Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 14 sep 16 reacties

Deze Royals verloofden zich in het blauw

Toen koning Lodewijk VII in de twaalfde eeuw adellijk blauw in zijn familiewapen liet verwerken, kreeg de kleur koninklijk aanzien. Tel daarbij op dat (donker)blauw wordt geassocieerd met stabiliteit en betrouwbaarheid, en je zult wel begrijpen waarom heel wat royals (to be) zich in het blauw verloofden.

Kate Middleton

Jarenlang werd er veel geschreven over prins William en Kate Middleton. Het paar leerde elkaar kennen op universiteit van St. Andrews in Schotland. Ze studeerden allebei kunstgeschiedenis, en kwamen elkaar nogal eens tegen. In eerste instantie was er geen romantiek, maar waren ze gewoon vrienden. Naar verluidt veranderde dat toen prins William Kate zag op een liefdadigheidsmodeshow. Het duurde echter nog wel even voor ze een relatie kregen. Omdat ze met meerdere vrienden met elkaar in een huis woonden, werd dit niet gelijk ontdekt. In maart 2004 begon de paparazzi te schrijven over prins William, die een vriendin zou hebben. In 2007 ging het stel tijdelijk uit elkaar, maar toch vonden ze elkaar weer. Op 20 oktober 2010 vroeg prins William Kate ten huwelijk tijdens een vakantie in Kenia. Als verlovingsring kreeg Kate de saffieren ring die van zijn moeder, Lady Diana, was. En wat past er mooier bij een saffieren ring dan een blauwe jurk! De keuze van Kate voor blauw was dus heel logisch en verklaarbaar. Kate droeg een blauwe wikkeljurk van Issa, die al snel daarna uitverkocht was.

Foto ©The Britisch Monarchy/hand out

Kroonprinses Victoria

Victoria had al jaren een relatie met haar sportleraar, Daniel Westling. In juli 2008 verhuisde Daniël naar een huurappartement op het terrein van Paleis Drottningholm. Ruim een half jaar later, in februari 2009, maakten Victoria en Daniel bekend dat ze verloofd waren. Victoria vertelde dat ze zich met Daniel aan haar zijde veilig voelde, dat ze sterker en gelukkiger was geworden en dat het tijd was om samen iets op te bouwen. Tijdens de bekendmaking van haar verloving met Daniel Westling, koos Victoria voor een donkerblauwe satijnen jurk van de Zweedse ontwerper Pär Engsheden, die later ook haar trouwjurk ontwierp.

Mathilde d’Udeckem d’Acoz

Het was voor België een grote verrassing, toen in 1999 de verloving bekend gemaakt werd van prins Filip met jonkvrouw Mathilde Marie Christine Ghislaine d’Udekem d’Acoz. Hij had zijn relatie met Mathilde maar liefst 3 jaar lang geheim weten te houden. Filip en Mathilde ontmoetten elkaar naar verluidt op de tennisbaan. Mathilde had een eigen logopedie praktijk in Brussel. Tijdens haar verloving met prins Filip droeg Mathilde een beige pantalon, met een donkerblauw bloesje in blazer model. Ze was nog erg voorzichtig met haar kleding, maar in de loop van de jaren kwam daar gelukkig veel kleurrijke kleding bij.

Prinses Beatrix

Beatrix? Die verloofde zich toch in een groene jurk? Klopt, Beatrix droeg bij de bekendmaking van haar verloving een groene paisleyjurk, echter wel met blauwe accenten. Daarom vermelden we die jurk ook hier. En… stiekem laten we natuurlijk ook heel graag nog even het stralende paar zien.

Nationaal Achief/Erik Koch

Hoe leuk is het dat prinses Mabel de jurk later droeg op een koninklijke bruiloft.

Lady Diana Spencer

Lady Diana Spencer werd al een tijdje achtervolgd door paparazzi, toen haar verloving met prins Charles op 24 februari 1981 bekend werd gemaakt. Naar verluidt wilde ze bij een luxe winkel kleding kopen voor de bekendmaking van haar verloving. Ze werd echter niet herkend, en er werd tegen haar gezegd dat ze beter naar een goedkopere winkel kon gaan. Zo ging Diana naar Harrods, en kocht daar een kobaltblauwe deux pieces, gecombineerd met een witte strikblouse met vogelmotief.

BSR

Prinses Christina

De Nederlandse prinses Christina koos voor een aqua blauwe kleur, tijdens de bekendmaking van haar verloving met Jorge Guillermo.

Nationaal Archief/Rob Mieremet

Zara Phillips

Zara Phillips en Mike Tindall kozen voor heerlijke vrijetijdsoutfits op de foto’s die werden vrij gegeven ter gelegenheid van hun verloving.

Prinses Martha Louise

Prinses Martha Louise van Noorwegen koos voor een lavendelblauwe jurk, compleet met netpanty, tijdens de bekendmaking van haar verloving met Ari Behn.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
16 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Leuk blog Petra, heerlijk die “oude” foto’s.
Blauw, blauw, ik houd van jou….. Mijn lievelingskleur en wat een leuke verlovingsoutfits zijn er. Victoria en Diana springen er voor mij uit.

Bleu, bleu, l’amour est bleu“, zong Vicky Leandros in 1967, en werd er voor Luxemburg vierde mee op het Eurosongfestival !

Koningsblauw: de jurk van Kate en het pakje van Diana krijgen van mij een gedeelde eerste prijs in deze serie verlovingskleding!
De overdracht van de prachtige ring die Diana toebehoorde heeft een geladen emotionele waarde.
William heeft zich mijns inziens hiermee diep in het hart laten kijken hoe sterk de liefde, tot zijn moeder is geweest en hoe diep de pijn om haar gemis nog aanwezig was.
Wat mooi om die gevoelens met zijn geliefde verloofde op deze wijze te delen, en wat een eerbetoon aan Diana.

Leuke blog om even bij weg te zwijmelen. Het jasje en de strikblouse van Diana stond haar beeldig en paste perfect bij die iconische ring.
Mooiste verlovingsjurk vind ik die van Victoria, heerlijk spontane foto ook.
Erg leuk een jonge Mathilde te zien, wat een beauty!

Wat leuk om deze foto,s te zien, en vooral de ” weetjes” erbij,.
Het verhaal van Diana nooit gehoord, maar complimenten hoe ze dat zelf zo heeft uitgezocht.
Niet iedereen was enthousiast over dit pakje, maar het stond haar heel goed., en ook haar kapsel werd een grote hit.
Her huppeltje van Beatrix was enig om te zien, als ik deze jurk zie, blijft het daaraan verbonden, wat een stralend paar.
En Zara en Mike, heerlijk om dit stel zo gewoon en ongedwongen te zien, en volgens mij nu nog net zo verliefd op elkaar als toen. Ik geniet altijd als ik hen zie.
Heerlijk dit om te bekijken , Petra.

Ik vind het pakje van Christina en ook van Diana heel mooi van kleur. Inderdaad, Märtha-Louise met netpanty bij zo’n gelegenheid, tsja. Het korte haar stond haar best leuk, maar nu ze het langer heeft ook, met mooie krullen.

Ook voor mij is Diana’s verhaal nieuw, leuke anekdote Petra. Beter naar een “goedkopere” winkel gaan, Harrods 😀

Kate ziet er mooi uit maar ik heb altijd moeite gehad met haar verlovingsring, dit prachtige exemplaar vind ik één van Diana’s iconische juwelen. Steeds als Kate ‘m draagt denk en voel ik van ‘nee’…. ach ja zo hebben we allemaal onze dingen 😉

💙 True blue…. de laatste versie is in 2009 ontdekt. Interessant om te lezen, de ontwikkeling van 🩵

https://blog.leoprinting.be/blog/de-geschiedenis-van-de-kleur-blauw-2?hs_amp=true

🩵 Nog wat koningsblauwe weetjes en nieuwtjes…. 💙

https://www.antiekstijlwebwinkel.nl/362/blog/429/blauw-bloed/

En …. blauw geeft rust, ontspant en is kalm. Blauw maakt groter en is verkoelend. Blauw bevordert de communicatie. Blauw is helder en diplomatiek, schoon en fris.

Ja mooi Maribrune, de kleur van communicatie, uiting en expressie, van het keelchakra 🦋

Hoi PK020,
Mooie weetjes over de kleur blauw.
Dank je wel 🙏🏻

Och dat huppeltje van prinses Beatrix bij de verloving; zo schattig en echt verliefd. Moest ik meteen aan denken toen ik de foto hierboven zag. En heel lief van Mabel om later deze jurk te her dragen.
Dat verhaal over Diana en haar verlovingspakje had ik nog nooit gehoord en is een echt “Pretty Woman” moment. Wat zal die winkel een spijt hebben gehad.
Wat opvalt in dit rijtje is dat Zara en ook Martha Louise lekker hun eigen gang gingen. De anderen zaten duidelijk wat meer in de routine van: netjes en veilige keuze.
Leuk overzicht Petra, dank je wel.