Avatar foto Door Moderator Petra
Oranjeprinsessen 15 aug 13 reacties

De stijl van prinses Margriet

Op naar een nieuwe Royal van de maand. Dit keer kiezen we voor een heel bekend persoon, voor ons als Nederlanders: prinses Margriet. Jarenlang was ze de rechterhand van koningin Beatrix en was ze veel in beeld. En nog steeds is ze regelmatig actief. Zij verdient het gewoon om even in het zonnetje gezet te worden. Laten we haar stijl eens nader gaan bekijken.

Jeugdig

In haar jeugd droeg Margriet dezelfde kleding als haar zussen. Ietwat tuttig, keurig en koninklijk, besteld bij de favoriete ontwerpster van koningin Juliana: Lien Bergé-Farwick.

Foto ©RVD/Koninklijk Huis (Nationaal Archief)

Op onderstaande foto zie je prinses Margriet met een zogenaamde lampekap-hoed.

Foto ©Anefo, Jac. de Nijs

Margrieten

Zeg je prinses Margriet, dan zeg je ook margrieten. De bloemetjes wel te verstaan. Ook haar echtgenoot, prof. mr. Pieter van Vollenhoven zien we nogal eens met een stropdas met margrieten of een speldje met een margriet. Prinses Margriet zelf houdt van een bepaalde symboliek, en verwerkt de lieftallige bloemetjes nogal eens in haar kleding.

Foto ©RVD/Max Koot

Margrieten op het jasje en verwerkt op haar hoed.

Foto ©Nationaal Archief/Ron Kroon

Verloving en huwelijk

Op 10 maart 1965 werd de verloving bekend gemaakt tussen prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. De prinses droeg een jurk met bloemenpatroon. Haar haren zijn mooi opgestoken.

Foto ©RVD

Pieter en Margriet trouwden op 10 januari 1967 in Den Haag. Prinses Margriet droeg een trouwjurk, die werd ontworpen door Lien Bergé-Farwick. Lien ontwierp een japon van witte cloquézijde met een ingeweven margrietmotief. De stof werd gekocht bij zijdefabriek Bianchini-Férier uit Parijs. Ook de modehuizen Chanel, YSL en Dior laten hier stoffen vervaardigen. Margriet droeg de parelknooptiara op haar huwelijksdag.

Foto ©RVD

Trendvolger

Ook tegenwoordig volgt prinses Margriet nog steeds graag de laatste mode. Zo zagen we haar rond 2007 in glimmende jasjes met roezel kragen. Toen een aantal jaren geleden de dierenprint hip werd, konden we ook prinses Margriet hier in zien.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

We zien prinses Margriet, haar echtgenoot en tegenwoordig ook zoon prins Pieter-Christiaan jaarlijks bij de dodenherdenking op de Grebbeberg in Rhenen. Daar draagt ze standaard een zwarte outfit, compleet met hoed of fascinator.

Foto ©Royalduo

Ieder jaar (uitzonderingen daar gelaten) brengen Pieter en Margriet ook een bezoek aan New York, in verband met het Peter Stuyvesant bal. We zien haar daar altijd in galajurk en tiara. In de andere blogs zullen we meer laten zien van Margriet tijdens deze momenten.

Foto ©Leigh Becket, Netherland America Foundation
Foto ©Leigh Becket, Netherland America Foundation

Bij de laatste Royals van de maand (groothertogin Maria Teresa en prinses Claire), zagen we dat kleding werd doorgegeven aan familie. Een enkele keer gebeurt dit ook bij onze Nederlandse Royals. Zo droeg prinses Annette op koningsdag 2014 deze smaragdgroene deux pieces van prinses Margriet. Echt een oudje, want Margriet droeg het rondom het huwelijk van prinses Beatrix.

Foto’s met dank aan: Nationaal Archief/Jac. de Nijs/Josée Zwaga/Screenshot NOS 

Ook deze maand hopen we weer uitgebreid aandacht te schenken aan de toppers en missers. Daarnaast komen de ontwerpers/labels waar prinses Margriet graag koopt aan bod. De vierde blog blijft nog even een verrassing. Kijk je deze maand met ons mee, naar de mode van prinses Margriet?

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
13 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat mooi die details van haar trouwjurk. Nooit geweten van die margrietjes in de stof. Ik vind dat prinses Margriet er altijd elegant en verzorgd uitziet!

Ja prachtig hè? Die ingeweven margriet patronen in de bruidsjapon, ik las er over in een eerder blog op MKM.

https://www.modekoninginmaxima.nl/koninklijke-bruidsjurken-deel-10-prinses-margriet/

Ohhh, wat een goede keuze! Ik vind prinses Margriet charmant en meestal erg leuk en vlot gekleed. Al mooie outfits gezien en benieuwd naar de rest.

Wat mooi om prinses Margriet in het zonnetje te zetten, ik vind Margriet en Pieter echt zo’n leuk stel.
Grote steun voor onze koning geweest toen hij jong was en Claus ziek was (hij heeft ze daarvoor nog publiekelijk bedankt).
Margriet is altijd smaakvol en goed gekleed (ik ben benieuwd of jullie missers kunnen vinden; behalve toen ze jong was).
Zij is, net als groothertogin Maria Teresa zich naarmate ze ouder werd, steeds vlotter en jonger gaan kleden.
Ik vind haar een sprankelende, vlotte en leuke vrouw met een goede antenne voor wat haar staat en bij haar past.
Dat dierenprintje met de prachtige ketting spat er uit. In één woord geweldig.
Ook het rode “roezel”kraag jasje(?), vind is haar super staan.
De galalook met zwart kanten top en wijde blauwe look maakt haar wat gedrongen aan de bovenkant, maar een misser vind ik het niet.
Verder staat Annette het groene pakje echt beeldig, die wijde open kraag laat haar gezicht (echt een klassiek en mooi gezicht heeft ze) heel goed uitkomen.

Dank Petra; wat fijn dat je deze maand onze eigen prinses Margriet in de schijnwerpers zet!
Vorig jaar trof ik haar tot mijn grote verrassing ineens aan in een kledingzaak bij hetzelfde kledingrek waar ik aan het snuffelen was.
Ze liep gewoon tussen het winkelend publiek door naar de grote spiegels om haar gepaste combinaties te keuren, maar vermeed zorgvuldig oogcontact te maken met andere mensen. Ondertussen babbelde ze vrolijk met een dame die haar vergezelde over de kleren van haar keuze.
Ik vind Margriet er eigenlijk altijd heel verzorgd uit zien, van hoofd tot voeten.
Heel leuk om de modelijn van vroeger naar nu te bekijken en vergelijken.
‘k Verheug mij al op het vervolg van deze serie.

Wat een leuke ontmoeting Lieske 👍

Klopt, Margriet draagt ook gewoon confectie .
Mijn zus had een pakje van Moq, later zag ze dat Margriet hetzelfde pakje aan had.

Te leuk die sixties outfits. Wat maakten ze toen toch mooie kleding. Zo jammer dat er niet vaker vintage wordt gedragen door de prinsessen, want alles is zo mooi gemaakt en V8 trage is weer helemaal hip.

Oh alsjeblieft, heb je ook foto’s er van de mode van prinses Margriet van de jaren 70 (flapbroeken) en 8o (glittertjes).

Oh dat zou leuk zijn…

Wat heerlijk om de kleding van de jaren 50 / 60 te zien.
Daar geniet ik zoooo van, de stijl, maar ook het complete plaatje, van handschoenen tot hoedje het heeft gewoon wat.
Margriet heb ik altijd bewonderd om haar bescheidenheid, en het vele werk dat zij heeft gedaan en nog wel doet, samen met Pieter een fantastisch koppel. Die 2 horen gewoon bij elkaar.
Ze waren in alle opzichten een geweldige steun voor Beatrix ,en haar gezin , ik denk vooral in de jaren van de ziekte van Claus,
Kleding is altijd fleurig en zeer verzorgd, nooit overdone, en toch koninklijk,
Ik hou van ze.

Op de bovenste foto (van het gezin) vind ik de jurk van Christina (of was het toen nog Marijke?) heel leuk.
De galajurk met blauwe rok en zwart kanten bovenkant vind ik prachtig staan.