Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 21 sep 25 reacties

Dit is het verhaal achter Amalia’s juwelen

Het is inmiddels een traditie: op the day after duiken we diep in de Oranjekluis om het verhaal achter Máxima’s en Amalia’s juwelen te achterhalen.

We beginnen natuurlijk met de koningin. De gigantische briljanten oorstekers die Maxima droeg, zijn gemaakt in 1889 gemaakt door de Amsterdamse juwelier Vita Israel.

Foto: PPE/Nieboer

Als je goed kijkt, zie je onderaan de diamant een haakje. De koningin droeg op Prinsjesdag slechts een onderdeel van de oorhangers die prinses Wilhelmina op negenjarige (!) leeftijd cadeau kreeg van haar vader, Koning Willem III. Hieronder zie je de oorspronkelijke versie.

Qua diamanten rivières heeft Máxima vier keuzes. Gisteren koos ze voor een collier uit haar privécollectie. Wil je meer lezen over dit juweel, dat voor het eerst gedragen werd in 2016? Klik dan hier. Zoals uit onderstaande foto blijkt, kan dit juweel ook voorzien worden van een hanger. Lang leve de haakjes en schroefjes!

Door naar Amalia, want die had een flinke duik genomen in de Oranjekluis. Laten we beginnen met de eyecatcher: het collier. Dit juweel maakt deel uit van een set die in 1897 voor Koningin Wilhelmina is gemaakt, door de hofjuwelier E Schürmann & Co in Frankfurt am Main. Het collier heeft een zeer ingewikkeld ontwerp van diamanten elementen doorspekt met kleine smaragden.

Het collier is de afgelopen jaren gedragen door koningin Maxima met een grote smaragden hanger (links) en een vierkante smaragd bezet met diamanten, voorop gedragen als centraal element (rechts). De laatste versie droeg de Prinses van Oranje gisteren.

Amalia’s oorhangers maken onderdeel uit van het smaragden diadeem (zie hierboven). Dankzij een systeem met haakjes en schroefjes zijn veel stenen van de koninklijke collectie multifunctioneel.

Foto: PPE

De prinses droeg ook de bijpassende ring en armband én daarnaast ook nog vier diamanten broches. Maar daarvoor moest je haar wel op de rug kijken. Om het ordelint op z’n plek te houden, droeg de prinses namelijk een diamanten strikbroche van haar moeder.

Foto: PPE

Het gaat om deze broche. Benieuwd naar het verhaal? Klik dan hier.

Foto: PPE

En last but not least zijn daar dan de diamanten sterren uit de nalatenschap van koningin Emma. Bij haar galadebuut droeg de prinses ze op een diadeem.

Foto’s: BSR en PPE

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Edwin, Gert-Jan en Renske. Waarvoor hartelijk dank!

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
25 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Jammer dat onder de oorstekers dat haakje zichtbaar is. Dan zou ik (ahum) ze maar dragen met de hanger

Ja, vliegensvlug bliksembezoek, 1 volle dag en weer terug! https://www.instagram.com/p/CiyHZsBs6gZ/

Als Amalia de oorsieraden net zo gedragen had als haar over/grootmoeder dan zouden deze veel luchtiger – en naar m.i. mooier – overgekomen zijn.
Het collier wordt wat mij betreft het mooist gedragen door Juliana, bij Amalia lijkt het te strak afgesnoerd te worden gedragen. Maakt e.e.a. pompeus en veel te zwaar.
Zoals ik eerder berichte, de gisteren gedragen set van Màxima was bij Amalia veel mooier, frisser en in verhouding uitgekomen dan de te zware smaragden. 💎

Last edited 1 jaar geleden by PK020

Maar Juliana draagt een andere versie dan Amalia. Beatrix en Maxima dragen wel dezelfde versie en ook bij hen zit deze veel korter op de hals dan de versie met de uitgebreidere hanger. De smaragden vind ik persoonlijk niet te zwaar ogen, integendeel ik denk juist dat de diamanten oorbellen het zwaarder hadden gemaakt. Maar goed smaken verschillen 😉

Juliana draagt idd een iets uitgebreider collier, haar manier van dragen blijf ik de mooiste manier vinden. Het zeer korte dragen, bijna tegen het strottenhoofd aan, doet ‘t ‘m niet voor Amalia, had dan de versie van Juliana gekozen, geeft veel meer lucht. Idd Anouk, al die verschillende smaken😊

Heerlijk al die bling bling, ik hou ervan. Fantastisch als je zulke mooie juwelen tot je beschikking, onderling kan ruilen/ gebruiken. En er ook nog iedere keer iets anders van kan maken d.m.v haakjes en oogjes. Genieten

Last edited 1 jaar geleden by lente-Tine

Zowel moeder Maxima als dochter Amalia hebben naar mijn mening gekozen voor zeer passende juwelen bij hun kleding.
Voor slechts één onderdeel zou ik een andere keuze gemaakt hebben, namelijk de strikbroche van Amalia op de rug om het ordelint op zijn plaats te houden. Die zou ik vervangen hebben voor een sterbroche, om de eenheid met het hoedje te bewaren.

Ĺieske, helemaal mee eens.

Fantastische juwelen! Ik hou er van als je en oorbellen en een ketting en armband en ringen draagt. Hoe meer hoe beter. De broches vind ik ook mooi toegevoegd. Juist die sterren op het hoedje van Amalia maakt het hoedje. Anders was het wel wat saai. Niet lelijk of iets maar nu sprankelt en schittert het. Als je toch de juwelen al in de kast hebt, dan ook zeker gaan dragen hoor. Laten verstoffen, dat is pas zonde.

Het lijkt me heerlijk voor Amalia om een keuze te mogen maken uit de familiejuwelenkluis! Geweldig toch al die schatten die ze hebben en waarom zou je ze niet laten zien? Haar keuze voor Prinsjesdag vind ik helemaal passend bij de japon en situatie. Maar stiekem vind ik de diamanten van Maxima veel mooier maar da’s persoonlijk!

Wat een mooie juwelen keuzes! Máxima en diamanten horen gewoon bij elkaar en de smaragden bij Amalia en haar mooie jurk zijn geweldig. Heel leuk dat ze de sterren weer draagt, dat zijn voor mij echt toppers uit de Koninklijke kluis. En leuk dat zowel Máxima als Amalia een strik broche dragen om het ordelint op zijn plek te houden
Het zal wel weer even duren voor we Amalia weer met de juwelen te zien krijgen, dus hier maar even flink van nagenieten.

De oorbellen die Amalia droeg zijn toch het bovenste deel van de complete oorbellen en niet van het diadeem?
Hier zie je ze bij Máxima. Alleen draagt Amalia ze met de punt naar boven.
https://www.modekoninginmaxima.nl/nagenieten-maximas-juwelen-staatsbezoek-portugal/

Last edited 1 jaar geleden by Ina.h

Ja die bedoel ik Josine, van de link, volgens mij dezelfde als die Máxima draagt op deze pagina op de foto boven Amalia. Ik had alleen die link erbij gedaan omdat je daar de oorbel meer van de zijkant dus duidelijker ziet.

Ik heb beide foto’s gedownload, die Máxima draagt in Portugal en die Amalia draagt en naast elkaar bekeken maar ik zie geen verschil, ook geen andere omlijsting van de diamant? Heb je andere foto’s die dat verschil laten zien? Want nu wordt ik nieuwsgierig wat het verschil dan is

Josine, ik heb mijn best gedaan maar ik zie echt geen verschil. Althans, niet met de foto van Máxima die we hier hebben omdat die een tikkie in het donker zit en die van Amalia volop in het licht.
Hopelijk vind je dan nog eens foto van de oorbel die bij de set hoort en dan een foto die zo ongeveer hetzelfde belicht is en vanuit de zelfde hoek als degene die van Máxima persoonlijk is om goed te kunnen vergelijken?
Ik vraag me trouwens ook af waarom Máxima dan oorbellen heeft die zo goed als gelijk zijn aan oorbellen die al aanwezig zijn in de kluis

Dat vroeg ik me ook af. Oorbellen voor een gaatje in je oor zijn, dan zijn ze makkelijk om te draaien.

Van mij mogen ze prachtige juwelen blijven dragen, ze zijn al zo lang in de familie en niet pas aangekocht. We moeten nog leuke dingen hebben om naar uit te kijken in deze tijden van moeilijkheden, dan hou je het langer vol.

Mooie juwelen! Passend bij de gelegenheid, ook voor Amalia.

Het is inderdaad beetje veel glitter bij Amalia, maar ik begrijp het wel.
Als ik denk aan de foto hoe ze als kind al een tiara op deed, moet ze hier erg naar toe hebben geleefd, en uitgezien om nu eindelijk echt juwelen te mogen dragen.
En welke dag is dan meer geschikt dan haar eerste prinsjesdag ?
Ze zal in de toekomst daar best kritischer in worden en ook worden begeleid hoe en wanneer je iets kan dragen .
Ik gun het haar zeer, had haar ook een andere sfeer gegund op haar eerste prinsjesdag.

Stuk voor stuk mooie juwelen met een geschiedenis en een schittering alom.
Maar … mi te veel en te pompeus voor een jonge vrouw van 18 ! De broches hebben een functie ivm het ordelint, de sterren op het hoedje daarentegen zijn totaal overbodig. Zoals in eerdere reacties meegegeven denk ik dat in deze tijden enige bescheidenheid aan de orde is . Vernam in een gevolgde bijscholing ma ll dat als we de prijzen niet onder controle krijgen. we evolueren naar een armoedepercentage van ca 40 % !!!
Om even bij stil te staan en niet te veel te etaleren/provoceren . dit geldt mi zowel voor amalia als maxima. De parels – omwille van de beperkte schittering – van The queen zijn mi het perfecte juweel in dergelijke tijden .

Dank voor de uitleg. Schitterende juwelen van alle 2.
Smaragd staat Amalia super.
En ik vind de symboliek van gisteren heel mooi: ze heeft haar toelage voorlopig afgewezen, dus dan ook geen dure jurk maar een heel betaalbare maar als troonopvolger kun je wel de sieraden gebruiken uit de kluis.
En die sterren wijzen op continuïteit?

Last edited 1 jaar geleden by siobhan

Dit ligt iets genuanceerder: Amalia stort de jaarlijkse onkostenvergoeding van € 1.338.000 terug, maar het jaarlijkse inkomen van € 296.000 houdt zij wel. De totale vergoeding van de staat zou dus zo’n 1,6 miljoen zijn.

Dank!