Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 19 aug 0 reacties

Een hoed als kroon – deel 1

De hoeden van de jaren zestig hebben we inmiddels bijna allemaal gezien, dus in deze log blikken we terug op de hoeden die prinses Beatrix in 1970 droeg. Nog steeds blijven bontmutsen favoriet, maar mijn persoonlijke favoriet is absoluut de grote flaphoed. Bij een nieuw decennia horen nieuwe trends: ik ben er klaar voor. 

Eerst blikken we terug op de hoeden die we in voorgaande logs al hebben gezien en in 1970 opnieuw zijn gedragen. 

Hoed 2 (links) is bijvoorbeeld veel gedragen in 1966, maar doet  vier jaar later nog steeds dienst. Hoed 13 -een breton met smalle rand- komt ook weer in beeld, evenals de tweekleurige half-breton (hoed 34). 


Gahetna.nl/Anefo/Eric Koch. Gahetna.nl/Nationaal Archief/Fotograaf onbekend. Gahetna.nl/Anefo/Joost Evers. 

Hoed 39 kwam in 1970 in beeld bij het bezoek aan Honolulu. Klik hier voor een foto. Hoed 40 en hoed 41, absolute favorieten in de voorgaande jaren, komen eveneens weer tevoorschijn. 


Gahetna.nl/Anefo/Eric Koch. Gahetna.nl/Nationaal Archief/Fotograaf onbekend. 

Van links naar rechts: Hoed 73 (een gevlochten pillbox), hoed 74  (zwarte haarband met rozetten) en 76.


Gahetna.nl/Anefo/Joost Evers. Gahetna.nl/Anefo/Eric Koch. 

En dan nu de nieuwe exemplaren. 

Hoed 98: Tweemaal zien we Beatrix met deze genopte haardecoratie. Hoed 99: In de jaren zeventig komen de flaphoeden in de mode. Beatrix doet aan de trend mee. 


Gahetna.nl/Anefo/Bert Verhoeff. Gahetna.nl/Anefo/Rob Mieremet.

Hoed 100: In de jaren zestig draagt Beatrix regelmatig een witte baret. In 1970 gaat ze daar -gelukkig- gewoon mee door. Heerlijk die variatie! Hoed 101: Heel anders is deze donkere half-breton, die Beatrix draagt tijdens het staatsbezoek van de president van de Ivoorkust. Hoed 102: We blijven varieren: een donkere pillbox met strikgarnering. Ik hoop dat we op de tentoonstelling op Paleis het Loo veel oude hoeden gaan zien, zodat we ook wat meer te weten komen over de materialen en kleuren. 


Gahetna.nl/Nationaal Archief/Fotograaf onbekend.  Gahetna.nl/Anefo/Rob Mieremet. 

Hoed 103: De hoeden van Prinsjesdag zijn vaak ware kunstwerken. Ik hoop zo dat we deze hoeden ook gaan zien op de tentoonstelling. Hoed 104: Minder uitbundig is deze lichte toque met gaas en pailletten. Rechts: hoed 105


Gahetna.nl/Anefo/Eric Koch 2x. Gahetna.nl/Nationaal Archief. 

En we sluiten weer af met de bontmutsen en overige hoeden met bont. Hoed 106 is een enorme bontmuts. Hoed 107 is een kleinere bontmuts, gedragen tijdens de doop van prins Constantijn. Beatrix draagt het hoofddeksel meerdere malen in 1970.


Foto's Gahetna.nl/Anefo/Rob Mieremet en Gahetna.nl/Anefo/Eric Koch 2x

Van links naar rechts: Hoed 18, hoed 17, hoed 17. 


Foto's: Gahetna.nl/Anefo/Joost Evers 

Van links naar rechts: hoed 108, 109 en 110. 


Foto's: Gahetna.nl/Anefo/Rob Mieremet  

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments