Avatar foto Door Josine Droogendijk
Mode algemeen 23 dec 0 reacties

Claus: ook qua mode een bijzondere man

Esquire is een Nederlands tijdschrift voor mannen en eens in de zoveel tijd besteedt het blad aandacht aan koninklijke mode. In maart 2016 was op de website van Esquire zelfs een lovend artikel te lezen over prins Claus. De kleding van prins Claus, welteverstaan. Auteur Gandor Bronkhorst omschrijft de prins als 'de stijlvolste man ooit' van het Koninklijk Huis. Een interessante stelling, die wordt onderbouwd met beelden van 10 maart 1966. De kleding van de prins was die dag perfect op maat, bescheiden, en passend bij zijn functie.

De drie eigenschappen die Bronkhorst noemt, hebben we niet alleen op de trouwdag van Beatrix en Claus gezien, maar ook de rest van zijn leven heeft de prins zijn kleding altijd aangepast aan zijn koninklijke functie. Toch wist hij op subtiele wijze zijn smaak, mening en humor te verweven in zijn kleding en accessoires. In deze log enkele voorbeelden hiervan. Bij genoeg interesse kan ik  hier een serie van maken. 

Een overhemd met honden die wat vogels achtervolgen: waarom ook niet? 

Prins Claus droeg ook graag kleurrijke dassen, zoals deze das met appels en peren. De prins droeg de das vaak, bijvoorbeeld als prinses Beatrix haar japon met appeltjes droeg. Een geniale combinatie. 

Prins Claus was een fervent golfer en ook dat was te zien aan zijn dassen. 

Allemaal heel geestig, maar geen enkele das is zo geestig als deze das met gele heksen op een bezemsteel. Vast geen verwijzing naar de vrouw die naast hem zit 😉 

Wat wel eens onderbelicht blijft, is Claus' voorkeur voor Afrikaanse mode. Tijdens de uitreiking van de Prin Claus Prijs van 1998 wierp de prins zijn das af, en daarmee verdween de rest van zijn bijzondere toespraak een beetje naar de achtergrond. 

Claus: "Deze dag in Amsterdam is gewijd aan Afrikaanse mode en textieldesign. Waaraan ik toevoeg: president Nelson Mandela, de grote Afrikaanse leider, schijnt niet alleen een zeer aantrekkelijke man te zijn ( let maar eens op hoe vrouwen zich in zijn bijzijn gedragen ), maar hij is naar mijn mening ook een van de best geklede mannen die ik ken. Hij heeft de moed zich te ontdoen van ouderwetse westerse kledingstukken en accessoires en heeft de Mandela-look gecreëerd. Zijn overhemden wekken mijn jaloezie en zouden de wereld van de mannenmode radicaal kunnen veranderen. Ze bevrijden mijn wapenbroeders van dat onderdeel van onze dagelijkse uitrusting dat geen enkele functie heeft, behalve mijn vrouw ergeren: 'Lieverd, je stropdas zit omgedraaid.'"

Claus' voorliefde voor etnische kleding kwam met name in de jaren zeventig tot uitdrukking in de kleding van Claus én Beatrix. 


Prinses Beatrix is niet de enige met bijzondere kleding. Ook Claus' jasje met pied de poule-motief getuigt van stijl. 

Willem-Alexander heeft zijn voorliefde voor kleurrijke broeken ook niet van een vreemde. 

Eind jaren zestig en beginjaren '70 waren broeken met wijde pijpen in de mode. Claus deed in zijn vrije tijd aan deze trend mee. 

Foto's met dank aan de Rijksvoorlichtingsdienst 

 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments