Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 24 apr 29 reacties

Waarom vrouwen krachtiger zijn op het gebied van mode

Hebben vrouwen het moeilijker of makkelijker op het gebied van mode? Deze vraag kwam onlangs aan bod op deze website. Hoewel vrouwen doorgaans meer tijd en geld kwijt zijn aan hun voorkomen, denk ik toch dat ze het makkelijker hebben. Of in ieder geval dat ze krachtiger zijn. Ik zal uitleggen waarom.

In coronatijd schreef ik voor het Algemeen Dagblad een serie over politieke mode. Als ik daar een politica voor interviewde, klonk steevast diezelfde verzuchting. “Wij vrouwen hebben het veel moeilijker op het gebied van mode.” Zoals ik al verklapte in de inleiding, ben ik het daar niet mee eens. Ik zal uitleggen waarom het de hoogste tijd is om uit de slachtofferrol te kruipen.

Vrouwen en de kracht van kleur

Er zijn landen waar de zaken er anders voor staan, maar in Nederland is het kleurenpalet voor heren zeer beperkt. In ieder geval bij formele gelegenheden. Wil je als koning of politicus iets uitstralen van betrouwbaarheid en stabiliteit, dan houden de keuzes op bij zwart, grijs, donkerblauw, donkerbruin en hooguit beige. Stel je voor dat de koning tijdens een staatsbezoek in een felrood pak ten tonele zou verschijnen. Of dat Dick Schoof tijdens een debat een paarse blouse met gele stippen zou dragen. Het land zou te klein zijn!

Ondanks haar geringe lengte, steelt Ank Bijleveld de show in haar gele jurk. De heren op de tweede rij vallen visueel bijna weg. © PPE/Nieboer

Vrouwen kunnen daarentegen optimaal gebruik maken van de kracht van kleur. Wil Máxima power uitstralen tijdens een zakenreis, dan draagt ze rood. Is een eerbetoon gepast, dan hult ze zich in de kleur van een land, stad of organisatie. Wil ze zichzelf juist op de achtergrond plaatsen, dan kiest ze voor beige of zand. Kleur kan een krachtig wapen zijn, maar heren kunnen die in de Westerse cultuur slechts den dele hanteren.

Vrouwen en de kracht van vormen

Op het gebied van vormentaal kunnen vrouwen ongegeneerd schreeuwen, mannen slechts fluisteren. Stel je voor dat de koning een overhemd met een aangeknipte draperie zou dragen. Of een broekrok, een jasje met klokmouwen, of een wapperende cape. Ook dan zou het land te klein zijn. Dames kunnen daarentegen volop variëren. Willen ze kracht uitstralen, dan dragen ze een jasje met een rechte schouder. Is het tijd voor drama, dan kiezen ze voor sculpturale ontwerpen of een wauwmouw. Willen ze juist een zachte uitstraling bereiken, dan kunnen ze terugvallen op ronde vormen.

Vrouwen en de kracht van accessoires

Op het gebied van accessoires kunnen mannen heus wel uitpakken. Een mooi horloge, een paar fonkelende manchetknopen of een goede pochet. Maar in een formele setting zit er wel een grens aan de mogelijkheden. Ik durf te wedden dat het schoeisel van Hugo de Jong (de voormalige minister en huidige Commissaris van de Koning is dol op kleurrijke stappers) invloed heeft gehad op zijn imago. En dan niet in de positieve zin van het woord. De frivoliteit werd in de coronacrisis door velen opgevat als een teken van ongepaste ijdelheid en lichtzinnigheid. Máxima kon tijdens de pandemie ook niet onbegrensd uitpakken, maar niemand keek vreemd op van een breedgerande hoed of een paar grote oorbellen.

Vrouwen en de kracht van stoffen

Op het gebied van stoffen hebben vrouwen eveneens meer vrijheid. Een mantelpak van glimmende zijde past perfect bij een formele gelegenheid. Zou de koning een pak dragen van hetzelfde materiaal, al is het in een ingetogen kleur, dan zou dat beslist het gesprek van de dag worden. Heeft Máxima op een warme dag een optreden in haar agenda staan, dan kan ze heerlijk terugvallen op luchtig linnen of katoen. Op koude dagen zijn er ook volop mogelijkheden om warm te blijven. De koning loopt alsmaar rond in een pak, of het nu ijskoud of bloedheet is.

Vrouwen en dresscodes

Qua dresscodes hebben mannen wel veel meer duidelijkheid. Bij de dresscode black tie draag je een smoking met zwarte vlinderdas. Staat er tenue de ville op de uitnodiging, dan draag je een net pak met een das. Vrouwen moeten veel meer fingerspitzengefühl hebben. Andersom vallen fouten bij mannen sneller op. Tijdens het staatsbezoek van Frankrijk aan Nederland droeg Macron been wonderlijke combinatie van white tie, black tie en morning coat. Uiteraard leverde hem dat de nodige kritiek op.

Al met al

Al met al kunnen vrouwen dus veel meer gebruik maken van de kracht van kleding. Het kost weliswaar wat meer tijd, geld en aandacht, maar negen van de tien keer betaalt zich dat wel uit. Qua imago én qua media-aandacht. Wat kroonprins Haakon, prins Daniel of prins Constantijn precies doen, zal het grote publiek niet weten. Het werk van de vrouwelijke royals krijgt daarentegen volop aandacht, mede vanwege alle aandacht voor de kleding. Dat verklaart ook wel waarom Máxima fashionwise blijft verrassen. Hoewel ze al tientallen bezoekjes aan Mind Us gebracht heeft, blijft haar werk in het nieuws komen vanwege haar kledingkeuzes.

Wil je als vrouwelijke royal of politica toch liever geen aandacht voor je uiterlijk? Doe dan als Beatrix. Tijdens haar regeerperiode varieerde de vorstin minimaal op het gebied van uiterlijkheden. Haar kapsel bleef zelfs geheel hetzelfde. Door het gebrek aan variatie werd er bijna niet geschreven of gesproken over haar uiterlijk. Hoor je een politica, royal of presentatrice klagen over alle aandacht voor hun uiterlijk, bedenk dan dat de oplossing simpel is: koop een paar soortgelijke outfits. Zorg dat ze goed zitten en niet al te uitgesproken zijn. Et voilà, de aandacht voor je uiterlijk zal al snel vervagen.

Verder lezen?

Dat kan. Bijvoorbeeld over de dresscode black tie. Wat draag je dan wel? Wat draag je niet?

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
29 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Ik heb persoonlijk van alles in de kast hangen. Kleur maar ook rustiger pallet. Dus wij vrouwen hebben wel ietsmeer mogelijkheden. Maar voor mannen zijn er toch ook mooie ruit pakken. Dat hoeft niet meteen te “knallen” maar is wel net anders als het geijkte blauw,grijs,zwart. En die hippe schoenen a la Hugo de Jonge, hartstikke leuk, maar het moet wel bij je passen

https://www.gettyimages.nl/fotos/yogyakarta-sultan-palace?page=3

De huidige sultan van Djokdjakarta heeft al tig jaren z’n officiële zwart jasje (jas toetoep)aan de kapstok hangen en onderscheidt zich van andere (Aziatische) sultans door elke keer weer te verrassen met een fleurig overhemd bovenop zijn traditionele sarong!

De blouse is fantastisch, samen met de sarong is het wat veel. Maar in ieder geval is het lekker kleurig en “eigen”.

Wat een goed tegengeluid Josine, al bevind ik me toch meer in het slachtoffer kamp 😉

Als ik zie hoeveel commentaar sommige vrouwen toch krijgen op hun uiterlijk (niet alleen kleding) wat vaak op z’n minst de indruk wekt dat iemand minder serieus wordt genomen of als kundig wordt gezien hebben mannen het qua uiterlijk toch wel wat makkelijker denk ik.

Gelukkig is mijn man niet bang voor kleur in zijn garderobe! Truien in roze, paars, kobalt, ik houd ervan. Als ik nog denk aan het commentaar op de schoenen van Hugo de Jonge dan is niet iedereen daar klaar voor.
En kleding maken niet alleen de man, maar absoluut ook de vrouw!

Ha fijn dat er nog meer mannen zijn die kleurtjes dragen.
De wereld is al somber genoeg.
Complimenten aan je man Birchwood71👍

Zo n geinige foto van Macron!

Ik zie mn zoon in zeer gevarieerde kleding naar zn werk gaan.
Maar op de trappen van HtB zal t ook een colbertje worden met nette broek. Geen pak met stropdas denk ik..

Ik vraag mij serieus af of mannen er behoefte aan hebben om d.m.v. andere kleding meer op te vallen.
Zitten zij er op te wachten door een diversiteit aan stoffen, kleuren, modellen, printjes, accessoires enz. de aandacht op zich te vestigen?
En dan bedoel ik de doorsnee man, want er zijn uiteraard altijd uitzonderingen die de regel bevestigen.
En vermoedelijk is er ook een verschil tussen de jeugd en de ouderen.
Maar ik mik met mijn vraag dan op de mannen vanaf gemiddeld 25 à 30 jaar.

Dat vraag ik me ook af. Uitzonderingen daar gelaten. Mogelijk wat ‘Snelle’ jongens. Mannen die in een modezaak werken, een vertegenwoordiger, advocaat. De doorsnee voelt zich al bijzonder als ze een paar opvallende schoenen onder hun trouw costuum dragen 😉
Dat pak komt daarna zelden meer de kast uit.

🤣🤣 Spijker op z’n kop Celeste.
Trouwpak en schoenen van de Nederlandse man; dat is het dan😉

Incluis eigen zoon 🤭🫣🥴
Aan zijn moeder heeft het niet gelegen 😉

🤣🤣🤣👏

Ik persoonlijk niet meteen de behoefte om op te vallen. Ik loop soms meer tegen het feit aan dat sommige dingen voor mannen ‘niet kunnen’. Als het koud is binnen sla ik weleens een fleecedeken om mij heen. Toen ik eens naar buiten moest om 3 straten verder iets uit mijn auto te halen dacht ik: zal ik lekker zo naar buiten rennen en weer terug? Toch maar niet gedaan 😄. Een man met een ‘cape’ is nou niet het dagelijkse modebeeld voor een man. Terwijl wanneer een vrouw op dat moment een omslagdoek omgedaan had, had het niet raar geweest.

Terwijl de sultan van Oman in een soort ‘omslagjurk’ loopt en de kroonprins van Marokko capes draagt. Ik denk dat de ruimte van een man om zich uit te drukken in kleding in de westerse samenleving heel erg klein geworden is. Wanneer een man wat extravagant is in kleding word dit snel als minstens ‘wat vreemd’ ervaren.

Kom op Pieter, iedere man moet zich toch af en toe een superman, batman etc. voelen. Wapperen met die cape😉🤣

🤣 💃, ik voel ‘de vibe’. Haha 😂😉

Oh, grut, inderdaad ,kan dat ook nog!
Leuk, weer een andere kant van het verhaal. Als je het wel gedaan had, had ik ook staan gniffelen voor het 🪟 🤣
Maar over wie zegt dat dan wat? 🤔
Over beiden wat!
Over jou , om aan de verwachtingen te voldoen, en snel een 🧥 pakt. En over mij, dat ik er vanuit ga, dat iedere man, in een jas over straat loopt en niet met een cape .
Stof tot nadenken, al dan niet voor welk kledingstuk dan ook 😄😉

Haha, fantastische reactie Celeste. En je hebt gelijk, eigenlijk moet het niet uitmaken omdat het niets over mij als persoon zou zeggen. Hooguit dat ik volledig ‘maling’ aan iedereen zou hebben als ik het gewoon zou doen. Maar zoiets doe ik dan toch uiteindelijk niet.

Nu is het ook niet zo dat ik de behoefte voel om met wapperende capes te gaan lopen😜. Maar wat je zegt: als je mij zo voorbij had zien gaan had je toch gedacht ‘wat loopt hier nu weer voorbij’, haha. Zie je ooit iemand mer een fleecedeken om kan je er nu bijna vanuit gaan dat ik het ben😂. Raken we misschien nog is aan de praat 😉👍🏼.

❤️

Wat een leuke blog. Vrouwen kunnen meer met kleding maar van mij mogen mannen echt wel iets meer laten zien met schoenen en stropdassen.

Ja ik ben het helemaal met je eens. Ik vind mannenkleding shoppen ook echt saai want er is zo weinig spannends. Ook de kleuren zijn ugh zelfs in de zomer is vaak alsof je naar de wintercollectie zit te kijken maar dan in dunnere stof soorten en met kortere mouwen/pijpen. Maar ik vind wel dat er al een kentering gaande is. Harry Styles is wel een goed voorbeeld. Ik zie ook veel meer jonge mannen met nagellak en gave oorbellen. En ik vind het super jammer dat de parelketting niet is doorgebroken. Hopelijk gebeurd dat nog eens!

Last edited 5 dagen geleden by Luna

Eens met je standpunt! Die grijze hoed van Maxima is een koninklijk feestje om naar te kijken. Ik dacht, ik zoek hm even op in haar online kledingkast. Maar klopt het dat hoeden er niet in staan? (Misschien ook een monnikenwerk om te realiseren 😅) Kan mij ergens herrinneren dat je daar ooit wel een blog over geschreven hebt.

Last edited 5 dagen geleden by ave

Oef Josine, laten we zo zeggen; jij hoeft je voorlopig niet te vervelen🫣
Sterkte ermee en weet dat je werk zeer gewaardeerd wordt (ook van Petra trouwens)👍👏

Thanks!

Heel leuk verhaal en mooi pleidooi, Josine!

Héél interessant Josine, mooie analyse van het verschil van kleding voor mannen en voor vrouwen.

Nou die man van mij is zeker een voorbeeld voor andere mannen.
Hij houdt van kleur, van (Italiaanse) mode, van schoenen van… ja alles wat met kleding en mode te maken heeft.
Geen doorsnee man en dat trok me meteen in hem aan bijna 50 jaar geleden😉