Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overige royals 16 okt 18 reacties

Ai. Prinses Marie-Chantal blundert met ordelint

Een ordelint kun je niet zomaar over een schouder draperen. Bij iedere onderscheiding hoort een handboek met de do’s en don’ts en daar staat ook de juiste schouder bij. In het geval van de Deense orde is dat links, in het geval van de Griekse orde van Sint-Olga is dat rechts. Marie-Chantal was dat blijkbaar even vergeten.

Bij aankomst droeg ze het ordelint over haar linker schouder. Op de verkeerde manier dus. Ergens tussendoor moet de fout snel hersteld zijn, want een paar minuten later droeg ze hem om haar rechterschouder.

BSR

Bij de nieuwe generatie ging het gelukkig wel goed. Christian droeg de Deense orde van de Olifant keurig over links. Ingrid-Alexandra deed dat ook. De toekomstige koningin van Noorwegen kreeg de onderscheiding van koningin Margrethe op haar achttiende verjaardag. Het is de gewoonte dat de Deense en Noorse hoven onderscheidingen uitwisselen bij een achttiende verjaardag van een troonopvolger.
Estelle van Zweden (hieronder links) is nog niet volwassen en droeg dus geen ordelint. Amalia droeg het ordelint (en het Grootkruis) van de Orde van de Nederlandse Leeuw. Zoals het hoort, droeg ze die over rechts. Elisabeth droeg het grootlint van de Leopoldsorde en die hoort dus ook over rechts.

Deense hof
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
18 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Als ik lees wie het groothuis ned leeuw krijgt, dan is dat voor mensen die iets uitzonderlijke presteren. Waarom krijgt Amalia die dan van paps voor haar 18e verjaardag. Ik heb er echt niets mee, met dit soort onderscheidingen. Je verdient ze door daden die je hebt gedaan . Niet omdat je Oranje heet. Van mij mag dit afgeschaft worden of, alleen worden uitgereikt bij een bijzondere daad.

Tsja, kan gebeuren….!
Geen man over boord hoor!
Maar even een bloos-momentje voor de dame in kwestie, denk ik…

Vandaag weer wat geleerd, maar een vergissing is menselijk en het foutje was snel hersteld.

Ach we “blunderen” allemaal wel eens en m.i. valt het allemaal wel mee gezien haar Griekse koninklijke gewoontes 🇬🇷

De REUSACHTIGE tiara ervaar ik als meer punt van aandacht 🫣

Zo zie je maar wee… we zijn allemaal mens en doen wel eens iets verkeerd. Kan gebeuren!

De grootste blunder vind ik eigenlijk dat zij voor zo’n enorme tiara heeft gekozen. Begrijp me niet verkeerd, de tiara is prachtig, maar veel te opvallend voor deze gelegenheid, zeker vergeleken met de tiaras van de overige dames.

En dat voor een “kroonprinses” waarvan het land al bijna 60 jaar een republiek is.

Ik zat me al af te vragen hoe dat zat met links en rechts dragen, duidelijk zo. Bedankt. Ze dragen die linten niet iedere dag, dus even opzoeken hoe het moet is een kleine moeite bij de voorbereiding voor zo’n gelegenheid.
Verder heeft ze een eenvoudige japon aan, maar een mooi kapsel met een kroon bijna, i.p.v. tiara.

Ik vind haar niet mooi gekleed: de jurk is niet flateus en de tiara veel te groot. Lijkt of ze er weinig aandacht aan heeft besteedt.
Ik vind haar ook niet sympathiek overkomen. Ik zal nooit vergeten dat zij openlijk commentaar leverde op Leatizia na het incident met Sofia en Leonor in 2018. Die situatie was al gênant genoeg maar MC vond het niet genoeg en plaatste op Social Media dat “de ware kleuren van L.” naar boven kwamen. Geen stijl. En dan die arrogante kinderen van haar…. Nee, niet mijn favo royal.

Haar commentaar op letizia is mij ook bekend. Deel uw mening : geen stijl… ook niet mijn favoriete royal. De tiara is wel historisch verbonden aan het koninklijk huis van griekenland las ik ergens . Deze zou lange tijd “spoorloos” zijn geweest tot hij voor het eerst opdook in 2012 op het hoofd van marie chantal… geerfd of andere : dat was onduidelijk ..

Beste Patricia77,
Oei die fittie heb ik niet meegekregen. Dat is echt “not done” en laat zien hoe iemand is. Bepaald geen “royaal” gedrag van deze dame.

En forse tiara !

Ohh, wat ingewikkeld, ik mag toch hopen dat zo.n handboek heel dicht bij de linten wordt bewaard .

Wat veel regels om rekening mee te houden. Maar gelukkig is het goedgekomen😉. Het was nog lang gezellig in het paleis🕺🏽💃🏼

O wat verwarrend, ik heb altijd gedacht dat de ordelinten naar eigen inzicht links of rechts mochten.
Goed om dat nu te weten, Josine.
Marie-Chantal zal zich wel even ongemakkelijk hebben gevoeld.

Nee, hoe het grootlint gedragen wordt steekt heel nauw. Ik las dat Koningin Juliana het lint van de Nederlandse Leeuw eenmaal, op prinsjesdag, over de andere , “verkeerde” , schouder heeft gedragen. Misschien was dat in verband met de snit van haar robe…. op Wikipedia kun je lezen hoe grootlinten zijn ontstaan en hoe men ze draagt.