Avatar foto Door Josine Droogendijk
Koninginnenmode 05 jan 0 reacties

Staatsbezoeken Juliana: Frankrijk 1950

Van 23 tot 26 mei 1950 bracht koningin Juliana een staatsbezoek aan Frankrijk. Het was het eerste (uitgaande) staatsbezoek van de kersverse koningin. In deze log blikken we terug op Juliana's kleding en juwelen tijdens de reis. 

Wie Parijs zegt, zegt mode en haute couture. Koningin Máxima heeft ons in maart 2016 niet teleurgesteld tijdens het staatsbezoek aan Frankrijk, maar ook koningin Juliana droeg tijdens haar eerste staatsbezoek opvallend modieuze kleding en uitbundige hoeden. Op 23 mei vertrok ze samen met prins Bernhard en de hofhouding vanaf Schiphol naar Frankrijk. Tijdens het vertrek van Schiphol en de aankomst in Frankrijk droeg de koningin een interessante tweedelige combinatie. Het jasje van de set heeft een brede kraag en een peplum -in die tijd schootje genoemd- die aan de linkerzijde eindigt in een striksluiting. De rok van de deux-pièces is een overslagrok en eindigt op kuithoogte. Bij het ensemble droeg de koningin zwarte handschoenen, zwarte schoenen met bandjes en een opvallende hoed met grote veren. De hoedkeuze typeert de Juliana van de beginjaren '50. 


Foto: Nationaal Archief 

Hoewel het ensemble wellicht bij weinig mensen bekend is, droeg Juliana de outfit geregeld. Van links naar rechts: Juliana in Frankrijk, Juliana in Luxemburg, Juliana bij het Groninger Museum.


Foto: Nationaal Archief 

De eerste dag van het bezoek werd afgesloten met een receptie. De de kleur van Juliana's japon is tot nu toe een raadsel, evenals de ontwerper. Qua juwelen heeft de koningin in ieder geval interessante keuzes gemaakt. In haar kapsel draagt ze meerdere diamanten sterren, op haar japon zie ik een parelbroche uit de koninklijke collectie en om haar hals prijkt een diamanten collier. 

Foto: Nationaal Archief 

De tweede dag van het bezoek begon zoals gebruikelijk met een kranslegging en formele ontmoetingen. Koningin Juliana droeg tijdens deze gelegenheden een robe manteau van zijde met ingeweven strikken. Op haar hoofd draagt ze een cloche met voile en natuurlijk ontbreken de handschoenen niet. 


Foto: Nationaal Archief en RVD

Misschien was het jullie ook al opgevallen, maar op 24 mei droeg koningin Juliana hele bijzondere juwelen. Om haar hals draagt ze namelijk een Hugenotenkruis: een directe verwijzing naar gastland Frankrijk. Ook draagt ze haar oorhangers van rozenkwarts, die nu veelvuldig door koningin Máxima worden gedragen. 


Foto: Nationaal Archief  en Yvonne van Woudenberg 

Na de kranslegging kleedde Juliana zich om. De rest van het dagprogramma droeg de koningin een donker ensemble met een asymmetrisch rokgedeelte. Ook hier zien we weer een hoed met opvallende garnering. 


Foto: Nationaal Archief /RVD

De tweede dag van het bezoek werd afgesloten met een gala. Koningin Juliana droeg tijdens de gelegenheid een donkerblauwe japon, die omlijst werd met saffieren uit de koninklijke kluis.


Foto: Nationaal Archief 

Op donderdag 25 mei, de derde dag van het bezoek, kwam koningin Juliana opnieuw modieus voor de dag. De koningin droeg een complet van een glanzende stofsoort, gecombineerd met een bontstola, een cocktailhoed met enorme veren en haar aquamarijnen juwelen.


Foto: Nationaal Archief /RVD

Later op de dag wisselde Juliana de outfit om voor een japon met een striksluiting aan de linkerzijde. Ook de hoed moet plaats maken voor een ander -eveneens uitbundig- exemplaar. 


Foto: Nationaal Archief 

In de jaren '50 wisten ze wel wat een feestje was. Ook de derde dag van het bezoek eindigt weer met een gala. Voor de gelegenheid koos Juliana een witte japon met goudleren rozen, omringd met strass. De ontwerper van de japon is vermoedelijk Erwin Dolder, die ook de inhuldigingsrobe van Juliana maakte. Op de website Modemuze is de japon van Juliana goed te zien. Terecht wordt in het bijschrift vermeld dat ook prinses Margriet deze japon heeft gedragen.


Foto: Geheugen van Nederland 

Op 26 mei werd het staatsbezoek vervolgens afgesloten. Koningin Juliana droeg tijdens het vertrek een tailleur en een cloche met uitbundige garnering. 


Foto: Nationaal Archief 

Ik ben heel benieuwd of bovenstaande beelden passen bij het beeld dat jullie hebben van koningin Juliana. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments