Avatar foto Door Josine Droogendijk
Amalia 13 sep 22 reacties

Wat moet Amalia op Prinsjesdag dragen?

Nog een week en dan is het zover: Amalia’s Prinsjesdagdebuut. Wat zal de prinses gaan dragen?

Aan het Nederlandse hof hebben ze helaas maar weinig op met pracht en praal. Ik vind dat zowel jammer als onverstandig, maar gelukkig hebben we Prinsjesdag nog! Op de derde dinsdag van september krijgen we koetsen, lakeien, lange jurken, uniformen en hoeden te zien. Genieten geblazen, maar voor ik durf te voorspellen wat prinses Amalia gaat dragen, wil ik eerst de dresscode van Prinsjesdag toelichten.

Ongepast
Tot het eind van de negentiende eeuw is de opening van het parlementaire jaar een mannenaangelegenheid. Pas na het overlijden van Koning Willem lll in 1890 is koningin Emma voor het eerst aanwezig bij Prinsjesdag. Tot 1898, het jaar waarin prinses Wilhelmina volwassen én koningin wordt, leest Emma de troonrede voor. Een bekend schilderij van kunstenaar A.M. Luijt laat zien dat de koningin en haar moeder beiden gekleed zijn in een lange japon. Niet zo verwonderlijk, want korte rokken en mantelpakjes worden nog niet gedragen (aan het hof). De keuze voor een hoofddeksel is ook vanzelfsprekend: vrijwel elke vrouw draagt buitenshuis een hoofddeksel. Het achterwege laten van deze accessoire wordt door velen zelfs bestempeld als zeer ongepast. 

In de jaren die volgen verandert het modebeeld enorm. De roklengte wordt geleidelijk aan korter, de cloche wordt hip en de weelderige japonnen maken plaats voor creaties met een rechtere belijning. Ook de politieke situatie is aan veranderingen onderhevig. Vrouwen krijgen stemrecht en nemen plaats in de regering. Op een foto uit 1925 zijn deze veranderingen goed zichtbaar: 

Foto: Nationaal Archief

Ondanks de nieuwe trends en kledingvoorschriften zien we koningin Wilhelmina tijdens haar ambtsperiode op Prinsjesdag verschijnen in een lange japon en een hoofddeksel.

Dankzij de website van het Koninklijk Huisarchief kunnen wij haar japon van Prinsjesdag 1938 uitvoerig bekijken. De creatie van oudroze zijde gebrocheerd met goud werd gedragen met een hoed met struisvogelveer. 

Foto: RVD/Nationaal Archief

Als Juliana in haar jonge jaren Prinsjesdag bijwoont, doet ze dat volgens de heersende. Lees: een rok tot bóven de enkels en een hoed met neerwaartse rand (cloche).

Foto’s: Nationaal Archief

In de jaren dertig verandert Juliana’s stijl. Haar jurken worden -op dringend advies van haar moeder- meer ingetogen en minder modieus, om zo te laten zien dat het Koninklijk Huis goed op de hoogte is van de economische crisis, de dreigende oorlog en de omvallende monarchieën. Lang verhaal kort: Juliana’s rokken tikken de grond weer aan.

Prinsjesdag 1936. Credit: Nationaal Archief/Publiek Domein

Tijdens de regeringsperiode van koningin Juliana verdwijnt het hoofddeksel steeds meer op de achtergrond. De eerste ministersvrouwen dragen op Prinsjesdag 1977 geen hoed en in plaats van een lange japon een mantelpakje. Koningin Juliana trekt zich echter niets aan van de nieuwe kleedgewoontes en blijft trouw haar lange japonnen en hoeden dragen.

Dat de dresscode geen wet van Meden en Perzen is, blijkt op Prinsjesdag 1974. Vanwege een gijzeling in de Franse ambassade draagt koningin Juliana een eenvoudige japon en blijft de gebruikelijke pracht en praal achterwege. 

Foto: Nationaal Archief/Rob Mieremet

Prinses Beatrix woont in 1956 voor het eerst Prinsjesdag bij. Haar eerste jurk is lang, tot de grond, maar in 1957 en 1961 laat ze zien dat een wat kortere roklengte ook prima kan.

Prinsjesdag 1956 en 1961. Foto’s: Nationaal Archief/Harry Pot

Als Beatrix in 1980 op de troon komt, blijft ze op Prinsjesdag hoeden dragen. Dat is geen grote verrassing, want waar haar moeder in de jaren zeventig haar hoed bij minder formele gelegenheden graag achterwege liet, omarmde prinses Beatrix de accessoire juist. Het kwam dus ook weleens voor dat koningin Juliana géén hoed droeg en prinses Beatrix bij dezelfde gelegenheid wél. Prinsjesdag bleef na de troonswisseling in 1980 dus Hoedjesdag. Slechts tweemaal – in 1983 en 1997- zien we de koningin met een haardecoratie in plaats van een hoed. 

Foto’s: PPE/Nieboer

Koningin Beatrix in 1983 met haardecoratie:

Foto: Nationaal Archief/Antonisse

In 2002 maakt Máxima haar Prinsjesdagdebuut. Dat doet ze in een gewaagde japon van Natan en een haardecoratie van Philip Treacy.

Foto: PPE/Nieboer

Na de vliegende start in 2002 doet Máxima het vervolgens wat rustiger aan op Prinsjesdag. Haar japonnen zijn prachtig, oogstrelend, maar niet direct grensverleggend. Of we moeten de korte mouw in 2015 meetellen. Laurentien introduceert op haar beurt de koninklijke Prinsjesdagbroek.

Foto: PPE/Nieboer

Aangezien het kledingvoorschrift voor Prinsjesdag ooit aansloot bij de heersende mode, vervolgens bevroor in de tijd en daardoor los kwam te staan van de do’s en don’ts voor de politica, vermoed ik dat prinses Amalia eveneens in het lang op de loper zal verschijnen. Haar rok hóeft de grond niet aan te tikken, want eigenlijk mogen de royals het zelf bepalen, maar gezien haar voorliefde voor pump & circumstance (bron: het boek van Claudia de Breij), zou het me niet verbazen als de prinses kiest voor continuïteit. Met een hoed hebben we haar tot nu toe nog niet gezien, zelfs niet bij de Raad van State, maar het is wel heel kaal om op Hoedjesdag geen hoofddeksel te dragen. Ik ga dus voor een lange jurk tot over de kuit en een hoed of haardecoratie. Ik ben er al helemaal klaar voor! Jij?

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
22 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Dank voor de historische informatie Josine, erg interessant!
De zwartwit foto van Beatrix uit 1983 is prachtig, en Amalia kan de roze capejurk tot haar pakweg zestigste nog tig keer herdragen. Aub een frisse outfit geschikt voor de context Prinsjesdag en van deze tijd, ofwel passend bij haar rol èn leeftijd!

Het zou me niks verbazen als ze in de roze jurk van Noorwegen komt. Ik hoop daarentegen wel op wat nieuws.

twee keer in vrij korte tijd hetzelfde lijkt me niet zo’n goed idee, bovendien was die voor Gala verjaardagsfeest, er zal toch weinig feestelijks zijn aan(deze)Prinsjesdag

De roze jurk is zeker een passende kanshebber.

Aller ogen zullen deze eerste keer zéker gericht zijn op Amalia!
Ik hoop op een lange afkledende japon van soepele stof.
En wat ben ik benieuwd hoe een mooie grote hoed haar zal staan…!
Afwachten of onze ideeën uit zullen komen.

Wat mij opvalt is dat tot en met de tijd van Juliana het hele koninklijke gezin op het podium zat en vanaf Beatrix tijd niet meer, heeft dat een speciale reden?
Voor Amalia hoop ik op iets waar ze zich goed in voelt, misschien een lange of midi jurk of een broekpak met een wijdere pantalon en/of langer jasje erbij. Ik denk dat een leuke haardecoratie leuk zal staan. Wel iets moderns en vlots. Ik ben heel benieuwd!

Oh wat spannend allemaal.
Ik hoop voor haar dat ze alleen maar meerijdt in supermooi uniform.

Ik ga dinsdag kijken want ik wil het debuut van Amalia graag zien.
Van mij mag ze voor een mooie lange jurk en een haardecoratie kiezen. Net even wat pittiger dan een hoed, alhoewel die haar vast ook heel mooi zal staan!

Ik hoop op een YSL style smoking. Of een ander waanzinnig cool broekpak. Donkerblauw of granaat kleur.
Grote flaphoed erbij of een mooie diamanten speld (die grote veer die Máxima droeg op die zwarte Ralph Lauren jurk) in haar haar.

Ze zou toch meerijden? Althans heb ergens een gelezen dat ze oefent voor Prinsjesdag?
Ik droom met je mee Tantie

Amalia gaat ons vast en zeker verrassen, ben benieuwd. Natuurlijk kan het niet maar wat zou ik t gaaf vinden als ze als amazone mee zou rijden in de stoet en dan in een prachtig rijkostuum uit de jaren 50. Dream on baby.

Last edited 1 jaar geleden by Tantie

Als het maar geen bloemetjesjurk wordt!
Mijn idee is een slank gesneden effen jurk, liefst in offwhite, met mooi decolleté, en daarover een bovenlaag van kant in dezelfde tint. De hoogste hakken waar ze op kan lopen in een mooie zandkleur en dito tasje. En dan subtiele gouden sieraden. Wat zou dat haar mooi staan. Ik ben heel benieuwd of ze kiest voor een hoed en hoe dat haar staat. Hopelijk wordt het geen meisjesachtige bloementooi.

Ik zie het helemaal voor me, dat zou haar inderdaad geweldig staan Anniek!

Voor Amalia hoop ik op een midi of langejurk gemaakt van een soepelvallende stof met een mouw en mooie halslijn. Opgestoken haar met wat speelse lokken en een fantastische haardecoratie of……..een hoed.

Ik hoop op iets wat bij haar leeftijd past. Hopelijk gaat ze ons verrassen😊

De capejurk van beatrix in 2005 is ook erg geslaagd . de voile cape oogt duidelijk lichter/ feestelijker dan de capejurk die amalia in oslo droeg.

Hoop op iets wat passend is bij haar leeftijd en niet te “tuttig”. Begrijp heus wel dat ze nog zoekende is naar een eigen stijl. Spannend wat het gaat worden.

Hoog op een effen ingetogen jurk. Dat past bij de tijdsgeest. In Noorwegen met de roze jurk was ze erg mooi. Liever geen bloemetjes jurk…..

Oh ja, ik ben zo benieuwd wat Amalia zal dragen!!! Hoop op iets vlots dat bij een jonge vrouw past, een mooie slank vallende japon met een grote hoed bijvoorbeeld, grote hoeden staan haar ongetwijfeld fantastisch, we gaan het zien!!!

Last edited 1 jaar geleden by Tony

Vind de oud roze lange jurk met aangepaste hoed van wilhelmina erg origineel !! Kan het niet duiden, maar Wilhelmina heeft mij als persoon steeds geboeid.

misschien terzijde, zit Amalia dan ook naast haar ouders op het troonspodium of nabij in de zaal? T zal toch wel een erg sobere aangelegenheid worden, daags na Londen en grote economische zorgen!

En of ik er zin in heb, ik hoop even te gaan kijken langs de route. Ik gok op een jumpsuit in een knalkleur. Met een bijpassende haarband of -accessoire. Maar een stoere jurk met flaphoed mag natuurlijk ook.
By the way: die outfit van Laurentien 🥲