Avatar foto Door Josine Droogendijk
Overige royals 11 apr 14 reacties

President Macron blundert met kleding tijdens staatsbanket

Normaal gesproken blijft de herenmode op deze website buiten beschouwing, maar vanavond maak ik een uitzondering. President Macron droeg namelijk een wonderlijke combinatie van white tie, black tie en morning coat.

Het zit zo: de dresscode bij een staatsbanket is white tie. Rokkosttum met witte das dus. Macron had die laatste notitie blijkbaar wel meegekregen, want zijn das was wit. Maar voor de rest was zijn kleding qua etiquette een heuse ratjetoe. In plaats van een rokkostuum droeg hij allereerst een morning coat. Waarom?! Aan het Nederlandse hof (en alle andere Europese hoven) wordt de morningcoat (jacquet) alleen overdag gedragen. De equivalent voor ’s avonds is het rokkostuum, te herkennen aan de twee scherpe punten en lange panden (zie koning Willem-Alexander.)

De keuze voor een zwart gilet was eveneens opmerkelijk. Bij een rokkostuum hoort namelijk een wit gilet, bij een smoking (black tie) een zwarte. De combinatie jacquet en zwart gilet is voorbehouden aan bedienend personeel, ofwel butlers.

Hieronder zie je koning Willem-Alexander in een morning coat (jacquet) met lichtgrijs vest. Zoals het hoort dus.

(c) PPE
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
14 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Lekker belangrijk. Weg met de zogenaamde etiquette!
Misschien heeft hij daar ook wel maling aan, of ze zijn er niet van op de hoogte.
Maar wat maakt het uit, hij zag er toch keurig uit?

Túúrlijk zal hij er van op de hoogte zijn. Als je al 6 jaar president bent heb je al regelmatig staatsbezoeken en andere bezoeken gedaan en zal het land waar je naar toe gaat je echt wel vantevoren informeren wat de etiquette daar is.

Weg met de etiquette? Ja leuk, zien we ze in gescheurde spijkerbroeken met gympen tijdens bezoeken en diners 😂

Haha grapjas…..

top!

Eens! heel wonderlijk dat hij zich zo kleedt. In Denemarken was hij wel in rok, dus iemand heeft het verkeerde pak in z’n koffer gestopt….?
De Fransen zijn wonderlijk. Zal niet snel het bezoek van ons vorstenpaar aan Frankrijk vergeten een paar jaar terug waarbij president Hollande bij de contraprestatie van het koningspaar verdween. Een ongekende belediging!

Er zijn blijkbaar andere dingen belangrijk voor hem dan kleding…

Dit is echt zeer bijzonder. Een jacquet en rokkostuum combineren is wel echt een faux pas en vind ik ook niks voor een Fransman. Mijn eerste reactie was: de nieuwe stagiair zal wel verkeerd hebben gepakt, maar als ik lees dat hij dit eerder heeft gedaan dan vraag ik me echt af wat er in zijn hoofd omgaat…?

Het is niet de eerste keer in Denemarken en België deed hij deed ook al (las ik)

Als hij het vaker doet zal hij er wel een reden voor hebben?

Inderdaad opmerkelijk!
Wanneer Macron zelf niet zo goed op de hoogte is van de regels der etiquette mag ik toch aannemen dat hij daar zijn adviseurs voor heeft?
Ook ga ik er van uit dat dit vanavond niet zijn eerste staatsbanket zal zijn…?!

Het is inderdaad wel belangrijk om je te kleden naar de etiquette. Misschien beter in verdiepen de volgende keer. Toch ziet hij er keurig uit hoor. Ik vind de japon van Brigitte maar saai.

Last edited 1 jaar geleden by Oranjefan

Brigitte s jurk had meer wow gekund. Dit is netjes, maar kleur had meer gedaan voor haar.

Een nieuwe stijl?
Ook een Franse president Nederlands proberen te praten was dat ook!
Hij bleef lang in Den Haag nog napraten met jongeren en anderen. T was ongetwijfeld snel omkleden.

Nou ja dat is toch onbegrijpelijk?