Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 21 okt 22 reacties

Handig: zo laat Máxima haar jurken lánger maken

Dat je een jurk kunt inkorten is klip en klaar. Wat Máxima voor het staatsbezoek aan Zuid-Afrika deed, is een stuk lastiger. Zij liet namelijk haar jurk verlengen. In deze blog leg ik je uit hoe.

Misschien goed om eerst even naar de jurk in kwestie te kijken. Het gaat om deze zijden A-lijn jurk van een gebloemde zijde. Bij het debuut in 2016 eindigde het rokgedeelte precies op de knie. Tijdens het staatsbezoek aan Ierland, 2019, ook. Maar nu, anno 2023, bedekt de rok de knie. Hij is dus langer geworden.

PPE

Hoe dat kan? Op Paleis Huis ten Bosch is een naaiatelier, waar coupeuses de kleding van koningin Máxima naar wens kunnen (ver)maken. Blijkbaar heeft modehuis Natan de japon in 2016 afgeleverd met een brede zoom. (Een zoom is een omgeslagen stuk stof aan de rand van een kledingstuk. Door deze door en door vast te naaien, ontstaat er een mooie, gladde niet-rafelende rand.) Wie goed kijkt naar de stof van Máxima’s jurk, ziet dat de print nu iets doorloopt. Conclusie? De brede zoom is losgehaald, mooi gladgestreken en vervolgens smaller weer omgeslagen. Zo win je lengte.

Kijk en vergelijk het dessin maar eens. Onderaan is er een centimeter of tien aan toegevoegd.

Toch wel handig, een eigen naaiatelier!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
22 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Supermooie jurk! Wel grappig dat zij uitgerekend deze langer laat maken, want de oorspronkelijke lengte is ook heel keurig en passend in het modebeeld. Er zijn kledingstukken die Maxima herdraagt, waarvan de zoom korter is, maar die dan weer niet woren uitgelegd. Ach waarschijnlijk is dit het eerste probeersel en omdat het zo’n succes is wordt het in de toekomst vaker toegepast. Overigens vind ik het niet zo heel spectaculair, het uitleggen van een zoom. Dit gebeurt al eeuwen, met wisselend resultaat natuurlijk. Maar ook bij goede confectie of pret a porter is het vaak mogelijk de zoom uit te leggen.

Goedenmiddag…. Met bewerkte stoffen is het makkelijk er te verlengen dan met effen stoffen .daar blijf je altijd de bouw zien…. Mooie japon…..

Nee ze heeft al vaker jurken of rokken langer laten maken zoals ik hier af en toe gelezen heb, welke, geen idee meer, misschien weet iemand anders dat nog.

Ok, wist ik echt niet. daar ben ik ook nieuwsgierig na, dus hopelijk weet iemand het nog ?

Als je goed kijkt naar de stippellijn tussen de voor-en na-foto, dan loopt ie naar rechts te ver omhoog. Ik denk dat er maar 5 a 6 cm zoom is uitgelegd. En zo’n delicate jurk wordt gestoomd toch? Wel heel mooi gedaan.

Voor de kritische kijkers onder ons wil ik even kwijt dat nu de jurk wat langer is gemaakt het model van de jurk een klein beetje verloren gaat! Maar het is haar vergeven want ik waardeer het enorm dat ze het kledingstuk blijft dragen en niet onnodig iets nieuws koopt! De jurk blijft haar beeldig staan,ook al is het model niet meer wat het was 😉

Werkelijk keurig aangepast!
Lof voor de coupeuse hoor!
Staat nu weer heel netjes.
Ik kan geen deukje of lijntje ontdekken.

Heel leuk om te weten, en zo mooi gemaakt! Bedankt iedereen voor het delen van de kennis op dit gebied.

‘Lang leve de zoom’, dit trucje laat Maxima gelukkig steeds vaker uitvoeren, dan kan het kledingstuk nog weer eventjes mee. Er zijn vast ook wel items die van lang naar korter kunnen. De eventuele extra stof, zit ‘m niet altijd in de prijs (couture of ready to wear), maar ook in het gebruikte materiaal, hoe dunner de stof hoe minder zoom, maar dat spreekt voor zich.

Dat is één van de verschillen tussen prêt-à-porter (confectie) en haute couture.
Haute couture wordt op maat gemaakt en naar wensen van de cliënt aangepast.
Vaak is een wens dat er bredere zomen inzitten i.v.m. uitleggen of langer maken.
Zo kun je dus veel langer van je kledingstuk genieten.
Bij prêt a porter kan dat niet, alles wordt tot op de mm berekend om zo weinig mogelijk stof te verspillen.
Mooi om te zien dat Maxima dit een jurkje vind om te herdragen na zoveel jaar en gelijk heeft ze.

Wat leuk deze blog. Het zal topkwaliteit stof zijn, maar dan nog is het verwonderlijk dat je er niets van ziet. Overigens een beeldschone jurk!!

Heel mooi gedaan. Zo kunnen de outfits aan de mode en lengte worden aangepast. Slim, zeker in een tijd waarin recyclende royals trending zijn. En het blijft een mooie jurk dus fijn dat deze weer gedragen is.

Als de roklengte 10 cm is uitgelegd, dan heeft er echt een hele flinke zoom in gezeten ,misschien is er wel een ; blinde; zoom van gemaakt , hele roklengte uitleggen en dan zet je een rand stof er weer tegenaan , zie je alleen aan de binnenkant iets van….

Elisah.. dat denk ik ook…zoveel stof zit er niet in zomen,

Maar, dan blijf je toch een vouw zien? De jurk is gewassen, gestreken, Dan zal die stof daar al minimaal “beschadigd” zijn op de vouwrand.

Nee hoor, kwaliteitstoffen zetten zich goed. Nadat alles zorgvuldig is opengemaakt wordt de vouw weggestoomd en dan pas wordt alles herwerkt.

Misschien op de foto die jij los hebt? Ik zie het niet hier op de website, ook niet met een brilletje op 😄

Zomen zijn standaard bij goede modehuizen. Zo heeft mij een saint laurent verkoopster ooit uitgelegd. De kledij van deze huizen kan gemakkelijk 1 a 2 maten aangepast worden zowel in de lengte als in de breedte. Zoals toen in mijn kindertijd standaard was. Dan was het voor het groeien. Nu is dat voor het “uitzetten” en veranderend modebeeld. Reden ook waarom deze kledij veel duurder is dan “fast fashion”waarbij alles tot om de mm is uitgerekend is ifv prijs.

Een zoom in de lengte is er altijd, ik ken niet anders.

Wat leuk dat je dit aanstipt. In mijn jonge jaren was het voor mijn ouders belangrijk dat er een brede zoom in de jurk of rok zat. Probleem is dat het zichtbaar blijft als de zoom is uitgelegd, door een diepe vouw danwel kleurverschil. Dat is hier niet zo. Goede coupeuses dus. Mag ik je een compliment maken voor alle mooie verslagen over de mode van Maxima, mooie foto’s + uitleg, en alles zo snel. Het was een prachtige modereis, dank je wel.

Denk dat het eraan ligt of je een japon vaker hebt gedragen of enkele keer….