Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 08 mrt 29 reacties

Er is iets geks aan de hand met Máxima’s pareloorbellen

Sinds 2014 draagt Máxima met regelmaat ronde parelstekers met een omlijsting van diamant. En daar is wat geks mee aan de hand.

De oorbel bestaat uit een grote, ronde parel, die wordt omlijst door 18 diamantjes. Onder het onderste diamantje zit een haakje verstopt, zodat de oorbel verlengd kan worden met een (parel)pendant.

22-03-2014 © PPE/Nieboer
(De nummers 15,16 en 17 verwijzen naar mijn privéarchief van Máxima’s oorbellen.)

Bij het debuut in 2014 was de pareloorbel omringd door kleurloze diamanten. Tijdens het staatsbezoek aan Australië (november 2016) dook er vreemd genoeg opeens een geel steentje op in de rij met diamanten. Na verloop van tijd volgde een tweede en inmiddels is de set voorzien van drie gele steentjes.

08-03-2023 © PPE/Nieboer

Eerst dacht ik nog: zou het soms de weerspiegeling van de huid zijn, of iets in die trant? Maar zelfs op foto’s die van achteren genomen zijn, zie je de oranje/gele steentjes. Ze duiken ook steeds op precies dezelfde plek op. Bij de linkeroorbel 6 vanaf middenonder gezien links, bij de rechteroorbel 6 en 7 vanaf middenonder gezien links.

Wat zou toch het verhaal zijn? Zouden de drie oranje/gele steentjes staan voor haar drie dochters? Zijn het drie gesneuvelde diamantjes, die voor goedkopere of juist duurdere steentjes vervangen zijn? Raadsels, raadsels, raadsels! Ik ben heel benieuwd wat jij ervan denkt.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Renske, waarvoor dank.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
29 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Gedaan om te kijken of jij het ziet, Josine 🙂

Leuk huiswerk geef jij ons in het weekeinde😂😂
Ik zou de oplossing niet weten, ik weet wel dat ik het niet mooi vind, erg jammer van de oorbellen en minder passend bij de parels naar mijn mening.

Wat een goede observatie. Ik vind het niet mooi met die gele steentjes. Gewoon in dezelfde kleur houden. Het origineel dus

Prachtige oorbellen, maar ik zou na reparatie van de diamantjes geen genoegen nemen met opeens gele steentjes ertussen, die in mijn beleving echt nep overkomen.
En als ze echt zijn maar verkleuren door wat dan ook, zou ik snel terug zijn bij de juwelier….!
Persoonlijk kan ik niet geloven dat dit verwijst naar de drie dochters.

Ik waag me niet aan het geven van een verklaring, maar ik vind het niet mooi. Het ziet er nogal amateuristisch uit.

De roos geslepen diamanten zijn gezet op zilver folie. De folie is vochtig geweest en daardoor geoxideerd en geel geworden. Hoogstwaarschijnlijk zullen er steeds meer “gele” steentjes te zien zijn tot de folie vervangen wordt. Mystery opgelost.

Zou kunnen, maar ik vermoed, dat Maxima, ze dan niet meer zou dragen, voor ze gerepareerd zouden zijn.

Zijn deze oorbellen prive aangeschaft of komen ze uit de koninklijke kluis? Als ze prive zijn aangeschaft denk ik inderdaad dat Maxima dit met een opzet heeft gedaan wat te maken zal hebben met haar drie «oranje» dochters en eventueel nalatenschap over vele vele jaren.

Ai, dit vind ik zo zonde.
Ik vind al die verwijzingen naar haar dochters prima en superlief, maar dit haalt de waarde van het sieraad naar beneden.
Bij verlies van diamanten zal de juwelier alles eraan doen om vergelijkbare stenen (dus de 4c’s: color, carat, clarity en cut) te vinden en te plaatsen. Ga je daarvan afwijken, dan daalt de waarde.
Nu kan het zijn (en dat denk ik van wel) dat ze de stenen nog steeds heeft en ze dus terug kan laten plaatsen, maar ik blijf dit zonde vinden. Het past ook niet bij deze oorbellen.
Afijn, met zoveel in de kluis kun je je zoiets veroorloven 😉

Alleen de 🍋🍋🍋 armband vind ik prachtig. Verder kan mij de kleur geel niet bekoren Deze bellen vind ik er niet mooier door geworden, hoe lief of aardig de reden daartoe ook mag zijn.

Ik denk dat het oranje citrien is, die ook in haar super super mooie citrienarmband voorkomen. Ja dat is mijns insziens haar allermooiste armband.

Helemaal eens, zou hem graag eens in het echt zien.

De oorspronkelijke versie vind ik veel mooier dan die met de gele steentjes. Jammer dat dat veranderd is.

Josine, hoe is het mogelijk dat je dit is opgevallen?
Wat moet jij toch minutieus alle foto,s bekijken om zulke details te zien.
Super knap van je.
Ik vond de oorbellen mooi, maar nu ik dat geel erbij erbij zie een heel stuk minder …..
Ik ben wel heel benieuwd of je er ooit achter komt.

Wat een oog voor detail! Hier word je nieuwsgierig van maar we zullen het nooit weten. Ben overigens geen fan van deze oorbellen, maar als ze iets bijzonders voor kenen is dat wel zo fijn!

Het zijn prachtige oorbellen. Ik weet niet welke reden of gedachte er achter zit om gele diamantjes/ steentjes toe te voegen, maar ik vind het niet mooi

Wat de reden ook is, het staat niet mooi.

Helemaal mee eens. Maar wat een mysterie. Wie verzint het toch om dat te doen?

Wat een leuk mysterie. Geen idee. Ik word wel heel nieuwsgierig…..

Wat goed dat jou dit opvalt.
Wat de reden ook is, het is geen verbetering. Deze oorbellen verdragen deze fratsen niet.

Volledig mee eens.
Jammer dat zo een mooie bellen door deze aanpassing verknoeid zijn . bij verlies van steentjes worden deze bij een juwelier echt wel vervangen door stenen van een gelijke kleur. Dus dit gaat hier mi om een vrijwillige aanpassing.
Als het al een (zoveelste) verwijzing zou zijn naar de dochters dan vind ik het ronduit kinderachtig . Tenzij maxima aldus probeert haar “stempel” te drukken op de historische collectie ….

Wat grappig joh! Jij ziet ook alles hè josine 😉

Ik weet niet in welke jaren die doorzichtige diamanten zijn vervangen door de oranje, maar het lijkt me een subtiele verwijzing naar de drie Oranjedochters. Leuk statement, toch? Prachtige oorbellen trouwens.

Tijdens het inventariseren van de draagmomenten van deze oorbellen, ontdekte ik dat de oranje/gele steentjes rond november 2016 rondom de grote ronde parel zijn geplaatst.

Curieus! Als de drie gele steentjes voor haar dochters staan hadden ze die er toch in 2014 meteen in kunnen monteren?! Misschien toch gewoon verloren en vervangen door steentjes met een iets andere kleur? Wie zal het zeggen!

In deze prijsklasse worden witte steentjes echt niet per ongeluk vervangen door gele. Prachtige bellen trouwens!