Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 20 okt 59 reacties

Wil je zien: in Zuid-Afrika heeft Máxima haar beveiligers écht nodig

Bij het verlaten van Slave Lodge worden koning Willem-Alexander en koningin Máxima opgewacht door de inheemse bevolking. De situatie eindigt bedreigend, met chaos en gedrang.

Nadat koning Willem-Alexander van de inheemse koning te horen had gekregen dat zijn excuses voor het slavernijverleden niet voldoende was en ook een excuse richting de inheemse bevolking van Zuid-Afrika had moeten omvatten, wordt de sfeer steeds gespannender. Uiteindelijk moet Máxima door haar beveiligers richting de auto geduwd worden. De beelden van de Telegraaf zie je hieronder.

Printscreen: Telegraaf

Een video van de andere kant:

Ik kan me zo voorstellen dat het koningspaar vanavond een zucht van opluchting slaakt. Drie dagen op eieren lopen lijkt me beslist geen pretje.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
59 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik heb de beelden ook al gezien, wat mij opvalt/ik me afvraag, waarom stapt WA in deze situatie eerst in en laat hij Máxima omlopen? Andersom lijkt me in dit geval galanter, bovendien is hij het Staatshoofd!

Tja protesten, heel veel mensen zijn nog steeds enorm diep geraakt en vertolken de pijn van het verleden. Het wrange is dat er nog steeds over de hele wereld, maar ook heel dicht bij huis in eigen land sprake is van discriminatie, racisme, antisemitisme, uitbuiting, uitsluiting, etc pffff….Het koningspaar is modern en open minded en gaat de discussie rondom vele controversiële onderwerpen niet uit de weg en zijn gelukkig niet bekrompen van geest, dat is heel veel waard. Helaas bepaalt het protocol dat ze nooit vrijuit kunnen spreken en inderdaad op eieren lopen, anno 2023 is dat toch welbeschouwd redelijk bizar.

Nu, op NPO2, het verslag van het bezoek.
Is nét begonnen.

Wilde eigenlijk exact de reactie van Nel123 schrijven.
Dat het op het laatst escaleerde hoeft niemand te verbazen, hoewel ook niemand het waarschijnlijk verwacht had. Dit zit nog zó diepgeworteld. Wij reageren rationeel, deze mensen nog steeds emotioneel. En een excuus is snel gemaakt. Voor mij hoeft er geen financiële genoegdoening , maar begrijp ook wel, dat ze het excuus maar “slapjes” vinden.
Respect voor het Koningspaar, maar we hadden toch niet verwacht dat ze hysterisch aan het gillen waren geslagen?

Heb vanmorgen al met veel plezier naar de bijdrage van vandaag gekeken.
Wat een mooie en geschikte jurk voor deze dag, er zijn al veel commentaren op geleverd. Complimenten aan Josine die dit weblog zo leuk bij houdt.

De bijdrage over het tumult en gedoe aan het einde van het bezoek aan het Slave Lodge en de noodzaak van beveiligers had wat mij betreft achterwege kunnen blijven. Het is erg vervelend hoe dit uiteindelijk is verlopen, maar heeft geen toegevoegde waarde meer, dit is een modeblog over de kleding en er was ook geen kledingwissel.

Er is wel een kledingwissel geweest voor het gesprek met de pers. Te zien op de insta pagina van Vorsten. Ze koos een rode Natan jurk, eerder gedragen bij het Holland festival

Toen het gedoe kwam na afloop van het museumbezoek was er nog geen kledingwissel geweest. Daarom was dit aanvullende blog m.i. niet nodig geweest.

Heel fijn dat je ons niet alleen op de hoogte van mode houdt. Ik ben alleen niet zo enthousiast over de titel, maar dat is persoonlijk.

👌🏼

Leuk! Nog een jurk, wat een verwennerij 👏

Denk eerlijk gezegd dat het een beetje een verkeerde inschatting is geweest om naar een museum te gaan over het slavernij verleden. Zuid Afrika is voor de Zuid afrikanen nog láng geen Nederland waar ieder in principe vrijheid en eigen bestaansrechten heeft.Er lijden nog veel Zuid afrikanen onder de huidige levenssituatie.Er waren wellicht genoeg andere bezienswaardigheden geweest waar ze hun betrokkenheid hadden kunnen tonen.

Waarom een verkeerde inschatting? Dit is de realiteit, we wensen toch dat ons koningshuis meer aandacht heeft voor de realiteit? Dat doen ze voortreffelijk zo, complimenten

Een naar intermezzo wat een schaduw legt over dit staatsbezoek.
Ik heb geen zin om het hoe en waarom van dit alles hier uit te pluizen; daar zijn andere nieuws-sites voor.
Wel wil ik benadrukken respect te hebben voor ons koningspaar, die de situatie ogenschijnlijk kalm opnamen en voor Maxima die zelfs nog een paar woorden sprak alvorens in de auto te stappen.
Maar ik veronderstel met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat het hen beiden absoluut heeft geraakt!

Nou dit wil ik helemaal niet zien..
Wat naar voor Máxima en Willem Alexander, dus ik snap de titel van dit blog niet en vind het niet zo passend.
Ook ik vind dat niemand verantwoordelijk gehouden kan worden voor het gedrag van voorouders (in deze situatie gaat het over daden in 1652..) maar ik snap ook dat het heel anders voelt als je in een land woont waar altijd wel iets van onderdrukking en heel veel onrecht naar de locals is en is geweest. Hoor net de reactie van Willem Alexander, chapeau!

De geschiedenis klopt op deze manier ook op jouw deur Anneke M….

Ik begrijp jouw opmerking niet PK020 maar heb wel alle begrip voor de demonstranten. Dat ik er zelf anders tegenaan kijk, heeft te maken met het feit dat ik in Nederland op ben gegroeid en een andere geschiedenis heb, maar ik sta open voor alle meningen.

👍🏼

Vooropgesteld dat ik de bedreigende acties naar ons koningspaar volledig afkeur en veroordeel, vind ik de opmerkingen die hier worden gemaakt over de slavernij toch te kort door de bocht; Dit blijft een moeilijke en gevoelige kwestie. De slavernij heeft vele generaties geduurd en het is historische gezien niet eens zo lang geleden. Bedenk alleen al dat in de VS de apartheid officieel pas midden 20e eeuw is afgeschaft. Ik denk dat het nog vele generaties gaat duren voordat het leed en vooral de verontwaardiging hierover slijt. Dit zit zo diepgeworteld. Dus het lijkt me beter geen oordeel te vormen over welke mate van gerechtigheid dan ook, zoals excuses of financiële vergoedingen. Zolang de nazaten dit nog zo voelen, en helaas ook nog steeds om hun afkomst gediscrimineerd worden, zullen we daar met respect mee om moeten gaan.

🙏🏼

Net op het RTL nieuws, een vrouw, een demonstrant, zei dat het over 1600 (1652 of zoiets) ging, dat er toen ook o.a. vee van hun gestolen was en daar willen ze nu vergoeding voor.
Hoeveel begrip ik ook heb, ze willen nu geld voor iets wat 4 eeuwen geleden heeft plaatsgevonden 🤔 iets waar ze in feite persoonlijk niets mee te maken hadden, geen verlies door hebben geleden.
Ik doe nu even hard en cynisch, maar toch, willen ze straks in het jaar 5023 daar nog steeds vergoeding voor?

Pffff, wat een vreselijke situatie, lijkt me heel bedreigend. Maar het koningspaar gaat er goed mee om. Begrijp alleen niet of dit misschien voorkomen had worden, maar dat is gissen. En soms escaleren situaties opeens. Maxima ziet er trouwens vandaag ook weer picobello uit. Complimenten voor de kleding van deze reis. Dikke 10

Tjonge heel ongemakkelijk en respect voor dit koningspaar. Ze blijven rustig, wat best knap is. Eens met Tony, wat kunnen we er nog meer van zeggen dan al gedaan is. We kunnen Duisters ook niet kwalijk blijven nemen wat er in de oorlog gebeurd is….luisteren kan wel!

wat goed verwoord! Luisteren is altijd een goed idee!

🫣 Hoe is het überhaupt mogelijk dat deze situatie kan ontstaan? Respect voor de houding onze koningin 👌🏼

Ik bedoel chaotische situatie…

Onbegrijpelijk! De huidige generatie is niet verantwoordelijk voor wat voorouders hebben gedaan, iets wat in die tijd heel normaal was, ook al is het met de wetenschap van nu onacceptabel we kunnen de geschiedenis niet veranderen!

Mee eens Tony, laten we leren van het verleden en er lessen uit trekken voor de toekomst.

Zo is het. Laten we er lessen uit trekken en het zelf beter doen….

👍

Vind het echt wel heftig, zo jammer dat er eerst een gesprek buiten is dat aandachtig en zelfs met een lach gevoerd wordt. Dat er vervolgens 2 vertegenwoordigers van de demonstranten door WA en M mee naar binnen worden genomen om deel te nemen aan de gesprekken daar en het dan buiten ontaardt in zo’n wanorde.

Dit is al zo vaak gezegd in dit soort situaties, ik ben niet verantwoordelijk voor wat mijn voorouders een paar eeuwen geleden gedaan hebben dus reken het mij ook niet aan dan.

In het filmpje was ik echt perplex dat niet Maxima als eerst instapte en gewoon even doorschuiven maar rondje rond de auto!! Hùh??!! Gisteren zei ik nog hoe fijn ze als echtpaar met elkaar omgingen. Maar wellicht allemaal protocollen. Chapeau hoe kalm onze koningin zich hield, en zo lang mogelijk een vriendelijk gezicht. Op zich kan ik de woede ook wel voorstellen. Het zou een heel elegant en sterk gebaar zijn wanneer diverse Europese vorstenhuizen die een groot deel van hun privékapitaal te danken hebben aan de slavernij daarvan een royaal (koninklijk) financieel gebaar zouden maken; en niet alleen van de overheid/ belasting.

Wie waar en wanneer instapt bepaalt de beveiliging. Ik heb bewondering voor Máxima hoe zij in deze situatie haar hoofd koel houdt. Ze zijn super goed beveiligd maar ik kan me goed voorstellen dat dit toch een heel ongemakkelijke moment was.

Dat viel mij ook op, waarom niet alletwee aan die ene kant instappen en dan doorschuiven, Máxima liep daardoor extra gevaar.

Ik heb er ook met verbazing naar gekeken, allebei aan de ,veilige, kant instappen en even doorschuiven lijkt mij de beste optie.

Dat dacht ik in eerste instantie ook, maar de koning gaat toch echt als eerste, hij heeft een hogere positie dan Máxima. Hij is hét Staatshoofd, Maxima heeft enkelt de titel maar is geen Staatshoofd.

Dan had ze ná de koning kunnen instappen en was hij wat doorgeschoven.
Het lijkt mij niet dat als er gevaar dreigt er gekeken gaat worden wie hoger is in rangorde, lijkt mij niet dat Willem-Alexander in geval van nood zal zeggen, “kan mij niet schelen of Máxima in gevaar is want ík ben de koning”

Ja dat snap ik maar zo werkt het dus niet. Niet de Koning, maar de beveiligers hebben het op dit soort van momenten voor het zeggen. Dit is dus een puur staaltje protocol volgen. Dat ze niet achter de koning instapte is dus omdat de Koning, het Staatshoofd als eerste veilig moet zijn dus zo snel mogelijk de deur achter hem dicht (beveiligde omgeving).

Dit ziet inderdaad vreemd uit, maar in een dergelijke situatie volg je de
beveiliging.
Chapeau dat ze eerst in gesprek gingen en een afvaardiging mee naar binnen namen.
Verder geen discussie voor een modeplatform.

Ik kan me de boosheid ook wel voorstellen.
Al kan ik wel heel erg waarderen dat WA altijd eerlijk is over het verleden , juist ook van de familie .
En dat dit bezoek hem zeker zal raken

Wat zullen ze blij zijn als het erop zit.
Jammer dat zulke dingen gebeuren, maar voor ons is het moeilijk te begrijpen wat er in familie,s jaren lang heeft gespeeld en wat ze hebben doorgemaakt.
Gelukkig ook goede momenten te zien met begrijp en een luisterend oor van beide kanten .

Idd josine, apartheid is een nederlandse uitvinding ….. en afrika is zo een complex continent dat zijn eigen identiteit nog zoekt na alle , ik noem het vernederingen uit het verleden …. is zo voelbaar in de straat …. en de sloppenwijken die een tikkende tijdbom zijn ….

Sorry Maribrune,
Apartheid is géén Nederlandse uitvinding. Eerder een Britse (net als de concentratiekampen, maar dat terzijde). Lees maar eens op Wikipedia: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Apartheid_in_Zuid-Afrika
“De basis voor de apartheid werd feitelijk al gelegd na de Tweede Boerenoorlog, (1899-1902) in de Unie van Zuid-Afrika, de voorloper van Zuid-Afrika die vanaf 1910 als volledig zelf-regerend dominion van het Britse Rijk werd bestuurd door een blanke minderheidsregering.”
Begrijpelijk dat men denkt, omdat het een “Nederlands” woord is, dat wij het hebben “uitgevonden”, maar dat klopt dus niet.

Het is één van de afschuwelijkste woorden uit onze taal/bron, ‘apartheid’ , de formulering van Maribrune aangaande de zoektocht naar de eigen identiteit van contingent Afrika ervaar ik als treffend geschreven.

Ik hoorde afgelopen week in programma Nieuwsuur een wereldwijd gewaardeerd Israelisch auteur zeggen nav alle geweld in Israël en Gaza, dat ‘de geschiedenis aantikt op de deur’….

Daar moet ik ook aan denken bij gebeurtenissen zoals vandaag in Kaapstad in relatie tot het nog steeds moeten dealen met de vernederingen uit het verleden op en door contingent Afrika.
De geschiedenis tikt op onze deuren en haalt ons ook daar in, en hoe afschuwelijk of verwerpelijk acties ook ervaren kunnen worden leven we in een tijdsfase om dat verleden samen aan te kijken en er wat betekenisvols mee te doen om samen verder te kunnen leven 🕊

De meerderheid vd Australische bevolking heeft vorige week tijdens een referendum een enorme kans laten lopen op het aankijken van hun geschiedenis, zodat met ook de oorspronkelijke bewoners van dat contingent een nieuwe vreedzame fase ingeslagen had kunnen worden bij het maken van nieuwe geschiedenis. Intriest dat deze kans daar niet gegrepen is …

Weet je wat nog afschuwelijker is PK020? Dat apartheid, ondanks alle inspanningen en goede bedoelingen, nu nog steeds rondwaart in Zuid-Afrika en elders.
Als Khoisan, of Aboriginal of native American of Inuit of het Samenvolk in het noorden van Europa en nog meer voorbeelden van recente datum, is deze wereld nog steeds niet gelijk voor iedereen.
Op papier (en soms zelfs dat niet eens), hebben zij gelijke kansen, maar in het echte leven zijn zij nog steeds 3e-rangs burgers.
Maar laten we blij zijn dat WA en M veilig zijn en het niet meer hebben over dit vreselijke onrecht.
Soms is het beter in stil verdriet naar de wereld te kijken ipv te roepen 🙏🏻

WA en Máx zijn (royale en zeer bevoorrechte) poppetjes in onze gemeenschappelijke geschiedenis,, ik ben het niet met je eens dat deze poppetjes moeten zwijgen en het niet meer hebben over het vreselijke onrecht in en over ook ons verleden, JUIST niet gezien hun positie en rol. Gelukkig zwijgen ze ook niet en gaan ze het gesprek aan wat ik enorm waardeer, gelukkig zijn zij – als poppetjes – nu idd ook veilig; nu de rest van Afrika en de wereld nog 🕊

Je begrijpt me verkeerd PK020; ik bedoel absoluut niet dat WA en M moeten zwijgen, maar soms moeten wij, bewoners van deze aarde, allemaal eerst maar eens zwijgen, om na te denken over wat, hoe en waarom i.p.v. te roepen en elkaar te proberen te overschreeuwen.

Roos, uw boodschap is anders op mij overgekomen dan u klaarblijkelijk bedoelt heeft.

Ik ben enorm trots op onze koning en koningin, geweldig hoe zij ondanks de chaos van vanmiddag puur en inhoudelijk binnen de sociaal-culturele context reageren; meer dan chapeau, gigantische complimenten en waardering mijnerzijds aan hun adres 👌🏼

https://www.ad.nl/video/productie/koning-na-protest-goed-dat-ze-felle-emoties-laten-zien-405360

Volledig eens met uw laatste alineas .

Dank Maribrune en Josine voor jullie toevoegingen

Maribrune, Ik kan nergens een onderbouwing vinden dat Apartheid een Nederlandse uitvinding zou zijn. Het woord zelf komt uit het Zuid-Afrikaans. Ik wil echt niks afdoen aan de ernst en de gevolgen tot nu van de slavernij, maar dat is niet alleen Nederlands.
Graag hoor ik het waarom. Ik vind t namelijk nogal een beschuldiging

Het is mss niet echt onder het nederlandse bewind maar het is wel een ingeweken nederlander die het systeem bedacht heeft. Het is ook geen beschuldiging maar het is wat het is. Kolonialisme was niet steeds een zege. Ik volg momenteel de serie indonesia roept en voel er mij ook erg onprettig bij.
Hieronder de link ivm apartheid. https://www.parool.nl/nieuws/amsterdammer-hendrik-verwoerd-was-architect-van-de-apartheid~bb9d7ab2/

Dank voor de link. Nu snap ik wat je bedoelt te zeggen. Een in Nederland geboren ZuidAfrikaan heeft t stelsel bedacht.
Kolonialisme was voor een groot deel gruwelijk en ik snap goed dat generaties later men daar nog last van heeft. En ook dat erkenning van die pijn kan helpen.

Waardevol om te lezen.

nou, gelukkig dat de beveiligers er zijn 🫣