Avatar foto Door Josine Droogendijk
Accessoires 27 sep 16 reacties

Zo kan Máxima spelen met de Oranjejuwelen

Gisteren liet ik op deze website vier verschillende versies van het smaragden diadeem zien, maar er is nog meer mogelijk! In deze blog laat ik je zien hoe Máxima kan spelen met de Oranjejuwelen.

Laat ik eerst de vier versies uit de vorige blog nog maar een keer op een rij zetten.
1. Het oorspronkelijke ontwerp, met drie peervormige staanders
2. Vereenvoudigde versie met twee toegevoegde, ronde smaragden van Emma
3. Vereenvoudigde versie met Emma’s smaragden als staanders
4. Smaragden diadeem met een smaragden broche als kern

Doordat de historische juwelencollectie grotendeels is voorzien van eenzelfde systeem met haakjes en schroefjes, kunnen de meeste stukken onderling gecombineerd worden. Zie het maar als een bouwpakket van technisch lego. De stenen, in dit geval smaragden, hebben een code en dankzij uitvoerige beschrijvingen en/of tekeningen kunnen de juwelen tot in de treure gedemonteerd en getransformeerd worden. Op onderstaande foto kun je zo’n schroefje op het smaragden diadeem zien.

De haakjes zie je vaak nog wel wat beter zitten. Kijk maar naar de oorbel hieronder. Die hebben we inmiddels ook met een aquamarijn, diamant, kunziet en robijn als hanger gezien. De kamenier hoeft voor deze transformaties alleen het haakjes even los te haken en er een andere steen aan te bevestigen. Appeltje eitje.

Foto: PPE

Goed, op deze manier is er dus veel mogelijk met de Oranjejuwelen en als één diadeem dat wel bewijst, dan is dat het smaragden diadeem wel. Naast de vier versies van hierboven, zijn er door de jaren namelijk nog drie andere versies opgedoken. Zo heeft prinses Margriet het diadeem gedragen zónder de smaragden. De groene stenen zijn er dus afgeschroefd en in het centrale deel is er een diamant voor in de plek gekomen. Kijk en vergelijk maar.

Foto’s: PPE

De smaragden kunnen ook nog vervangen worden door parels.

En qua parels valt er dan ook weer te kiezen. Zo heeft Máxima het diadeem ook al weleens gedragen met kleinere parels.

En om het verhaal compleet te maken kan het juweel ook nog op het voorhoofd gedragen worden.

Foto: Nationaal Archief

Ik ga er eigenlijk wel vanuit dat prinses Amalia dit diadeem in de toekomst ook volop gaat gebruiken. Ik zou hem ook weleens willen zien met vijf opstaande aquamarijnen van het aquamarijnen diadeem. Waar hoop jij op?

Foto: PPE
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
16 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Een van mijn favoriete diademen! Helemaal mooi met de smaragden, eigenlijk niet veel meer aan dien

Hopelijk wordt hij binnenkort nog eens gedragen met parels. Al wil ik m’n met de diamanten zoals prinses Margriet m droeg ook nog wel eens zien

Geweldig, die japon van Juliana!!!! En echt super handig die verwisselbare stenen, je kunt gewoon kiezen en samenstellen wat je het mooist vindt passen bij je outfit, heerlijk!

Prachtige japon inderdaad ! Ook die van Prinses Margriet is heel erg mooi, en die schitterende juwelen staan haar beeldig ! De centrale plaats van de broche is ook bijzonder fijn als ‘eyecatcher’ !

…en : de detailfoto (vanop de rug) van Máxima met die éne oorhanger eindigend in parel is onwaarschijnlijk chic en mooi !!

Over Margriet gesproken; is die broche niet dezelfde basis als de parelbroche van Máxima ? Hebben we hier weer een bouwsteentje Josine??

Heel interessant om te lezen en via de foto’s te zien hoe de juwelen getransformeerd kunnen worden en zo een heel ander aanzien krijgen.
Het diadeem waar de groene smaragden vervangen zijn door de grote parels vind ik ook heel mooi!
Dank Josine; dit blog smaakt naar meer!

Leuk om te kijken en lezen Josine. Ik kijk uit naar de broche-blog.

Wat een mogelijkheden, handig hoor.
Zoals Juliana het droeg vind ik niet mooi, maar dat zie je nu ook niet meer.

Prachtig al deze mogelijkheden. Wat een mooie stenen.
Ik vind de versie met die smaragd zo hoog in het midden minder mooi want doet me denken aan een cobra.
Wat me ook wel wat kijkt is de combinatie parels en smaragden. Geweldig bouwpakket en leuk omschreven, dank!

Wat een prachtige foto van juliana met de omgekeerde tiara ! Heel mooi ook met de rest van het juwelenset ! Ook de goudkleurige jurk met maisley motief is subliem !!!

Last edited 1 jaar geleden by maribrune

Maribrune, u haalt me “de woorden uit de mond”, wat een nostalgisch plaatje. Wat me ook opvalt is dat ze ogenschijnlijk geen make up op heeft alleen lipstick, waardoor er een “soft focus’ ontstaat. Ze was duidelijk dol op juwelen en Prins Bernhard op de zijne. Bijzonder dat de onderdelen van deze kostbare juwelen zo uitwisselbaar zijn, daar is zo goed over nagedacht en wordt er generaties later nog dankbaar gebruik van gemaakt.

Oehh geef mij ook maar zo’n legodoosje!

Heb ik zeker interesse in. Vind het heel interessant om te lezen en op bijbehorende foto’s te zien wat er allemaal mogelijk is.
Daarnaast ben ik gek op alle leuke weetjes omtrent herkomst etc.

Heel graag, dank je!