Avatar foto Door Moderator Petra
Overige royals 04 feb 12 reacties

Zo mooi zijn Rania’s traditionele jurken

Door de Caribenreis is de serie ‘Royal van de maand’ een beetje ondergesneeuwd. Hierbij nog een laatste blog over Rania, dan kan moderator Petra volgende week door met de nieuwe Royal van de Maand.

Als je op vakantie gaat naar Jordanië, is het handig om vooraf te kijken naar de kledinggebruiken van het land. Jordanië is een Islamitisch land, waar maar liefst 95% van de bevolking Islamitisch is. Het is in Jordanië gepast als je als vrouw in ieder geval je knieën bedekt, en niet met blote schouders loopt. Je ziet koningin Rania dan ook zelden met een rok of jurk die eindigt boven de knie. En blote schouders? Slechts een heel enkele keer in het buitenland.

In Jordanië val je niet op als je een broek of gewone rok of jurk draagt. Integendeel, Westerse kleding en traditionele kleding wordt daar door elkaar gedragen. Dat zien we bijvoorbeeld ook bij koningin Rania. Ook zij draagt beide. Ter illustratie: bijvoorbeeld op Independence Day draagt ze vaak traditionele kleding. Daarnaast is het ook wisselend waar je bent. Zo is het in bepaalde regio’s gebruikelijk om vooral traditionele kleding te dragen, en kun je in andere gebieden gewoon Westerse kleding dragen.

Koningin Rania tijdens Independence Day 2017 in Amman. Foto ©PPE/Royal Hashemite Court

We zagen in de eerdere blogs al het een en ander voorbij komen, maar hieronder zien we nog meer voorbeelden van haar prachtige traditionele jurken.

Traditionele kleding

Misschien wel goed om te weten: er is qua traditionele kleding onderscheid. Veel vrouwen zijn volledig gehuld in een lange zwarte chador, soms zelfs nog met gezichtsbedekking. Bedoeïenen vrouwen lopen echter in kleurrijke jurken en hoofddoeken. Als koningin Rania traditionele kleding draagt, zie je haar meestal in een zwarte jurk met kleurrijk borduursel. De kleur rood komt vaak terug, maar ze draagt ook geregeld een witte jurk met borduursel. Kijk je mee naar de prachtige beelden?

Koningin Rania voorafgaand aan een diner tijdens de 2e dag van het staatsbezoek aan Nederland op 20-03-2018. Foto ©PPE/pool
Foto ©PPE/Royal Hashemite Court
Foto ©PPE/Royal Hashemite Court
Foto © PPE/Royal Hashemite Court
Foto ©PPE/Royal Hashemite Court
Foto ©PPE/Royal Hashemite
Foto ©PPE/Royal House
De Jordaanse koningin Rania en haar schoonmoeder Moena tijdens Independence Day 2021. Foto ©PPE/Royal Hashemite Court
Tijdens een diner droeg koningin Rania deze prachtige ecru japon. Foto ©PPE/Royal Hashemite

Als laatste zie je koningin Rania een enkele keer in een jurk met een andere hoofdkleur. Dat zorgt voor een mooie afwisseling.

Foto ©PPE/Nieboer/Royal House
Foto ©PPE/Royal Hashemite Court
Foto ©PPE/Royal Hashemite Court
Foto ©PPE/Royal Hashemite Court
Foto ©PPE/Royal Hashemite Court

Een vleugje traditie

Daarnaast draagt koningin Rania ook regelmatig kleding met ‘een vleugje traditie’ of een knipoog naar de traditionele kleding. Hieronder zien we Rania met een witte blouse met daarop een vrouw afgebeeld in traditionele kleding.

Koningin Rania bij een groep vrouwen die bij elkaar zijn in verband met de Jordan Food Week. Foto ©PPE/Royal Hashemite Court

Op de onderstaande foto zie Rania in een zwarte blouse met prachtig borduursel.

Foto ©PPE/Royal Hashemite Court
Foto ©PPE/ Royal Hashemite Court

Een knipoog naar de hoofdbedekking van Jordaanse mannen (de keffiyeh) is nooit ver weg.

Foto ©PPE/Royal Hashemite Court
Koning Abdullah tijdens de begrafenis van Queen Elizabeth II met de traditionele keffiyeh. Foto ©PPE/Royal House

Tenslotte zijn Palestijnse rokken ook schitterend. Voorbeeld: hier een prachtig exemplaar van koningin Rania in zwart met rood.

Koningin Rania en prins Hussein tijdens Independence Day 2015. Foto ©PPE/Royal Hashemite Court

Noot: Petra heeft zich voor deze blog verdiept in de traditionele Jordaanse kledingstijl. De tekst is echter meer samenvattend, het gaat hier uiteraard met name om de kleding van koningin Rania. De tekst is niet volledig en bevat slechts een klein stukje achtergrondinformatie.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
12 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Van de gewone kledingstijl van Rania ben ik niet echt fan. Het is een beetje te glamourous. Er zitten altijd van die draperietjes en lapjes en dingetjes. Het is het voor mij allemaal net niet.
Maar haar traditionele kleding vind ik prachtig. Ze is daarin tegelijk toegankelijk en koninklijk, en de kleuren staan haar in het algemeen prachtig.

Alle zijn prachtige stukken. De kleding is waanzinnig en Rania staat alles…..

Wat een mooie blog! Koningin Rania is een lust voor het oog: zo mooi, zo tot in de puntjes verzorgd, en haar kleding is werkelijk nooit saai. Het staat haar ook allemaal even goed, van ultramodern tot zeer traditioneel. Mooi dit overzicht van traditionele gewaden: echt vakmanschap en zeer stijlvol.

I like Rania best in traditional dress. Thank you for showing us the many different colors she has worn. I love the aqua-blue dress! But, all of them are beautiful and must take hours of work on the embroidery.

Rania…. een heel charmante vrouw, die er in westerse kleding piekfijn verzorgd uitziet met een stijlvolle, elegante uitstraling.
Maar de traditionele kledij staat haar ook grandioos mooi!
De lange, vaak geborduurde gewaden ogen buitengewoon sierlijk en geven de indruk dat Rania dagelijks gewend is deze te dragen.
Ik kan geen keuze maken welke ik op nummer 1 zou zetten; daarvoor zijn er te veel prachtige exemplaren bij in deze fotoreportage.

Wat een prachtige kleding, zo verfijnd en elegant. Zo mooi de geborduurde pasjes, halslijnen en vaak klokkende mouwen. ‘East meets west’, nooit ordi, modieus en heel stijlvol.

Prachtig, sommige dingen zou ik ook zo willen dragen, zoals die witte jurk met rood borduursel of die mooie blouses.

Petra wat een leuke blog is dit geworden! Schitterend, ik kan genieten van traditionele kleding met mooi borduurwerk. Puur ambachtswerk. Hebben de verwerkte kleuren ook een betekenis misschien? Wat fijn dat koningin Rania deze gewaden blijft dragen. Het staat haar ook nog es heel goed.

Last edited 1 jaar geleden by Tantie

Thanx.

WauW wat vind ik deze kleding toch mooi. Ik ben dol op het traditionele borduurwerk en de mooie kaftans. Ik vind het knap hoe Rania in Nara kleding traditie en modern weet te combineren. Echt heel mooi en heel eigen deze stijl.