Aan het Nederlandse hof zijn ze dol op bijzondere stoffen. Geen wonder dat Máxima meermaals gespot is in een vermaakte sari. En zij is niet de enige!
Als Máxima in het najaar van 2019 naar India afreist voor een staatsbezoek, hangen er in haar hotelkamer twee heel bijzondere jurken klaar. De eerste is roze en voorzien van een asymmetrische draperie. Zowel de belijning als de stof doen denken aan een sari en dat is geen toeval. Tijdens een eerder staatsbezoek aan het land (2007) heeft Máxima meerdere sari’s aangeschaft als souvenir. Eén daarvan, een roze uit Jaipur – ook wel de roze stad genoemd- kreeg Jan Taminiau aangereikt toen hij werd uitgenodigd op het paleis. Het verzoek? Maak een westerse jurk met oosterse invloeden, die geschikt is voor het staatsbanket. Het resultaat ken je vast al wel, want de roze sari werd – mede door de juwelenkeuze van Máxima – uitgeroepen tot de mooiste outfit van 2019.
De tweede jurk die in de hotelkamer klaarhangt, is zilverkleurig met groene accenten. Ook dit ontwerp voor Máxima is gemaakt van een eerder aangekochte sari.
Máxima kiest sari voor India Festival
Het is niet de eerste keer dat Máxima gebruik maakt van de magie van een sari. Als zij in 2008 het India Festival bijwoont, draagt ze een felblauwe jurk met gouden accenten. Ook deze creatie is ontstaan uit een sari. Ontwerper: Edouard Vermeulen.
Máxima heeft haar voorliefde voor de sari niet van een vreemde
Máxima’s voorkeur voor een vermaakte sari komt niet uit de lucht vallen. Aan het Nederlandse hof maken ze al decennialang gebruik van de magie van Indiase stoffen. Zo wordt prinses Irene in 1967 gespot in een asymmetrische sari-jurk tijdens een avondje uit in Scheveningen.
Was zij daarmee de eerste? Welnee. Prinses Beatrix werd in 1962 al gespot in een sari-jurk.
En Beatrix had het ook niet van een vreemde, want Juliana werd ook wel in vermaakte sari’s gezien.
Een eigen draai
Vaak herken je de sari-jurken van de Oranjes aan een asymmetrische halslijn. Sari’s worden immers gedrapeerd om één schouder en daar knipoogt de nieuwe belijning dan naar. Dat er ook andere keuzes mogelijk zijn, heeft koningin/prinses Beatrix de afgelopen decennia ook wel bewezen. Zo droeg ze op Prinsjesdag 1986 een japon met symmetrisch jasje. Nieuw was de set destijds niet. Koningin Beatrix had hem al eens eerder gedragen in India, om het land te bedanken. Tijdens een eerder bezoek had ze de sari cadeau gekregen.
Op Prinsjesdag 1988 droeg ze opnieuw een jurk van een sari. Omdat er een grote jurk én een hoed uit één sari gehaald moesten worden, moest er flink gepuzzeld worden tijdens het uitleggen van de stof.
Op Prinsjesdag 1995 draagt koningin Beatrix ook een jurk die gemaakt is van Indiase zijde. Voor het huwelijk van prins Maurits en prinses Marilène laat ze hem inkorten.
Nog meer Indiase zijde.
Ik vermoed dat de stof van dit jasje ook een Indiase geschiedenis kent.
Passen en meten
Beatrix felblauwe avondjurk met klokmouwen – ontworpen door Sheila de Vries – is ook gemaakt van een sari. Ik vermoed dat hij anders wel wat langer was geweest.
Mouwen met een verhaal
Het komt ook wel voor dat een sari alleen gebruikt wordt voor een detail. In het boek De nieuwe ontwerpers van Oranje doet Els Smit uit de doeken hoe een oude jurk van prinses Beatrix uit elkaar gehaald wordt voor het eerste diplomatendiner van koning Willem-Alexander. “Eind jaren tachtig heeft koningin Beatrix de stof voor de mouwen van prins Willem-Alexander cadeau gekregen. Magteld de Koning, een van de twee dochters van couturier Theresia Vreugdenhil, herinnert zich de japon nog goed. “Willem-Alexander had destijds van een van zijn eerste grote reizen die hij in z’n eentje maakte, drie verschillende kleuren taftzijde voor zijn moeder meegenomen. Daar hebben wij toen een avondjapon van gemaakt. Op het lijfje hebben we pailletten geborduurd en de stof van de mouwen en de rok hebben we steeds als het ware gekneed en telkens in het midden vastgezet. Het was wel een volle japon, maar Beatrix was er dol op, omdat haar zoon de aanzet tot deze creatie cadeau had gekregen.”‘
In het boek beschrijft Els Smit vervolgens dat Sheila de Vries de jurk heeft vermaakt, omdat Beatrix tijdens het diplomatendiner haar zoon wilde verrassen met ‘zijn’ mouwen. De mouwen werden van de jurk verwijderd en aan een nieuwe jurk bevestigd. Wie goed kijkt, ziet bij de ceintuur en bies glanzende stoffen met motieven. Die komen – je raadt het al – van een Indiase sari.
Verder lezen?
Dat kan! Bijvoorbeeld over Máxima en haar voorliefde voor het paisleymotief.
Bij Maxima, Irene en Juliana vind ik de uitvoeringen mooi gedaan. Bij Beatrix wat minder, de korte jurken (geen gala en geen midi, een net niks lengte) en de pompeuze mouwen, mwah.
De “gouden” galajapon van Juliana steekt met kop en schouders boven alle andere japonnen uit in dit overzicht!
Prachtige koninklijke stof en een heel chique model met m.i. een perfecte pasvorm.
Zou die jurk nog ergens in een kast hangen?
Het is duidelijk zichtbaar dat Beatrix van mooie, chique kwaliteitsstoffen houdt.
Sommige japonnen zijn te druk en vol met verschillende stoffen en pompeuze bewerkingen.
Maar het blauwe jasje is dan weer schitterend, en ook de Prinsjesdag outfit van 1986 mag er wezen.
Wat heeft ze daar ook een leuk hoedje bij gedragen!
Mooi, die sari-stoffen, en vermaakt tot Westerse kleding heel luxueus!
Al blijft de roze sari van Maxima een toppertje hoor, en de fotograaf heeft haar daar ook bijzonder mooi in beeld gebracht!
Stoffen zijn prachtig. Bij Beatrix toch soms geen goede match met t model.
In deze blog over Juliana tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk draagt ze de jurk volgens mij ook: https://www.modekoninginmaxima.nl/staatsbezoeken-juliana-frankrijk-1950/
Blauwe jasje van Beatrix is mooi, de rest van de jurken verschrikkelijk, mooie stof of niet. Nee, haar kleding kan me zelden bekoren.
Maxima prachtig in deze jurken.
Juliana ook heel mooi in deze jurk. Ik kan me niet herinneren dat zij zulke mooie japonnen had.
Prachtige stoffen! Beatrix mooi in het blauwe jasje. Maxima ook prima. En Juliana springt er helemaal uit, een plaatje om te zien…
Super leuk dit blog. En wat een prachtige stoffen. Echt sprookjesachtig mooi, dus logisch dat de rótales ermee pronkende. Beatrix is wel het meest creatief en de roze sari juk van Máxima is iconisch. Maar ik vind het blauwe ontwerp van Natan ook heel erg mooi.
En klopt het dat Máxima’s roze inhuldiging rok (balkonscene) ook een sari is? Ik herinner me ook dat als een hele bijzonder stof
Zoiets ja. Was ook zo’n mooie rok, mooie kleur.
Was het niet dat ze de stof voor de blouse van Beatrix had gekregen? Iets dergelijks was het, maar kan me vergissen.
Dat was een stof uit Turkije.
In de roze sari was Máxima betoverend mooi. Ook de blauwe sari met gouden accenten is schitterend en hoop ik zeker nog eens terug te zien. En ja, Juliana in haar gouden avondjapon is ook een heel mooi plaatje. Hoe de tiara werd gedragen ook helemaal van toen, mooi om te zien.
Oef. Van sari’s kun je prachtige kleding maken, maar ook echt vreselijke dingen. Sorry, Beatrix…
Dit is trouwens niet de meest heldere zin ooit: ‘Willem-Alexander had destijds van een van zijn eerste grote zijden die hij in z’n eentje maakte, drie verschillende kleuren taftzijde voor zijn moede rmeegenomen.’
Ik vermoed dat ‘zijden’ ‘reizen’ moet zijn.
De sari’s van Maxima staan haar erg mooi. Beatrix vind ik het blauwe jasje prachtig staan. Met de juiste kleding aan benadrukt Beatrix dat ze een prachtige vrouw is. Echter helaas met regelmaat droeg ze zulke ‘lelijke’ japonnen dat het bijna een beetje belachelijk werd. De jurk tijdens het diplomatendiner lijkt wel een heel goedkope kermis, dat iemand dit aan kan trekken. Vind ik hoor, iemand anders kan er totaal anders naar kijken natuurlijk.
Er zijn inderdaad veel mooie foto’s van Juliana in gala, leuk om dat eens in een blog te zien. Ik denk bijvoorbeeld aan het tweede staatsbezoek dat ze aan Engeland bracht. Een prachtige lichtblauwe japon met cape, en het saffieren diadeem. Maxima zou de jurk zo opnieuw kunnen dragen, bij wijze van spreken.
Leuke blog, sommige jurken – b.v. van Beatrix – kan ik me nog herinneren, maar anderen (zoals de gouden jurk van Juliana) heb ik nooit eerder gezien.
Alleen het verhaal over “de mouwen van prins Willem-Alexander” – daar snap ik helemaal niks van. Willem-Alexander maakte zijden mouwen?!
Jaa die sari jurken van Mxima zijn fantastisch, ik hoop dat we die roze snel weer eens zien.
En wat geweldig leuk om een mooie lap stof cadeau te doen of om dat te krijgen!
wat een super leuke blog!
als groot royal liefhebber en zelf van indiase afkomst zijnde vind ik het altijd heel erg mooi en gaaf dat ze de sari zo waarderen!
en dat blauwe jasje van Beatrix… wauw!
Oh wow, wat een schitterende ‘rijke’ avondjurk van wijlen koningin Juliana, inderdaad dit verrast mij ook in positieve zin.
De saris die maxima draagt zijn erg mooi…behalve die plateau schoenen ..
De kleur blauw staat prinses Beatrix erg mooi ( mantelpakje)..maar de jurken staan haar niet mooi..zo pompeus..
De jurk van Juliana verrast me in positieve zin.
In mijn archief heb ik veel foto’s van een mooie, stijlvolle Juliana. Daar zou ik eigenlijk wat mee moeten doen.
Ohhh, daar ben ik heel benieuwd naar, ik was geen fan van haar kledingstijl, maar misschien kijk ik er nu anders naar .
Ja, ben benieuwd. Juliana was vroeger de lievelings Konigin van mijn moeder. Juliana had natuurlijk ook een wat burgerlieke, moederlieke uitstraling, ondanks dat zij qua juwelen graag dik uitpakte.
Ach ja, koningin Juliana… Ik moest decennia wennen toen haar dochter haar opvolgde. Ik vond haar niet zozeer burgerlijk maar ze moest niets hebben van een hautaine bovenhouding ofzo. Dat sierde haar. Deze japon vind ik haar wat te pompeus staan.
Ik begrijp helemaal dat je deze prachtige stoffen wilt dragen, wat een lust voor het oog. De gouden en roze jurken van Maxima springen er voor mij uit, maar dat komt omdat ze “nieuwer / moderner” zijn. De “oudere” jurken zijn veel jurk.
“Teveel jurk”; mooi gezegd 😊; soms iets meer geschikt voor een toneelstuk.
Heel leuk om te lezen. Prachtige stoffen.