Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overig 21 apr 11 reacties

Hier luncht koning Willem-Alexander

Ter gelegenheid van zijn tinnen regeringsjubileum biedt koning Willem-Alexander volgende week woensdag een feestelijke lunch aan op Paleis Huis ten Bosch. Genodigden: 100 mensen die een 10 verdienen. Locatie: de Oranjezaal op Paleis Huis ten Bosch.

De geschiedenis van de imposante ruimte brengt ons terug naar de zeventiende eeuw. In deze tijd liet stadhouder Frederik Hendrik van Oranje -ook wel bekend onder de naam Stedendwinger- een zomerverblijf bouwen voor zijn vrouw, Amalia van Solms. Architect Pieter Post werd hiervoor in de arm genomen. Hij ontwierp een (Hollands) classistisch ontwerp in de vorm van een Grieks kruis. De zijvleugels die vandaag de dag gebruikt worden voor wonen en werken, werden pas in de achttiende eeuw toegevoegd.

In de grote, centrale zaal met achthoekig plafond (zie hierboven) gaat de koning op 26 april dus lunchen. Zijn gasten hoeven hiervoor niet het hele paleis door. Zodra je het bordes betreedt, kom je namelijk in de vestibule (hal) terecht en via de centrale deur, tussen de twee trappen door, kom je vervolgens in de Oranjzaal. Eigenlijk is het dus alleen maar rechtdoor.

De deur tussen de trappen leidt naar de Oranjezaal. PPE/Lonkhuijsen

Ben je één van de 100 gelukkigen, dan zul je tijdens de lunch je ogen uitkijken. De ruimte is namelijk van plint tot nok gevuld met schilderingen uit de zeventiende eeuw. In de tijd dat Paleis Huis ten Bosch gebouwd werd, overleed Frederik Hendrik, de grote liefde van Amalia Solms. Om haar man te eren, wijdde Amalia de ruimte door middel van kunst aan haar man.

Hoe dat eruit ziet? Nou, zo:

(c) Arende Oomen

Architect en kunstenaar Jacob van Campen mocht de inrichting van de zaal verzorgen. Samen met Thomas Bosschaert, Salomon de Braij, Gonzales Coques, Christiaen van Couwenberg, Caesar van Everdingen, Pieter de Grebber, Gerard van Honthorst, Jacob Jordaens, Jan Lievens, Pieter Soutman en Theodoor van Thulden hanteerde hij de kwast.

Kom je de zaal binnen, dan zou ik je adviseren om eerst naar rechts te kijken. De westarm van de zaal is namelijk gewijd aan de geboorte en jeugd van Frederik Hendrik.

(c) Koninklijke verzamelingen

Kijk je rechtdoor, dan zie je door de ramen de prachtige tuin van Paleis Huis ten Bosch. Kijk je naar de schilderingen in die ‘arm’, dan zie je allerlei voorstellingen die de huwelijken van Frederik Hendrik en Amalia en hun twee oudste kinderen verbeelden. Heel belangrijk, want d huwelijken benadrukten de dynastieke aspiraties van het stadhouderlijk paar.

(c) Koninklijke Verzamelingen

Kijk je naar achteren, naar de wand met de toegangsdeur vanaf de vestibule, dan zie je een eerbetoon aan het politieke en militaire leven van de stadhouder.

Kijk je naar de oostarm van de ruimte, dan zie je de absolute blikvanger, de Triomf van Frederik Hendrik.

Na de openstelling in het najaar van 2015 is de zaal enkele keer gebruikt als decorum. Bijvoorbeeld voor een officieel portret van prinses Amalia. Achter haar zie je de Triomf van Frederik Hendrik.

(c) RVD/Frank Ruiter

Máxima’s trouwjurk werd gefotografeerd voor de noordarm met de toegangsdeur.

(c) Jeroen van der Meyde/Koninklijke Verzamelingen

Toen Amalia haarVWO-examens haalde, hing ze de vlag uit bij het torentje van de Oranjezaal.

Hier zie je het torentje, met de galerij, van binnenuit.

In 2014, voor de openstelling, vond er in de Oranjezaal een diner met wereldleiders plaats. Máxima zie je hier op haar rug, al wijzend naar het plafond.

De beëdiging van een nieuw kabinet kan ook plaatsvinden in de Oranjezaal, bijvoorbeeld in 2012.

In 1964 stelde prinses Irene haar verloofde voor in de Oranjezaal. Ze staan links van de Triomf van Frederik Hendrik.

(c) Anefo/Harry Pot

Koningin Juliana heeft op paleis Huis ten Bosch de Britse minister-president Harold Wilson ontvangen. In de Oranjezaal poseerde vlnr. koningin Juliana, premier Wilson, ambassadeur sir P. Garran en onderminister Mulley.

Kroon, Ron / Anefo

En last but not least werd er ten tijde van koningin Juliana ook wel gedineerd, bijvoorbeeld met diplomaten. Deze foto is vermoedelijk gemaakt bij het huwelijk van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven.

Nationaal Archief

Mis je nog een bijzondere gelegenheid? Geef het door, dan ga ik foto’s zoeken.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
11 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een indrukwekkende prachtige zaal je komt niet aan eten toe denk ik😉

Wat een prachtige zaal!
Bijzonder indrukwekkend hoeveel geschiedenis hier tot uitdrukking is gebracht.
En zo schitterend uitgevoerd op de vele, vele schilderijen.
Majestueus , imposant.
Dineren met de koning in zo’n vorstelijke ambiance moet een onvergetelijke gebeurtenis zijn voor diegene wie het ten deel valt.
Bedankt Josine, voor dit leerzame blog, verrijkt met prachtige foto’s.
Wat mij betreft heb je de 10 dik verdiend en mag je mee aan schuiven voor het diner, en ons daarna verslag uitbrengen.

Mooi overzicht! Wat mij opvalt is dat er in de tijd van Juliana een bruin/rode marmeren lambarisering is en dat dat in Beatrix haar tijd weg is! Is er een eerdere renovatie geweest ?

Nagenoeg on-Nederlands deze devotie artistiek uitgebeeld na het overlijden echtgenoot. Eigelijk onze Taj Mahal.

T was super die openstelling voor t publiek. Ik ben destijds geweest en mn ogen uitgekeken.

Heel leuk idee deze lunch van de koning !

Ik ben eengeluksvogels dat ik dichtbij Den Haag woon in de gelegenheid ben om te gaan kijken als de gelegenheid er is! Als er een openstelling is van de paleizen dan probeer ik gelijk om kaartjes te reserveren. Zodoende heb ik al de openstellingen van Huis den Bosch en Paleis Noordeinde en tuinen kunnen bezoeken! Dat zijn echt een hele mooie ervaringen om een kijkje te kunnen nemen in de paleizen!

Prachtige zaal. Ik zou door alles wat er te zien is en gewoon het feit dat je daar bent met de koning, de koningin en zoveel andere mensen, bijna vergeten om te eten denk ik.

Wat een mooie, bijzondere zaal. Leuk om te zien dat de zaal voor zoveel bijzondere momenten gebruikt is. Wat een geluksvogels, die mee mogen lunchen.

Last edited 1 jaar geleden by AnnekeM

Wat een mooie ruimte (vol met geschiedenis) om te lunchen met de koning en koningin! Je zult maar hun gast zijn volgende week. Wauw, wat een vooruitzicht.