De keizerin lijkt mij, voor zover zichtbaar, ook chique gekleed.
Apart, beide dames in het wit…. afgesproken??
Koning Charles ziet er hier uit om door een ringetje te halen.
Wat lijkt hij hier op zijn vader…!
Zo prachtig, in die koetsen!
Mooi filmpje!

Dank Petra, je bent nog laat bezig 😉

Keizerin Masako. Ze lijkt me een heel fijn persoon. Ik hoop van harte dat het veel beter met haar gaat. Daar lijkt het wel op. Wat heeft deze vrouw al vele jaren psychische problemen gehad.
Ik heb dat altijd zo spijtig gevonden voor haar.

De keizerlijke huishouding zou erg vasthoudend zijn als het om het in stand houden van tradities gaat. Bovendien was masako een burgermeisje (diplomate) en is een mannelijke troonopvolger uitgebleven. . De opvolgingswet zou vrouwen uitsluiten voor opvolging en ook op dat vlak zit er op dit ogenblik geen verandering in. In dit kader is de broer van naruhito op latere leeftijd nog vader geworden van een zoon.
Er zitten – ook op vandaag – nog best wrede elementen in die maatschappij waar de groep belangrijk is. Laurentien zou er wellicht zeer veel over kunnen delen…

Last edited 21 dagen geleden by maribrune

Verwachtingen, waar je aan zou moeten voldoen, en die je niet altijd zelf in de hand hebt. Afschuwelijk hè.
Zelfs al zet je je voor 100% in.
Wie zou hier nou geen problemen door krijgen, hetzij psychisch of lichamelijk.
Haar burgerleven en het keizerlijke hof, een wereld van verschil.
Hept laatste niet echt een sprookje.

Absoluut … het individu wordt “geofferd” voor een systeem….
Hoe gelukkig mogen wij ons prijzen dat er eeuwen terug “verlichte denkers” hun “stempel” hebben gedrukt op onze maatschappij …
..

Schitterende hoed van Camilla. Wat staat haar dat goed

Wat een lieve mensjes die keizer en keizerin, ben benieuwd hoe ze bij het staatsbanket uitpakken!

Zo geweldig hoe die Engelsen toch altijd weer uitpakken bij een Staatsbezoek, top! En wat zien beide dames er weer top chique uit 👌. Feest om naar te kijken zo’n Staatsbezoek in Engeland.

Wat een prachtige hoed draagt camilla !!!! Zoals alleen de britten deze maken kunnen !!!

👏👍👏