Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 10 feb 7 reacties

Amalia draagt op de Cariben een iconische ring van juwelier Steltman

Tijdens de Caribbean Tour dook er een serieus juweel op aan Amalia’s hand: een lotusring van juwelier Steltman.

De ring komt vermoedelijk uit Máxima’s juwelenkluis, want de koningin werd in 2021 al met het juweel gezien. In het boek ‘Amalia’ van Claudia de Breij vertelt de prinses dat ze de weg naar haar moeders juwelenkluis al langer weet te vinden. Prinses Amalia: “Ik zat sowieso heel graag in mijn moeders sieraden. Toen ik heel klein was al. Dan was zij zich aan het voorbereiden op een belangrijk diner en riep ze door het huis: “Amalia, waar is die ring?”’

Amalia met de lotus-ring. (c) PPE

In een eerdere editie van Royalty schreef ik al over de geschiedenis van de lotusring. Het ontwerp hoort bij de geschiedenis van juwelier Steltman zoals de Eiffeltoren bij Parijs. Ik zal mezelf maar even citeren: “Toen de lotusbloem in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in de mode kwam vanwege de fascinatie voor Aziatische culturen, deed Johannes Steltman op zijn eigen manier mee. Zijn inspiratie vond hij in de etnografische kunst. Denk hierbij aan maskers, Chinese dierfiguren, Japanse gordelknopen, Afrikaanse muziekinstrumenten, Peruaans aardewerk en Perzische olielampen. De lotusbloem werd door Steltman verwerkt in ontwerpen vol contrast. Vaak bestond het hart van de bloem uit een parel of diamant, terwijl de bloemblaadjes werden versierd met mat zwart emaille – een techniek waar Steltman Juwelier anno 2023 nog steeds bekend om staat. De blaadjes van de lotus verschilden qua vorm en samenstelling en vaak werden de randjes van de blaadjes bezet met kleine briljantjes.”

Een nieuw jasje

Ter ere van het honderdjarig bestaan van Steltman Juwelier werd het iconische ontwerp in een nieuw jasje gegoten. Reinier Brom, goudsmid en hoofd van het atelier ontwierp een collectie met briljant geslepen diamanten (of kleurstenen) in een bol bloemmotief. Doordat het bloemmotief hoger en open is gezet op een wit of geelgouden ondervlak, lijkt het door de reflectie van het licht net alsof de lotus drijft. Vandaar ook de naam van de collectie: Floating (drijvende) Lotus.

Máxima met de ring in juni 2021:

Foto: BSR/Imago Daily Sport

Close-up van de ring:

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
7 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een prachtige ring. Matcht mooi met de leuke clutch die Amalia draagt.

Heel mooi gemaakt en wat is er mooier dan te kunnen rondsnuffelen in je moeders bijouteriedoos?( nou ja voor Amalia een kluis misschien;-) )

Last edited 1 jaar geleden by Tantie

Heel mooie ring, Amalia heeft een goede smaak.

Prachtige ring!
Als hij in mijn sieradendoosje zou liggen (een stel-dat-opmerking dus), liet ik in het opengewerkte hart van de lotus een mooie edelsteen zetten.
Lijkt nu net of hij niet compleet meer is.
Leuk, dat moeder en dochter sieraden uitwisselen. Dat vind ik persoonlijk beter dan kledingruil.

Volgens mij zit er wel een steen in het midden van de ring zowel bij Maxima als bij Amalia, dacht een saffier en een robijn of andere rode steen te zien.

Mooie ring!

Wat een prachtige ring, het lijkt wel of er bij Amalia een saffier in zit en bij́ Maxima een rode steen, maar misschien is het gezichtsbedrog. Hoe dan ook, een heel mooi, tijdloos en elegant ontwerp.