Máxima’s leven is doordrenkt met geschreven en ongeschreven regels. In de serie ‘Hoe heurt het?’ duiken we daarom de etiquetteboeken in. Met vandaag: de dresscode ‘morning coat/dress’.
Koning Willem-Alexander kunnen we uittekenen in een donkerblauw maatpak met lichtblauwe das. Maar soms, als de gelegenheid héél speciaal is, wordt er wat meer van hem verwacht. Dan staat er in het draaiboek het kledingvoorschrift ‘morning coat’.
Wat houdt dat in? Allereerst een jacquet, ofwel morning coat. Je herkent het kledingstuk aan de kleur (zwart, heel soms grijs), de afgeronde panden en de enkele knoop.
Ook van de partij: een overhemd (met blinde sluiting, dubbele manchet en een liggende boord) en een gilet. Een grijs gestreepte broek en das maken het plaatje af.
Net als bij white tie/black tie vermeldt de naam van het kledingvoorschrift niets over de do’s en don’ts van de dames. Gelukkig weet Máxima inmiddels wel hoe het zit. Als het kledingvoorschrift morning coat/dress op een uitnodiging prijkt, draagt de koningin een jurk of rok tot over de knie. De materialen zijn chic (geen denim dus), een diep decolleté ontbreekt en onderscheidingtekens zijn wél welkom. In veel gevallen wordt er ook een hoed gedragen. Kortom: op en top chic.
Gelegenheden
In het Verenigd Koninkrijk prijkt de morning coat regelmatig op een uitnodiging. Hierboven zien we Willem-Alexander en Máxima tijdens het staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de welkomstceremonie in aanwezigheid van de Queen droeg koning Willem-Alexander een jacquet. Later op de dag, tijdens de kranslegging en diverse (politieke) ontmoetingen, droeg hij een gewoon pak.
Omdat dresscodes doorgaans meer vrijheid bieden aan vrouwen, hoefde Máxima zich niet te verkleden. Haar robe manteau van Claes Iversen ging prima samen met de minder formele dresscode tenue de ville (waarover later meer).
Bij dopen en huwelijken wordt de koning ook nog weleens verwacht in jacquet. in Florence droeg hij, tijdens het huwelijk van Carolina & Albert, een grijs exemplaar.
Bij de nieuwjaarsreceptie voor de Nederlandse genodigden draagt de koning een ‘gewoon’ pak, lees: tenue de ville. Voor de ontvangst van het corps diplomatique mag het allemaal wat chiquer en draagt de koning een jacquet ofwel morning coat.
Bij begrafenissen is het gilet doorgaans zwart, net als de das.
Overige gelegenheden: Prinsjesdag, Royal Ascot en misschien heb jij nog wel een aanvulling?
In het VK zullen de etiquetteregels en kledingvoorschriften een grotere rol spelen dan in Nederland.
Toch zou ik ervoor pleiten om het niet helemaal los te laten.
Ik hou er wel van wanneer bij bijzondere gelegenheden van herdenkingen, trouw, rouw, feestelijkheden, traditionele of aparte gebeurtenissen enz. de kleding verschil maakt met die van het dagelijks leven. Het kan ook een vorm van respect uitstralen en onderscheid maken tussen gewoon en bijzonder.
Wat het jacquet betreft vind ik de zwarte chiquer dan de grijze.
En….ik heb ook weer even genoten van de prachtige outfit van Maxima tijdens het staatsbezoek aan het VK.
Opvallend is dat het gilet vaak (althans in de UK) double-breasted is, en de coat zelf met 1 knoop.
Wat staan ze er allebei frommelig op, op de laatste foto. Leuke rubriek.
Na begrafenis Friso. Troosten de meisjes
Nee die foto bedoel ik niet, de foto daarvoor, de een na laatste, naast de schildwachten.
👖Zagen we haar maar eens in goed gesneden spijkerbroeken of laat ze deze idd “altijd thuis”? 🙂
Ja he PK020, gewoon een leuke hippe jeans, zou haar goed staan.
En zeggen dat morning dress het uniform is op “only boys school” eton college !!
Interessant deze regels over welke kleding wanneer en hoe te dragen. Met deze etiquette kun je bijna niet verkeerd gekleed op een event komen😉. Eens met Birchwood over de robe manteau in UK, die was schitterend.
Dank voor de uitleg. Ik blijf het lastig vinden, maar gelukkig zullen er ter paleize wel uitgebreide instructies liggen. En wat was Máxima mooi in Engeland in de robe manteau!
Ik vind een zwart jacquet mooier dan grijs. Het valt mij op dat bij het huwelijk in Florence de dames dan geen rok/jurk tot over de knie dragen.