Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 12 sep 0 reacties

Het bijzondere verhaal achter Máxima's onopvallende knooparmbandjes

Sinds mei/juni 2018 draagt koningin Máxima bijna dagelijks een of twee onopvallend knooparmbandjes met een wel heel bijzonder verhaal. Hoogste tijd voor een blog! 

De trouwe bezoekers van ModekoninginMáxima is het vast niet ontgaan: aan Máxima's pols is het altijd een drukte van belang. De gouden gezinsarmband van juwelier Steltman moet meer dan eens concurreren met gouden, zilveren en diamanten soortgenoten. En alsof dat nog niet zwaar genoeg is, draagt de koningin tegenwoordig ook nog twee geknoopte armbandjes. Ogenschijnlijk goedkope souvenirtjes, maar voor Máxima zijn het armbanden met een bijzondere betekenis. 

Verbondenheid
De oudste armband kregen we voor het eerst te zien in de maanden voor de inhuldiging en dat is geen toeval. Met haar juwelen laat Máxima vaak iets blijken van haar liefde en waardering voor haar naaste familieleden. Bijkbaar hoeven dat niet perse juwelen met een hoofdletter te zijn, want de band tussen Máxima en haar moeder wordt gewoon gevierd met een simpel knooparmbandje. We zagen de roze accessoire met witte, beige en zwarte accenten voor het eerst op 30 januari, twee dagen na de aankondiging van de abdicatie, en ook in de maanden na de inhuldiging dook hij nog regelmatig op. Bij Máxima, maar ook bij Maria Zorreguieta, die vanwege de politieke achtergrond van haar man Jorge niet aanwezig kon zijn bij de inhuldiging.

Na jarenlange afwezigheid duikt de accessoire in juni 2018 opnieuw op na het overlijden van Inès Zorreguieta. Zowel bij Máxima als bij Maria. Mooi hoe een simpel en goedkoop armbandje een rijk verhaal van verbondenheid kan vertellen. 

Living life to the fullest 
Achter Máxima's tweede knooparmbandje schuilt een heel ander verhaal. In de zomer van 2010 stappen Griffin en Paul, twee vrienden uit Californië, in het vliegtuig voor een studietrip naar Costa Rica. De natuur van het land overweldigt de twee en terwijl ze genieten van de opkomende zon en de krachtige golven, maken de twee kennis met Jorge en Joaquin, twee arme sieradenontwerpers. Het viertal raakt  aan de praat en aan het einde van de ontmoeting kopen Griffin en Paul maar liefst 400 kleurrijke knooparmbandjes bij Jorge en Joaquin. 

Terug in Californie vragen de twee studievrienden aan een lokaal boetiekje of ze de armbandjes in een glazen schaal op de toonbank mogen zetten voor de verkoop. Binnen mum van tijd zijn de kleurrijke knooparmbandjes uitverkocht en uit alle enthousiaste reacties maken Paul en Griffin op dat er nog veel meer vraag is naar het werk van Jorge en Joaquin. De twee arme ambachtslieden worden daarom benaderd voor een nieuwe lading en al snel groeit het kleine bedrijfje van de vier uit tot een heus bedrijf: Pura Vida. De betekenis van Pura Vida spreekt Máxima vast aan: living life to the fullest. In feite vormen de simpele touwtjes een herinnering en waarschuwing: raas niet door het leven en geniet van het moment. 

Voor Griffin, Paul, Jorge en Joaquin valt het inmiddels niet meer mee om rustig aan te doen. In acht jaar tijd zijn er maar liefst 1.000.000 armbandjes verkocht. Natuurlijk zijn die niet allemaal gemaakt door Jorge en Joaquin. Dankzij Pura Vida kunnen maar liefst 350 ambachtslieden inmiddels rondkomen van hun talent. Mooi hoe een simpele ontmoeting en kleurrijke droom is uitgegroeid tot een vitaal bedrijf met een prachtige missie. 

Met dank aan een haarscherpe close-up van Albert Nieboer van PPE weten we dat Máxima is gevallen voor een groene variant met een bedeltje in de vorm van een golf. Het ontwerp is inmiddels uitverkocht, maar gelukkig heb ik er nog een paar in een andere kleur weten te bemachtigen. Zodra ze binnen zijn, zal ik er een winactie van maken. Altijd leuk toch? 

En wat ik ook echt heel leuk vind: Máxima draagt haar groene armbandje niet alleen bij informele werkbezoeken, maar ook bij de belangrijkste gala's, zoals het staatsbanket in Luxemburg en het verjaardagsdiner voor prins Frederik. Een simpel armbandje van 5 euro wordt door de koningin dus gecombineerd met diamanten van meer dan 5 miljoen euro en een avondjurk die ook zeker 200 keer zoveel kost. Lang leve het bijzondere bestaan van onze (kleur)rijke koningin 😉 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments