Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 14 sep 3 reacties

Een Prinsjesdagjurk uit de zak van Max?

Prinsjesdag is normaal gesproken een dag vol pracht en praal, maar áls de acutaliteit vraagt om ander vervoer, een grotere locatie of sobere kleding, dan gebeurt dat gewoon. Prinsjesdag 2020 is daar een goed voorbeeld van. Maar hoe zit dat eigenlijk met de herkomst van de koninklijke jurken? Moeten de dames verplicht in het nieuw of mogen ze ook gewoon wat dragen uit de Zak van Max?  

Koningin Beatrix was een staatshoofd dat veel waarde hechtte aan orde en stabiliteit. Prinsjesdag na Prinsjesdag kon hetzelfde draaiboek tevoorschijn worden gehaald, zelfs na een pittige hersenvliesontsteking in 1987. Qua kleding veranderde er eveneens weinig. Jaar na jaar verscheen Hare Majesteit de Koningin in het lang en met een keurige hoed in de Ridderzaal, waardoor Máxima als prinses haar voorbeeld wel moest volgen. In 2013 begon er een nieuwe periode, waarbij Máxima als koningin een draai had kunnen geven aan het kledingvoorschrift van de negentiende eeuw. Gelukkig deed ze dat niet, en kunnen we anno 2020 nog steeds genieten van al het vertoon rond de kroon. 

Omdat een Prinsjesdagjurk vaak al in de maanden april, mei of juni tot leven komt, is het dit jaar maar de vraag of de koningin dit jaar iets nieuws draagt. Voor een koningin kan veel in korte tijd geregeld worden, maar stel dat zij kiest voor een eerder gedragen jurk, breekt zij dan met een eeuwenoude traditie? Nee, dat niet. Koningin Wilhelmina werd op Prinsjesdag 1939 bijvoorbeeld gespot met de jurk van Prinsjesdag 1935. 

Koningin Juliana draaide haar hand niet om voor hergebruik van haar hoeden, tassen en schoenen, en nieuw hoefden haar jurken ook niet te zijn. Zo droeg ze op Prinsjesdag 1966 de jurk van 10 maart 1966, de trouwdag van prinses Beatrix en prins Claus. Twee jaar later dook ook de bontmantel van de bruiloft op, maar dan vermaakt tot een jurk met kralen en pailleten.

De mode van Juliana - deel 2 | ModekoninginMaxima.nl

Koningin Beatrix droeg op haar beurt meer dan eens een vermaakte avondjurk op Prinsjesdag, en Máxima verscheen in 2012 met een bekende jurk in de Ridderzaal. 

Moet Máxima morgen dus in het nieuw? Nee, dat net. Hoop ik daar wél op? Ja, zeker weten! Na maanden bloggen over zakelijke en betaalbare broekpakken kan ik een flinke dosis pracht en praal wel waarderen. Zelfs bij tropische temperaturen. Maar stél dat de koningin kiest voor wat bekends, wat zou ze dan kunnen kiezen? In haar garderobe hangen meer dan 125 avondjurken, maar een strapless japon zal de koningin vast niet tevoorschijn halen. Een jurk met lange mouw, korte mouw  en alles daar tussenin wel. Met dat in mijn achterhoofd kom ik op de volgende jurken uit: 

Omdat het kwik tot boven de 25 graden zal stijgen, vallen veel jurken van het overzicht al af. Daarnaast heeft ze ook nog haar Prinsjesdagjurken van 2002-2019, maar mèn, wat hoop ik op een nieuwe! Gewoon even heerlijk genieten van couture, paar mooie glimmers erbij. Ja, ik ben al helemaal in de stemming voor morgen 😉 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
3 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Als ze een jurk van Prinsjesdag gaat ‘recyclen’ hoop ik op die van 2006.

Voor dit jaar, as dinsdag, als we voorspellingen mogen geloven, droog met ca 17gr zou ik nr 5 wel mooi vinden, de gele laagjesjurk heeft ze al n’s gedragen, nr 9 lijkt me wat te feestelijk

Ik zit te bladeren door het Prinsjesdag-archief. Wat heerlijk dat we het goed hadden met het voorspellen dat jaar. Ik wist eerlijk gezegd niet meer dat ik deze blog destijds had geschreven.