Avatar foto Door Josine Droogendijk
Juwelen 14 nov 18 reacties

Aha! Deze broche ging schuil onder Máxima’s grijze cape

Tijdens het staatsbezoek van de Italiaanse president waren er overdag geen fotografen welkom op het paleis. De enige foto’s die gemaakt werden, waren dus van buiten. Van Máxima mét cape. Toch kan ik verklappen welk juweel ze op haar jurk had gespeld.

Het zit zo: de welkomstceremonie vond plaats rond de klok van half twaalf. Het staatsbanket begon pas negen uur later, rond de klok van half negen. In tussentijd had de Italiaanse president een eigen programma, dus Máxima kon ook gewoon aan het werk. Zo nam ze een videoboodschap op voor de B20, een bijeenkomst op Bali. Dat zag er zo uit:

De ruimte herken je misschien wel: de Rekenkamer van het Koninklijk Paleis van Amsterdam.

Juwelen
De prachtige broche op Maxima’s jurk is niet zomaar een glimmer. Deze broche heeft een lange geschiedenis. Onder de talrijke grijze parelsieraden in de koninklijke kluis, is deze broche misschien wel één van de oudste, samen met de diamanten en parels bezette “Fleur De Lys Broche”. Het stelt een steel voor die is versierd met een delicaat lint, met aan het einde twee grijze ronde parels en een derde; een druppelvormige, grotere grijze natuurparel.

© PPE/Nieboer

Hoewel de oorsprong niet precies bekend is, kunnen sommige details erop wijzen dat het juweel aan het einde van de 19e of het begin van de 20e eeuw is gemaakt: het design, de slijpvorm van de diamanten (old-mine cut) en de algemene vorm van de broche. Broches van dit formaat werden destijds gebruikt om de volumineuze hoeden van die tijd te versieren. Het was koningin Wilhelmina die begin 1900 dit prachtige sieraad introduceerde… Namelijk op 13 september 1924 in Rotterdam. (Informatie met dank aan juwelenkenner Edwin Fellner.)

Nationaal Archief

Op latere momenten kwam de broche nog meermaals in beeld.

Foto: Nationaal Archief

Ook haar nazaten droegen dit juweel veelvuldig. Tijdens het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan Groot Brittannië in de jaren 80, prijkte het juweel op haar linkerschouder. Haar schoondochter, Maxima waardeert het juweel klaarblijkelijk , aangezien ze de broche veelvuldig draagt. De teller tikt inmiddels de 18 (!) aan.

PPE
PPE
PPE
PPE
PPE
PPE

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
18 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Het blijft een mooie broche en een terechte favoriet van Máxima!

Deze broche is duidelijk een favoriet van Maxima. En terecht. Zo’n juweel gaat nooit vervelen.

Heel mooi, zeker op een effen stof. Goed dat ze deze broche veel draagt.

Mee eens.

Last edited 1 jaar geleden by maribrune

Prachtige broche, die het mooist uitkomt op een effen gekleurde stof van niet al te dunne kwaliteit.
Ik ben toch wel wat beduusd van de foto waar Wilhelmina op afgebeeld staat (met het lange bont om haar hals)……! Een korte, zware halsketting, de broche waar we nu over spreken op haar boezem gestoken; daaronder nóg een broche op haar buik en het geheel omlijst met een lange ketting. Bovendien is haar japon ook nog van een patroon in de stof voorzien. De hoed met een flinke verentooi completeert de imposante verschijning van onze oud-vorstin.
Naar mijn smaak een beetje té!

Ik vind m als broche ook t mooist.
Staat haar altijd goed!
Op iets grijs t beste.

Wat een schitterende broche. Zou hem ook heel graag eens als hoedenspeld willen zien. Op de meer eenvoudige jurkjes komt hij heel mooi tot zijn recht. Gedragen op haar middel lijkt me lastig met zitten, dat hij niet gaat “steken”

Een prachtig sieraad heel mooi gedragen door onze koningin. Slechts een keer vond ik t wat minder en dat is de speld grdragen in de taille versie 2016.

Ja, deze speld is zoooo mooi , veel dragen maar, zonde om in de kluis te laten liggen

Schitterend sieraad en staat inderdaad het mooist op eenvoudige kleding!

Ik vind het een mooie broche, heel elegant. Leuk dat Maxima de antieke juwelen laat schitteren door ze op een moderne manier te combineren! Hoe eenvoudiger de kleding, hoe beter het sieraad tot zijn recht komt.

Mooie broche, ik snap dat het oorspronkelijk een goede speld is, hij is wel heel langwerpig.

Goede speld=hoedenspeld

Ja, die B20 meeting was vandaag(het is op Bali 7u later), het regeringsvliegtuig is zondagavond laat pas vertrokken, komt vanavond tegen 22u30 lokale tijd aan, morgen en overmorgen is de eigenlijke G20 top, als t goed is, is Hare Majesteit en Premier Rutte daarbij, komen dan wel op t laatste moment aan!

oh, verrassend, dacht toch dat ze hier wel verwacht werdt! Zag op twitter dat Rutte & Kaag met t regeringstoestel onderweg waren, die zijn er dan dus wel!

Maxima stond op de vvip lijst samen met oa de fifa directie en nog andere , maar haar bijdrage werd blijkbaar via video doorgegeven heb ik gelezen.

Last edited 1 jaar geleden by maribrune

Ja, dat dacht ik ook gezien te hebben, ze bracht de laatste tijd haast meer tijd door in het vliegtuig dan thuis, misschien heeft ze zelf bedankt om even wat rust te nemen en bij Amalia te kunnen zijn! Reis naar Bali kost al gauw zo’n 16 uur(enkele reis), dit is overigens de videoboodschap
https://youtu.be/vBfC3xcSsUg

Last edited 1 jaar geleden by P J Hoogeveen