Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 17 jul 48 reacties

WAUW: een onaangekondigd tiara-moment voor Máxima en Amalia

Terwijl ik gisteren in mijn hangmat in de tuin hing, kreeg ik onverwachts een tiarafoto van Máxima en Amalia doorgestuurd. Weg vakantiemodus, want dit móet ik je laten zien.

De twee waren bij het huwelijk van prins Ferdinand zu Schwarzenberg en Marie Friling in Attersee, Oostenrijk. Koningin Máxima droeg een rijk geborduurde jurk van Jan Taminiau en de diamanten bandeau. Prinses Amalia draagt eveneens een jurk van Taminiau. Je herkent hem misschien wel van het huwelijk in Jordanië. Op haar hoofd: het pauwenstaartdiadeem.

(c) Adolf Bernie Bogensberger

Voor wie Máxima’s jurk niet herkent: in 2017 droeg ze hem tijdens het staatsbezoek van president Macri van Argentinië.

Amalia droeg -zoals gezegd- haar jurk eerder in Jordanië.

Diadeem Máxima

Edwin Fellner, onze juwelenkenner, licht Máxima’s diadeem toe: “Deze bandeau (hoofdband) heeft een behoorlijke geschiedenis. De enorme diamanten die deze bandeau vormen, waren oorspronkelijk een onderdeel van een ketting (riviére). De diamanten worden vaak ten onrechte geïdentificeerd als rozengeslepen stenen, maar dat is blijkbaar niet het geval. In 1879 werd het riviére (en een grote devant de corsage) door het Nederlandse volk gegeven aan prinses Emma van Waldeck en Pyrmont ter gelegenheid van haar huwelijk met koning Willem III van Nederland. Gemaakt in Amsterdam door Alfred Josephus Jitta, de officiële hofjuwelier van koningin Sophie. Emma’s dochter, koningin Wilhelmina, liet de diamanten halsketting van haar moeder, oorspronkelijk bezet met vierendertig stenen, in 1937 in dit verbluffende bandeau diadeem zetten.

In dit, eenvoudig ogende, diadeem zijn zevenentwintig enorme diamanten, elk (!) met een gewicht van bijna of meer dan 20 karaat verwerkt.. De verblijfplaats van de zeven resterende diamanten van de ketting is onbekend. Wilhelmina droeg het diadeem slechts eenmaal in het openbaar voor een officieel staatsportret en werd na haar dood geërfd door haar dochter, koningin Juliana. Juliana was dol op diamanten en sieraden en deze bandeau was een van haar favoriete. De enorme diamanten die over de bandeau stromen, wegen in totaal meer dan honderd karaat (!). En het was Juliana die een familietrust startte, die ervoor zorgde dat de aan de collectie overgelaten historische stukken de familie niet zouden verlaten. De bandeau maakt tegenwoordig deel uit van de familiecollectie en wordt regelmatig gedragen door zowel prinses Beatrix (wiens kapsel het stuk een beetje verbergt) als koningin Maxima. 

Diadeem Amalia

Amalia’s diadeem komt uit de zogeheten pauwenstaartparure, die naast een diadeem ook een collier en devant de corsage (grote broche) omvat. De parure werd in 1897 gemaakt voor Wilhelmina, die het jaar erna ingehuldigd zou worden. Voor de set werden robijnen uit de nalatenschap van koningin Sophie gebruikt. De Frankfurter juwelier E. Schürmann kreeg de opdracht.

(c) Adolf Bernie Bogensberger
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
48 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Leuk intermezzo tijdens de vakantie, was WA er niet bij? Voor t Staatsbezoek van President Macri debuteerde de jurk dacht ik bij de bruiloft van haar broer Juan in Wenen https://pbs.twimg.com/media/BpotTRiCYAIM6sa?format=jpg&name=small toeval of niet, ook in Oostenrijk1

Last edited 1 jaar geleden by P J Hoogeveen

Ik vind Amalia’s haar heel mooi zitten, het diadeem vind ik echter te smal voor de vorm van haar gezicht. Ook zitten er wel veel tierelantijntjes op haar jurk.
Eens met enkele andere opmerkingen dat Maxima haar halssnoer achterwege had kunnen laten. Het leidt af van het prachtige diadeem.
Wat ik mij afvraag, dit lijkt me een privé aangelegenheid, dus waarom worden er dan juwelen uit de koninklijke collectie gedragen?

Dank voor de link.
Ik vraag mij wel af of het de bedoeling was om al bij de kerkdienst een tiara te dragen.Normaal worden deze niet overdag gedragen – op de bruid na natuurlijk. Ik zie op de foto’s ook geen andere dames met tiara’s.

Dit vind ik ook wel heel bijzonder, bij het draag moment van een tiara denk ik zeker niet aan een kerkdienst . Verre van zelfs…….

Ik vind dat diadeem Amalia niet echt staan, het lijkt wel een puntmutsje op haar hoofd. En de jurk is vorige keer al van alles over gezegd zoals dat de mouwen te kort zijn. Maar er komen vast nog vele herkansingen 😁

Op de website van The Royal Watcher staan foto’s van het bruidspaar en een korte (Instagram)video met beelden van onder andere Maxima en Amalia. Een sprookjes wereld……
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjzr_nA1JeAAxULCewKHaO6AMAQFnoECAgQAQ&url=https%3A%2F%2Froyalwatcherblog.com%2F&usg=AOvVaw04a7EHnfuskG5ksH73ieQp&opi=89978449

Last edited 1 jaar geleden by Catherine

Bedankt voor de link Catherine

Bedankt voor je link, mooie plaatjes en filmpje. Prachtige locatie voor een royal wedding! Mooie japonnen en diademen, ook van andere dames. Het bruidspaar ziet er heel blij uit, vooral de bruid lijkt me een vrolijke dame.

Graag gedaan.

Op de eerste foto vind ik Amalia sprekend op Máxima lijken.

Bandeau met 27 diamanten van elk ca 20 karaat tezamen meer dan 100 karaat.. beetje boel meer dan 100 dan….

Wat een onverwachte verrassing, ook ietwat verbaasd hierro maar dat kan Josine vast toelichten; Hoe zit het met de mediacode van dergelijke kiekjes tijdens koninklijke vakanties?

Wat een leuke foto’s en wat zien ze er geweldig mooi uit! Blijf5 een feestje deze mooie tiaras en jurken van Taminiau te zien.

Leuke verrassing van een prachtige moeder en dochter! Ze zien er allebei erg mooi uit en hebben het zo te zien naar hun zin.

Wat zien ze er heerlijk ontspannen uit op deze foto’s!! Maxima met de diamanten bandeau, zo mooi en eenvoudig qua ontwerp en toch zo bijzonder met die flinke stenen. Zou Amalia ook goed staan, de pauwenstaartparure vind ik een beetje te fijn voor haar, een wat steviger diadeem staat haar volgens mij beter,. Jurken van beide dames zijn schitterend, maar ja, wat wil je ook met Taminiau?!

Hoi Tony,
Precies wat ik ook dacht; Amalia met deze bandeau, zou haar geweldig staan.
Ik denk dat ze haar daarvoor nog te jong vinden en dat die categorie juwelen pas voor haar beschikbaar komen als ze koningin wordt.
Misschien dat juwelenkenner Edwin Fellner of Josine daar meer over kunnen vertellen: staat het de kroonprinses vrij om uit alle juwelen/diademen te kiezen of zijn er (on)geschreven regels voor?

De diamanten bandeau is eigenlijk mijn favoriet met name door uw omschrijving. 🤩

Een andere connectie is de bruid marie friling, de dochter van vrienden van willem alexander en ondertussen ook maxima. Deze familie was ook getuige voor willem alexander bij zijn huwelijk met maxima. Maar dat de duitse adel bij de oranjes gekend is , dat spreekt voor , zich alleen al via prins claus en prins bernhard.

Claus werd pas prins door zijn huwelijk met prinses Beatrix. Had geen adelijke titel . Was een burger.

Claus is idd prins geworden na zijn huwelijk, maar was wel jonkheer en geen “gewone” burger voor zijn huwelijk . Jonkheer is een aanspreking voor niet getitelde ( graaf, baron enz) lagere adel.
Trouwens zijn zonen zijn ook “jonkheren” von amsberg.

Last edited 1 jaar geleden by maribrune

Hij is bij wet naast prins (der Nederlanden) ook jonkheer Van Amsberg gemaakt. Wellicht om het een beetje chiquer te maken. Von hield in Duitsland (voor 1918) wel iets adellijke in maar zonder titel . Beide titels waren erfelijk, maar Claus was wel de eerste. In Engeland staat dat er ook altijd bij zoals the nineth earl of Spencer. Hoe hoger het getal hoe belangrijker je bent, naast de titel.

Alhoewel de adelstand in vele landen historisch is ontstaan en deze en hun daaraan gekoppelde privileges in de loop der tijden in vele landen ook werden afgeschaft is de indeling in bv hoge en lagere adel, getiteld of niet, erfelijk of niet best een vrij ingewikkeld kluwen en kan het in het meest eenvoudige scenario soms gewoon gekoppeld zijn aan een domein( schotland) .
Maar toegegeven … een “scharnier achternaam” klinkt goed en heeft voor een aantal mensen toch nog altijd een speciale aantrekking . Ook de “dragers” zelf doen er soms alles aan om de “magie van de naam” in ere te houden …

En denk ook aan Prins Hendrik, de man van koningin Wilhelmina .
Dus al generatie,s Duits bloed in de fam.

Wat leuk om te weten! Zo zie je maar weer, het is een kleine kring.

Ik heb voor de grap de familie even gegoogled. Kende ze niet. Dat is de moeite waard. Dit is een van de meer vooraanstaande Duits/Tsjechische adellijke families met veel grond en echt enorm veel kastelen/paleizen/vastgoed in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Ik denk dat Amalia hiermee zomaar een flinke entree in de hogere adellijke kringen heeft. Volgens mij heeft ons koningshuis sowieso nog heel veel banden en connecties in Duitsland. De beide dames zien er prachtig uit; ik denk niet dat dit zomaar een ‘och we konden toevallig’ bezoekje is, maar ja ik weet dan natuurlijk weer niet alle ins and outs.

Die adellijke vrienden zijn toch ALLEN door Willem-Alexander in Máxima’s gezichtsveld binnengebracht, dacht ik, of kende zij er als burgermeisje zelf al ??

Wat een leuke informatie, ik snap dat Maxima met Amalia hier naar toe is gegaan.
Dit doet mij denken aan vorige generatie,s DE manier om contacten te leggen in”,eigen” kring.

Dat zeg je goed! Eigen kringen. Een soort adellijk netwerken. Ik denk dat men wel weet wie Amalia is, maar je moet elkaar toch ook ontmoeten. Zowel sociaal als ook ‘werktechnisch’ zal ik maar zeggen. Dan is zo’n huwelijk een heel leuke gelegenheid.

Leuk treffend omschreven Ingemariet.

Surprise….!
Maxima ziet er prachtig uit in deze fijn geborduurde japon, terwijl de cape haar outfit compleet maakt voor deze gelegenheid.
Wat een schitterend diamanten diadeem, en zo verzorgd met dit kapsel. Een lust voor het oog.
Jammer dat de halsketting niet zo goed te onderscheiden is….
Amalia kreeg al snel de gelegenheid haar bordeauxrode chique japon te herdragen.
Persoonlijk vind ik het pauwenstaartdiadeem wel mooi bij de rode japon passen, maar het zou niet mijn keuze voor Amalia zijn.
Voor mijn gevoel past dit nog niet zo goed bij een jonge vrouw van haar leeftijd. En ik vind het beter uitkomen in een een vol, wat hoger opgemaakt kapsel zoals bv bij prinses Beatrix.
De dames zien er vrolijk uit en ik hoop dat ze een fijne dag hadden.

Heur halssieraad kunnen we idd niet goed zien maar oogt voor mij nu vanaf deze afstand net iets aan de forse kant. Ik herinner me meen ik deze combi van bandeau en halsketting van eerder

Ja, PK020, juist omdat ook ík de halsketting wat fors vond, met name t.o.v. het fijne borduurwerk op de japon, vind ik het jammer hier geen beter beeld van te hebben.

De rest van mijn bericht verdween pardoes tweemaal; de prachtige bandeau verdient alle aandacht 👌🏼 dus een minder fors halssieraad om heur hals.

27 stenen van rond de 20 karaat is bij mij wel een beetje meer dat 100! Wat een prachtig juweel is dit toch. Klassiek en toch modern, heel draagbaar en toch een knaleffect. Ben ook wel benieuwd waar de overige stenen in zijn verwerkt

De jurk van Maxima was voor het eerst te zien bij het huwelijk van haar broer.. toen was hij aanzienlijk lager.. later is de jurk een beetje opgekuist en is het decolleté wat opgehoogd.. ik vind het hoe dan ook een fantastische japon.. en ook Amalia ziet er in haar Jan Taminiau weer beeldschoon uit..

Maxima heeft deze jurk toch voor het eerst gedragen , met cape, bij de bruiloft van haar broer ?

Klopt Elisah, was toen best”over the top” De bruid viel hierdoor een beetje in het niet.

Dat weet ik ook nog, het was een beetje TE .
Zeker tegenover de bruid, maar ook t.o.v de familie was het niet de juiste kleding , hoe mooi het ook was. ( behalve het idd. zeer lage decollete)

Een “beetje”? 😉 Een beetje BOEL 🫢
Dat was idd niet best tegenover bruid en alle gasten, zeker de toverfee cape niet 🫣

Klopt helemaal Elisah, als gast hoor je ook je plaats te kennen…

Nu er zo uitgepakt wordt voor deze bruiloft, ben ik ook wel nieuwsgierig naar het bruidspaar.
Heb je daar misschien ook foto,s van Josine ?

Ja dat ben ik ook. Op de insta pagina van de bruidegom zijn wel foto’s van het burgerlijk huwelijk te zien. (via All Things Amalia)

Last edited 1 jaar geleden by AnnekeM

Wow voor mij onbekende prins zn huwelijk wordt vol uitgepakt door ons koningshuis! (Rood tasje nu bij Amalia’s jurk, mooi!)
Heel verzorgd. Hoop dat er nog meer fotos opduiken!

Oh wauw!

Dat is nog eens leuk, zo’n onverwacht tiara moment.
Zowel Máxima, als Amalia zien er prachtig uit.

De jurk van Máxima is na het huwelijk van haar broer vermaakt. Ik vraag mij af, is alleen de voorkant aangepast, of ook de rug.

Wat weet je ons hiermee te verassen Josine, dank je wel dat je uit je hangmat bent gesprongen. De dames zien er allebei prachtig uit. Máxima mooi ook met dit bandeau zo mooi en verfijnd. Amalia prachtig met deze mooie warme kleur en ook met prachtig iets losser opgestoken haar. Schitterend.

O wat een verrassing zo midden in de vakantie. Mogen ze vaker doen 👍
Deze jurk van Maxima had ik nog niet eerder gezien. Ondanks de bescheiden kleur is het een plaatje. Blij dat deze jurk niet in de kast is blijven hangen.
Haar diamanten bandeau is beeldschoon in zijn eenvoud.
Ik ben er een absolute fan van. Gewoon diamanten zoals ze zijn, groot en met niets anders erbij. Love it!
Amalia’s jurk heb ik al eerder wat over geschreven, ga ik dus niet herhalen.
Haar haar zit mooier en wat losser opgestoken, ook de diadeem staat, misschien daardoor, mooier op haar hoofd, iets meer naar achteren lijkt het.
Beide dames stralen, leuk moeder-dochter uitje.

Wat een cadeautje voor ons, in vakantietijd toch genieten van gala en tiara,s heerlijk.
Amalia weer prachtig in deze jurk én met opgestoken haar, en deze tiara is geweldig, mooi bij deze jurk en het geeft duidelijk aan dat we in Amalia een koningin gaan krijgen die houdt van juwelen.
Maxima ook een plaatje, maar Amalia staat voor mij op nr.1