Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 18 jun 0 reacties

Het verhaal achter Amalia's ordelint

Ik krijg heel veel vragen binnen over de 'sjerpen' van gisteravond. Doe je gordel dus maar om, want we reizen af naar de wereld van koninklijke onderscheidingen. 

Laten we bij het begin beginnen: een onderscheiding ontvang je vanwege als blijk van waardering of bij een bijzondere prestatie of positie. Soms is het ook een combinatie van deze aanleidingen. Enkele weken voor haar achttiende verjaardag, op 24 november om precies te zijn, ontving Amalia als Prinses van Oranje twee onderscheidingen. Ze is nu zowel Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw als Ridder in de Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau. Aangezien de eerstgenoemde orde hoger wordt ingeschaald, zullen we haar de komende jaren vooral met die onderscheiding en het bijbehorende blauw-oranje lint zien. 

Want ja, het ordelint is niet de onderscheiding an sich. Die hangt onderaan, bij de heup. Het lint is oneerbiedig gezegd het vervoersmiddel, het presenteerblaadje. Doorgaans wordt het lint over de rechter schouder gedragen, maar er zijn ook wel onderscheidingen (waaronder een Deense) die over links worden gedragen. Kijk maar naar de foto hieronder. Links zie je koningin Máxima met een Nederlandse orde over rechts, op de foto rechts draagt ze de Deense orde over links. 

Dan nu antwoord op de vraag waarom Ingrid Alexandra een ander ordelint droeg dan Amalia. De Prinses van Oranje is nog niet met haar ouders mee op staatsbezoek naar Noorwegen geweest. Bij een koninklijk feestje krijg je doorgaans geen onderscheiding, dus ze heeft simpelweg nog geen Noorse orde. In dat geval wijk je dus uit naar de hoogste orde uit eigen land. Die van de Orde van de Nederlandse Leeuw dus.
Ingrid Alexandra heeft wél een Noorse orde (want: toekomstig troonsopvolger) en draagt die dus ook (rood). Elisabeth van België heeft alleen een Belgische onderscheiding en draagt dus ook het ordelint dat daarbij hoort (paars).

Misschien is het op onderstaande foto nog wel duidelijker: In 2003 bracht de Noorse koning een staatsbezoek aan België. Koningin Mathilde was daarbij aanwezig en kreeg toen de Noorse orde. Bij het galafeest gisteravond kon ze dus het rode lint van de Noorse onderscheiding dragen. Elisabeth is nog niet aanwezig geweest bij een Noors staatsbezoek en moet voorlopig dus nog haar Belgische orde dragen bij een Noors uitstapje. 

Hopelijk is het nu allemaal wat duidelijker. Heb je toch nog vragen? Dan verwijs ik je graag door naar de serie 'lintjesregen'. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments