Avatar foto Door Josine Droogendijk
Kunst 01 jul 7 reacties

Koninklijke kunst: een sculptuur op Noordeinde

Als kunstwerken konden praten, zou ik graag eens een gesprekje aanknopen met de sculptuur op de schouw van de koninklijke werkkamer. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking!

Het is geen geheim dat Willem-Alexander en Máxima de Nederlandse kunst een warm hart toedragen. De gangen van Paleis Noordeinde hingen dankzij Beatrix al vol met moois van eigen bodem en de lege plekken worden door het huidige koningspaar op dezelfde manier opgevuld. Eerder las je op deze website al over de ‘Vierkant met sector’ van Ad Dekkers, die Willem-Alexander als huwelijksgeschenk kreeg van Máxima. Ook de cirkels van Thomas Trum kwamen al aan bod. En nu is het dus tijd voor een sculptuur, want daar kwam een lezersvraag over binnen. Waar kwam het werk vandaan? Wie is de maker? Voor ik antwoord geef, gaan we eerst even naar het kunstwerk kijken.

PPE/Van Katwijk

De sculptuur staat op de schouw van de werkkamer op Paleis Noordeinde. Als het steen zou kunnen praten, zouden we verhalen horen over de nieuwe premier, het oude kabinet en ongetwijfeld ook wel over de koningin.

Het betreft een kunstwerk van de hand van Rob Zweerman. Op zijn website schrijft hij over zijn werkzaamheden het volgende: “Ik werk voornamelijk in steen, een fascinerend materiaal. Steen is gestolde tijd, de eeuwigheid waarin het gevormd is voel je in je handen… Het heeft weerstand, is tijdrovend om te bewerken, zwaar, hard, ruw, sterk maar ook breekbaar en soms aaibaar. De mogelijkheden en onmogelijkheden van het materiaal en vorm die ik erin vrijmaak dagen me uit. Als ze in balans zijn vormen een prachtig samenspel, dat je voor een eeuwigheid kunt bewaren. Ik houd ervan om ‘op het randje’ te werken van wat mogelijk is. Complexe vormen, tot het uiterste gaan in materiaal, vervaardiging en afwerking.”

Lucid, zoals het kunstwerk heet, is 50 centimeter hoog en gemaakt van Portugees kalksteen. Koning Willem-Alexander kreeg hem in 2017 cadeau van de De Nederlandsche Maatschappij voor Nijverheid en Handel, die in dat jaar zijn 240-jarig jubileum vierde. Het werk symboliseert, door drie met elkaar verbonden gebogen en opengewerkte vormen, de pijlers van De Maatschappij: overheid, onderwijs en ondernemerschap. De dynamiek van De Maatschappij is te herkennen in de S-vormige groeven en raaklijnen tussen de opengewerkte vormen. Zij staan voor ‘verbinden, inspireren en vernieuwen’.

PS. Omdat het onderwerp kunst zo vaak ter sprake komt op deze website, heb ik er een speciale pagina voor aangemaakt. Hier vind je alle blogs over schilderijen, beeldhouwwerken, klokken, meubels, en ga zo maar door.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
7 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Beste Josine, wat leuk dat je op deze website aandacht besteed aan kunst. Ik ben blij dat je ook zo uitgebreid mijn beeld beschreven hebt, dankjewel daarvoor! Ik ben trots dat het alweer 7 jaar op de schouw in Palies Noordeinde staat. Ik hoop dat je het goed vindt dat ik verwijs naar de website op mijn instagram account @robzweerman.

Op een donker rond tafeltje tegen een donkere muur zonder iets eromheen of in een donkere nis in de muur. Mooi hoor, maar niets voor mij.
Ben eerder benieuwd naar wat er achter de deurtjes links van het kunstwerk, in de muur zit? Buffetdoorgeefluik doet het mij aan denken maar dat zal wel niet.

Last edited 15 dagen geleden by Jacqueline

Mooi kunstwerk maar komt helemaal niet tot zijn recht op de schouw , voor de spiegel en naast het klassieke imposante bloemstuk.
Dit werk moet men vrijstaand kunnen bewonderen en er rond kunnen stappen.

Over de smaak valt niet te twisten. Ik vind dit kunstwerkje wel mooi, maar absoluut niet tot zijn recht komen op dat hoekje van die klassieke schouw naast het prachtige bloemstuk.
Een mooi zuiltje op een vrije plek zou bv. een betere ondergrond zijn om deze sculptuur uit te laten komen en daar dan ook de aandacht op te vestigen.
Nu oogt het als een soort souvenir wat maar ergens een plekje gekregen heeft om van de tafel af te zijn.
Maar….er zullen ongetwijfeld andere meningen naar voren gebracht worden. Ben benieuwd.
Leuke foto trouwens met de a.s. nieuwe minister-president bij de koning!

Top Josine, bedankt dat de kunst nu een aparte rubriek heeft👏👍
Mooi kunstwerk, ga deze week meteen eens meer kunstwerken bekijken die al zijn behandeld.

Een hele mooie fly on the wall😊. Jammer genoeg heb ik geen schouw waar ik zoiets moois op kan zetten.