Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 31 okt 13 reacties

Het verhaal achter Máxima’s broche van vandaag

Máxima draagt vandaag een imposante Oranje-broche op haar oranje-witte jurk van Zeus + Dione. Edwin Fellner, onze juwelenkenner, praat je bij.

Edwin: “Koningin Maxima draagt op haar linkerschouder een prachtige historische broche uit de Oranjekluis. Deze diamanten ‘feuille de groseille’ of aalbessenblad-broche met een grote peervormige parelhanger heeft een belangrijke historische herkomst, aangezien hij oorspronkelijk toebehoorde aan koningin Sophie, de Württembergse prinses die getrouwd was met koning Willem III. De diamanten aalbessenbladeren worden onderbroken door een grote centrale parel en daaraan hangend een grote parelhanger. Op een schilderij van koningin Sophie is te zien dat deze broche onderdeel lijkt te zijn geweest van een grotere broche of aan een andere ronde broche met diamanten en parels zou kunnen worden bevestigd. De peervormige parel lijkt de laatste jaren vervangen te zijn. Vijf generaties Nederlandse koninginnen hebben dit prachtige sieraad gedragen.”

Edwin: “Het bladelement kan worden gedragen met het middenblad naar boven of naar beneden gericht.”

Koningin Máxima heeft inmiddels drie versies van de broche gedragen. De versie met het blad naar beneden en een hangende parel (hierboven links) is vijf keer opgedoken. Waaronder ook vandaag.

Foto’s: PPE/Nieboer/v Katwijk

De versie met het blad naar beneden en zónder parelpendant (bij de tekening hierboven in het midden) is één keer bij Máxima opgedoken tijdens een bezoek aan Ethiopië, 2013

©FAO/IFAD/WFP/Simon Maina

De derde versie, met het blad naar boven, is inmiddels acht keer bij Máxima gezien.

Tellen we alle ‘outings’ bij elkaar op, dan staat de teller dus op veertien. Op naar nummer 15!

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Edwin en Renske, waarvoor hartelijk dank.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
13 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

In deze aflevering van Tussen kunst en kitsch https://npo.nl/start/serie/tussen-kunst-en-kitsch/seizoen-4_1/museum-catharijne-convent-utrecht_1/afspelen wordt ergens rond minuut 35 deze broche besproken 🙂

Nog een aanvulling.
Note: een ‘feuille de groseille’ of een folha de groselha is een aalbessen blad en beslist geen feuille de la fraise oftewel een aardbeienblad.

Op 10 maart 1966 heeft Prinses Beatrix deze broche ook gedragen op haar bruidsjapon. Wat mij trouwens opvalt is dat Koningin Elisabeth en ook Koningin Beatrix hun broches aan de linkerkant dragen zoals het eigenlijk hoort. Koningin Sylvia en ook Koningin Máxima dragen een broche vaak rechts. En op een of andere manier stoort mij dat altijd. Ligt vast aan mij.

Mooie broche, de oorbellen vandaag passen er perfect bij.

Ja, vind ik ook. Evenals de ring die ze draagt.

Wat een geweldige broche. Zo te zien waren er destijds twee exemplaren, dus ze zou er nog meer variaties mee kunnen maken…. En klopt het dat het ronde deel dat te zien is bij koningin Sofie, ook wel eens als losse broche gedragen is?
Zoals vandaag met het blad naar beneden wat mij betreft het mooiste!

@AnnekeM: Ja, ooit waren er twee broches. Wat er met de tweede gebeurd is, is niet bekend. In ieder geval niet meer in het bezit van de Oranjes, gok ik. Helaas kunnen we niet precies bepalen welke twee ronde broches er op de tekening gedragen worden. Een foto van Sophie met de grote broche zou hier uitkomst brengen, maar helaas…..

Prachtig en dank. Maar wat mij dan altijd een beetje stoort is dat ik dan een foto zie van Máxima met dit juwel op de boezem pronkend en prachtige echte glimmers erbij in de oren, een foto genomen in éên van de armste landen ter wereld, Ethiopië, waar men ongeveer €2 verdiend waar ze was voor haar werk voor de VN. En dat begrijp ik dus niet.

Tja dan nog vind ik het bedenkelijk, het is een land met een enorme armoede. Maar bedankt voor je toelichting.

Helemaal mee eens.
Onbegrijpelijk.

Volledig mee eens !!!

Dank Edwin!
Mooie toevoeging aan outfit vandaag.